mike-rame írta: ↑2025.06.13., pén. 08:29
Arra céloztam, hogyha valaki hosszú évtizedeken át, szinte kizárólagos arca egy adott szaktudománynak, úgy hogy közben számtalan tehetség van még a pályán, akik mellőzve vannak, akkor annak lehet valami oka. Vagy nincs.
Nem gondolom, hogy ő lenne bárminek is a "szinte kizárólagos arca", pláne nem egy tudományágnak. Élete nagy részét televíziós műsorkészítéssel töltötte, tanulmányai között a biológia mellett közgazdaságtan is szerepel.
Olvasva, hogy éppen Attenborough került a célkeresztbe, eszembe jutott a gödöllői (most már veszprémi) természetfilm fesztiválok sora, amiken alkotóként éveken át jelen voltam (még díjat is kaptunk). Némelyik film stáblistáján D.A. neve is feltűnt, többnyire narrátorként. Mikor megkérdezték, miért nem jött el, ha már meghívták, azt a választ adta, nem akarta, hogy róla szóljon az esemény. Micsoda egy agresszív nyomulós fajta!
Írta itt valaki azt is, hogy "annak zenélünk, aki fizet". Ezeken a fesztiválokon a valóban rendkívüli pénzügyi és technikai lehetőségek birtokában dolgozó nagy nemzetközi stábok mellett jelen voltak amatőr társulatok is, akik többnyire semmilyen támogatásban nem részesültek, saját zsebükből vettek/béreltek kamerát, fizették a forgatások költségeit. És láss csodát, kb ugyanazt mondták, mint a "lefizetett" produkciók, ugyanazokról a jelenségekről számoltak be! Valahogy senki nem mutatott be olyan anyagot, aminek mondandója szerint minden rendben van a világban, nincs itt semmi látnivaló, nincs miért hisztizni. Mindenkit azért csak nem lehet lefizetni. Vagy mindenki hülye és kész.
De említhetem a Londoni Természettudományi Múzeumot is, ami (engem is) lenyűgöző módon mutatja be a mai embernek már ismeretlen világot és láss csodát, az egyik legfőbb támogatója D.A., aki ahelyett, hogy - a mi nagyjainkhoz hasonlóan - vadászkastélyokra és Ferrarikra költené a pénzét, múzeumokat, iskolákat, kutatásokat segít nem kevés pénzzel. Ilyen egy igazi pénzéhes lator. Vagy ő lenne a nagy agymosó?
Szentté avatni persze nem tanácsos olyan személyt, akit csak a médiából, felületesen ismerünk, de Attenborough nekem nem tűnik gonosztevőnek.
Én sem örülök neki de ha kicsit többet tartod a fejed a homok felett, akkor tisztán látszik, hogy azért látják így, mert így is van. Ha körbenézel a világban láthatod, hogy legalább 30 helyen zajlik háború. Ha geopolitikai/stratégiai szemüvegen át nézed, azt látod, hogy kétségbeesett harcok zajlanak a még megmaradt anyagi erőforrásokért és energiahordozokért. ...és nem "világos" érdekek által vezérelve. Saját szemüvegemen át nézve úgy látom, hogy minden "méjnsztrím" gazdasági, pénzügyi, politikai folyamat a mai világban ember és életellenes. Persze az egész tetején ott van a "világos" cukormáz (szemfényvesztés, illúzió, vágykeltés) hogy mindez a mi érdekünkben van. Aki ezt a mázat nyalogatja, amikor a feje egy rövid ideig éppen a homok felett van, az juthat hasonló következtetésre, mint ahogyan te látod.

Végezzünk el egy kísérletet, ami nem lesz könnyű, de talán érdemes fáradozni vele: engedjük meg magunknak, hogy 10 percig nem nézzük hülyének, agymosottnak, mainstream nyalogatónak a másikat! Ha elindult az óra, akkor gyorsan leírom, hogy igazad van. De...
(És itt van az a "de", ami a modern vitákban már nem szokott elhangzani, mert türelmetlenek vagyunk hozzá, a rövid, bárki számára érthető kijelentéseket szeretjük, pl. hogy a Faló külföldről pénzelt ukrán klímalobby ügynök. Ennyi. Nem kell magyarázni, nem kell bizonyítani, amúgy sem olvasná el szinte senki az indoklást, pont elég a főcím.)
Az emberiség története konfliktusok végtelen sora. A történelem könyveink leggyakoribb hivatkozási alapja a háború, amiből majdnem minden évszázadra jutott egy nagy, meg sok kicsi, soha (!) nem volt általános béke. A mi életünkben nagy háború még nem volt, de bármikor lehet. Izrael az imént ismét megtámadta Iránt, amit nyilván egy ellencsapás követ majd, közben a NATO egyre durvábban fegyverkezik, ami nem egy vidám jövőképet fest elénk.
Írod, hogy
"minden "méjnsztrím" gazdasági, pénzügyi, politikai folyamat a mai világban ember és életellenes". Ennyire azért nem borús a helyzet szerintem, de sok igazságod van. Én a magam szemüvegén át úgy látom, hogy a globálisan szándékolt változások, konfliktusok néhányaknak mindig hasznot hoznak, a többség pedig megszívja őket, de mindkét csoport tagjai emberek. Lehet két ország közötti fegyveres összecsapás, vagy egy utcai beszólás két járókelő között, ezek abban hasonlóak, hogy ugyanúgy megosztják a bámészkodó közönséget, akik két csapatba rendeződve szétgyepálják egymást és ez sokszor nagyobb pusztítást okoz, mint maga a kiváltó konfliktus.
