Mint korábban írtam, a hangerő potméter alapállásában is hallani lehetett a nem kiválasztott phono modul kimenetén megjelenő 1kHz-es halk jelet. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a potméter testre csatlakozó végén jel van az erősítő tápegységének testpontja (és a fémházának) a potenciáljához képest.

Miképpen lehetséges ez?
A mellékelt egyszerűsített rajzon látható, hogy a bemeneti testpotenciált a 70cm hosszan odavezetett kábel árnyékolása bíztosítja, na ezen a szakaszon keletkezik az áthallási jel. Mégpedig úgy, hogy a nem kiválasztott bemeneteket a választó kapcsoló nyugalmi helyzetében a testre zárja - a tervező így reménykedett a minél kisebb áthallási értékben.
Nade - ha az EMC-1/EMM-1 modulok 1kHz-es névleges jelét a testre zárjuk, akkor a kimenetükön lévő 220R -en keresztül a kábel teljes hosszán folyik a rövidzárási áram az IS AMP testpontjáig.
(A tervezők saját maguk építették be az áthallást rontó testvezetékezési kábel rendszert.)
Próbaképpen a két modult tartalmazó fiók test betáplási pontját az input panelen levágtam, és egy 5cm-es rövid vezetékkel az erősítő testelési csillagpontjához kötöttem. Láss csodát, az áthallás megszűnt, a fejhallgatóban teljes csend uralkodik (mivel az EMC-1/EMM-1 modulok kimeneti rövidrezárási árama nem a jelvezetésre használ kábel árnyékolásán folyik a test felé.)
Folyt. köv.
TJ.