Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2718

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tunerman »

SoundMania írta:
2025.05.24., szomb. 10:35
chord_ írta:
2025.05.24., szomb. 08:43
SoundMania írta:
2025.05.23., pén. 21:34

Van alapja, hogy a spendorod és az incifinci kábeled legalább szinergikusan viselkednek, de ez a hifi inerciarencered alján van még nagyon. Ahhoz hogy minden klappoljon még a jó készülékekre is szükség van. És ott is, igen, a jó kábel valóban mindig jobb hangot eredményez és akkor senkit nem érdekel már, hogy a Föld lapos vagy gömbölyű, mert ott már csak a zene létezik és semmi más nem számít.
A többség ilyen inci-finci rendszerrel operál, ahogyan te is, hiába van legalább 1 db jó(nak beállított) drótod...
Ezekben, az a megállapítás, hogy 'a jó kábel mindig jobb hangot eredményez', az hamis és félrevezető.

Amúgy ez a mechanikus gondolkodás tipikus példája: fogj egy jobb alkatrészt, trafót, tranzisztort, diódát, stb, és automatikusan jobb lesz a hang. Ha ez így lenne, nem lenne miről beszélgetnünk.
A többség pont nem olyan rendszerrel "operál" mint te. Mintha azt mondtad volna, hogy az incifinci kábeled semmire másra nem tudod lecserélni....
Árkategóriában valóban a többség hasonlókat használ. De sokan legalább láthatják, hogy van nála sokkal jobb, más kérdés hogy megengedheti-e magának.
Az eladásokat nézve pedig valóban esélyes hogy az a "kábelmárka" a top1 eladásban! :)
És ez nem sok jót jelent. Főleg hogy hallottam is ilyeneket. Ráadásul jó rendszerben. Ahol tényleg meghallani mire képes. De ezt mutatja is a gyártójának a filozófiája is.

Pedig ez így van a jobb dolgokkal. Nem tehetek róla, hogy sokan olyan készülékeket vesznek, amikben 23ezer rossz dolog van és ha (szó szerint) csak 1 dolgot cserél jobbra még nem hallja meg a maradék 22999 mellett. (amúgy ez az 1 is hallható, szóval ez ismét csak a hallgatójának a balfas...sága :) )
Amúgy ettől "megy jól" a kábelgyártódnak is.... Kapsz/kérsz tőle 25 drótot a rendszeredbe és kiválasztod a legjobban odaillőt, amit sehol máshol nem hallanál jónak csak véletlenül ez pont "tetszik a rendszeredben". Vagyis pont valami elcseszett dolgot nem hallasz annyira durvának miatta. De ettől még sem a rendszered, sem amit beletettél nem jó. A végeredmény sem. Csak akkor épp, ott, neked....de soha többet sehol máshol senkinek.

Nem a kábel csinálja a zenét. :D
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

chord_ írta:
2025.05.24., szomb. 08:43
SoundMania írta:

Van alapja, hogy a spendorod és az incifinci kábeled legalább szinergikusan viselkednek, de ez a hifi inerciarencered alján van még nagyon. Ahhoz hogy minden klappoljon még a jó készülékekre is szükség van. És ott is, igen, a jó kábel valóban mindig jobb hangot eredményez és akkor senkit nem érdekel már, hogy a Föld lapos vagy gömbölyű, mert ott már csak a zene létezik és semmi más nem számít.
A többség ilyen inci-finci rendszerrel operál, ahogyan te is, hiába van legalább 1 db jó(nak beállított) drótod...
Ezekben, az a megállapítás, hogy 'a jó kábel mindig jobb hangot eredményez', az hamis és félrevezető.

Amúgy ez a mechanikus gondolkodás tipikus példája: fogj egy jobb alkatrészt, trafót, tranzisztort, diódát, stb, és automatikusan jobb lesz a hang. Ha ez így lenne, nem lenne miről beszélgetnünk.
A többség pont nem olyan rendszerrel "operál" mint te. Mintha azt mondtad volna, hogy az incifinci kábeled semmire másra nem tudod lecserélni....
Árkategóriában valóban a többség hasonlókat használ. De sokan legalább láthatják, hogy van nála sokkal jobb, más kérdés hogy megengedheti-e magának.
Az eladásokat nézve pedig valóban esélyes hogy az a "kábelmárka" a top1 eladásban! :)
És ez nem sok jót jelent. Főleg hogy hallottam is ilyeneket. Ráadásul jó rendszerben. Ahol tényleg meghallani mire képes. De ezt mutatja is a gyártójának a filozófiája is.

