Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kazettás deckek
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3111
Re: Kazettás deckek
Az általánosan elterjedt kivitel a kazettás 3 fejjel rendelkező gépeknél az egybeépített felvevő/lejátszófejes megoldás.
Valójában a gyártási pontosság határozza meg a két fejrés párhuzamosságát, eltérés esetén fázishiba lép fel a csatornák között.
TJ.
Valójában a gyártási pontosság határozza meg a két fejrés párhuzamosságát, eltérés esetén fázishiba lép fel a csatornák között.
TJ.
- Csatolmányok
-
- Pioneer CT-F850 heads.jpg (62.73 KiB) Megtekintve 3447 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
A nem " discrete " - nél hogy van ?
Pl a Pioneer CT-F850 - nél ?
- opium666
- Újonc fórumos

- Értékelés: 1
- Kapcsolat:
Én voltam a "megrendelő", ez úton is szeretném még egyszer megköszönni Jenőnek a pozitív, baráti hozzáállását.
- tunerman
- V.I.P.

Kaptam egy érdekes kérést, hogy készítenék-e egy teszt kazettát egyszerű magnójavításokhoz, mert a gyári mérőkazetták igencsak drágák és feleslegesek is egy ilyen gyorsjavításhoz. Legyen rajta 315 Hz/200nWb/0dB + 3150 Hz - 10 dB a gépek ellenőrzéséhez.
Amiért ìrok az nem a kazetta miatt van, hanem a magnó miatt amivel azt megpróbáltam elkészíteni
A pontos sebesség és a nyávogás ellenőrzéséhez Quartz kontrollal rendelkező magnóval kell az ilyen próbálkozásokat megtenni - így jártam el én is
A Sony WM-D6C walkman volt az alanyom, a 3150 Hz-es -10dB jelet +- 0,5 Hz es változásokkal játszotta vissza - ez barátok között is kb. +-0,03% hosszútávú változásokat jelent.
Na ilyen egy professional walkman felvevő gép több mint 40 év után
TJ.
Amiért ìrok az nem a kazetta miatt van, hanem a magnó miatt amivel azt megpróbáltam elkészíteni
A pontos sebesség és a nyávogás ellenőrzéséhez Quartz kontrollal rendelkező magnóval kell az ilyen próbálkozásokat megtenni - így jártam el én is
A Sony WM-D6C walkman volt az alanyom, a 3150 Hz-es -10dB jelet +- 0,5 Hz es változásokkal játszotta vissza - ez barátok között is kb. +-0,03% hosszútávú változásokat jelent.
Na ilyen egy professional walkman felvevő gép több mint 40 év után
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Rendszeres(!) használat esetén mondjuk félévente érdemes demagnetizálni a fejeket.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

Rendszeres(!) használat esetén mondjuk félévente érdemes demagnetizálni a fejeket.
TJ.
Sziasztok!
Érdemes időnként demagnetizáló kazettát használni? Sok véleményt olvastam már pro és kontra. De mi az igazság?
Érdemes időnként demagnetizáló kazettát használni? Sok véleményt olvastam már pro és kontra. De mi az igazság?
Ezzel a lejátszófejjel már nem kell foglalkozni, mert a felületét összekarcolták/smirglizték és a kazettában levő szalagot ezekután tönkreteszi.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

Re: Általában a hifiről
Józsierdész írta: ↑2025.03.19., szer. 08:08[/img]Okes, köszönöm,
Megpróbálom,
Tisztítom még, Megnézem, nagyítóval,
lehet repedt a fej!
Screenshot_20250319-035203_Gallery.jpg
Ezzel a lejátszófejjel már nem kell foglalkozni, mert a felületét összekarcolták/smirglizték és a kazettában levő szalagot ezekután tönkreteszi.
TJ.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6566
A kérdés átkerült a helyére.Józsierdész írta: ↑2025.03.19., szer. 07:03Üdv,
Hogyan lehet megállapítani, hogy jó-e a magnóban a lejátszófej?
Egyik oldal gyengít.
hogy lehetne le ellenőrizni?
Multiméterem van!
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
-
Józsierdész
- Isten Hozott! :)

Megpróbálom,
Tisztítom még, Megnézem, nagyítóval,
lehet repedt a fej!
1. A törlő/lejátszófej/gumigörgő alapos tisztítása a megfelelő tisztitófolyadékkal
2. Szemrevételezéssel (nagyító!) a lejàtszófej szalaggal érintkező felületének ellenőrzése, esetleges kopásnyomok felderítése
3. Amennyiben minden OK, akkor a felvétel/lejátszás átkapcsoló kontakthibájának a megszüntetése
4. Ha még most sem müxik, akkor írány a szervíz.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

Józsierdész írta: ↑2025.03.19., szer. 07:03Üdv,
Egyik oldal gyengít.
Multiméterem van!
1. A törlő/lejátszófej/gumigörgő alapos tisztítása a megfelelő tisztitófolyadékkal
2. Szemrevételezéssel (nagyító!) a lejàtszófej szalaggal érintkező felületének ellenőrzése, esetleges kopásnyomok felderítése
3. Amennyiben minden OK, akkor a felvétel/lejátszás átkapcsoló kontakthibájának a megszüntetése
4. Ha még most sem müxik, akkor írány a szervíz.
TJ.
-
Józsierdész

Üdv, 
Egyik oldal gyengít.
Multiméterem van!
Egyik oldal gyengít.
Multiméterem van!
-
Józsierdész

Magnó Fej' .
Sziasztok! 

