kargidje írta: ↑2025.04.14., hétf. 21:45Ha ezt nekem, akkor okosan!wittao írta: ↑2025.04.14., hétf. 10:08Annyiszor elmagyaraztak mar itt neked, de olyan ertetlen vagy, mint a tok. Ha mar a piaci folyamatokhoz lovesed nincsen az nem baj, csak ne foglalkozz veluk es ne borzold masok idegrendszeret ezekkel a suletlensegekkel.
Roviden:
- arfolyamvaltozasok
- valodi inflacio
- nemzetenkenti AFA merteke
- nagyker es kisker orszagonkent valtozo adoterhei (alkalmazottak)
- vallalkozasok energiakoltsegei, napi koltsegei
- stb.
Ezek a fentiek befolyasoljak ugyanolyan kategoriaju UJ termek arat idehaza vs. kulfoldon. Ha egy kulfoldi gyarto X Ft-ert adja, siman benne van ettol meg a hazai kiskerekben dragabb lesz valami. Az elmult 5 evben idehaza igencsak megdragult az elet, es fajlagosan a tobbi orszaghoz kepest IS dragult, tehat elnyult az ollo.
Ha ezeket figyelembe vesszuk, akkor 2020-2025 kozott aranyaiban megdragult a lehetoseg idehaza ugyanolyan termeket venni. Ez azt is jelenti, hogy a hasznalt piacot is feljebb huzza az azonos kategoriaju uj termek ara.
Mennyi most egy hasonlo kategoriaju/muszaki tartalmu uj Dyno monitor ujonnan? Ha annak az uj ara elszallt, akkor a hasznalt is el fog, hiszen ha nem igy lenne, akkor az uj/hasznalt termek kozott tul nagy lenne az arkulonbozet…
Sajnos az 50% hasznaltpiaci aremelkedes nem ritka es egyaltalan nem meglepo. Megertem, hogy jo lenne 50.000-ert bezsakolni a regi cuccokat az azota jelentosen emelkedett fizubol, de ez nem az alomvilag.
A kis haverjaiddal beszélj így, te tök!
Ha nem nekem, akkor tárgytalan!![]()
Érdekes, miért csak a k. régi 10-20-30 éves termékek ára emelkedik irreálisan, nem ritkán az 1-2-3éves, még garis termékek szinte a bolti ár feléért vagy még alacsonyabb áron vannak meghirdetve és kelnek el itt avx-en.
Mert régen minden jobb volt , meg azokban még van anyag. Kevés volt a D-osztály meg a kínai gyártás.
De lehet tévedek…