Nem baj.pjm írta: ↑2025.06.18., szer. 22:01Értem én, én azt írom, ha a 6 studio kábel mind semleges akkor hogy lehet, hogy másképp szól, és melyik az etalon?kaef2 írta: ↑2025.06.18., szer. 20:22A semlegesség a studió oldalon ítélhető meg igazán. Amikor ott ülünk a vezérlőben a szólam felvételekor.
Otthon, mivel nem tudjuk mi van a felvételen, nem nagyon lehet semlegesség megitéléséről beszélni. Egyszerűen nincs esélyünk korrekt módon eldönteni, hogy amit hallunk semleges-e. Gondolhatjuk, hogy semleges, de nem tudhatjuk.![]()
Van itthon AT mikrofonom, bekötöm a Focusrite-ba és az asszony a Klotznál azt mondja ez nem az én hangom a Cordialnál meg azt, hogy ez az... Fülesen hallgatja, nincs akusztika, közvetlenül a Focusriteról.
Ha mind színezetlen, hogy lehet különbség?
Ez számomra az ellentmondás.

A különbség adódhat abból, hogy nem ugyanott volt a mikrofon, ez kardioid, hiperkardioid karakterisztikánál már pár centi távolságkülönbség esetében is bekövetkezhet. És ne zárjuk ki azt sem, hogy nem tud az ember kétszer ugyanúgy beszélni. Nem véletlenül írtam azt tegnap az élő zenével történő mikrofonkábel összehasonlításra, hogy nem könnyű korrekt módon elvégezni.
Többé-kevésbé kizárható, hogy rövid (rövidebb, mint 5m) kábel esetében két, hasonló konstrukciójú, hasonló jellemzőkkel rendelkező kábel esetében, a hang felismerését gátló különbség keletkezzen kábel miatt a beszédhang felismerhetőségben.