Pedig ez így van a jobb dolgokkal. Nem tehetek róla, hogy sokan olyan készülékeket vesznek, amikben 23ezer rossz dolog van és ha (szó szerint) csak 1 dolgot cserél jobbra még nem hallja meg a maradék 22999 mellett. (amúgy ez az 1 is hallható, szóval ez ismét csak a hallgatójának a balfas...sága :) )
Amúgy ettől "megy jól" a kábelgyártódnak is.... Kapsz/kérsz tőle 25 drótot a rendszeredbe és kiválasztod a legjobban odaillőt, amit sehol máshol nem hallanál jónak csak véletlenül ez pont "tetszik a rendszeredben". Vagyis pont valami elcseszett dolgot nem hallasz annyira durvának miatta. De ettől még sem a rendszered, sem amit beletettél nem jó. A végeredmény sem. Csak akkor épp, ott, neked....de soha többet sehol máshol senkinek.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1349

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Ahogy látom - mint oly sok más téma - kettészakadt a társaság.
Az egyik képes hetekig vitázni, hogy az XY vagy az AB többtízezres csatlakozó, kábel "szól-e jobban".
A másik fél pedig képes filléres anyagokból barkácsolt kábeleket az egekbe magasztalni. Igaz, már ezek is a többtízezres kategóriát súrolják.
gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 965

Hozzászólás Szerző: chord_ »

SoundMania írta:

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.05.23., pén. 20:51
SoundMania írta:
2025.05.23., pén. 18:17

Persze, hogy nem volt igaz, de szegényen, kezdőként akkoriban amikhez hozzájutott az ember, annyi jött át. HFM is még elég belépő készülékeket mutatott be (mai szemmel) hol volt akkor nekem meg hasonlóknak a VZ!!!! Hozzá sem fért az ember... Évente 1x hifisón szerzett árlisták alapján eszünkbe sem jutott érdeklődni felőle. Szerencsére sokminden változott. Ezért örülök, hogy mára láthatom a különbségeket már az akkor sem nagyon olcsónak tűnő de mára már csak alacsony hangminőségi szintet elérő komponensek és azok között, amiket már valóban érdemes highendnek nevezni és valóban nagyon jól szólnak. Ezért szoktam mondani/írni, hogy minek is az egyik f.. os helyett egy másik sz... arra váltani. És bíztatni, akiknek van rá érdeklődése, hogy van értelme nagyot lépni felfelé, sőt ahhoz, hogy ne csak mást hallgasson hanem valóban sokkal jobbat, kell is sokat költeni rá. Nem lehet megúszni....
Van, aki eljut oda, hogy megértse, hogy mit jelent az, hogy 'szinergia'.
Vagy inkább kicsit megérezze.
Hogy van olyan hifi-inerciarendszer, ami tényleg 'tömeggel' bír, de ahol furcsa módon az 1+1 az nem kettő. És ami már majdnem olyan hektikus viselkedésmintázatokat mutat, mint valami élő rendszer. Vagy inkább olyan érthetetlen furcsaságokat, ami a józan ész szerint képtelenség, de pl. a kvantummechanikában meg egyenesen triviális,

Aki ezt nem tapasztalja meg, az is szerezhet nagy élményeket a zenehallgatással, de valószínűleg erősebb a hite abban, hogy egy rendszer az egyenlő a komponensek összegével, és egy jó rendszert úgy kell építeni, hogy a jó komponenseket megvesszük, és jó kábelekkel összekötjük, és csók.
Meg abban főleg, hogy egy jó(nak tartott) kábel be-erőszakolása, az mindig jobb hangot eredményez, függetlenül attól, hogy lapos-e a Föld, vagy gömbölyű.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

chord_ írta:
2025.05.23., pén. 21:07
Amúgy, úgy tűnik, így messziről, hogy sokkal nagyobb klón-nyomulás van a felszín alatt, mint amit én eddig gondoltam.
Ez az az eset, amikor mégis csak tanulságos lehetne egy csoportos vakteszt. Lehet, hogy 2 perc alatt kiderülni minden, de az is lehet, hogy nem. gondolkodik.gif :rolleyes:

Hallgattam egyszer egy divatszakértőt a rádióban, ős mesélte, hogy márkás ruhákat raktak a tervezők elé valahol Milánóban, hogy válasszák ki a hamisítványokat, és nem volt 100%-os a találati arány.
Törökországban beszéltünk egy ott élő idegenvezető hölggyel, aki mondta, hogyha ruhákat veszünk, figyeljünk. Nyilván mind hamis (mint ahogy a Rolex és Breitling órák is), de a hamisítványokból is van 3-féle minőség. Ezt tanúsíthatom is, bár csak 2 fokozattal találkoztam - már amennyire meg tudom ítélni laikusként, a jobbak bizony elég jók. Szerintem.

