fülelek írta: ↑2025.05.25., vas. 08:41
Végre egy informatív hozzászólás.
Többször leírtam már, hogy semmit nem ér bárki leírt szubjektív véleménye bármilyen audio rendszerről, ha nem hallgattál zenét az illetővel együtt legalább egy órát. Annyira sokféle preferencia alakult ki a zenehallgatókban -elsősorban a nem megfelelő körülmények (hardver, szoftver, akusztika, műfaj ízlés) miatt-, hogy bárki ismeretlen beszámolója alapján komoly esélyünk van eltévedni az audio erdőben.
Ez valóban így van.
Csak az a baj, ill. nem baj, hogy olyan nincs, hogy ülsz a fotelben otthon, és hopp, kitalálod teljesen magadtól, hogy most, - pl. lévén fejlesztés ideje van pénzügyileg, - és dejólenne egy xy, konkrétan, forrás/dac/kábel/akármi. Ez így nem jön be egy ablaknyitással, a levegőből. Valahonnan el kell csípni az információt. Valakitől, a netről, a szomszéd mondta, a Darvas írta 40 éve, a 6Moons írta a múlt héten, szórólapon volt a postaládában, a híradóban említették, stb. És a hifiben ezekhez az információkhoz mindig minősítések tapadnak.
Részemről, én még mindig többre becsülöm a sima user véleményét egy akármilyen fórumon, mint a fizetett teszteket, beszámolókat.
Ha meg kicsit részletesebb vagy interaktív a dolog, akkor pedig kihámozható sok dolog, pl. a fenti fonál esetén, hogy ha SM nem hallgat főleg-komolyzenét, csembalót mondjuk sosem, ha analógot inkább LP-ről, AN-J tetszett neki egy Spendor ellenében, és lehet, hogy Focal-t hallgat, akkor a vészcsengőnek meg kell szólalni, hogy a véleményére, a kábel-véleményére semmit sem kell adni. Semmit. Nem azért, mert hazudik, vagy nincs füle, hanem azért, mert alapvetően másfajta zenei környezetet keres / épít, mint amilyet én.