Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2751

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Pedig kb de. Inkább csak olcsóbban, meg könnyebben tudják megcsinálni ugyanazt. De sokszor rosszabbat...

Ez a (nyíltan soha be nem ismert) gondolat mindenre érvényes lehet a mai világban.

A topiknál maradva itt egy kézzelfogható, fotókkal illusztrált példa a WBT-0200 és a WBT-0210 RCA aljzatról. Jól látható a "fejlődés" az elmúlt 40 év alatt. :smile29:
A masszív, teljesen fémből készült RCA aljzattól eljutottak a nagyrészt műanyagból készült csodáig (átszerelését nem nagyon ajánlom).
TJ.
Csatolmányok
WBT-0200 RCA.jpeg
WBT-0210 RCA.jpg
WBT-0210 RCA.jpg (65.74 KiB) Megtekintve 596 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

vidor2009 írta:
2025.06.18., szer. 22:06
supravox írta:
2025.06.18., szer. 20:49
chord_ írta:
2025.06.18., szer. 17:51

Sírógörcsöt kaptunk hirtelen, hogy a 'felvétel készítő-, keverő, maszterelő, kiadó terület' picit piszkálva lett.
Hihetetlen mennyiségű rossz felvétel van, hifiileg, a komolyzene területén is, pedig oda igényesebb dolgokat szeretünk képzelni...
Mégis miből gondolod,hogy a felvétel a rossz és nem a kiadvány?
Nekem az a tapasztalatom,hogy nem a felvételi oldalon kell keresni a bajt.
A kiadvány minősége és a saját láncunk bajai dött a technikatöbbet nyomnak a latba.Csak hát ezt nem szeretjük beismerni.
Hogy van az,hogy ugyanaz a lemez jobban tetszően kezd el szólni ha jó irányba fejlesztjük a motyót???
Szerintem ezt a 2 dolgot teljesen külön kellene kezelni.
Annyira szánalmas már a hangmérnököket szapulni.
Pedig tényleg ott van a kutya elásva! Állítólag annyit fejlődött a technika és a hangmérnökök tudása,mégis még csak megközelíteni sem tudják a 60-as évek zenéi,felvételi minőségét!!!
Technikai értelemben igen is fejlődött.
Zenei élvezeti szintje azonban nem sokat. Vagyis a technika hangsúlyosabbá vált a kész produkcióban és az előadói minőség kevésbé jelenik meg.
Szomorú tény, hogy a technika inkább a költség hatékonyságot szolgálja a nagy kiadóknál is.
/de ez már megint nem kábel téma/

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

supravox írta:
2025.06.18., szer. 22:32
vidor2009 írta:
supravox írta:

A kiadvány minősége és a saját láncunk bajai dött a technikatöbbet nyomnak a latba.Csak hát ezt nem szeretjük beismerni.
Hogy van az,hogy ugyanaz a lemez jobban tetszően kezd el szólni ha jó irányba fejlesztjük a motyót???
Pedig tényleg ott van a kutya elásva! Állítólag annyit fejlődött a technika és a hangmérnökök tudása,mégis még csak megközelíteni sem tudják a 60-as évek zenéi,felvételi minőségét!!!
Ez egyszerűen nem igaz.
Pedig kb de. Inkább csak olcsóbban, meg könnyebben tudják megcsinálni ugyanazt. De sokszor rosszabbat. Van néhány kivétel, de nehéz eldönteni, hogy mi lehet a probléma a rendszerben, mert a régi eredeti felvételekből olyanokat tudnak rittyenteni néhányan, hogy öröm hallgatni. Ha minden fejlettebb lenne, akkor 159ezer forintért ma olyan hangot kellene már tudni hallani a rendszereinkről otthon, hogy csak na! De sajnos csak soha nem látottan drága rendszerekről történhet meg.... Viszont ezeken, a régi lemezek kb úgy szólnak, mint az újak. Átlagban.... És ahogy említettem, a régi felvételek újrakiadásait is néhányan meg tudják olyan jóra csinálni, mint a frissekből senki, vagy csak onnan is nagyon kevesen, kb csak abból is ugyanazok a kiadók. Ezért szoktam kérdezni, hogy akkor miért nem szólhat ma minden friss lemez ugyanolyan jól, mint az eddigi legjobbak, vagy még jobban? Ha meg tudták volna csinálni, mindenki kidobálta volna a régi lemezeit az újakért és mindenki boldog lenne, csak a használtlemez piac nem......
És a "Vz"?! Minek a lemezkészítéshez Vz, ha annélkül is tudnának sokkal jobbat csinálni? De nem kell azért sem, mert nélküle, olcsóbban megcsinálják hasonlóan jól mint régen.... Vagy aki ma a régiekből vagy/meg az újakból is sokkal jobbat csinál mint az átlag az "vz-t használ" és azért jobb? Szóval nagyon úgy néz ki, hogy a hifis társadalom hagyja magát becsapni/lehúzni.... Az első hangtól az utolsó lemezig, a zolcsó készülékektől a horrordrága highendig..... Aki nem költ "eleget" rá nem kap sokat, aki meg rengeteget költ nem kap "eleget"....
Ja és a stream..... Ahol a fizikai hanghordozó ki is esik a rendszerből, sem jobb hangú mint egy cd, vagy pláne LP. Tehát még csak ott sem bukik meg a minőség....

