Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Autós topik autósoknak

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alex_Aston írta:
2025.07.02., szer. 07:49
Shimano írta:
2025.07.02., szer. 07:18

...Kivételek persze vannak,mint mindenhol.
Na ezt az idézés sikerült jól elqrnom,elnézést érte. :D
Pont ez lenne a lényeg, hogy lehet 1.000.000-ból 1 esetben kéne picivel lassabban menni.
De ezt sosem lehet tudni előre, különben nem lenne egy baleset sem.
Mégis vannak.
És gondolom a járda szélén ülő, lelkileg összeroppant sofőrt az nem vigasztalja, hogy 999.999 esetben egyébként belefért volna az a picit nagyobb sebesség.
Azért ez a depressziós félelem a balesetektől nem teljesen egészséges szerintem. Ennyi erővel elővigyázatosságból mindenhol közlekedj 20-szal, mert mi lett volna, ha 20-szal mész, nem 40-nel, lehet elkerülöd a balesetet. Főleg, ha arra gondolunk, hogy a balesetek legnagyobb része nem gyorshajtásból adódik (az 27%-ban felelős), hanem egyéb más okból. A figyelmetlen barom, részeg, gyalogos, kerékpáros élete nem feltétlen azon fog múlni, hogy 50-nel mész. Viszont, ha parából 40-nel, vagy 30-cal, akkor a mögötted jövő idegbeteg lesz és megelőz esetleg necces helyzetben is, na az viszont már probléma.
Vagy az általam 1000x emlegetett belső sáv királyok, akik a megengedett sebességgel ugyan, de beragasztották magukat a belső sávba, majd simán megelőzöd jobbról és nem csak te, hanem mögötted még 5-en. (Mint pl ma reggel) Na az is probléma.
Meg az is, hogy tényleg indokolatlanul televerték az országot INDOKOLATLAN sebességkorlátozásokkal. Az is baj.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3311

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Shimano írta:
2025.07.02., szer. 07:18

...Kivételek persze vannak,mint mindenhol.
Pont ez lenne a lényeg, hogy lehet 1.000.000-ból 1 esetben kéne picivel lassabban menni.
De ezt sosem lehet tudni előre, különben nem lenne egy baleset sem.
Mégis vannak.
És gondolom a járda szélén ülő, lelkileg összeroppant sofőrt az nem vigasztalja, hogy 999.999 esetben egyébként belefért volna az a picit nagyobb sebesség.
Csak a Marantz! :-D

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2147

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Vinkler írta:
2025.07.01., kedd 20:45
Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 20:11
Aki pedig csak a trafi miatt lassít lakott területen, azt gyíknak tartom. Ha ennyire menő csávó, akkor tolja a rendőr előtt is.
Röhejes, amikor a "kemeny" legények 45-re lassítani, miközben előtte mindenkit le akartak tolni.
Akkor én gyík vagyok! De nem is akármekkora?! Hatalmas!
Miért lennék hülye? Nyilván lelassítok, ha tudom, h mérnek, de ez szerintem egy normális emberi reakció.
Ui. Soha nem tudtam betartani a sebességkorlátozásokat. Sehol, soha. Ez van. :kiss:
Gyík kettő jelentkezik. :D Teleb@szták az országot indokolatlan korlátozásokkal a sebességes illetően,én még ezt pont lesz@rom,és megyek annyival amennyit biztonságosnak vélek,és pont.
60 as tábla mert jön egy egy jól belátható kanyar,ugyan már,minek? 40 es már szinte minden lakott részén,ugyan már, minek?,a 30 as szopatásról azt ide oda beszúrva meg már nem is beszélve.
A mai modern autók főleg a
Alex_Aston írta:
2025.07.02., szer. 06:33
Szalon írta:
2025.07.02., szer. 00:29

... A 30-as tempomat ad egy hamis biztonságérzetet, hogy bármi van úgy is meg tudsz majd állni...
Igazad van, látod erre nem is gondoltam.
Én 30 tempomat mellett sokszor telefont nyomkodok, meg relaxálok, és a szememet is becsukom., de van, hogy hátra fekszem a hátsó ülésre, hisz a tempomat csodafegyver.
vészfékasszisztensel,adaptív tempomattal megállnak akkor is ha elmélázol,de amelyekben ezek nincsenek,azoknak sem kellene olyan csigatempóban haladni,amiket előírnak nagyon sok helyen,szerintem,mert indokolatlan.
Kivételek persze vannak,mint mindenhol.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Szalon írta:
2025.07.02., szer. 00:29

... A 30-as tempomat ad egy hamis biztonságérzetet, hogy bármi van úgy is meg tudsz majd állni...
Igazad van, látod erre nem is gondoltam.
Én 30 tempomat mellett sokszor telefont nyomkodok, meg relaxálok, és a szememet is becsukom., de van, hogy hátra fekszem a hátsó ülésre, hisz a tempomat csodafegyver.