"Életellenes" tettnek nevezhető szerintem az is, hogy Budapesten 750 ezer, egyre nagyobb tömegű és méretű személyautót mozgatunk és a közterületeket ezek tárolására használjuk. Távolabbról nézve bárki (!) számára agyrémnek tűnne a helyzet és pár évtized múlva mindenki elborzadva fog visszagondolni rá, de mi itt jelenleg szépen elvitázgatunk rajta és naponta felcsesszük egymás idegeit. Vagy idecitáljuk az éghajlatváltozást, aminek mértékét és következményeit az emberek nagy része képtelen elhelyezni a saját életében, következésképpen hülyeségnek tartja, mint mindent, amit nehéz megérteni és/vagy eltér a megszokottól. Tömegek vonják kétségbe a klíma durva változását, miközben nyaranként megpusztulunk a hőségtől, viharoktól, áradásoktól, erdőtüzektől. Felmentve érezzük magunkat, mikor azt mantrázzuk, hogy mindez nem az emberi tevékenység következménye, mintha nem lenne mindegy, miért ég a ház. A lényeg a lángokon van, nem azon, hogy a szomszéd gyújtogatott, vagy öngyulladás történt, a házunk mindkét esetben le fog égni, ha nem érnek oda időben a tűzoltók. De mi még ki sem hívtuk őket, csak morfondírozunk a lángok mellett, hogy nocsak, ez nem egy tűz esetleg?
Voltam aktivista, lelkesen vitáztam, érveltem azon infók birtokában, amihez hozzájutottam és persze amik szimpatikusak voltak számomra. Mai fejemmel már azt gondolom, jobb ezekből a folyamatokból kimaradni (a Te megfogalmazásod szerint homokba dugni a fejem), mert reménytelen játékban nem jó résztvenni. A végjáték hossza még kérdéses, de az emberiség sorsa jelenleg reménytelen stádiumban van, amiről nem könnyű eldöntenem, hogy - látva a rengeteg pusztítást, amit végrehajtottunk - örüljek neki, vagy - szeretteimre gondolva - szomorkodjak miatta. Inkább figyelek a mindennapjaim minőségére, sportolok, szórakozom, zenét hallgatok, néha még hifizek is, mintsem olyan témákon rugózzak, amikre sem ráhatásom nincs, sem elegendő információm róluk. Szintén nem kívánatos számomra már olyanokkal vitázni, akik szerint végletesen bolond és fogalmatlan vagyok (csak mert nem értünk egyet). Halhatatlanként bizonyára áldoznék párszáz évet ilyen ügyekre, de a nekem még jutó 10-20 évet nem akarom görcsölésekkel tölteni, amiknek kb semmi hatásuk nincs, a frontvonalak mereven beálltak.
Látjuk, a többség miként működik, akár egy felületes grafikon is elég számukra a nagy kérdések "megértéséhez", amihez jó esetben hetekig kellene olvasni, tájékozódni, de ugye nincs rá időnk. 20-30 éve ugyanazok a párbeszédek hangzanak el a témában, miközben határozott változások mentek végbe körülöttünk. Valahol a világ legerősebb vezetői székébe ültetnek szavazók milliói valakit, aki aztán vigyorgó pofával és az áldozatok legnagyobb örömére romba dönti a világukat. Nálunk is ilyesmi zajlik, mert sokan így akarják. És amit a tömeg kíván, azt nem nevezhetjük emberiség elleni tettnek. Közérdekből elkövetett tömeges harakiri.
Úgy hírlik, mikor a spanyol hódító csapatok megjelentek Dél-Amerika partjainál (hopp egy háború), a bennszülöttek lefagyott, sokkos állapotba estek és még akkor sem tértek magukhoz, mikor elkezdték őket tömegesen irtani. Nem értették, mi történik, soha nem láttak még ilyet, nem tudtak rá reagálni. Szerintem most is ez zajlik, tátjuk a szánkat, nézünk körbe tétován, mint Vincent Vega Mia Wallace otthonában, miközben az események elrohannak mellettünk.
Azt gondolom, az általad említett sötét jelenségek léteznek, de nem valami felső hatalom, érdekcsoport hatásai, hanem az emberi sajátosság, békétlenség, önzőség gyümölcsei. Ezerszer láttuk már, míg telipofával szídjuk a politikusokat, mindenki megbolondul, amint hatalomra jut és elkezd olyan dolgokat csinálni, amiket korábban ő maga is kifogásolt. B verzió, hogy hatalmat gyakorolni sokkal összetettebb feladat, mint ahogy a közember lentről elképzeli. Mindenesetre én nem hiszem, hogy sok vezető azzal a gondolattal ébredne reggel, hogy ma miként irtsa ki az emberiséget. Megteszi ezt maga az emberiség, aminek minden egyes tagja felmenti önmagát a jogos vádak alól. Én is.
Letelt a 10 perc, köszönöm a türelmet, visszaálhatunk a normál üzemmódra és tovább hülyézhetjük egymást.