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2510

Hozzászólás Szerző: supravox »

vidor2009 írta:
supravox írta:
chord_ írta:

Sírógörcsöt kaptunk hirtelen, hogy a 'felvétel készítő-, keverő, maszterelő, kiadó terület' picit piszkálva lett.
Hihetetlen mennyiségű rossz felvétel van, hifiileg, a komolyzene területén is, pedig oda igényesebb dolgokat szeretünk képzelni...
Ez egyszerűen nem igaz.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 304

Hozzászólás Szerző: pjm »

kupecke írta:
2025.06.18., szer. 20:33
Hajdanában danában, volt egy hely, ahol nem volt ciki pro kábelekkel zenét hallgatni, ezt megosztani. Én is ott kaptam először "neves" kábeleket kipróbálni, többe kerlült, mint az autóm, hazavittem, tetszett is, örömködtem, pedig csak egy high-end nézőpontból alap rendszerbe kötöttem be ( máig hálás vagyok wartam-nak :smile53: ), ma az aprót nézve nem megfizethettelen, sőt... Ma az összes tápom vdc, Mogami ic-m is van (ismét), és igen, egy alap rendszerben is meghallani, hogy pl klotz ac 110 v mc5000, vagy kanári, mogami stb. van bekötve. Írom ezt úgy, hogy teljesen más "hangot" preferálok PJM-től kábelek terén, mivel talán csak a tápkábelekben van egyezés rendszereinkben.
Itt is leírhatod nyugodtan, chord pl még örül is neki. :D Ami azt a vdc tápot ilti, sokat kell fizetni, hogy jobban tetszen nekem a hang. Egy my 205-ön túllépni szerintem igen könnyű. Persze attól még sok felvétel készül vele mert átviszi a jelet (működik) és olcsó.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 390

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

supravox írta:
chord_ írta:
asebestyen írta:
2025.06.18., szer. 15:42
Aztán ha sikerült a hifistáknak leigázni a felvétel készítő-, keverő, maszterelő, kiadó területet, utána jöhetnek a hangszerkészítők. Mindenhol nagy szükség lenne az audiofil vécépapirgurigán át csőlátó szemléletre. :smile29: :D

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
2025.06.18., szer. 20:22
A semlegesség a studió oldalon ítélhető meg igazán. Amikor ott ülünk a vezérlőben a szólam felvételekor.

Otthon, mivel nem tudjuk mi van a felvételen, nem nagyon lehet semlegesség megitéléséről beszélni. Egyszerűen nincs esélyünk korrekt módon eldönteni, hogy amit hallunk semleges-e. Gondolhatjuk, hogy semleges, de nem tudhatjuk. :smile53:
Értem én, én azt írom, ha a 6 studio kábel mind semleges akkor hogy lehet, hogy másképp szól, és melyik az etalon?
Van itthon AT mikrofonom, bekötöm a Focusrite-ba és az asszony a Klotznál azt mondja ez nem az én hangom a Cordialnál meg azt, hogy ez az... Fülesen hallgatja, nincs akusztika, közvetlenül a Focusriteról.
Ha mind színezetlen, hogy lehet különbség?
Ez számomra az ellentmondás.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2510

