Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4315
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: revox »

juliush írta:
2025.05.16., pén. 13:45
revox írta:
2025.05.16., pén. 13:18
egy kis huszárvágás, ha már dobozméret és többiek: mit jelent,hogy egy hangfal 80 Wattos, vagy 200, vagy 1000?
mikor gyerekek voltunk, a 80Wattos volt kb az Orion HS288 és társai, aztán anagyobbak vagy 150 Wattosak. akkor ezt be tudtuk lőni,kb mit takar. Aztán ez az adat értelmét vesztette. de nemrég találkoztam egy specifikációval,amiben az volt, hogy a hangfal 1000 Wattos. aztán vakartama fejem,az mit is akar jelenteni? gondolkodik.gif
A közhiedelemmel szemben semmi köze a hangfal teljesítményéhez, a "hangosságához", ha úgy tetszik, pusztán arról tájékoztat, mekkora teljesítményt képes felvenni az erősítőből, mielőtt elér egy bizonyos torzítási szintet.
Hogy az adott erősítő teljesítmény valójában mekkora hangnyomást eredményez, arról a hangfalak érzékenysége tájékoztat.
Vagyis egy magasabb érzékenységű hangfal simán szólhat hangosabban kis teljesítmény felvétele mellett, mint egy alacsony érzékenységű, de sokwattos csúcsra járatva.
érzékenysége 102dB... az ha felvesz 1000 Wattot, köbükiig repül :D

de biztos nem így kell ezt érteni, de nem értem bocs.gif bocs.gif bocs.gif :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

-CB- írta:
2025.05.16., pén. 13:40
ilyen teljesítményt leadni,
bocs,ha értetlen vagyok, de én ezt nem értem, mi az,hogy lead 1000 Wattot? ez miben nyilvánul meg? vagy, hogy tudom azt mérni?
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4015

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
2025.05.16., pén. 13:18
egy kis huszárvágás, ha már dobozméret és többiek: mit jelent,hogy egy hangfal 80 Wattos, vagy 200, vagy 1000?
mikor gyerekek voltunk, a 80Wattos volt kb az Orion HS288 és társai, aztán anagyobbak vagy 150 Wattosak. akkor ezt be tudtuk lőni,kb mit takar. Aztán ez az adat értelmét vesztette. de nemrég találkoztam egy specifikációval,amiben az volt, hogy a hangfal 1000 Wattos. aztán vakartama fejem,az mit is akar jelenteni? gondolkodik.gif
A közhiedelemmel szemben semmi köze a hangfal teljesítményéhez, a "hangosságához", ha úgy tetszik, pusztán arról tájékoztat, mekkora teljesítményt képes felvenni az erősítőből, mielőtt elér egy bizonyos torzítási szintet.
Hogy az adott erősítő teljesítmény valójában mekkora hangnyomást eredményez, arról a hangfalak érzékenysége tájékoztat.
Vagyis egy magasabb érzékenységű hangfal simán szólhat hangosabban kis teljesítmény felvétele mellett, mint egy alacsony érzékenységű, de sokwattos csúcsra járatva.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1209

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Ezek a látszólag is túlskálázott teljesítményadatok az amerikai teljesítmény háborúban születtek. Ha egy készülék tudott pár milliszekundumig ilyen teljesítményt leadni, vagy elviselni, akkor már rá lehetett írni. DE semmi köze a valósághoz, vagy egy DIN teljesítményhez. Apropó DIN: máig nem sikerült kideríteni, milyen dB értékekkel adták meg a frekvencia átvitelt, meg úgy egyáltalán mennyi volt, ami kellett anno a hifi DIN szabvány teljesítéséhez.