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1501

Hozzászólás Szerző: Szalon »

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 23:08
Akkor segítek.
50-el fogja elütni az 50-el haladó kocsi az elé kilépő gyalogost ott, ahol a 30-al haladó még pont állóra fékez.

Mégpedig azért, mert ugye az a fránya reakcióidő is ott van a pakliban. És az átlag reakció idő alatt az 50-el haladó autó annyi utat tesz meg, ami alatt egy átlag autó (tehát nem egy 911-es, csúcs gumikkal) 30-ról a reakció idővel kombinálva is állóra fékez. Tehát tök mindegy mennyire jó fékrendszerű kocsiról beszélünk, amiben általában hamis biztonságérzettel vezetnek az emberek. Pedig a fizikát nem lehet átb@szni.

Ezt tessék megemészteni, és elgondolkodni, hogy a lakó övezetben, és a 30-as zónában (amik 99%-ban szintén lakó övezetek) miért nem célszerű 50-el menni. És nem, nem a fekvőrendőrök miatt.

És kérlek ne vegyétek kötekedésnek, okoskodásnak. Csak a figyelmet szerettem volna erre felhívni. Persze a dohányzás nagyobb probléma, hiszem amiatt kb. naponta többen halnak meg, mint gázolás miatt, de ha ezzel segítjük, hogy ennyien se haljanak meg emiatt, azzal kb. semmit nem veszítünk.

Nem lehet ennyivel menni? De lehet, csak akarni kell. Főleg a kényelmes tempomattal, ami gyakorlatilag már minden kocsiban ott van jó ideje. Főleg az ilyen falukon áthaladásnál is jól jön, nem csak autópályán.
Akkor engedd meg, hogy kicsit én is segítsek neked, mert a fenti állításod azért a gyakorlatban máshogy működik...
A 30-al tempomattal haladó autós nagyjából 1,73m-el később fog megállni! Mivel a reakcióideje jóval nagyobb lesz az 50-el figyelmesen vezető autóstól! A 30-as tempomat ad egy hamis biztonságérzetet, hogy bármi van úgy is meg tudsz majd állni... csak mire megtalálod a fékpedált, az inkább a maximális 2 másodperces reakció időt fogja igényelni, mintsem a figyelmesen vezető 0,5 másodperces reakció idejét...

50-el figyelmesen vezető:
Reakció idő(0,5 másodperc) alatt megtett út: (50x0,5)/3,6=6,94m
Fékút: 50x50/(250x0,8)=12,5m
Azaz mindösszesen 6,94+12,5=19,44m

30-as tempomattal bámészkodó:
Reakció idő(2 másodperc) alatt megtett út: (30x2)/3,6=16,67
Fékút: 30x30/(250x0,8)=4,5m
Azaz mindösszesen 16,67+4,5=21,17m
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Akkor segítek.
50-el fogja elütni az 50-el haladó kocsi az elé kilépő gyalogost ott, ahol a 30-al haladó még pont állóra fékez.

Mégpedig azért, mert ugye az a fránya reakcióidő is ott van a pakliban. És az átlag reakció idő alatt az 50-el haladó autó annyi utat tesz meg, ami alatt egy átlag autó (tehát nem egy 911-es, csúcs gumikkal) 30-ról a reakció idővel kombinálva is állóra fékez. Tehát tök mindegy mennyire jó fékrendszerű kocsiról beszélünk, amiben általában hamis biztonságérzettel vezetnek az emberek. Pedig a fizikát nem lehet átb@szni.

Ezt tessék megemészteni, és elgondolkodni, hogy a lakó övezetben, és a 30-as zónában (amik 99%-ban szintén lakó övezetek) miért nem célszerű 50-el menni. És nem, nem a fekvőrendőrök miatt.

És kérlek ne vegyétek kötekedésnek, okoskodásnak. Csak a figyelmet szerettem volna erre felhívni. Persze a dohányzás nagyobb probléma, hiszem amiatt kb. naponta többen halnak meg, mint gázolás miatt, de ha ezzel segítjük, hogy ennyien se haljanak meg emiatt, azzal kb. semmit nem veszítünk.