Hozzászólás Szerző: supravox »

chord_ írta:
asebestyen írta:
Aztán ha sikerült a hifistáknak leigázni a felvétel készítő-, keverő, maszterelő, kiadó területet, utána jöhetnek a hangszerkészítők. Mindenhol nagy szükség lenne az audiofil vécépapirgurigán át csőlátó szemléletre. :smile29: :D
A kiadvány minősége és a saját láncunk bajai többet nyomnak a latba.Csak hát ezt nem szeretjük beismerni.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3622

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

MrCollector írta:
2025.06.18., szer. 15:25
nemtomm írta:
2025.06.18., szer. 15:14
MrCollector írta:
2025.06.18., szer. 12:46

Az viszont érdekes kísérlet lenne, ha mondjuk egy felvétel előtt nagyon jó kábelekkel bekábelezni egy stúdiót (amit lehet), majd csinálni egy felvételt. Ezután visszarakni a standard kábeleket és mindenféle beállításkorrekció nélkül megcsinálni ugyan azt a felvételt. Kíváncsi vagyok mi lenne a két felvétel között a különbség, már ha lenne.
Ez nem igazán megoldható sztem mert ki adna annyi kábelt a stúdiónak vagy netán venne , hogy kisérletezzen vele. Utána mit csinálna vele kiárusítaná féláron a kábelt? Biztos vagyok benne, hogy jó párszáz méter kellene... :smile53:
Azért van ott az "amit lehet", tehát a rövidebb kábeleket.
Úgy látom, hogy 2018 után megint eljött az ideje a stúdió látogatások megszervezésének....

Kép

youtu.be/nkjTK7GpzU4

Nincsenek ugyanis rövid kábelek a stúdiókban és a hangfalkábelek száma is elhanyagolható, a többnyire aktív hangsugárzós monitorozás miatt.

A rövid mikrofonkábelek a felvételi helységben 5-10 méteresek, ezek csatlakoznak egy a falon lévő dugasztáblára általában majd a másik oldalon (sokszor egy másik, a mikrofon kábelnél olcsóbb un installációs kábellel) mennek tovább a rackbe az interfészek, és az eszközök csatlakozásaihoz, sokszor még egy dugasztáblán keresztül. Viszonylag rövid (3-5M) kábeleket ott lehetne hsználni, ahol analógban kevernek és az un aux buszokon keresztül küldik ki analóg bemenetes effektekhez majd onnan vissza a keverőbe rögzítéshez.

A kommersz felvételek hangzása semmilyen módon nem múlik a kábeleken, az utómunka sokkal meghatározóbb és utómunka nélkül nincs kommersz felvétel.

Csináltunk élő felvételeket pár éve próbából (szóló és duó), nagy felbontásban (DSD256 és DXD) különböző mikrofonkábelekkel, lehet egyszer majd megosztok belőle párat. Voltak különbségek, de nem mondanám szignifikánsnak őket.
Nehéz egy ilyen tesztet kompromisszumoktól mentesen megcsinálni.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Hajdanában danában, volt egy hely, ahol nem volt ciki pro kábelekkel zenét hallgatni, ezt megosztani. Én is ott kaptam először "neves" kábeleket kipróbálni, többe kerlült, mint az autóm, hazavittem, tetszett is, örömködtem, pedig csak egy high-end nézőpontból alap rendszerbe kötöttem be ( máig hálás vagyok wartam-nak :smile53: ), ma az aprót nézve nem megfizethettelen, sőt... Ma az összes tápom vdc, Mogami ic-m is van (ismét), és igen, egy alap rendszerben is meghallani, hogy pl klotz ac 110 v mc5000, vagy kanári, mogami stb. van bekötve. Írom ezt úgy, hogy teljesen más "hangot" preferálok PJM-től kábelek terén, mivel talán csak a tápkábelekben van egyezés rendszereinkben.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3622