Szóval minden lehetséges, és annak az ellenkezője is. Ezzel együtt én erősen azt gondolom, hogy nincs ingyen ebéd, még a drótok esetében sem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

NADEger írta:
2025.05.23., pén. 20:44
Ezen a fórumon eléggé támadják a kínai változatokat vagy két hangtesztelős véleményt olvastam ami konkrét tapasztalat. Többen általánosságban a hamisítványokról.
..
Jómagam is kipróbáltam, huszonezer Ft volt egy pár AN Isis klón, szimmetrikus, fél méteres összekötő.
Egy hét alatt itt volt, nagyon-nagyon tetszetős kinézet, szép munka, a 4 csati énszerintem többe kerülne.
Hang?
Jó közepes.
Semmi szörnyűség, de a Radnai kábel nagyon-nagyon sokkal jobb.
Eredeti AN drót kvalitásait ebben a rendszerben nem ismerem, vagyis az AN vs. AN klón, az végeredményben kérdéses marad.
Személy szerint az eredetit azért jobbnak képzelem, de ez csak feltételezés.

Amúgy, úgy tűnik, így messziről, hogy sokkal nagyobb klón-nyomulás van a felszín alatt, mint amit én eddig gondoltam.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

SoundMania írta:
2025.05.23., pén. 18:17

Persze, hogy nem volt igaz, de szegényen, kezdőként akkoriban amikhez hozzájutott az ember, annyi jött át. HFM is még elég belépő készülékeket mutatott be (mai szemmel) hol volt akkor nekem meg hasonlóknak a VZ!!!! Hozzá sem fért az ember... Évente 1x hifisón szerzett árlisták alapján eszünkbe sem jutott érdeklődni felőle. Szerencsére sokminden változott. Ezért örülök, hogy mára láthatom a különbségeket már az akkor sem nagyon olcsónak tűnő de mára már csak alacsony hangminőségi szintet elérő komponensek és azok között, amiket már valóban érdemes highendnek nevezni és valóban nagyon jól szólnak. Ezért szoktam mondani/írni, hogy minek is az egyik f.. os helyett egy másik sz... arra váltani. És bíztatni, akiknek van rá érdeklődése, hogy van értelme nagyot lépni felfelé, sőt ahhoz, hogy ne csak mást hallgasson hanem valóban sokkal jobbat, kell is sokat költeni rá. Nem lehet megúszni....
Van, aki eljut oda, hogy megértse, hogy mit jelent az, hogy 'szinergia'.
Vagy inkább kicsit megérezze.
Hogy van olyan hifi-inerciarendszer, ami tényleg 'tömeggel' bír, de ahol furcsa módon az 1+1 az nem kettő. És ami már majdnem olyan hektikus viselkedésmintázatokat mutat, mint valami élő rendszer. Vagy inkább olyan érthetetlen furcsaságokat, ami a józan ész szerint képtelenség, de pl. a kvantummechanikában meg egyenesen triviális,

Aki ezt nem tapasztalja meg, az is szerezhet nagy élményeket a zenehallgatással, de valószínűleg erősebb a hite abban, hogy egy rendszer az egyenlő a komponensek összegével, és egy jó rendszert úgy kell építeni, hogy a jó komponenseket megvesszük, és jó kábelekkel összekötjük, és csók.
Meg abban főleg, hogy egy jó(nak tartott) kábel be-erőszakolása, az mindig jobb hangot eredményez, függetlenül attól, hogy lapos-e a Föld, vagy gömbölyű.

NADEger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 23

Hozzászólás Szerző: NADEger »

Ezen a fórumon eléggé támadják a kínai változatokat vagy két hangtesztelős véleményt olvastam ami konkrét tapasztalat. Többen általánosságban a hamisítványokról.