Nem lehet ennyivel menni? De lehet, csak akarni kell. Főleg a kényelmes tempomattal, ami gyakorlatilag már minden kocsiban ott van jó ideje. Főleg az ilyen falukon áthaladásnál is jól jön, nem csak autópályán.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 22:15
Vinkler írta:
2025.07.01., kedd 22:06

Általában 50-nel sem szoktam menni. Soha, sehol.
A 20-al menő egyébként hamarabb megáll, aki pedig csak 10-zel megy, az még hamarabb. Ugyan már, ezt a demagógiát! :nonononono:
Tehát 30-az lakóövezetben is bőven 50 felett mész mindenhol? Komolyan?

Csak egy tipp, kérlek (és a többieket is).
Én is lakó, pihenő övezetben lakom. Ott egyébként 20 km/h a megengedett sebesség. Nyilván nem padógazon közlekedem ilyen kis utcákban, főleg, ha tele van pakolva fekvőrendőrrel. De az egész ország tele van b@xva indokolatlan. 40-es, 50-es, 70-es táblával.
Egyébkent köszi, rendszeresen járok versenypályákra, meg élményautózni külföldre, mert itthon szinte már sehol sem lehet. Illetve, ahol a sebességkorlátozás megengedné, ott az útminőség gáz, ahol az út jó, ott a sebességkorlátozás nem engedi. Mindegy, addig is maradnak a versenypályák, aztán szeptember elején megint megyünk Transzalpinára, Transzfogarasra.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5998

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 22:15
Gyakran, hetente kétszer is vagy többször elugrom Csákvárra. Útközben van egy falu, az a neve, hogy Vértesboglár. Tükörsima, tökéletes aszfaltút vezet rajta keresztül, mellesleg ez a Bicske-Csákvár-Székesfehérvár (vagy Söréd) főút. Az falu elején, az első kanyar előtt van egy 30-as tábla, kanyar be, egyenes szakasz, el a kocsma és a bolt előtt, kanyar megint, ha egyenesen mennél ott a templom, de nem az úton közvetlenül, egyenes szakasz megint, mejdnem a falu végén van feloldva a 30-as.
ÉN SOHA SENKIT nem láttam még ott 30-cal közlekedni. Biztosan van, de én nem találkoztam ilyennel. Még a "nagyon rendesek is legfeljebb 40-45-re lassítanak le. Szomorú, de ez a valóság. A kérdés, miért is vannak azok a 30-as táblák kinn? A Kocsma, a bolt, a templom, vagy a kanyarok miatt?

És ilyen helllyel tényleg tele van az ország, ahogy Vinkler írta.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 21:45

Egy egyszerű kérdés, nem csak hozzád.

Ha megy egy autó 30-al, egy másik pedig 50-el. Elérnek egy közös pontig, és ezen a közös ponton észlelnek egy hirtelen felbukkanó akadályt (legyen mondjuk ez akkor egy lakóövezetben egy gyerek).

Mit gondoltok, amikor a 30-al menő pont megáll előtte, akkor az 50-el haladó mekkora sebességgel üti el?
Ezer kérdést felvet ez.
Milyen autók, milyen fékrendszer, milyen futómű, milyen műszaki állapotot, milyen abroncs. És milyen reakcióidő?
Ezt a propagandamarhaságot önmagában nincs értelme feszegetni. Érteni vélem a kérdésed lényegét, de ez így önmagában, hogy is mondjam nem valid kérdés már.
Főleg úgy, hogy az egész kib@szott ország le van korlátozva 30-re, 40-re, mert az ott lakók ráeszméltek, hogy a házuk előtt egy főút halad, úgy 110 éve, de ez most mindenki hirtelen nagyon zavar. Semennyire sem lehet haladni, de trafizni igen. Hagyjuk is, mert csak felidegesítem magam.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
Vinkler írta:

...Ui. Soha nem tudtam betartani a sebességkorlátozásokat. Sehol, soha. Ez van. :kiss:

Ha megy egy autó 30-al, egy másik pedig 50-el. Elérnek egy közös pontig, és ezen a közös ponton észlelnek egy hirtelen felbukkanó akadályt (legyen mondjuk ez akkor egy lakóövezetben egy gyerek).