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

pjm írta:
2025.06.18., szer. 19:29
kaef2 írta:
2025.06.18., szer. 11:31
Kiindulásnak összekötő kábelnek megfelelőek a jobb minőségű mikrofonkábelek, többségüknek nem nagyon van jellemző saját hangja, általában semlegesnek lehet őket mondani. A hifisták jó része persze nem igazán semleges hangot keres, még akkor sem, ha esetleg így gondolja.
Ferikém én sokszor egyetértek veled, de most nem.
Szeretem a pro kábeleket, van valami egyszerűség a hangjukban. A Van damme hálózatiját 10 éve használom. Interconnectben volt vagy 3 féle Klotz ( hiszem, hogy az mc5000 népszerűsítésében nagy érdemeim vannak), de volt Van damme, Cordial, Belden, Canare, Mogami (az most is van). Mindezen mennyiség megvolt hangfal kábelben is. Nagyon jó ár érték arányúak vannak közöttük, de ha a naturalitásról lenne szó mind másképp natúr, ahogy én hallottam. A feleségem mind közül bármikor rámutat a mogamira úgy, hogy nem tudja mi szól.

Inkább arróllehet szó, hogy a pro elektronikák másképp viszonyulnak a kábelekhez.
Szerintem.
Nem kell egyetértenünk, csak hangosan gondolkozom. :smile53:
A semlegesség a studió oldalon ítélhető meg igazán. Amikor ott ülünk a vezérlőben a szólam felvételekor.

Otthon, mivel nem tudjuk mi van a felvételen, nem nagyon lehet semlegesség megitéléséről beszélni. Egyszerűen nincs esélyünk korrekt módon eldönteni, hogy amit hallunk semleges-e. Gondolhatjuk, hogy semleges, de nem tudhatjuk. :smile53:

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
Kiindulásnak összekötő kábelnek megfelelőek a jobb minőségű mikrofonkábelek, többségüknek nem nagyon van jellemző saját hangja, általában semlegesnek lehet őket mondani. A hifisták jó része persze nem igazán semleges hangot keres, még akkor sem, ha esetleg így gondolja.
Ferikém én sokszor egyetértek veled, de most nem.
Szeretem a pro kábeleket, van valami egyszerűség a hangjukban. A Van damme hálózatiját 10 éve használom. Interconnectben volt vagy 3 féle Klotz ( hiszem, hogy az mc5000 népszerűsítésében nagy érdemeim vannak), de volt Van damme, Cordial, Belden, Canare, Mogami (az most is van). Mindezen mennyiség megvolt hangfal kábelben is. Nagyon jó ár érték arányúak vannak közöttük, de ha a naturalitásról lenne szó mind másképp natúr, ahogy én hallottam. A feleségem mind közül bármikor rámutat a mogamira úgy, hogy nem tudja mi szól.

Inkább arróllehet szó, hogy a pro elektronikák másképp viszonyulnak a kábelekhez.
Szerintem.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1002

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Rock60 írta:
2025.06.18., szer. 18:37
Rock60 írta:
2025.06.18., szer. 14:13
chord_ írta:
2025.06.18., szer. 13:23

Vagyis, ahol nem ANvz kábel volt a felvételi oldalon, azoknál a kiadott CD-knél fontos dolgok hiányoznak a hangból.
,,,számomra nem kérdés, hogy ami a lehallgató láncban megmutatkozik hangban a kábelek között, az legalább annyira megmutatkozik/megmutatkozna a felvételi oldalon is.

Kíváncsi lennék a magyarázatra, hogy miért is ne ?
Elegánsan átsiklottál - Te is - a kérdésen.
Ha már fontosnak tartottál egy kis Vz-zést, akár erre is válaszolhatnál. :D
Érdekelne a véleményed.
Köszi. :smile53:
A véleményem már ismert eléggé, asszem.
Miszerint a kábelekkel ide-oda kísérletezünk, színezünk, kínlódunk olykor: emitt kevesebb lesz az akármilyen-detektálhatatlan torzítás, cserében amott egy más területen kicsit 'elmászik' az ízlésünktől; az ének annyira jó lett az x kábellel, hogy nem is lehet már hallgatni; a kedvenc alátétünk a másik xy kábellel meg leginkább akkor működik jól most, ha kivesszük; az ünnepelt felbontás-többlet az y kábellel kiderül harmadnapra, hogy egy derekas loudness hatás, egy másik rendszerben meg fenomenális, egy diyer drót nálam húrt sokszoroz, az állam leesik azóta is, nálad meg 'semmi különös', stb....stb...
A berendezések mind-mind mást 'szeretnének', az áram, az akusztika, a biztosíték, a személyes ízlés, és egy csomó faktor egy érdekes mátrixot alkotnak, amelyben a kábelekkel lavírozunk, próbáljuk a finomhangolást és a személyre szabást okosan elvégezni, a berendezéseink vélt tökéletlenségeit elsimítani valahogy, sejtett jó oldalaikat kiemelni - és nem, nem haladunk semmiféle objektivitás felé, hanem az élményt keressük, a saját sk. élményt, ami pedig nem 'szabványosítható'.
Káosz.
A természethez közeli.:)