Screenshot_20250523_203926_Chrome.jpg
GTomi írta:
2025.05.23., pén. 13:58
NADEger írta:
2025.05.23., pén. 10:37
XLO (eredeti hologramm tanusítványos) kábelt és a mostani kínából árult XLOt összehasonlította valaki?
10 éve még Usában California vagy Ontarioban volt a gyár, ma màr ott nem gyártják. de kìnából lehet venni ebayes aliexpresseset...

Valakinek van tapasztala a kínai és a régebbi amerikaival együtt?
Az XLO anno beleolvadt egy kanadai cégbe (jó 20 éve) ez a hivatalos oldaluk: https://xloelectric.com/

Kínai nagy eséllyel nem eredeti, egy lengyel cég a hivatalos európai forgalmazó.

NADEger
Fórumlakó
Fórumlakó

akvapark írta:
2025.05.23., pén. 14:53
Ma már a "Freedom for Tibet" pólót is Kínában gyártják.
:D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.05.23., pén. 08:15
SoundMania írta:
2025.05.10., szomb. 11:52

Ez lenne a jó, persze! 35 éve, meg akkori készülékekkel, meg kábelekkel még nekem is ez volt a véleményem. Neked is van még ennyi időd rájönni? :) Vagy inkább elhiszed amit mondasz? :)
Egyébként már 35 éve sem volt igaz, hogy mindegy, milyen a kábel.
1990 ?
Már bőven a VdH MC Silver interconnectem volt, az összes előtte lévő VdH lépcsőt végigjárva, nem sokkal később meg lett a Vz is...

Mondta persze a Heed főnök, mikor meséltem róluk, hogy azok sem jobbak, legfeljebb " másabbak ", mint bármelyik másik kábel - mint például ez itt - és flegmán belerúgott a sarokban heverő 1500 forintos drótba...
:noproblemo:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1349

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Ma már a "Freedom for Tibet" pólót is Kínában gyártják.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Hozzászólás Szerző: GTomi »

NADEger írta:
2025.05.23., pén. 10:37
XLO (eredeti hologramm tanusítványos) kábelt és a mostani kínából árult XLOt összehasonlította valaki?
10 éve még Usában California vagy Ontarioban volt a gyár, ma màr ott nem gyártják. de kìnából lehet venni ebayes aliexpresseset...

Az XLO anno beleolvadt egy kanadai cégbe (jó 20 éve) ez a hivatalos oldaluk: https://xloelectric.com/

Kínai nagy eséllyel nem eredeti, egy lengyel cég a hivatalos európai forgalmazó.
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

NADEger
Fórumlakó
Fórumlakó

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Hozzászólás Szerző: pjm »

Jobb, vagy csak másabb. Így választunk kaját, ruhát, nőt, autót, hifit...szerintem....

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

SoundMania írta:
2025.05.10., szomb. 11:52

Ez lenne a jó, persze! 35 éve, meg akkori készülékekkel, meg kábelekkel még nekem is ez volt a véleményem. Neked is van még ennyi időd rájönni? :) Vagy inkább elhiszed amit mondasz? :)
Egyébként már 35 éve sem volt igaz, hogy mindegy, milyen a kábel.
1990 ?
Már bőven a VdH MC Silver interconnectem volt, az összes előtte lévő VdH lépcsőt végigjárva, nem sokkal később meg lett a Vz is...

Mondta persze a Heed főnök, mikor meséltem róluk, hogy azok sem jobbak, legfeljebb " másabbak ", mint bármelyik másik kábel - mint például ez itt - és flegmán belerúgott a sarokban heverő 1500 forintos drótba...
:noproblemo:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Ismét egy Shimanos:
"Neked egyszer elkellene látogatni egy heed rendezvényre,és ott lejönne az hogy nem légből kapott a forget hifi remember music érzet,vagy nevezzük akárminek is.De jöhetnél hozzám is,de én baromi sz@r vendéglátó vagyok,így inkább oda menj."

Szeretem a szép emlékeket. Így inkább kihagyom a javaslatod/ajánlatod! Ismerem annyira azt az oldalt már. Sőt azt javaslom 1x te változtass a konok álláspontodon. Felszabadulna a lelked és az elméd.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta egy értékelésében ;
"De miért nem lehet azt mondani hogy az a jó,ha nem kell a drótozással foltozni a sz@r rendszerek hangját.A heed jó készülékekt gyárt,ezek hangját nem kell fényezni,élvezhetőbbé tenni drága drótokkal,ennyi,és pont."