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 206

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

juliush írta:
2025.05.15., csüt. 15:17
Mivel a slido egyhetes kampányt enged, ma le fog zárulni a kérdőív! Úgyhogy aki nem akar lemaradni a véleménynyilvánító népszavazásról ;) , kapjon a mobiljához, tabletjéhez, billentyűzetéhez! Eddig 29-en nyilatkoztak, holnap felteszem a végeredményt.
Csak most láttam a szavazást,ezért csak most reagáltam,bocsánat.
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

halfnote.hu

juliush
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
2025.05.16., pén. 10:04
juliush írta:
2025.05.16., pén. 09:34
Letelt a hét, elérkeztünk kampányunk végére. Összesen 38 szavazás érkezett, a tanulságok levonását Rátok bízom! :D
Meglepődött ezen valaki? Én pl. nem.
Az ilyen felmérések célja nem feltétlenül új igazságok felfedése, hasznos kimenetele lehet előzetes elképzelések, teóriák igazolása is.
Amit jómagam leszűrtem belőle, hogy ez a hifi, mint hobbi mellett erősen elkötelezett közösség jóval konzervatívabb a technológiák kiválasztásában, mint talán gondoltam volna. Jelentős túlsúlyban vannak a hagyományos, többutas, dinamikus hangszórókból építkező eszközök, alig szavazott bárki is "ezoterikusabb" technológiákra.
Bár a nagyobb hangfalak valóban némileg túlsúlyban vannak, de közel sem annyira, mint azt a szavazás elején egyes hangok sugallták, a vásárlói szokásokról lenézően nyilatkozva.
De nyilván mást is ki lehet olvasni a számokból.
Gyula 

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

juliush írta:
2025.05.16., pén. 09:34
Letelt a hét, elérkeztünk kampányunk végére. Összesen 38 szavazás érkezett, a tanulságok levonását Rátok bízom! :D
Meglepődött ezen valaki? Én pl. nem.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Köszönöm Mindenkinek a részvételt!
slido-milyen-rendszeru-hangfalat-hasznaltok_20250516.jpg
Gyula 

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

-CB- írta:
2025.05.15., csüt. 17:36
Block írta:
2025.05.15., csüt. 17:32
....bocs, a tudatlanságomért,...de hol lehet szavazni?
a slido.com-on, a #1740 156-os kóddal kitölthető.
Köszi,.....bejelöltem.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Block írta:
2025.05.15., csüt. 17:32
a slido.com-on, a #1740 156-os kóddal kitölthető.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

-CB- írta:
2025.05.15., csüt. 15:53
violin írta:
2025.05.15., csüt. 15:26
juliush írta:
Mivel a slido egyhetes kampányt enged, ma le fog zárulni a kérdőív! Úgyhogy aki nem akar lemaradni a véleménynyilvánító népszavazásról ;) , kapjon a mobiljához, tabletjéhez, billentyűzetéhez! Eddig 29-en nyilatkoztak, holnap felteszem a végeredményt.
Mondjuk nekem speciel 2 utas, de (bazi)nagy monitorok vannak...de azért szavaztam... :rolleyes:
Végül is egy Tannoy Westminster is 2 utas...
Lehet térfogat szerint kellett volna szétválasztani a hangsugárzókat. De nem a méretre voltam elsődlegesen kíváncsi, és egyelőre úgy néz ki bejött, amire számítottam: a többség 3 utas rendszert hallgat, körsugárzót meg szinte senki. Bár volt nekem is, és ismerek olyat, aki....
És van aki, hallgat 3 utas állót is meg 2 utas állványost is. (én)
De tényleg körsugárzó nista. Monnyuk egy German Physiks Loreley-t vagy Gaudi-t piszokul meg bírnék hallgatni ... :D (Bár 1 milla eruóm nem van rája ... )

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

violin írta:
2025.05.15., csüt. 15:26
juliush írta:
Mondjuk nekem speciel 2 utas, de (bazi)nagy monitorok vannak...de azért szavaztam... :rolleyes:
Végül is egy Tannoy Westminster is 2 utas...
Lehet térfogat szerint kellett volna szétválasztani a hangsugárzókat. De nem a méretre voltam elsődlegesen kíváncsi, és egyelőre úgy néz ki bejött, amire számítottam: a többség 3 utas rendszert hallgat, körsugárzót meg szinte senki. Bár volt nekem is, és ismerek olyat, aki....

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Hozzászólás Szerző: violin »

juliush írta:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

-CB- írta:
2025.05.14., szer. 07:57
25en szavaztunk. De hogy lehet látni az eredményt?
Bocsi, kicsit elfeledkeztem róla...íme:
slido-milyen-rendszeru-hangfalat-hasznaltok_20250514.jpg
Gyula 

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

juliush írta:
2025.05.08., csüt. 15:28
Összedobtam egy kérdőívet a slido.com-on, a #1740 156-os kóddal elvileg kitölthető, többszörös választási lehetőséggel.
25en szavaztunk. De hogy lehet látni az eredményt?

