Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kerékpározás
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8892
Re: Kerékpározás
Az a baj a Youtube-on terjedő "oktató" videók nagy részével, hogy sosem tudhatod, mennyire szakszerű az, amit művelnek. Nyilván akinek van némi affinitása az el tudja dönteni, de általában nem az. Aztán szerencsétlen júzer meg pislog, mint hal a szatyorban, amikor kuka a 200 EUR-os csapágykészlete, vagy más egyéb szuperül meghekkelt kütyüje. Mer' a mérnökök úgy sem tudják mit terveztek, nem tudták belőle kihozni a benne rejlő potenciált, stb-stb.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
látod, te is boomer vagypärt írta: ↑2025.04.10., csüt. 11:45Revi, ezt a kerék horrort szedd már le!revox írta: ↑2025.04.10., csüt. 10:12
...ez a láncolaj, két csepp. a műszerolaj még pörgősebb(próbáljátok így megpörgetni a tengelyt. ennyi az előnye. de tekerve nem tudom, mit hoz. őszintén, nem érzek difit, igaz, USB-m 35-ös van csak, CULT meg 50-es. lejtőn az biztos,hogy nagyon gurul). igen,ez így "csörög". a kerámia hangja. Engem idegesített
ezt is szétszedtem újra és kapott még vagy 3 csepp olajat, úgy csendesebb. de létező jelenség... az én műszaki -öreg- vénámnak ez a hang kenetlenséget jelez, pedig nem,de a bogarakkal nincs mit kezdeni
![]()
https://www.youtube.com/shorts/MlNsutcH ... ture=shareMár raktad be korábban, akkor is összeszartam magam az ijedtségtől, mikor a semmiből felordított az a kenetlen csapágy.
A csapágy felületi minőségének van valamennyi jelentősége a gördülési ellenállásban - bár biztos vagyok benne, hogy nagyságrenddel kevesebb, mint ami indokolná ezeknek a butik cuccoknak az árát - de a kenőanyag viszkozitásának jóval kevesebb. Annyi semmiképp, hogy érdemes lenne ilyen híg izékkel gyötörni.
Ha valakit nagyon aggaszt a zsírok belső ellenállása, akkor érdemesebb a mennyiseget csökkenteni: tömített gyapágyaknál egy filmréteg is elég lehet, egy jó zsír nem préselődik ki és tartósan tapad a fémen.

nyugi,adtam még neki olajat

egyébként most néztem, 2020. július 1-én tettem fel ezt a videót. Utána még tettem bele pár csepp olajat, azóta nem volt szétszedve, nem kell. Nem megy annyit,mint más alatt és súlyban se adok neki olyan terhelést, de az lassan 5 év...
"The Campagnolo upgrade / repair kit consists of 2 CULT bearings and is suitable for Record hubs with 17 mm oversize axle, e.g Campagnolo Zonda, Bullet, Bora or Hyperon as well as Fulcrum Racing 3, Red Wind or Racing Zero wheels.
CULT™ is the combination of the highest quality ceramic ball bearings available on the market and races made of Cronitect® chromium stainless steel, i.e. the technological wonder made by the German company Schaeffler.
Ceramic ball bearings make it possible to reduce friction to the minimum and maintain consistent performance over time; bearing races made of Cronitect® with thermochemical surface treatment make the sliding surface of the bearings extremely hard and resistant to wear.
But that's not all. Friction of the wheel and crankset is extremely reduced thanks to the minimal lubrication system required by CULT™: only a thin film of oil in the place of the grease traditionally used."
https://www.bike24.com/p286983.html
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4967
Revi, ezt a kerék horrort szedd már le!revox írta: ↑2025.04.10., csüt. 10:12
...ez a láncolaj, két csepp. a műszerolaj még pörgősebb(próbáljátok így megpörgetni a tengelyt. ennyi az előnye. de tekerve nem tudom, mit hoz. őszintén, nem érzek difit, igaz, USB-m 35-ös van csak, CULT meg 50-es. lejtőn az biztos,hogy nagyon gurul). igen,ez így "csörög". a kerámia hangja. Engem idegesített
ezt is szétszedtem újra és kapott még vagy 3 csepp olajat, úgy csendesebb. de létező jelenség... az én műszaki -öreg- vénámnak ez a hang kenetlenséget jelez, pedig nem,de a bogarakkal nincs mit kezdeni
![]()
https://www.youtube.com/shorts/MlNsutcH ... ture=share