Mit gondoltok, amikor a 30-al menő pont megáll előtte, akkor az 50-el haladó mekkora sebességgel üti el?
Alex, ha lesz időd, és nekem is, felajánlok neked egy tesztet.
Elmegyünk együtt egy biztonságos helyre - te a Focus-oddal, én a varacskos disznómmal-, és krétával felrajzolunk az aszfaltra egy vonalat.
Te felgyorsulsz 30-ra, majd nyomsz a vonalnál egy padlóféket.
Én ugyanezt megteszem, de 50-nel.
Nem tudom a végeredményt, ezért tényleg kíváncsi vagyok, ki mekkora fékutat produkál majd.
Benne vagy? Csak heccből. :D (csak előfeltétel, hogy nekem legyen meg már a Michelin Sport Pilot szettem, mert a Vredestein-ek katasztrofálisan teljesítenének ebben a tesztben, afelől nincs kétségem)
Amúgy meg tuti neked lesz igazad, de attól még jó buli lesz kirpóbálni...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2025.07.01., kedd 22:06

A 20-al menő egyébként hamarabb megáll, aki pedig csak 10-zel megy, az még hamarabb. Ugyan már, ezt a demagógiát! :nonononono:

Csak egy tipp, kérlek (és a többieket is).

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:
Vinkler írta:

...Ui. Soha nem tudtam betartani a sebességkorlátozásokat. Sehol, soha. Ez van. :kiss:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

nemtomm írta:
2025.07.01., kedd 21:24
Hm milyen verdád van, hogy harmincas táblánál is tudja tempomatot? ...
Focus. De ezt tudja minden Opel, VW, Skoda is. Akár 2-es fokozattól felfelé bármelyikben.

A fos ipari hulladék francia autók nem tudják ezt (pl. Clio, 208, 308), legalább is több modelljüknél ezt tapastztaltam. 40-től engedik, de azt is csak 4., vagy magasabb fokozatban. Miközben 55-60- alatt nem lehet 4-ebe tenni a hosszú áttétel miatt (vagyis lehet, de nem érdemes), szóval igazából 55-től lehet kb,. használni ezekben. Eh, idióta franciák sad.gif

Amúgy Üllőit kerülöm, mint a veszedelem, Gyömrői, Gyorsforgalmi, Nagykőrösi-Gyáli, ahol haladok befelé- kifelé.

Városban vezetési élmény? :D

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 932

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 20:31
Aszpirin írta:
2025.07.01., kedd 20:21

...Ismered a helyszínt? Ha igen, gondolom a híd alá bekanyorodás előtt már 150 méterrel mindig lelassítasz 30-ra...
Hogyne ismerném, már a sáv szétválásnál elveszem a gázt, és motorfékkel lassulok (legtöbbször forgalom sem enged mást, kanyar után is a lámpa sokszor fogja a sávokat).
Utána pedig 55-56 tempomat (és máshol is, ahol 50-es a terület). Persze az a pár száz méter nem kifejezetten gyalogosokkal és biciklisekkel telített szakasz, tudom, de más autó, vagy bármi attól még lehet. sosem a miatt kell lassabban menni, amit látunk, hanem amiatt, amit nem. A baleset mindig ez utóbbiból van.
Ha 40-es tábla van, akkor meg 44 tempomat.
30-asnál pedig 35 tempomat, és ha lakózóna, akkor qrvára figyelek, mert ott aztán tényleg lehet rohangáló gyerek, bármi.

Nem nehéz ezeket betartani, csak akarni kell.

Nem rohanni kell városban, hanem időben indulni, vagy gyalogolni, biciklizni. Én ezt komolyan veszem, tisztelem az embertársaimat.

Nem vagyok persze szent, friss jogsis koromban ezt sajnos senki sem magyarázta el nekem, de idővel megértem rá, egyáltalán nem esik nehezemre ezt tartani.

"(ja, és a városban is tempomattal közlekedőket :D fantasztikus ötlet"

Ezzel mi a baj? Egy pöccintés, és nem az órát kell nézni, falukon áthaladva is remek módja annak, hogy ne hajtson gyorsan az ember, és ne a sebességre kelljen figyelni közben. Pár száz méterekre is mindig kapcsolom, kényelmes, biztonságos.
Hm milyen verdád van, hogy harmincas táblánál is tudja tempomatot? Személy szerint nem szeretem a tempomatot mert iszonyúan elveszi a vezetés élményét…pl az üllői úton ahol te is nagyon sokat jársz nagyon nem lehet haladni mert mindig van aki gyök 40-nel megy vagy kevesebbel és miattuk unja meg az ember a vánszorgást…és ebből lesz a gyorshajtás mert meg akarod előzni mert a zebrànál is szinte satu féket nyom hátha kiugrik elé valaki, mikor senki sincs körülötte csak a mögötte feltorlodó kocsisor sad.gif
"Az igazi barát szemből támad."