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2025.05.04., vas. 12:00
teddysnow írta:
2025.05.03., szomb. 18:55
Vettem egy "drága" ali-s kábelt, mert későn olvastam valahol, hogy valaki írta, hogy nem jók, nem péntek délutáni műszakban készülő OEM kábelek.
Ilyet honnan lehet tudni, mielőtt megvásárolná az ember?
Pl interneről... Fake cables-eket kitrágyaló (direkt¡ :) ) helyeken. És kezeld a pozitívumot nagyon nagy fenntartásokkal! És minimum figyelj oda, hogy milyen készülékeken született az eredmény! :) Nyugaton is képesek a 2ezer dolláros lemezjátszóba AT95-ösöket használni megelégedetten. :) Szerintem ez sokat elárul....

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3554

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

ELEX írta:
2025.05.06., kedd 19:11
kaef2 írta:
2025.05.05., hétf. 15:18
Összefoglalva a Naim 50 évnyi kábelfilozófiáját:

a Naim szerint a kábel csak annyira fontos, hogy optimális legyen a csatlakozás és csatlakozók szempontjából.

Bocsánat a NAIM rajongói tábortól, csak a dolgok más szemszögéből sem árt tájékozódni néha.
A tisztánlátás végett felhívnám a figyelmed arra, hogy a Naim 1973-ban alakult, az első Nait integrált erősítőt 1983-ban adták el. Akkoriban egyáltalán nem gondolta azt a vásárlók túlnyomó többsége, hogy a kábelekre érdemes lenne sok, vagy egyáltalán valamennyi pénzt áldozni, nagyjából azt használták, amit a gyártóktól kaptak. Vagyis azt feltételezni, hogy azért lett DIN a csatlakozás, hogy nehogy más kábellel is használni lehessen, hogy is fogalmazzak, némileg túlzásnak tűnik. :smile53:

A Naim összességében kb 70-80000 darab DIN csatlakozással rendelkező elektronikát adhatott el fennállása során, a források mellé ingyen csomagolva a DIN kábeleket.

Míg 2000-ben 6 millió angol font körül bevétele volt, 20 év múlva már több, mint 30 millió font, nem úgy tűnik, mintha nem jött volna be nekik a csatlakozások kapcsán kifejtett filozófia.

Egészen meglepő, hogy a közel 40 éves, alsó kategóriás teljesen gyári állapotú, soha nem javított Naim elektronikák és egy doboz nélküli prototípus streamer, a szintén 40 éves DAC chippel, milyen jól szólnak Roonról, egy modern és innovatív hangsugárzóval (BayZ Audio BRS prototípus), a DIN-es, villanydrót jellegű kábelekkel.
IMG_7696.jpg

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 727

Hozzászólás Szerző: ELEX »

kaef2 írta:

a Naim szerint a kábel csak annyira fontos, hogy optimális legyen a csatlakozás és csatlakozók szempontjából.
A hangzatos NAIM kábel és csatlakozó ideológia egyetlen valós oka az volt, hogy véletlenül se tudj egy NAIM készüléket nem NAIM készülékkel összekötni.

Ameddig csak lehetett ezt tartották, csak amikor ez már végképp vállalhatatlan volt a hifis társadalomban, tértek át a mások által is használt csatlakozókra.

Semmi nem volt a Tuchel dugós (bocsánat, DIN csatlakozós) készülékek létezésének más oka, mint NAIM-ot vegyél NAIM-mal.

Ezt etették a néppel, ameddig csak lehetett.

Nyilvánvaló, hogy egy ötpólusú Tuchel (bocsánat, DIN) dugóba egy normális kábelt nem lehet bekötni a fizikai méret korlátok miatt. Így maradtak a gyári tartozék kábelek, amik minősége pont olyan, mint minden gyári tartozék kábelé, vagyis a létező legolcsóbb, még éppen működésre alkalmas kábel.

Egy időben a LINN is próbálkozott hasonlóan agyament ideológiával, csak ők a Tuchel dugók helyett látványosabb Neutrik XLR csatlakozókat raktak a készülékek seggére, aminek persze semmi köze nem volt a szimmetrikus jelátvitelhez, csupán annak látszó tárgyak voltak a készülékeken. Rövid idő után feladtak ezzel az agyament ötlettel és áttértek a széles körben használt csatlakozókra.