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1184
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Nekem csak 2,5 utas de bejelöltem hogy 3 utas álló. :-)
Ugyan én csak 14 négyzetméteres, de füleleknek hála, basszuscsapdákkal elég jól kezelt szobában hallgatok. Tavaly több dobozt is kipróbáltam itthon, mérőmikrofonnal is méricskéltem őket és nekem is az a meglátásom, hogy a kis dobozt hiába tesszük be kis szobába, lesz ugyan egy adott frekvencián egy jó nagy kiemelése (máshol meg beszakadása) de attól még rendes mélye ugyanúgy nem lesz, hiába a kis szoba.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2708

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

tottyi írta:
2025.05.09., pén. 13:48
......
A nagy feluletu membrant nehez helyettesiteni kissebb membrannal meg ha tobb is van belle.
Ahogy az ifjú mormoták kézikönyve is mondja:

"Membrán felület nem helyettesíthető csak membrán felülettel" :D :napsut: :smile49:

FB_IMG_1746791770562.jpg
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 860

Hozzászólás Szerző: tottyi »

dixie-chicken írta:
2025.05.09., pén. 13:19
-CB- írta:
2025.05.09., pén. 11:06
tottyi írta:
2025.05.09., pén. 10:53

Most olvastam egy forumon, hogy miert is kellene a nagyobb monitorsugarzo egy kisebb helysegben, mondjuk igaz, hogy itt studiokrol van szo es szukseges az akusztikat is rendbe tenni miutan bent van a nagy hangfal.
https://gearspace.com/board/studio-buil ... rooms.html

Nekem mar masodik nagyhangfalam van kb 20 nm-es szobaban es nem bantam meg, sot de az akusztika rendbetetele meg varat magara

Es vegul legyen itt egy szamodra elrettento pelda. :D

Asszem én itt inkább a kertben maradnék, és élvezném a környezetet :-)
Nem sok értelme van ekkora dobozokat falra tolva, ilyen közel egymáshoz tenni. Mondom ezt úgy, hogy volt alkalmam az utódjaikat hallgatni egy bő 100m2-es helyiségben.
egy jó ismim,munkahelyi kollégájának,vannak ilyen JBL-jei,lakótelepi lakásban,nappali kb 32-35m2,falratolva,4db Luxman M02 végfok társaságában,amelyek modifikálva lettek,Bryston aktiv váltoval,streaming a fő forrás,Van Damme kábelezés...ismim volt meghallgatni,annyit mondot,hogy életében még nem hallotta Miles Davis "Bitches Brew"-ját olyan jól szólni,mint azon a nagy JBL-es rendszeren...neki is van egy pár rendszere a nappalijában ami kb 25m2,Quad ESL57,Magna Acoustica szélessávú,KEF KIT CS1 (LS3/5) ezeket rosálja,és az amplifikációt is,Quad 33/303,SET211(DIY)+passziv előfok,van kb 9-10000LP,egy kis létra be van készitve a nappaliba a felső polcokon lévő LP-ék elérése végett,kb 40% komolyzene,a többi ami a csövön kifér,kemény rock,prog-rock,klasszikus rock,jazz,blues...még szerencse hogy nem mindenki a tömjénezett,ahitatos zenei és hifista életét éli :smile51: :smile30:

:cheers1:

megyek feltekerem magam is rendesen a hangerőt most,Bob Marley "Exodus"-án,had röfögjön a basszgitár ahogyan kell,fúvósok karistoljanak rendesen, Bob ritmúsgitárja is tépje a ritmust penge élesen...