Ennek tükrében a felvételi oldalon számunkra semmi jelentősége nincs a kábelezésnek, akkor sem, ha tényleg van pár lánglelkű hangmérnök, aki komolyan akart valamit, akár a kábelezéssel is; mire az elképzelésük a lejátszó oldalra ér, ami semmi más, csak egy elképzelés, egy idea, - belevész/elporlad a ténylegesen igen-igen bonyolult Mátrixba. Ami meg átvészeli, abból meg az lesz, hogy igen, szeretem pl. az 'Alpha' kiadót, én, személy szerint, de nem hinném, hogy a kábeleik, vagy az én kábeleim miatt.
A rossz felvételeket meg nem a felvétel-oldali kábelezés rontotta el, abban biztos vagyok.

A kérdésed olyan kb., mint az, hogy CD írásakor az író alá tett 5k$ alátét/kábel/akármi hang-javítása felbukkan-é vajon a megírt lemez hangján, amikor betesszük a lejátszóba?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1362

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Rock60 írta:
2025.06.18., szer. 14:13
chord_ írta:

Vagyis, ahol nem ANvz kábel volt a felvételi oldalon, azoknál a kiadott CD-knél fontos dolgok hiányoznak a hangból.
...számomra nem kérdés, hogy ami a lehallgató láncban megmutatkozik hangban a kábelek között, az legalább annyira megmutatkozik/megmutatkozna a felvételi oldalon is.

Elegánsan átsiklottál - Te is - a kérdésen.
Ha már fontosnak tartottál egy kis Vz-zést, akár erre is válaszolhatnál. :D
Érdekelne a véleményed.
Köszi. :smile53:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

asebestyen írta:
Szerintem a hifistának beleszólása semmibe nincs. A gyártók is azt látják, hogy bármit/mindent megvesznek. A chifi aljától a highend tetejéig. Így csak annyi a dolguk, hogy sűrűn csináljanak valami új dolgot. Néha sikerül kicsit jobbat is kitalálni.....A hifista annyit tehetne, hogy pl nem vesz kilóméterszámra kábelt, amit a következő héten lecserél valami másik hasonlóra, hiszen nem került sokba, kipróbálja....Meg a streamereket is már úgy veszik mint a telefonokat.... Pár év, aztán elavul(tatják) , kidobják... Ez is egy soha be nem telő piac lesz... :)

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

asebestyen írta:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

nemtomm írta:
2025.06.18., szer. 15:14
MrCollector írta:
kaef2 írta:
2025.06.18., szer. 08:36
Az viszont érdekes kísérlet lenne, ha mondjuk egy felvétel előtt nagyon jó kábelekkel bekábelezni egy stúdiót (amit lehet), majd csinálni egy felvételt. Ezután visszarakni a standard kábeleket és mindenféle beállításkorrekció nélkül megcsinálni ugyan azt a felvételt. Kíváncsi vagyok mi lenne a két felvétel között a különbség, már ha lenne.
Ez nem igazán megoldható sztem mert ki adna annyi kábelt a stúdiónak vagy netán venne , hogy kisérletezzen vele. Utána mit csinálna vele kiárusítaná féláron a kábelt? Biztos vagyok benne, hogy jó párszáz méter kellene... :smile53:
Azért van ott az "amit lehet", tehát a rövidebb kábeleket.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 932

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

MrCollector írta:
kaef2 írta:
"Az igazi barát szemből támad."