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.07.01., kedd 19:52
Vinkler írta:
2025.07.01., kedd 19:28
Megyer írta:
2025.07.01., kedd 19:16
Waze-t nem használsz?
Ennyi.
Nem, mert 1 percért is képes bevinni fekvőrendőrös utcákba…
Én általában a trafik miatt használom. Mondjuk 70/30 trafi/útvonaltervezés.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.07.01., kedd 20:42
Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 20:36
Aszpirin írta:
2025.07.01., kedd 20:33

....Ja, és ma kipróbáltam a végsebességét autópályán (figyelsz, Alex?), sajnos tényleg leszabályoz 180 környékén :D
Naná, hogy figyelek! :D

Bevallom, M3-ason, amikor hetente jártam arra hónapokig, a 260-as km környékén, ahol 3-4km-es nyíl egyenes szakasz van, kb. nulla forgalommal, én is elkergettem a Focust, meddig gyorsul. A 200 megvolt. :rolleyes:
Ez most a Volvo hülyesége, hogy a 400+ lóerős autói is leszabályoznak 180-nál. Ezzel akarják bizonygatni, hogy a Volvo mindent megtesz az autói utasainak biztonságáért... mert nem tud 180-bál gyorsabban menni :D :D :D
Na de van egy Mustangom, ha szopatni akarnál a Focus-szal :D
Nah, majd, amikor a 30 éves golfommal levilloglak 180- nál, ami csak 102 le, kérlek ne sértődj meg! ;peace;

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:
Aki pedig csak a trafi miatt lassít lakott területen, azt gyíknak tartom. Ha ennyire menő csávó, akkor tolja a rendőr előtt is.
Röhejes, amikor a "kemeny" legények 45-re lassítani, miközben előtte mindenkit le akartak tolni.
Akkor én gyík vagyok! De nem is akármekkora?! Hatalmas!
Miért lennék hülye? Nyilván lelassítok, ha tudom, h mérnek, de ez szerintem egy normális emberi reakció.
Ui. Soha nem tudtam betartani a sebességkorlátozásokat. Sehol, soha. Ez van. :kiss:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 20:36
Aszpirin írta:

....Ja, és ma kipróbáltam a végsebességét autópályán (figyelsz, Alex?), sajnos tényleg leszabályoz 180 környékén :D

Bevallom, M3-ason, amikor hetente jártam arra hónapokig, a 260-as km környékén, ahol 3-4km-es nyíl egyenes szakasz van, kb. nulla forgalommal, én is elkergettem a Focust, meddig gyorsul. A 200 megvolt. :rolleyes:
Nem nagy ügy, a 75 lovas, 1.6-os VW motoros 1997-es Seat Toledóm (ami valójában egy álcázott VW Vento volt) is tudott 190 fölött is... Meg az első saját autóm, ami egy szintén 1.6-os, 4 sebességes váltós, bilikék 1986-os Ford Sierra volt (még a "holdjáró"-pofájú).

Ez most a Volvo hülyesége, hogy a 400+ lóerős autói is leszabályoznak 180-nál. Ezzel akarják bizonygatni, hogy a Volvo mindent megtesz az autói utasainak biztonságáért... mert nem tud 180-bál gyorsabban menni :D :D :D
Na de van egy Mustangom, ha szopatni akarnál a Focus-szal :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 20:31
Aszpirin írta:

...Ismered a helyszínt? Ha igen, gondolom a híd alá bekanyorodás előtt már 150 méterrel mindig lelassítasz 30-ra...
Hogyne ismerném, már a sáv szétválásnál elveszem a gázt, és motorfékkel lassulok (legtöbbször forgalom sem enged mást, kanyar után is a lámpa sokszor fogja a sávokat).
Utána pedig 55-56 tempomat (és máshol is, ahol 50-es a terület). Persze az a pár száz méter nem kifejezetten gyalogosokkal és biciklisekkel telített szakasz, tudom, de más autó, vagy bármi attól még lehet. sosem a miatt kell lassabban menni, amit látunk, hanem amiatt, amit nem. A baleset mindig ez utóbbiból van.
30-asnál pedig 35 tempomat, és ha lakózóna, akkor qrvára figyelek, mert ott aztán tényleg lehet rohangáló gyerek, bármi.