:smile54:
Nekem volt Dynaudio Contour 1.8 MKII, nagyon jo hangfal de azert melle nem allhat a mostani ATC hangfalaimhoz. En is szeretem megtekerni a hangerot es bizony ehez kellenek ezek az ATC-ek. Akinek meg nem volt lehetosege otthon meghallgatni egy nagyobb hangfalat csak azok irjak, hogy az felesleges. Inkabb valasztom a kisebb szobat nagyobb hangfallal mint a nagy szobat kisebb hangfallal.
A nagy feluletu membrant nehez helyettesiteni kissebb membrannal meg ha tobb is van belle.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

-CB- írta:
2025.05.09., pén. 11:06
tottyi írta:
-CB- írta:
2025.05.09., pén. 08:21

Igen, errefelé áll a zászló😉
Sokakat nem érdekli, mekkora a szoba. Láttunk 400 literes dobozokat 15 m2-en, de pl. én hallgatok kismonitort (is) 35 m2 szobában.
Most olvastam egy forumon, hogy miert is kellene a nagyobb monitorsugarzo egy kisebb helysegben, mondjuk igaz, hogy itt studiokrol van szo es szukseges az akusztikat is rendbe tenni miutan bent van a nagy hangfal.

Nekem mar masodik nagyhangfalam van kb 20 nm-es szobaban es nem bantam meg, sot de az akusztika rendbetetele meg varat magara

Nem sok értelme van ekkora dobozokat falra tolva, ilyen közel egymáshoz tenni. Mondom ezt úgy, hogy volt alkalmam az utódjaikat hallgatni egy bő 100m2-es helyiségben.
egy jó ismim,munkahelyi kollégájának,vannak ilyen JBL-jei,lakótelepi lakásban,nappali kb 32-35m2,falratolva,4db Luxman M02 végfok társaságában,amelyek modifikálva lettek,Bryston aktiv váltoval,streaming a fő forrás,Van Damme kábelezés...ismim volt meghallgatni,annyit mondot,hogy életében még nem hallotta Miles Davis "Bitches Brew"-ját olyan jól szólni,mint azon a nagy JBL-es rendszeren...neki is van egy pár rendszere a nappalijában ami kb 25m2,Quad ESL57,Magna Acoustica szélessávú,KEF KIT CS1 (LS3/5) ezeket rosálja,és az amplifikációt is,Quad 33/303,SET211(DIY)+passziv előfok,van kb 9-10000LP,egy kis létra be van készitve a nappaliba a felső polcokon lévő LP-ék elérése végett,kb 40% komolyzene,a többi ami a csövön kifér,kemény rock,prog-rock,klasszikus rock,jazz,blues...még szerencse hogy nem mindenki a tömjénezett,ahitatos zenei és hifista életét éli :smile51: :smile30:

:cheers1:

megyek feltekerem magam is rendesen a hangerőt most,Bob Marley "Exodus"-án,had röfögjön a basszgitár ahogyan kell,fúvósok karistoljanak rendesen, Bob ritmúsgitárja is tépje a ritmust penge élesen...

:smile54:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tottyi írta:

youtu.be/xYZtfXnGRm0
főleg, ha bedugtok egy fejhallgatót és kiderül, hogy jól is szól, ami a lexikon szerint nem szólhat jól :smile46:
halfnote.hu

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

tottyi írta:
-CB- írta:
audioline írta:
2025.05.08., csüt. 22:20

Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))

10 - 60 m2 hallgatási körülmények. Talán ez is szempont lehet, kinek mi vált be, az amúgy elképesztően szubjektív ízlésben és értékítéletben, a startvonal és célérés metamorfózisában....
Sokakat nem érdekli, mekkora a szoba. Láttunk 400 literes dobozokat 15 m2-en, de pl. én hallgatok kismonitort (is) 35 m2 szobában.

youtu.be/xYZtfXnGRm0

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 860

Hozzászólás Szerző: tottyi »

-CB- írta:
audioline írta:
2025.05.08., csüt. 22:20
-CB- írta:
2025.05.08., csüt. 16:13
A Népszokások felderítése :-)
Egyszerűen kíváncsi vagyok, mi a legelfogadottabb, legkedveltebb típus.
Népszokások? A többség az tudja a tutit? Nagy nagy nagy NAGY monitor. Az a jó. Az a tuti. Ezt szeretnéd hallani? :)))))

10 - 60 m2 hallgatási körülmények. Talán ez is szempont lehet, kinek mi vált be, az amúgy elképesztően szubjektív ízlésben és értékítéletben, a startvonal és célérés metamorfózisában....

youtu.be/xYZtfXnGRm0
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”