A csapágy felületi minőségének van valamennyi jelentősége a gördülési ellenállásban - bár biztos vagyok benne, hogy nagyságrenddel kevesebb, mint ami indokolná ezeknek a butik cuccoknak az árát - de a kenőanyag viszkozitásának jóval kevesebb. Annyi semmiképp, hogy érdemes lenne ilyen híg izékkel gyötörni.
Ha valakit nagyon aggaszt a zsírok belső ellenállása, akkor érdemesebb a mennyiseget csökkenteni: tömített gyapágyaknál egy filmréteg is elég lehet, egy jó zsír nem préselődik ki és tartósan tapad a fémen.
Szalonnál a pont, 19-es. 2024. év elején vette, akkor még nem volt 23-as. lehet arra vált...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
köszi,..

itt egy nagyon picit pontosítanék. a csapágyak az usb-ben is kerámiák, ránézésre én nem látok eltérést, szerintem a kosár,minden egyezik, viszont a gördőlúkónuszok az ULTRA esetén brutálisan keményre felületkezeltek és nagyon simák (de az USB se panaszkodhat). Ez annyi előnyt jelent, hogy amíg az USB-t speckó kerámiazsírral érdemes kenni, addig az ULTRA esetén két csepp múszerolaj kell csak a csapágyba,ami filmet képez és brutálisan forog, minimális súrlódással. Ez valamikor a görkorisoktól lesték el,akik a jobb gurulás érdekében elhagyták a kenőzsírokat és olajokkal kezdtek gurulni. CSak a görkorinál,gördeszkánál a könnyen bejutó por miatt ez szinte minden etap utáni takarítást kért és újraolajozást. A bicajkerekek, szerencsére ettől sokkal zártabb rendszerek és nem igényelnek a CULT csapágyak se sűrűbb karbantartást, mint az USB. BEvallom, én a CULT-ba se műszerolajat teszek, inkább híg láncolajat. elvileg elég kell legyen a műszerolaj, de, na.... ez az én begyógyulásom,hogy picit vastagabbat teszek bele

USB hack...
Amit írtál, az is működik, de aki ért a csapágyak szétszedéséhez, meg van kedve, megkenheti az USB-t is olajjal, csak sűrűbben kell takarítani, mint a CULT-ot. az USB könuszgyűrűjének anyaga valamivel lazább szerkezetű,így a fémrészecskék gyorsabban levállnak róla. De az se kéri a hetenkénti takarítást. De jobb a békesség, meg kell kenni kerámiazsírral, az a biztos, vagy akkor csere. Elég a belső és kúpos csapágycsészét (többi egyezik az USB-vel), de külön megvéve se sokkal olcsóbb, mint csomagban a komplett csapágy: belső csapágycsésze, golyóskosár golyókkal, külső kónuszgyűrű, porvédő).
a harmadik campa/fulcrum könuszos csapágy már acélgolyós, de ezt főleg a Fulcrum 3-ba, talán 1-be(?) és a ... nem jut eszembe a neve, Zonda-ban voltak... Előfordulnak régi Bora és Speed kerekekben is (Akkor még az ULTRA szócska valóban elválasztotta a keráémiát az acéltől ,de ezek a kerekek hozzánk nem értek ide, max néhány szett,amit kintről behoztak valamikor), illetve használtan bármiben, ahova sajnálták a pénzt a kerámiásra

