1. Ha montiznék, valószínűleg maradnék a hagyományos módszernél. Ott úgysem jön össze, hogy mindig tiszta legyen a hajtás kevés macerával. A vax nyilván kevesebb koszt szed magára, de azért a takarítást ott már nem lehet megúszni. (Sokat olvasgattam a felhasználói véleményeket annak idején, és emlékszem, vannak, akik terepen is használják, de mivel nem érintett ez a része, ezért átugrottam.)
2. Benzines folttisztítóval töltött jól zárható edényben rázogatod a láncokat, letöltöd, tiszta folyadékkal ismételt rázogatás, még egy kör, aztán szárítás. Ezt követi egy denaturált szeszes áztatás, szárítás, és mehetnek a vaxba. (Az ultrahangos mosó egyáltalán nem elengedhetetlen, csak gyorsabbá, kényelmesebbé teszi a folyamatot, meg egyértelműbb, hogy mikor tiszta már a lánc, mivel a rezgetésnél kioldódó, zsírral szennyezett mosófolyadék törésmutatója más, ami egy homályos folt formájában mutatkozik. Ha az megszűnt, akkor már teljesen kioldódott a zsír.)
A sima vaxot nem oldja le a víz, de egy idő után kimosódik, mivel itt nem egy egyenletes filmre kell gondolni, hanem viaszpelyek tömegére.
Ezeket a linkelt alternatív csöpögtetős cuccokat nem használtam, de nekem erősen kompromisszumosnak tűnnek.
Van még ilyen adalék is, ezzel megúszod a mosást, viszont speciális (értsd: drága) melegítő edényt igényel, mert csak a neki optimális hőmérsékleten hatásos. Szóval ez is kompromisszum.
:
https://silca.cc/en-eu/products/strip-chip