Volt itt okos ember és azt mondta, hogy ezek az 5-10-15 centis gyapotok nem sokat érnek. De túl kicsi volt a szoba ahhoz, hogy akusztikailag jó legyen, mert akkor a fele elment volna (nyilván túlzok). Minden gipszkarton építményben kőzetgyapot van. Az oldalsó oszlopokban, a hátsó oszlopokban, az alsó elemekben és a mennyezetben is. Amennyi hely volt, mind tele van rakva. Ha bemész a szobába hallható is, hogy csillapítva van. Az előtétfal fából van és rajta OSB - gipszkarton - OSB rétegek.hopetorture írta: ↑2026.03.21., szomb. 14:08koszi. csak az elotetfal van a mennyezeten kivul gyapotozva, kartonozva? vagy az oldalso, hatso falak is? ha igen, milyen vastagsagban erdemes ezt minimum?
azt jol latom, hogy a fem gipszkarton profilokat hasznaltal a mennyezethez? az elotetfalhoz is?
nem rezonalnak referencia hangero kozeleben?
ez a par cm szigeteles a mennyezeten hangszigeteles szempontjabol mennyit er vajon? bar gondolom nem probaltad nelkule es velekivancsi lennek, hogy folotte levo helyisegben mennyire megy at a hang.
amikor nezegetem ezeket a kepeket felkesz allapotban mindig elmegy a kedvem a moziszoba projekttol. embertelen sok munka ez. es/vagy embertelen sok penz![]()
A mennyezet azért készült alumuniumból, mert nem találtam olyan forrást, ahonnan emberi áron tudtam volna ilyen mennyiségben pontos faléceket vásárolni. Plusz féltem a vetemedéstől is, ami a frontfalnál nem kérdés, mert a három réteg fedőlap úgy összefogja, mint a beton. Igyekeztem mindent megtenni, mindenhol izolációs szalagok vannak, a zörgések elkerülése végett, de van az a hangerő, hogy berezonál. De voltam komolyan összerakott fa szerkezetű házimoziban is, és ott is simán rezonált, ha megtolta neki az ember. Akkora hangerőn nem szoktunk mozizni, de ha akarom, akkor képes vagyok bemutatni.
A mennyezeti hangszigetelés hallható, valamivel halkabb lett a fentről lejövő hang. Mert engem inkább az érdekelt, mintsem, hogy a moziból mennyi megy fel. Felette fürdőszoba van.
Nagy munka volt, főleg, hogy egyedül csináltam, de egyszer kellett megcsinálni, meg úgy általában voltak jó pillanatai is az építkezésnek. Az jó, hogy nem nagyon bántam meg semmit, ha ma kellene elölről kezdenem, akkor is mindent ugyanúgy csinálnék.