A cikk igazán semmi újat nem tartalmaz, csupán azokat az un hangzásminőségre vonatkozó fizikai hatásokat foglalja össze, amik a rezgések, hullámok terjedéséből illetve a levegő súrlódási veszteségéből származnak.chord_ írta: ↑2025.07.10., csüt. 19:01Jó a cikk.kaef2 írta: ↑2025.07.10., csüt. 08:10
Írtam egy blogposztot a tökéletes hangszerhang keresésésének mítoszáról, akadályairól.
Az írás alapját az ebben a topikban az elmúlt pár hétben általam írottak jelentették.
https://mediaengineering.medium.com/a-t ... 1d39a305af
Kicsit rövid, lehetne pár merészebb következtetést levonni arról, amit pl. itt csinálunk, hifisek, a kábelekkel. :)
Ami tanulságos benne, számomra, hogy kergetjük a torzítatlanságot, meg az egyenletes spektrumot, meg a felhang-sérülésmentességet, közben meg gyakorlatilag bármilyen élő zenei koncerten ezek aránylag komoly, mérhető és dB-ekben kifejezhető harctéri veszteséget szenvednek.
Valószínűnek tartom, hogy az 'organikus' veszteségek és a tökéletlen rendszereink / kábeleink okozta veszteségek módfelett különböznek az észlelés szintjén.
Az, hogy ezek mellett mégis élvezettel tudunk egy koncertet a 15-20 sorokból is zenét hallgatni, és ELŐADÁST élvezni, az agyunk értelmező, "processzáló" képességének, testi (nem hallójárati) érzékelésünknek illetve a látásunk által biztosított környezeti információk felhasználásának köszönhető.
A cikk konklúziója az, hogy az un "hangszerhang" reprodukciójának jóságára, rosszságára való hivatkozás, egy hangRENDSZER megszólalásának értékelésekor alapvetően hibás, szerintem. Aki elolvassa majd Kishonti István: Hangtér művészete című könyvét (amiből már idéztem itt pár hete) ettől sokkal bővebb magyarázatot is kap majd.