istvan01 írta: ↑2025.06.19., csüt. 11:28
Ebben a gumi-kopás szennyezésben a villany szgk bizony többet szór a levegőbe, úttestre, mint egy fele/harmad akkora össztömegű másik 4-5 személyes benzines autó. Ezt akkor gondoltam érvényesnek, amikor az egyébként kis forgalmú családi házas utcánkban házam előtt elhúz 40-50km-es tempóban egy-egy Tesla. A futómű-kerék zaj a dominás ezzel a sebességgel, se motor, se szélzaj és mégis nagyobb zajt csap, mint egy 3-4tonnás dízel furgon.
Részben igazad van, de inkább volt. Az EV jelölésű gumikat pont erre a probémára találták ki, így az elektromos autók gumikopása ma már alig magasabb, mint a hagyományosaké. No meg a mostanában bemutatott elektromos hajtású autók között már jócskán vannak emberi léptékkel tervezettek is, azaz 2 tonna és 300 LE alattiak. A SUV-okat (városi tankokat) vissza kell szorítani, ez nem kétséges, csak nehéz küldetés, mert a nép még mindig ezeket keresi (elektromos és hagyományos motorral egyaránt). Arra meg nehéz rávenni a vállalatokat, hogy ne kínáljanak olyan termékeket, amit leginkább keresnek a vásárlók. Bizonyára valamilyen büntetőadó, gazdasági szankció lesz a megoldás (amin majd lehet vitázni), szóval ez is politikai kérdés.
dumdum írta: ↑2025.06.19., csüt. 11:48
Azért bírom a zöldeket, megy a duma a madárcsiripelésről a városban stb. de senki nem büszkélkedik azzal, hogy pl. fákat ültetne...

Nem kell hozzá saját föld sem még a városokban sem. Tisztább lenne a levegő ha lennének parkok, zöldfelületek... Ami van még azokat is kiirtják.
És gondolom most majd leírod, hogy semmi bajod a zöldekkel, ahogy az elektromos autókkal sem...
A mostani állításod is igencsak téves, pedig szerintem nem nehéz megtalálni az adatokat a faültetésekről. Nem tudom, le merjem-e írni, hol ültetik a legtöbb fát manapság.

(Igen, ott.) Dél-Amerikában csak a pár napja elhunyt (amúgy fotográfus) Sebastiao Salgado és családja 2,7 milliót, de esetleg megnézheted a Pilisi Parkerdő számait is (kb 2 millió facsemete évente). Igen, ezek nem feltétlenül zöld szervezetek, de nem is hiszem, hogy az ipari mennyiségű faültetés kis csapatok, magánemberek dolga lenne. Ettől még vannak ilyen akciók, ha nem is tudsz róluk, lehet rájuk jelentkezni, vagy adományokkal támogatni őket.
Amúgy bármilyen meglepő, Budapesten is egyre több fa van, csak az elmúlt 5 évben 35 ezret ültettek (és persze sokat ki is vágtak, de így is gyarapodás történt). A hagyományosan zöld városnak mondott Bécsben sem volt ennyi faültetés mostanában.
Szerintem el kellene már engedni ezt a zöld / nem zöld marakodást. Biztos vagyok benne, hogy idővel, ahogy egyre durvább lesz a klímahelyzet, mindenki zöld lesz. A mostani gyerekeknek már ez a természetes hozzáállás, a konok ellencsapat pedig a mi korosztályunkkal sírba száll majd.