ez a láncolaj, két csepp. a műszerolaj még pörgősebb

https://www.youtube.com/shorts/MlNsutcH ... ture=share
halfnote.hu
halfnote.hu
megkérdezem, melyik széles... de akkor ez is 19 lesz valsz
halfnote.hu
halfnote.hu
- Szalon
- Fórumlakó
- Értékelés: 1498
Hát... ha már kérdeztél...revox írta: ↑2025.04.10., csüt. 08:55én se annak szántam, csak gyors közreadtam. haver ma reggel küldte. minden évben új bicajt vesz, gondolom most megint váltott valamit és ilyenkor kiszórja a "régi"-t. megláttam az árat, akit érdekel, ennyiért ez elég kedvező, csak szóltam. szerintem már a 3ezer eurót nyaldossa a WTO. viszont,ha valakit érdekel, nem tudom centrírozni. nem tudom betenni az állványba az átütös kereket. ha valakinek kell,adok egy telszámot,aztán megebszélitek. nekem a végső árat mondta, nemtom mennyiért hirdeti facebook trithlonos és egyéb hirdetőkben.
...
most nézem, lentebb ment az ára... csak 2450... azt nem értem, itt USB csapágyakat írnak,de én ebben CULT-ra emlékszem. de akkor lehet rosszul...
https://www.campagnolo.com/us-en/bora-w ... WTO60.html
edit: egy peremes szettet találtam amagicbike-nál,az volt 550ezer![]()
a faxt... a tárcsást is annyiért adják... akkor passz, mennyire jó vétel...
https://magicbike.hu/termek/campagnolo- ... erekszett/
Szalon tudja megmondani akkor, mi az igazság...

Létezik a WTO és a WTO ultra. A sima WTO USB csapágyas, a WTO ultra kerámia. Ami jó, hogy a sima WTO-t lehet upgradelni a gyári kerámia csapággyal (én ezt meg is tettem az enyémmel ~ 250 EUR+munkadij, ha nem tudod magadnak megcsinálni)
Ezeket kb 1 éve frissitették és mind a kettő modellből már új verzó van ezért a régieket - ami a hirdetett is- most jó árakon be lehet szerezni még itt-ott. A sima WTO-t 900 EUR körül ki lehetett fogni, a WTO ultra meg kb 1300-1400 EUR között van/volt. (nem nézeggettem mostanában) Szóval ilyen árak mellett az ultra WTO nagyon jó vétel szvsz.
A régi verziók 19mm-es belső peremszélességgel rendelkeznek, az újak má 23mm-esek, igy az új verziókat inkább 28-35mm-es gumikhoz javasoltak. Ha 23-26mm-es gumival akarsz menni, akkor a régi verzió jobb lehet.
Viszont a szélesebb új verziók ~100g-al könnyebbek lettek, azaz az új sima WTO gyakorlatilag könnyebb lett a régi WTO ultránál! De itt a full lista, ha valakit érdekel:
- Csatolmányok
-
- Campa.jpg (25.62 KiB) Megtekintve 289 alkalommal
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

halfnote.hu
halfnote.hu
szerintem ezek már 23-asok. de nem annyira követtem a WTO-t. bespájzoltam sima Borákből, WTO-t meg főleg tárcsást láttam,azt is csak a csapágyakat néztem át. 50 fölé még nem mentem, de Peti az év egyik felét Ausztriában tölti. Az biztos, hogy a Vengével és ezzel a kerékkel, síkon elég gyors volt és tudtommal nincs kisebb kereke, ezzel mászkál Ausztriában is. de nekem biztos nagy lenne, nincs erőm beforgatni. Ezekhez a kerekekhez kell az izom a megfelelő perdület felvételéhez. Neked, Sebinek, Atinak megvan, de szeritnem Szalon is ilyesmit hajt (de neki van több). Géza kereke nem emlékszem mekkora. A magamfajta girnyóknak a 40-45 az optimális. 35 és 50-eseim vannak.Azért még az 50essel elboldogulok,de át kellett rá szokni a lábamnak, időbe telt.
ami a hátulütője, azért Borákkal,amikor pukkantak vesenyen a kölykök, volt hétvége, hogy hármat törtek össze, sima ráfutásos, vagy belerongyolásos ütközésnél. De azok az 1200gramm körüli Borák voltak. Itt a WTO-t kicsit combosabbra tervzeték és az ULTRA esetén látom,hogy jelentőseb könnyítés van. vélhetően az se okoz problémát,nem száguldozunk 100 fős mezőnyben, de a karbonos mesélte, hogy menne rá még egy réteg karbon, sokkal strapabírobbak lennének és kb 20 dekát jelentene/szett, csak az leírva már 200 gramm és a számháboró ezt nem tűri meg.
halfnote.hu
halfnote.hu
ja,van külön ultra... az már 3700 juró... fog a cerka... de ez más,mint a fotón lévő. akkor az sima WTO
https://www.campagnolo.com/hu-en/bora-u ... C23DB.html
akkor lehet a fulcrum speddel kevertem, az is volt nálam átnézni,mikor eladta (ezt meg vette). az tuti,hogy CULT volt...
https://www.campagnolo.com/hu-en/bora-u ... C23DB.html
akkor lehet a fulcrum speddel kevertem, az is volt nálam átnézni,mikor eladta (ezt meg vette). az tuti,hogy CULT volt...

halfnote.hu
halfnote.hu
- Vinkler
- Adminisztrátor
Egyébként most, hogy a Wilier megvette a Miche-t, ott is eléggé belefejlesztettek. Mondjuk árban is. 

- Vinkler
- Adminisztrátor
A 60-as kerék már eléggé hardcore. Meg az is kár, hogy lemaradtak 19 mm-nél, miközben a trend már szélesedik.
én se annak szántam, csak gyors közreadtam. haver ma reggel küldte. minden évben új bicajt vesz, gondolom most megint váltott valamit és ilyenkor kiszórja a "régi"-t. megláttam az árat, akit érdekel, ennyiért ez elég kedvező, csak szóltam. szerintem már a 3ezer eurót nyaldossa a WTO. viszont,ha valakit érdekel, nem tudom centrírozni. nem tudom betenni az állványba az átütös kereket. ha valakinek kell,adok egy telszámot,aztán megebszélitek. nekem a végső árat mondta, nemtom mennyiért hirdeti facebook trithlonos és egyéb hirdetőkben.
...
most nézem, lentebb ment az ára... csak 2450... azt nem értem, itt USB csapágyakat írnak,de én ebben CULT-ra emlékszem. de akkor lehet rosszul...
https://www.campagnolo.com/us-en/bora-w ... WTO60.html
edit: egy peremes szettet találtam amagicbike-nál,az volt 550ezer

a faxt... a tárcsást is annyiért adják... akkor passz, mennyire jó vétel...
https://magicbike.hu/termek/campagnolo- ... erekszett/
Szalon tudja megmondani akkor, mi az igazság...
halfnote.hu
halfnote.hu
- Vinkler
- Adminisztrátor
Nekem van pár kulacstartóm elfekvőbe. De nem apróhirdetés, így nem teszem fel ide. 
Pedig van citromsárga is, milyen jól menne az SMP nyereghez!

Pedig van citromsárga is, milyen jól menne az SMP nyereghez!

Bora wto 60 +szelep.
3-4ezret ment kb, hobbista
400ezer
3-4ezret ment kb, hobbista
400ezer
halfnote.hu
halfnote.hu
11 órás indulásra szavazok.
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold
A parkoló alkalnas mindenre :)
halfnote.hu
halfnote.hu
- Vinkler
- Adminisztrátor
Legyen 11:00
Tiszafüred Lidl parkoló?
Vagy esetleg lenne tipp átöltözésre alkalmasabb helyre?
Tiszafüred Lidl parkoló?
Vagy esetleg lenne tipp átöltözésre alkalmasabb helyre?
Ezt részben magamra veszem.
Nekem a 11:00 ideális, de a 10:30 is még simán működhet. Csak a duplázókra gondolva, amiben szerintem én is benne lehetek, és a vissza kocsikázást sem elfelejtve

