DeLorean írta: ↑2025.05.05., hétf. 20:50
Azért ezzel nagyon nem értek egyet.
A Birodalom Visszavág az egyik legmeghatározóbb alkotás.
Főleg persze az 50-60 éves korosztálynak.
Mindenki legalább 5X sorban állt, hogy újra megnézhesse.
Nekem a legnagyobb film élményem volt és marad is.
"Hájpnak" meg semmiképpen sem nevezném, ami körülötte volt.
Nyilván, úgy en bloc a Star Wars popkulturális hatása döbbenetes, pláne 70'-80' években.
A birodalom visszavágból a "Luke, én vagyok az apád!" (ebben a formában nem is elhangzó...) mondatot olyanok is ismerik, akik nem is látták.
Aztán, hogy személy szerint kire milyen hatással van, az meg már egyéni ízlés és szoc. probléma.
Nekem oltári nagy csalódást okozott.
Mivel fogalmam nem volt mire megyünk a moziba, csak a címet tudtam, ezért én akkori olvasmányaim alapján egy ókori római birodalomra asszociáltam és ilyen témájú filmet vártam.
Lehet én vagyok a kivétel, de én moziban csak egyszer láttam ezt is, meg A jedi visszatért is (Az új reményt meg nem is).
"Természetesen" én is láttam többször, de már 8 évesen zavarba ejtőnek találtam az aszteroidában elő exogorth-ot (űrféreg), minősíthetetlennek Yodát (az előzmény trilógiával csak rosszabb lett), kínosnak Han-Leia évődést (a férfi-nő kapcsolat ábrázolása meg mindig gyenge pontja volt a SW filmeknek).
Bár, az általad megjelölt korosztályba tartozom, s, hozzáteszem, tulajdonképpen az SW mindennapjaim része ilyen témájú társasjáték folytán, de A birodalom visszavág engem sosem nyűgözött le.
Nekem a szájtátos mozi élményeim, gyerekkorból a Walt Disney-féle
Hófehérke, Judy Garland-os
Óz, a csodák csodája, tinédzser koromból a James Cameron-féle
A mélység titka, felnőtt koromból LotR:
A két torony, A Karib-tenger kalózai:
A Fekete Gyöngy átka,
Batman: Kezdődik!.
Nyilván, láttam más nagyon jó (és, persze, sok rossz) filmet is, de ezek voltak a azok, amik beszippantottak, azt az élményt adták, amit én egy mozifilmtől várok.
Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek