tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 14:10
wittao írta: ↑2025.06.13., pén. 13:56
tottyi írta: ↑2025.06.13., pén. 13:45
ChatGPT - Nagyon röviden a lényeg:
"A szöveg egy békésebb, türelmesebb párbeszédre hív fel, miközben rávilágít arra, hogy az emberiség önpusztító tendenciái nem külső hatalmak művei, hanem saját természetünkből fakadnak. A szerző lemondott az értelmetlen vitákról, és inkább a saját életminőségére koncentrál, mivel úgy érzi, a nagy folyamatokra nincs valódi ráhatása."
A zold nyilhoz visszaterve, ezek szerint most egy nagyon jo klimaban elunk mint ami tobb millio evvel ezelott volt vagy azt irod, hogy amiota megjelent a Homo Sapiens azota vissza melegitjuk a foldet az eredeti klimahoz?
Igy vagy ugy par millio ev mulva hozzaszokunk a nagyon meleg eghajlathoz es a tobbi noveny is mint azt tettek azelott.
Pár probléma akad azért ezzel:
- régebben voltak fékek/ellensúlyok, amit az emberiség nem ismer, vagy legalábbis nem szeretne tudomást venni róla. Ezek kibillenése a Föld életére semmilyen hatással nem lesz. Sőt a Földet az sem zavarja, ha teljesen élettelen sivataggá válik. Minket annál inkább!
Szóval ezek a fékek, ellensúlyok a kibillent ökoszisztémákat helyre pofozták, ez látszódik is a hullámszerű mozgásokon. A nagy probléma az, amikor a keljfelJancsinak akkora pofont adsz, hogy nem kel fel többé... erről tanúskodik a grafikon utolsó kis farkincája, ami a mi pofonunk az ökoszisztémának, majd várhatjuk ami visszajön felkelünk-e belőle.
- lehet, hogy a növények hozzászoktak, de azért néhány hatalmas kihalási folyamatot rejtenek ezek a grafikonok. Nem feltétlenül van meg az emberiségben az a képesség, hogy képes globálisan 10-15-20 fokok elviselésére hosszútávon. Nagyon erős mesterséges beavatkozást, komplett rendszerszintű táplálkozási átállást igényelne. Ja, és még elfelejtettem, ami a legfontosabb és a legkisebb esélye van: összefogást is igényelne. Na erre az eddigi történelmünk során nem voltunk képesek, vélhetően nem is leszünk. Szóval mindent összevetve vagy másik bolygó, vagy nekünk kampó... Az elsőnek szignifikánsan kisebb esélye van.
En azok taborabat erositem akik nem hiszik, hogy az ember kepes lenne megvaltoztatni drasztikusan az idojarast es a klimat bar covid idejen olvastam olyat is, hogy ahol azelott es most is nagy smog van ott hosszu evek utan ujra volt napsutes na de ha smog van akkor nem eri napsutes a foldet akkor szerintem nem is melegitheti fel a foldfelszint. Olyat is olvastam, hogy a nagyobb napelemparkok kozeleben olyan hoseg van, hogy az elviselhetetlen, tehat melegiti az idojarast. Aztan ha jovore csak villanyautot lehetne kapni akkor erre meg nincs meg az infrastruktura amely ezt el tudna latni elektromos arammal. Akarhogy nezzuk nincs kiut, mindmeghalunk. Ja es akarmilyen tovenyeket hoznak europaban az nem eleg ahoz, hogy megmentsuk a foldet. Nem azt mondom, hogy ne tegyunk semmit csak meg nem talaltak ki, hogy mit amibe minden ember reszt vesz, igen, meg a miliardosok is. En szemely szerint szeretnek villanyautot de ez meg nagyo gyerekcipoben jar es ku..va draga, nem engedhetem meg magamnak. Ha majd fele ennyiert lesznek megbizhato villanyautok es egy aktataska nagysagu elemmel fog mukodni amit "benzinkuton" bevalthatsz es tovabbi 4-500 kilometert megteszel akkor azt mondom, hogy mar jo uton jarnak.
Megpróbálok tételesen végigmenni az írásodon és nem kötözködésként, csak amiatt, hogy az utókor számára esetleg ne ez ragadjon meg.
- az ember eléggé sok mindenre képes már (nem csak lelkületileg, hanem tudományos alapon is)
- ahol nagy szmog volt és a Covid idejére pl. Wuhan, olasz iparterületek és német iparterületek csodálatosan kitisztultak, Kínában gyerekek végre látták milyen kék az égbolt valójában és nem sárgás-rózsaszín míg évekig csak arra volt lehetőségük. Ez mind mind az emberi tevékenység befolyása.
Az aeroszolok amik a levegőben vannak ilyenkor nem úgy képzelendők el, mint egy felhővel vagy hóval borított táj, ami visszaveri a napsugarakat. Rengeteg kémiai folyamat is lezajlik, üvegházhatást növelő tényezők.
- a napelemparkok közelében levő hőmérsékleti változások természetesek, hiszen koncentráltan befogadják a hőt és felmelegszenek, amit másik hullámhosszon leadnak. MEgváltoztatják a mikroklímát.
Ugyanakkor a házak tetejére szerelt napelemek teljesen ellentétes hatást váltanak ki, ugyanis légrés van alattuk, árnyékot vetnek a tetőszerkezetre, önmagában nem melegszik úgy a házak teteje, mint a napelemek nélkül. Kevésbé kell nyáron hűteni.
- a villanyautózásról annyit, hogy a globál közlekedés 10-15%-ban vesz részt az emissziós kérdésekben, ebből 2-3% a személyautók által kibocsátott emisszió. Számít, de sokkal kevésbé, mint mondjuk a szénerőművek, vagy éppen a tengeri hajózás, dízelmozdonyok, repülés, vagy éppen Temu szarok felesleges szállítgatása 10-20.000km-ekre 5USD-ért.
A villanyautózás lokális szennyezést csökkent, lokális felmelegedést csökkent, városok légszennyezettségi adatait javítja + zajszennyezésben is segít + a feldolgozó ipar szükségességét csökkenti (lévén harmada alkatrész kell hozzá, így az egész beszállítói lánc egyszerűsödik) + kőolaj sem a hátsó fáról jön le, a kitermelés és finomítás brutális szennyezését is mérsékli. Tehát nem önmagában az elfogyasztott üzemanyag emisszióját kell kalkulálni, hanem a teljes ellátási láncét.
- nem szeretek senki zsebében turkálni, nem az én dolgom, csupán annyit jegyeznék meg, hogy visszásnak tartom elektromos autók drágállását és ugyanakkor az aláírásodban szereplő hifirendszer (ami valljuk be mindannyiunk számára luxuskiadás) fenntartását... de nem az én dolgom, csupán egy megjegyzés. + napokban jött ki egy BYD kisautó 7-8MFt-ért megvásárolható, teljesen OK a közlekedésre. Mennyi legyen? 1DB!!! ATC SCM 150 kerül ennyibe, mint ez az autó.