Lindemann Musicbook Source; Anthem P2; Elac FS 409, HiDiamond
- Vinkler
- Adminisztrátor
Esélyes lehet.pärt írta: ↑2025.04.09., szer. 20:14Mi sem szoktunk letérni róla, megállni is inkább csak egy csokira, pisilésre, fotóra. Mivel széltől eltekintve nem nagyon van ami kifárasszon, inkább csak a végén lazulunk lángosozás közben. Tényleg nem hosszú az egész, de ugye ez most nem verseny, bőven lesz alkalom nézelődni közben. A táj kellemes, de persze kissé monoton a műfaj miatt: füves töltésoldal, facsoportok, itt-ott látszik a víz is. Az elején a hidakon azért elég látványos.st81 írta: ↑2025.04.09., szer. 19:58Nem ismerem a környéket, hogy milyen leágazások vannak ahová érdemes eltekerni, pihenni egyet, aztán visszatérni a bringaútra. Kétszer voltam ott versenyen, de az a kerékpárúton ment végig, nem volt idő nézelődni. Abszolút benne vagyok a gurulós, megpihenős verzióban.
(A visszakört félkomolyan írtam, de ha valaki nagyon erősködne, lehet, hogy egy lángos után betársulnék.)
Mikor legyen a start?
- pärt
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 4967
Mi sem szoktunk letérni róla, megállni is inkább csak egy csokira, pisilésre, fotóra. Mivel széltől eltekintve nem nagyon van ami kifárasszon, inkább csak a végén lazulunk lángosozás közben. Tényleg nem hosszú az egész, de ugye ez most nem verseny, bőven lesz alkalom nézelődni közben. A táj kellemes, de persze kissé monoton a műfaj miatt: füves töltésoldal, facsoportok, itt-ott látszik a víz is. Az elején a hidakon azért elég látványos.st81 írta: ↑2025.04.09., szer. 19:58Nem ismerem a környéket, hogy milyen leágazások vannak ahová érdemes eltekerni, pihenni egyet, aztán visszatérni a bringaútra. Kétszer voltam ott versenyen, de az a kerékpárúton ment végig, nem volt idő nézelődni. Abszolút benne vagyok a gurulós, megpihenős verzióban.
(A visszakört félkomolyan írtam, de ha valaki nagyon erősködne, lehet, hogy egy lángos után betársulnék.

Nem ismerem a környéket, hogy milyen leágazások vannak ahová érdemes eltekerni, pihenni egyet, aztán visszatérni a bringaútra. Kétszer voltam ott versenyen, de az a kerékpárúton ment végig, nem volt idő nézelődni. Abszolút benne vagyok a gurulós, megpihenős verzióban.pärt írta: ↑2025.04.08., kedd 22:59A bringaúton szoktunk menni (és csak egy kört![]()
), így tényleg viszonylag hamar megvan. De kalandvágyból tényleg mehetünk egyszer egy oda-visszát is.
Bár az én öreg csontjaim rövidebbekre vannak kalibrálva, de vannak itt páran, akik szoktak hosszabbakat is gurulni, úgyhogy hajrá.
Japán vonal: Accuphase, Denon
ami nekem még erről beugrik,hogy nem is csak a tempó, hanem a kanyarok még a kockakő előtt elnyújtják a sort és nem egyszerre érkezik oda 100ember, hanem eloszlik. Magyarul,már az S kombó előtt helyezkednie kell,annak,aki menni akar a kövesen és persze elől akar lenni (pl magának megválasztva a nyomvonalat) lesz tülekedésSnipi írta: ↑2025.04.09., szer. 11:56Most néztem a Roubaix idei útvonalát, és megint mókoltak egyet az Arenberg-nél. (Most tudom hogy ez az Arenberg, még kb. 10 percig.). Tavaly egy "sikán" volt a bejárat előtt, ezzel próbálták meg elkerülni azt, hogy ezer-háromszázzal zúgjanak rá a zötyögőre, idén kb. 500 méterrel előbb elmennek egy párhuzamos utcába, és a kockakő előtt egy jobb-bal kanyarral (visszajönnek az eredeti útra) akarják a sebességet csökkenteni.

halfnote.hu
halfnote.hu