Erőt , Egészséget!
Technics M 205 Deck
Egyik mutató nem igazán működik,
Bekapcsolom egyik megy csak,
Próbáltam másik kazettával is.
Ha kikapcsolom , bekapcsolom akkor reagál reagál mindkettő, de csak annyi, egyik lejátszás közben nem akaródzikkk' mutatni!
Befújtam, mozgattam megjárattam a csúszkát, sajnos nem igazán megy a másik oldal,, rákötöttem "erőködőre" hangfalakkal stb,
Egyik oldal szól hangosan'
Másik oldal kis hang jön ki, a gyengítőbb RGHT oldalról ugyebár többi az ...
Felvételbe bekapcs' Bemenetet RCA fogdosva' érzékeli rendesen mind 2 oldal, jeleznek a mutatók,
Erőt , Egészséget!
Technics M 205 Deck
Egyik mutató nem igazán működik,
Bekapcsolom egyik megy csak,
Próbáltam másik kazettával is.
Ha kikapcsolom , bekapcsolom akkor reagál reagál mindkettő, de csak annyi, egyik lejátszás közben nem akaródzikkk' mutatni!
Befújtam, mozgattam megjárattam a csúszkát, sajnos nem igazán megy a másik oldal,, rákötöttem "erőködőre" hangfalakkal stb,
Egyik oldal szól hangosan'
Másik oldal kis hang jön ki, a gyengítőbb RGHT oldalról ugyebár többi az ...
Felvételbe bekapcs' Bemenetet RCA fogdosva' érzékeli rendesen mind 2 oldal, jeleznek a mutatók,
- tunerman
- V.I.P.

Az Aiwa AD-F220 service manual -ját mellékeltem, alul a 6-os oldalon van a mechanika robbantott rajza (a két orsozótengely szerelvényeivel).
A jobb oldali felcsévélő kuplung általában szárazfilces, ott olajnak, zsírnak nem szabad lennie!
TJ.
A jobb oldali felcsévélő kuplung általában szárazfilces, ott olajnak, zsírnak nem szabad lennie!
TJ.
- Csatolmányok
-
- aiwa_adf220.pdf
- (4.38 MiB) Letöltve 58 alkalommal.
-
Józsierdész

Melyik az idler gumi?
-
Józsierdész

Esetleg Hiányzik valami onnan még?
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1300
Aztaq... Ki b... szta ezt így el?Józsierdész írta: ↑2025.02.05., szer. 05:46Sziasztok .
Ez mi, ez talán a kuplung része?
Valami nem stimm,
Mi kell még oda, ?
Kis Műszer Olaj vagy , kis zsir vagy ,
Kukka azonnal?
Összerakva igy van , de nem okés..
https://kepkuldes.com/image/t6tjXNP
https://kepkuldes.com/image/t6tj4r2
https://kepkuldes.com/image/t6tjtCc
-
Józsierdész

Nekem is meg kellene szerelni az Decket
Aiwa f-220
Húzza szalagot, nem teker csak nagyon lassan néha, stb,
Videót nem tudom, hogy kell ide rakni.
Aiwa f-220
Húzza szalagot, nem teker csak nagyon lassan néha, stb,
Videót nem tudom, hogy kell ide rakni.
-
Józsierdész

Sziasztok .
Valami nem stimm,
Mi kell még oda, ?
Kukka azonnal?
Valami nem stimm,
Mi kell még oda, ?
Kukka azonnal?
- fererencz
- Törzsvendég

- Értékelés: 915
Vettem 1x úgy 200 kazit, többnyire jófajta műsorosak voltak, de volt sok felvételes is. Egyiken a régi tulaj (talán már nem is él...) dúdolt tele jókedvűen egy fél oldalt. Gondolom, véletlenül a mikrofonnal rögzített.
Nem szotkam hibázni.
Üzenet a múltból (használtan vett kazetta tokban találtam):
Sose gondolkodtam ezen, de gondolom a fordulatokat méri. Szerintem a deck megjegyzi, hogy hol áll a kazetta, ha bejelölöd, és te is megjegyezheted, hogy hova akarsz pörgetni. A kijelzőn lévő szám a lényeg, ha bal oldali orsót nézi, az azzal arányosan ahogy fogy róla a szalag, egyre gyorsabban forog, a számláló gyorsul.
Sony-STS770ES, Philips CD304, Nakamichi 480, Nakamichi 680 ZX, Tascam 122 MKIII, Auralic Aries femto - DIY AN5 DAC - Luxman 1500, Sugden A21 SE Signature, DPA 300B SE - Celestion 700, Celestion Ditton 25, Videoton Minimax.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6566
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Koszi
Probalok szerezni letolteni venni egy hasznalatit
Probalok szerezni letolteni venni egy hasznalatit
A Sony TC-KB820S kezelési utasítása ezt írja a 8-ik oldalon a számlálóról:
" Mivel a számláló nem digitális óra, eltér a ténylegesen eltelt lejátszási vagy felvételi idő "
Tehát a számláló nem az időt méri, hanem - a leírásod alapján is feltételezhetően - a leengedő orsó fordulatait.
TJ.
- tunerman
- V.I.P.

A Sony TC-KB820S kezelési utasítása ezt írja a 8-ik oldalon a számlálóról:
" Mivel a számláló nem digitális óra, eltér a ténylegesen eltelt lejátszási vagy felvételi idő "
Tehát a számláló nem az időt méri, hanem - a leírásod alapján is feltételezhetően - a leengedő orsó fordulatait.
TJ.