A Mark Levinson CAMAC csatlakozóinak műszaki megfontolásai voltak, csak a piac ezt se fogadta el. Mentségükre szolgáljon, hogy egy idő után mindenféle CAMAC, RCA csatlakozók helyett valódi szimmetrikus XLR aljzatok kerültek a teljesen szimmetrikus felépítésű erősítőkre, CD játszókra.... Az RCA csatlakozó csak szolgáltatás ezeken a készülékeken. A CAMAC-tól megszabadultak. Addig is mindenki CAMAC/RCA átalakítót használt, ami totális öngól volt.

De lehetne ezt fokozni a KRELL CAST csatklakozókkal, amiknek szintén kőkemény áramköri megvalósítási okai voltak.
Két KRELL a saját áramkimenetű és bemenetű CAST csatlakozóján CAST kábellel csatlakoztatva adta a legmagasabb minőséget.

De meg lehetne említeni a DartZeel elektronikákat is, ahol szintén áram kimenet és bemenet van BNC csatlakozókkal megvalósítva a minőség miatt.

Áram bemenete van még néhány CH Precision elektronikának is szintén minőségi okokból.

Ezeknek a megoldásoknak egyetlen szempontja a jobb minőség megvalósítása.
Mindegyik készüléken ott a szokásos csatlakozó család is, hogy ne korlátozzák be a felhasználási területüket ellenben a NAIM-mal, aki pusztán üzleti megfontolásból még csak véletlenül se rakott szokásos csatlakozókat a készülékeire és ehhez addig tartották magukat, ameddig a szektát meg lehetett hülyíteni vele. Mára ez már vállalhatatlanná vált a NAIM körökben is.

Bocsánat a NAIM rajongói tábortól, csak a dolgok más szemszögéből sem árt tájékozódni néha.

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
Rock60 írta:
2025.05.05., hétf. 14:23

Mi a helyzet a saját kábeleikkel ?
Habár nem pontosan értem a kérdés lényegét, de akkor álljon itt egy összefoglalás, arról, amit az újabb kábeleikről tudni érdemes szerintem, hátha lesz olyan akit érdekel.
A Naim saját kábeleinek több, mint 30 éven keresztül az volt a legfontosabb feladata, hogy megfelelően összekössék a DIN csatlakozókat. A csatlakozás minősége és a csatlakozó maga fontosabb volt, mint a kábel anyaga és egyéb tulajdonságai.

A kérdés lényege az volt - amit meg is válaszoltál - hogy a Naim készülékek miért a saját drótjukkal szólnak a legjobban ? / És, hogy ez nem urban legend - e ? /
Ezek szerint nem legenda, viszont ezek szerint úgy tűnik, hogy a kábeleik a csatlakozásaik miatt olyan kiválóak.
Köszi a minden részletre kiterjedő választ. :smile53:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.05.05., hétf. 14:23
kaef2 írta:
2025.05.04., vas. 09:06
Rock60 írta:
2025.05.03., szomb. 18:05

Igen, de én nem " Naimasoktól " hallottam, hanem a Naim kommunikációjában bukkant fel többször.
"A Naim alapítója, Julian Vereker úgy találta, hogy a szabványos RCA-csatlakozók, amelyeket eredetileg egyenáramú tápellátáshoz terveztek, impedancia-illeszkedési problémákat okoztak...
Mi a helyzet a saját kábeleikkel ?
Habár nem pontosan értem a kérdés lényegét, de akkor álljon itt egy összefoglalás, arról, amit az újabb kábeleikről tudni érdemes szerintem, hátha lesz olyan akit érdekel.

A Naim saját kábeleinek több, mint 30 éven keresztül az volt a legfontosabb feladata, hogy megfelelően összekössék a DIN csatlakozókat. A csatlakozás minősége és a csatlakozó maga fontosabb volt, mint a kábel anyaga és egyéb tulajdonságai.

Semmi különleges nem volt bennük. Kb villanydrót minőségűek voltak. Az újabb és drágább esetlben sem mondanak sokat azok anyagáról, anyag tisztaságáról, az alábbiakból talán kiderül, hogy miért.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Amikor átvettek egy-egy pár száz méteres bundot akkor behallgatták, hogy jó-e hangja (fülre) és megállapították az irányát. Ha nem tetszett a hang, visszaküldték a teljes bundot. A NACA 4 és 5 voltak a hangfalkábeleik pár évtizedig, amikor annyit lehetett tudni, hogy magas az induktivitásuk, mivel az erősítő kimenete ezt igényelte és ezért is ajánlották minimum 5m-es hosszban használni. Van olyan hazai Naim rendszer amiben 10m-es NACA 5 kábel van és a tulaj szerint a 3 és 5m hosszhoz képest neki igy sokkal jobban tetszik.
A Naim CD555 cd játszó fejlesztésekor jutottak el odáig, hogy már nem érezték elegendőnek a SNAIC kábeleket és elsőként a CD555 tartozékaként ingyenesen adták vele az Hi-Line kábel sorozatot.

A Hi-Line szabadalmaztatott, nagy újdonsága a csatlakozás volt, az un Air Plug.

Kép

Az alacsony fémtartalmú Air-PLUG egyik legfontosabb újítása a szabadalmaztatott rezgéscsillapító mechanizmus, amely minimalizálja a kábel által a csatlakozón keresztül átvitt mechanikai rezgéseket. A Naim rájött, hogy a kábelek mikrofonikus effektusai – vagyis a mechanikai rezgések által generált elektromos zaj – jelentősen befolyásolhatják az átvitelt.
Az Air-PLUG több részből áll, amelyek egymáshoz pattinthatóak, így egy "lossy" (veszteséges), rugalmas szekciót alkotnak. Ez a rugalmas szekció elnyeli a kábel mozgásából vagy a környezetből származó rezgéseket, mielőtt azok elérnék a csatlakozó elektromos kontaktusait. A kábel vége rugalmas módon, távtartókkal van rögzítve ehhez a részhez, ami tovább csökkenti a rezgések átvitelét (emiatt nem volt egyszerű bedugni az aljzatba és előfprdult hogy az erőltetésnél el is tört).

A hozzá tervezett új kábel alapját két különálló, csavart érpár alkotja. Minden egyes ér (a csavart érpáron belül) 80 darab vékony, egymástól szigetelt rézszálból áll. Az egyes csavart érpárokat többféle szigetelőanyaggal látják el: PTFE, Kapton (mechanikai szilárdságot és további szigetelést biztosít), majd egy újabb PTFE réteg ismételt használata további szigetelést és mechanikai védelmet szolgál. Ekkor hozták ki a Power-Line tápkábelt is, ami 4 mm² keresztmetszetű rézvezetőkkel, egyenként szigetelve olyan dielektromos anyaggal, amelyet hangzásjavító elektromos tulajdonságai miatt választottak, valamint egy külső gumiburkolattal, amely magas szintű mechanikai csillapítást biztosít.

Kép

Az IEC csatlakozó az Air PLUGhoz hasonlóan elcsatolt, "lebegő" tüskékkel rendelkezik. A lecsupaszított kábelvégeket speciálisan kialakított szorítócsavarok rögzítik, és a kábelt egy öntött alkatrész egyszerre csatolja és leválasztja, miközben az örvényáramokat is csillapítja.

Még idéznék egy interjúból, ami a Naim főtervezőjével, Roy George-al készült.

"Riporter:
Feltűnő a csatlakozók kialakításában a sok elcsatolás.
Van ennek köze a rúgókkal elcsatolt áramköri lapokhoz, amelyek egyes készülékeitekben találhatók?

RG:
Sokat tanultunk arról, hogyan hatnak a rezgések az elektronikai alkatrészekre egy hifi rendszerben, és hogyan lépnek velük kölcsönhatásba. Ezt a tudást a teljes Naim termékkínálatban alkalmaztuk, nem csak a drágább termékekben, ahol nyilvánvalóbbak az ilyen megoldások – mint például az 552 előerősítő vagy a 555 CD-lejátszó belső rúgós felfüggesztési rendszerei. Azok a technikák, amelyeket az elektronikában alkalmaztunk, közvetlenül használhatók voltak a kábelekre is – előbb a HiLine-ra, most pedig a PowerLine-ra. Ez egy közös szál: egy projekt során megszerzett tudás más termékek fejlesztését is befolyásolhatja, még ha azok látszólag nem is állnak szoros kapcsolatban egymással.

Riporter:
Azt mondanád, hogy maguk a vezetők kevésbé fontosak, vagy inkább 50-50% az arány?