Nem rohanni kell városban, hanem időben indulni, vagy gyalogolni, biciklizni. Én ezt komolyan veszem, tisztelem az embertársaimat.
Nem vagyok én hozzád méltó leborulok.gif leborulok.gif leborulok.gif

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

zoli73 írta:
2025.07.01., kedd 20:08
Biztos, hogy egyre gondoltok/gondolunk? gondolkodik.gif
Igen, biztos. Egyetlen Waze nevű appot ismerek, azt viszont alaposan.
zoli73 írta:
2025.07.01., kedd 20:08
Mi a helyzet a Volvoval? Megvan már?
Lemaradtam a történtekről...
Tekerj kicsit vissza, nem kell sokat, fényképeket is találsz róla.

Amúgy egyelőre elég jó cucc, de hát.a Skoda is jó volt még ilyen fiatalon. Megjártam már vele Olaszországot (csak az Adriáig, Ausztrián keresztül), de még nincs benne 3ezer km. Szóval egyelőre óvatosan nyilatkozok róla. Szép, az biztos. Nekem, legalábbis.

Ja, és ma kipróbáltam a végsebességét autópályán (figyelsz, Alex?), sajnos tényleg leszabályoz 180 környékén :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:

Nem vagyok persze szent, friss jogsis koromban ezt sajnos senki sem magyarázta el nekem, de idővel megértem rá, egyáltalán nem esik nehezemre ezt tartani.

"(ja, és a városban is tempomattal közlekedőket :D fantasztikus ötlet"

Ezzel mi a baj? Egy pöccintés, és nem az órát kell nézni, falukon áthaladva is remek módja annak, hogy ne hajtson gyorsan az ember, és ne a sebességre kelljen figyelni közben. Pár száz méterekre is mindig kapcsolom, kényelmes, biztonságos.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alex_Aston 2025.07.01., kedd 20:33-kor.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Alex_Aston írta:
Én városon belül is tempomattal megyek, ahol csak lehet, kényelmes, es nem kell a sebességet figyelni.

Lakott terület számomra szent, sosem lehet tudni, mikor lép le az ember ele valaki, vagy csak egy kiforduló autó, biciklis, stb. Adjuk meg az esélyét, hogy el tudjuk kerülni a dolgot.
Felteszem senki sem örülne annak, ha a háza környékén száguldoznának az autók (bár van pár tényleg idióta, aki ott is tolja neki, ahol Lakitelek, vagy a gyerekét viszi iskolába, ettől lejjebb mar nem nagyon van...). Szóval mindig úgy menjünk lakott területen, mintha a gyerekünk ott sétálnak az út mellett, vagy azon biciklizne.

Nem akarok persze senkit megbántani, de traffipax előrejelzést is büntetném, és tiltanám.
Alex, én nem akarlak megbántani, de most megint k.va okos és természetesen k.va tökéletes vagy, mint ahogy már megszoktuk...
Ismered a helyszínt? Ha igen, gondolom a felüljáró alá bekanyorodás előtt is már 150 méterrel mindig lelassítasz 30-ra (így törvényes, mert ott a tábla, aminek rohadtul semmi értelme, azonkívül, hogy a felüljáró lábához láthatatlanul be lehet állítani egy rendőrautót...), mert "szent" neked a lakott terültet. Igaz, nincs se jobbról se balról sehogy lehetősége senkinek eléd lépni, de hát a szent lakott terület az bizony szent.

Vagy szerinted "menő csávó" vagyok, mert "véletlenül" megsztalad a lábam egy nyílt, széles, tökegyenes 4 sávos úton, amilyenből szinte mindegyik Budapesten 70-es korlátozással létezik a szent lakott területen is, és lefényképeztek 70-nel?

Komolyan ez kell ide? A másik gyepálása és önfényezés minden lehetséges piszlicsáré alkalomból?

Imádom a szentfazakakat.

(ja, és a városban is tempomattal közlekedőket :D fantasztikus ötlet )

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Robi: Google mapset használok, az is mutatja a dugókat. Egyébként tökmindegy, azt hittem írok valami érdemi infót, de ha ez most arra fur ki, hogy milyen hülye vagyok, hogy nem használok Waze-t akkor inkább törlöm az egész threadet. Nem fogok Waze-t használni, mert kell az útvonaltervezés, és a Waze már túl sokszor baszott ki velem; inkább fizetek évente egy-két büntit, bocs.

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”