Köszönöm a bíztatásokat és a bejáratási tippeket. Ez utóbbiból nem szoktam nagy faxnit csinálni: egyszerűen elindítok egy webrádiót (általában a radioswissjazz.ch-t) a nappaliban, és megy halkan folyamatosan pár napig, ez elég szokott lenni.
Persze, meg fogom írni a tapasztalataimat, bár elég sok a dolgom mostanában, de erre szakítok időt.
Igazából azért vágtam bele, mert régi tervem, hogy csökkentsem a dobozok és főleg a kábelek számát a "zenegépek" körül, és ez kezdettől jó opciónak tűnt. Régóta Wiim PRO streamert használok, így a hangjával, a tuningolhatóságával tisztában vagyok. Az appot is elég jól kiismertem, kezelhetőnek és praktikusnak tartom, a frissítések állandóan jönnek, a szolgáltatások nem csak ebben a kategóriában, hanem általánosan véve is bőségesek.
A végső lökést az adta, hogy megláttam a fotót a müncheni hifi showról, ahol az AQ kereskedő három Wiim Ultrával, egy Heed Elixir LE30-al és egy AE hangdobozzal demozot - gondoltam, ha nekik ez jó, akkor ezt itthon is érdemes kipróbálni.
Zsolt révén most épp van nálam egy ugyanilyen erősítő, és van egy Heed DA v2.3 kártyával. AQ kábel helyett Heed kábeleket használok, és a dobozok Enigma 5-ösök, de a hangjukat jól ismerem, tehát tesztelni tudok korrektül.
A másik ok, amiért belekezdtem, hogy bármilyen fórumon kerestem rá az Ultrára, nagy volt a hype körülötte, és azt mindenki hangsúlyozta, hogy az
árához képest mekkora király, és hogy mennyi szolgáltatása van (tényleg brutál), de engem - meg gondolom benneteket is - mégis az érdekelne elsősorban, hogy hangban hol helyezkedik el a listán, és főleg persze, hogy mennyire jól lehet vele zenét hallgatni?
Amit még ki szeretnék próbálni, az az, hogy mennyire érdemes árban hozzá nem illő kábelekkel kiegészíteni? A PRO esetében azt tapasztaltam, hogy nagyon. A helyben lakó hifis barátaim már felajánlottak árban hozzáillő (AQ, Linn, VdH) rca IC kábeleket, és árban egészen extrém kábeleket is (pl felső kategóriás Black Rhodium), ha majd elérek oda, hogy tudom tesztelni, írok pontos típusszámokat. Ami még kellene, az egy (vagy több) "rendes" tápkábel, mert a gyári az teljesen sima bolti lámpazsinór. A nehezítés az, hogy az Ultrán C7 borotva csatlakozó van, és a 2m-es változat lenne a komfortos, ami nem feszülne. Itt nem gondolnék extra dologra, gyáriban AQ X2 vagy Y2 elég lenne, bár a gyári madzagot szerintem bármi megugorja. Drága Doky barátunk, ha még élne ...
Na, hát itt tartok most. Az első meghallgatás alapján a hang még nyers és túlságosan "hifis", bár azt gondolom, sok zenéhez, és sok ízléshez ez már így is nyerő, de futóműként PRO a minőségi tápolással és a Heed DA-val egyelőre pár taktus után lehűti a lelkesedést. Az Ultra sávszélei jobbak, több részletet is mutat meg, de a PRO/DA párossal ezek az információk összeállnak zenévé, dinamikával, élvezettel, levegővel, hangulatokkal.
Ha majd bejáratódik az Ultra, és lesz tápkábelem, újra megcsinálom ezt a tesztet, de addig úgy döntöttem, inkább komplett egészként koncentrálok az Ultrára, hiszen a vevők legnagyobb része úgyis ezért fogja megvenni, és végső soron nekem is ez lenne az elképzelésem.
És akkor még a hdmi eARC-ről nem is beszéltem, ahhoz kell majd egy 3m-es kábelt szereznem, de mindent a maga idejében
Folytatása következik!