RG:
Nehéz pontos számokat rendelni a PowerLine különböző összetevőinek szerepéhez. A kábel teljesítménye nem volt sokkal az átlag felett, amikor szabványos IEC csatlakozókat használtunk, de amikor a kiváló minőségű IEC csatlakozót és hálózati dugót szereltük rá, a kábel teljesítménye nyilvánvalóan kivételes lett. A kábelnek szüksége van a jó csatlakozókra, és a csatlakozóknak is a kábelre, hogy mindkettő megmutathassa a benne rejlő lehetőségeket. Ez visszautal arra a gondolatra, hogy egy rendszer – ebben az esetben a PowerLine – teljesítményét a leggyengébb eleme határozza meg."

A legújabb Super Lumina kábeleket már nem ismerem, nem használtam egyiket sem soha, ezért azokról inkább nem írnék.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.05.05., hétf. 13:35
kaef2 írta:
2025.05.05., hétf. 10:16
istvan01 írta:
2025.05.05., hétf. 08:32
idézet a linkből, ami az RCA típusú csatlakozásokat mutatja be részletesen márkákat felsorolva is:

"Végül szeretnénk megemlíteni, hogy az RCA dugó/aljzat – bár ez a leggyakoribb csatlakozótípus az analóg Hi-Fi összekötő kábeleken és berendezéseken – az egyik legkevésbé alkalmas csatlakozótípus ezekhez az alkalmazásokhoz. Kialakítását tekintve az RCA csatlakozónak számos hátránya van. És bár az eredeti RCA kialakítás bizonyos módosításai javították az általános teljesítménypotenciált, az RCA dugó továbbra is az egyik legkevésbé hatékony lehetőség a rendelkezésre álló csatlakozók között. Lehet, hogy praktikus és könnyen kezelhető, de sokkal jobb csatlakozókialakításokat kínálnak a DIN, a mini XLR és a miniatűr, tűs rendszerek, .."
https://cabledesigns-co-uk.translate.go ... r_pto=wapp
A Mark Levinsonnak sem voltak elég jók az RCA csatlakozók, ők Lemo csatlakozókat használ(t)nak vagy 50 éve.
Csak kíváncsiságból megnéztem a jelenlegi kínálatot, kizárólag RCA illetve XLR csatlakozóval szerelt készülékeket láttam.
Az ML már egy ideje Samsung, mondhatni másik cég, nem az, ami 1972-ben megalakult.

Ezek voltak kb a CAMAC/Fisher Monopole/LEMO csatlakozókkal szerelt elektronikáik:

CAMAC, LEMO vagy Fischer csatlakozókkal szerelt Mark Levinson előerősítők:
LNP-2 (1977–1980): CAMAC/LEMO csatlakozók.
JC-2 (1975–1978): CAMAC/LEMO csatlakozók.
ML-1 (1978–1982): CAMAC/LEMO csatlakozók.
ML-6, ML-6A, ML-6B (1980–1985): CAMAC/LEMO és Fischer csatlakozók.
ML-7 (1980–1985): CAMAC/LEMO és Fischer csatlakozók.
ML-11/ML-12 (1985–1988): Fischer csatlakozók a tápegységgel való összeköttetéshez.
No. 26S (1991–1994): CAMAC/LEMO csatlakozók (utolsó előerősítő ilyen csatlakozókkal).

CAMAC, LEMO vagy Fischer csatlakozókkal szerelt Mark Levinson erősítők:
ML-2 (1977–1983): Fischer Monopole csatlakozók.
ML-3 (1979–1987): Fischer Monopole csatlakozók.
ML-20 (1988–1990 körül): Fischer Monopole csatlakozók (utolsó erősítő ilyen csatlakozókkal).

Mivel idehaza is számos idősebb ML elektronika teljesít szolgálatot, talán nem haszontalan legalább felsorolni őket.

A Naim CI-sorozat (Custom Installation) illetve a Uniti sorozat már nem használ DIN csatlakozást, a Classic sorozat és a Statement viszont igen.

Rock60
Őslakos
Őslakos

kaef2 írta:
2025.05.04., vas. 09:06
Rock60 írta:
2025.05.03., szomb. 18:05

Igen, de én nem " Naimasoktól " hallottam, hanem a Naim kommunikációjában bukkant fel többször.
"A Naim alapítója, Julian Vereker úgy találta, hogy a szabványos RCA-csatlakozók, amelyeket eredetileg egyenáramú tápellátáshoz terveztek, impedancia-illeszkedési problémákat okoztak...

Mi a helyzet a Naim saját kábeleivel?
Miért nem szólnak jobban a készülékeik drága speciálkábelekkel ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.05.05., hétf. 14:26-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”