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:

:)
Nem kell a VZ - re kihegyezni a kérdést, azt hittem, Te érted... gondolkodik.gif
Azért írtam, hogy a márkák tetszőlegesen behelyettesíthetőek.
Miért nem írtam Cables drótot ? :smile51: Azt kellett volna... :kiss:

/ Azért kíváncsi voltam, ki ugrik az AN - re, bejött a tippem. :D /

Tehát a lényeg az, hogy számomra nem kérdés, hogy ami a lehallgató láncban megmutatkozik hangban a kábelek között, az legalább annyira megmutatkozik/megmutatkozna a felvételi oldalon is.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

MrCollector írta:
2025.06.18., szer. 13:15
Rock60 írta:
2025.06.18., szer. 13:09
MrCollector írta:

De egy stúdióban nem is fontos annyira, hiszen ezen kábelek a keverő előtt vannak. Ha valami hiányzik "pótolja" a hangmérnök.
Azért arra is kíváncsi lennék, hogy ami egy AN VZ hangjához képest hiányzik egy Canáriban, azt hogyan pótolja potitologatással a hangmérnök. gondolkodik.gif
/ A képlet természetesen más tetszőleges márkákkal is behelyettesíthető./
Olyan, mint ha azt mondanánk, hogy ami egy Stradivari hangjához képest hiányzik egy Tesco gazdaságos hegedűből, azt majd pótoljuk potitolival, hiszen az még inkább a keverő előtt van. :yingyang:
Sok minden van még a keverő előtt, szerintem mindenhol számít minden.
Amiről nem tudjuk, hogy lennie kellene, az nem is hiányzik.
Igen, ez bizonyosan így van.
:)

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Rock60 írta:
2025.06.18., szer. 13:09
MrCollector írta:

De egy stúdióban nem is fontos annyira, hiszen ezen kábelek a keverő előtt vannak. Ha valami hiányzik "pótolja" a hangmérnök.
Azért arra is kíváncsi lennék, hogy ami egy AN VZ hangjához képest hiányzik egy Canáriban, azt hogyan pótolja potitologatással a hangmérnök. gondolkodik.gif
Olyan, mint ha azt mondanánk, hogy ami egy Stradivari hangjához képest hiányzik egy Tesco gazdaságos hegedűből, azt majd pótoljuk potitolival, hiszen az még inkább a keverő előtt van. :yingyang:
Amiről nem tudjuk, hogy lennie kellene, az nem is hiányzik.

Rock60
Őslakos
Őslakos

MrCollector írta:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
Ezekkel a mikrofonokkal (és kábelekkel) dollár (száz?)milliókat hozó hangfelvételeket készítenek.
Például Taylor Swift is használ Telefunken U47-et, M49-et és sokáig használt szintén nagy kapszulás Avantone CV12-t és más vintage Neumann mikrofonokat is.

Ebben a nagyságrendben, ha látnák értelmét a 9 euró méterárú kábel (vagy a mikrofonnal kapott ingyenes) helyett, mondjuk 90 vagy 900 eurós méterárú mikrofonkábelt használni, biztosan megtehetnék, a költségeikbe bőven beleférne egy ilyen beruházás.

A Pennában használtunk Royer SF24 csöves sztereó szalagmikrofont a saját felvételeink elkészítéséhez (mi voltunk a disztribútorai is 2007 és 2014 között). Megpróbáltuk a gyári helyett kiváltani a 7 szálas mikrofonkábelt Nirvana hook-upból készülttel. Nem vált be.
Persze, de Taylor Swift (és az emberek túlnyomó része) lehet nem is tudja, hogy a kábelek hangbeli változást tudnak okozni.
De egy stúdióban nem is fontos annyira, hiszen ezen kábelek a keverő előtt vannak. Ha valami hiányzik "pótolja" a hangmérnök. Maximum az elektronika és a hangfalak vagy fejhallgató közötti kábelek szólnak bele a végeredménybe. Mert ott már csak a füle az ami alapján tologatja a csúszkákat.
Másrészt szerintem ilyen stúdiókábeleket nem készítenek az "audiofil" kábelgyártók, mert nem is keresi náluk senki. Talán az előbb említett okokból kifolyólag.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
... A hifisták jó része persze nem igazán semleges hangot keres, még akkor sem, ha esetleg így gondolja. ...
Maximális egyetértésem.
És ez a 'nem igazán semleges', ez kb. 10e féle lehet.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”