Arrancar2 írta: ↑2025.06.11., szer. 07:15
Nem, pusztán elkezdtem vásárolgatni az AI javaslata által, viszont szeretném szakemberek véleményét is meghallgatni nen-e lehet olcsóbban, vagy más irányba vinnina dolgot.
Az AI szerint a végfok azért kellett, hogy sokkal tisztábban szóljon a 2 front de a centert Ő is javasolta utólag. Az AI állítása szerint a végfok egy buta gépezet de hatalmas erővel, nincs is más funkciója. Az AV erősítő viszont központi agy mely támogatja a legmodernebb szoba korrekciós szoftvert ami áltan. APN - re nem lesz szükség.
Nem az AI megerősítésére jöttem hanem a tapasztalatokért. Például valóban kell nekem a 700-as sorozat tényleg mérföldekkel jobb, vagy elég a lényegesen olcsóbb 600-as sorozat? Valóban kell nekem az 520.000ft-os AQ TORNADO tápkábel a dinamika javulás. A tiszta hang miatt vagy elég lenne egy 200.000-es THUNDER is? Valóban szar az SB? rendben, de miért? Én csak okozatot kérek.
Értitek már miért jöttem ide?
Értjük elsőre is.
Először is egyrészt Quetz minden szavával egyetértek. Másrészt ahogy írtam, rendszerben gondolkodj, ne egy egy komponensen ragadj le. Illetve először tervezz utána vásárolj. A tervezésnek pedig ott kellene kezdődni, hogy megtervezed a szobádat, hogy hogy fog kinézni. Centire pontosan. Ezt a hibát szinte mindig elkövetik. Ott kezdődik a dolog, hogy méretarányosan felviszed a szobád egy toolba. Kezdetleges megoldás lehet az audio advice mozitervezője(
https://www.audioadvice.com/pages/home-theater-design ), vagy pl. a Gik Acoustic Roomle toolja (
https://gikacoustics.net/room-acoustics-visualizer/ ), pár perc alatt össze lehet dobni vele egy szobát ha ismered a használatát. Elsőre mire kiismered kicsit több, illetve mire mindent centire pontosan lemérsz. Van youtube-on tutorial videó. Utána centire pontosan 3d-ben látsz mindent. Vagy ha nem tetszik, akkor lehet Google Sketchupot használni. Tényleg kismillió opció van.
Gondold át mekkora a büdzsé és egyes komponenseknek mennyi lesz a ráhatása az összképre. Felejtsd el az AQ Tornado tápkábel marhaságokat. Nem, nincs szükséged rá. Nem a tápkábel fogja a dinamikát adni neked, hanem egy jó hangsugárzó, és egy jó végfok. Illetve az, hogy nem egy AVR-el hajtod a hangsugárzóid... Mint mondtam, szvsz a házimozi végfokozás ott kezdődik, hogy a centersugárzó is végfokot kap. Ugyanis mint írtam, messze a legtöbb terhelést kapó hangsugárzó. Minden amit a képernyő közepén a széléig látsz a centersugárzóra kevernek, plusz a dialógus. A frontokra azt keverik ami a képernyő két szélén történik. Ráadásul egy film alatt messze ez a hangsugárzó szól időben is a legtöbbet.
A másik. Írtam hogy az a lényeg, hogy okosan költs, ne az hogy sokat. Azt írtad, hogy anyagilag nem vagy elkapatva, de befigyel egyenesen Olaszországból a luxusfutel, meg félmilliós tápkábelekben gondolkozol. Illetve 1.5-2milliós akusztikai kezelést tervezel. Ez eléggé ellentmondásos. Illetve ha az akusztikai kezelést már a szobád elkészültekor megejted, aminek része a megfelelő számú mélysugárzó megválasztása és az ülőpozíció helyes kiválasztása, nem is biztos, hogy szükséges ekkora összeg (bár nem teljesen kizárt). A Bowers 700-as széria bizonyosan sokkal jobb, mint a 600-as. Különösen a centersugárzója. De ha használtan akarsz vásárolni, elég ritkán van pont ilyen eladó. De semmit nem tudunk arról, mi a terved. Nagyrészt filmeket fogsz nézni, nagy ritkán egy koncert filmmel, vagy nagyrészt zenés anyagokat fogsz nézni, nagy ritkán egy akciófilmmel? Kívánod a nagy hangerőt, vagy kifejezetten nem kedveled? Milyen messze lesz a hallgatási pozíció? Zenén milyen zenei stílusokat tervezel hallgatni? Először fogalmazd meg a követelményeket, és utána vásárolj annak megfelelően. Nem fordítva. Jelen pillanatban még abszolút korai konkrét márkákról beszélni. Remélem érted a logikát.
Vetítőzni fogsz? Vagy tv-t fogsz betenni? Szerintem holt bénaság dedikált moziszobába tv-t tenni, de ugyanez a véleményem a nem hangáteresztő vásznakról is. Régebben megfizethetlen volt és kuriózum. Manapság már egyáltalán nem az.
Van lehetőséged arra, hogy a szobán kívül helyezd el az elektronikát? A legkomolyabb szobák mind így készülnek. Ha kiviszed a szobából az elektronikát, pc-t, vetítőt, végfokokat akkor onnantól csak a pénzedért kapott teljesítményére koncentrálhatsz. Nem az fogja meghatározni a vételt, hogy melyiknek nincs zavaró hangereje ha közvetlen a fejed mögött süvít a hűtésre. Valamint a szobád is sokkal letisztultabb lesz. Még az is meggondolandó, hogy lecsapni egy 1.5 méteres sávot a szobából egy technikai helyiségnek.
Írtál itt mozifotelről meg ágyakról, gondolom az ágy lenne elöl és fekvős mozit szeretnél, az ágy mögött meg lenne egy kanapé. Ok. Ez számomra azt sugallja, hogy nagyrészt az ágy lesz használva. Ha ez így van, akkor tényleg kell az olasz luxusfotel? Megéri a ráfordított összeg? Mert ha nem, akkor ez az összeg elkölthető más talán fontosabb komponensre. Remélem érted a logikát. Ha feleslegesen költesz sokat 1 komponensre azzal más komponens alól húzod ki a szőnyeget, pedig lehet az összhatásra annak sokkal nagyobb befolyása van. Érted már a logikát?
Ahogy Quetz is írta, a tervezés fontossága kifejezhetetlen. Vidd fel valamilyen toolba a szobádat centire pontosan, a tervezett fotelekkel, ágyakkal, akusztikai elemekkel és nézd meg 3d-ben hogy néz ki. Anélkül lehet egy szobát teljesen átrendezni, hogy akár csak egyetlen egy bútordarabot 1 centivel arrébb kellene mozgatni. 20-25 éve sokan mit nem adtak volna egy ilyenért, amit most ingyenesen pár kattintással meg lehetne csinálni ...
Végül első körben azt javaslom, hogy vegyél egy nagy levegőt és menj el néhány fórumtárshoz mielőtt bármit vásárolsz és nézz meg pár elkészült moziszobát. Én az évek alatt több ezer kilómétert elkocsikáztam pl. csak Magyarországon belül. Sok mindent láttam, több embert megismertem, sokakkal azóta is napi / heti szinten beszélünk... Tudok is pl. olyan személyről akinek szuper moziszobája van és kb. 1 órányi kocsiútra lakik tőled.