cables írta: ↑2025.05.26., hétf. 23:37
----
Sok emberrel hallgatva különböző kábeleket nekem az tűnt fel, hogy alapjában kétféle hangot keresnek az audio rajongók: vagy a részleteket, a nagy felbontást keresik, vagy a testesebb hangzást, az erős mélyeket. Ez aztán nagyjából behatárolja, hogy milyen kábelt vesznek meg.
A többség azt keresi ami nincs meg neki. És ezért esetenként hajlandóak átesni a ló túlsó felére is.
Az én olvasatomban meg kell találni azt az egészséges egyensúlyt (mert sajnos a tökéletességnek, ami lehet nem is létezik, hatalmas ára van) amire a hallgató rendszere és pénztárcája képes.
Sokan elutasítják a fejhallgatós zenehallgatást, számomra érthetetlen okokból. Pedig egy jó fejhallgatós rendszeren szinte minden megmutatkozik. Aki ilyet még nem hallott, nyugodt körülmények között, a "saját" zenéivel, annak fogalma sincs a "részletekről". Hifistáknak akár kötelezővé is lehetne tenni (de jó lenne

). Én, aki ilyenhez vagyok szokva, nagyon kényelmetlenül érzem magam amikor jónak tartott hangfalas rendszereket hallgatok. Szinte csak a hibákat hallom. Vagy a rendszerét vagy a szobáét. Persze ugyan ezt hallom a gyengébb fejhallgatós dolgokon is.
A hangfalkábelt kivéve minden kábelt ezen tesztelek, mert sokkal jobban megmutatja a valós különbségeket.
Csak egy egyszerű példa. Van akinek a szobája akusztikájából kifolyólag sok a mély. Nem akar "igazi" rendszerelemeket cserélni, főleg nem a feleséggel összeveszni és irdatlan akusztikai elemekkel "elrondítani" a szobát, ezért keres olyan kábeleket amikben nincs (mély). De ezt ő úgy éli meg/adja tovább, hogy a búgó hangú pl. tápkábelt lecserélte egy olyanra aminek feszes mélye van. Namármost egy fejhallgatós rendszerbe betéve ugyanezt a kábelt, a hang elvékonyodik erőtlen és lapos lesz.
Arra is láttam/hallottam példát mikor a magas cseng. Ott ugyan ez történik meg, csak a másik irányba.
A szubjektív dolgoktól pedig tekintsünk is inkább el? A fizikai hallás képessége szerintem még jobban befolyásolja a választást, mint a zenei hallásé. Hiszen ez romolhat és sok estben romlik is. Annak is aki zenész. Nyilván ezt a legnehezebb elfogadni, viszont a rendszerünkre igen is rányomhatja, rányomja a bélyegét.
Sokan szerintem azért nem merik a rendszerüket másoknak megmutatni, kábeleket cserélgetni, mert félnek a csalódástól. Attól, hogy az addig jónak tartott, ne adj isten, drága márkás kábelről kiderül, hogy nem is annyira jó. Attól meg talán még jobban, hogy kiderül, amit ő jónak tart az nem az.