köszi,..

itt egy nagyon picit pontosítanék. a csapágyak az usb-ben is kerámiák, ránézésre én nem látok eltérést, szerintem a kosár,minden egyezik, viszont a gördőlúkónuszok az ULTRA esetén brutálisan keményre felületkezeltek és nagyon simák (de az USB se panaszkodhat). Ez annyi előnyt jelent, hogy amíg az USB-t speckó kerámiazsírral érdemes kenni, addig az ULTRA esetén két csepp múszerolaj kell csak a csapágyba,ami filmet képez és brutálisan forog, minimális súrlódással. Ez valamikor a görkorisoktól lesték el,akik a jobb gurulás érdekében elhagyták a kenőzsírokat és olajokkal kezdtek gurulni. CSak a görkorinál,gördeszkánál a könnyen bejutó por miatt ez szinte minden etap utáni takarítást kért és újraolajozást. A bicajkerekek, szerencsére ettől sokkal zártabb rendszerek és nem igényelnek a CULT csapágyak se sűrűbb karbantartást, mint az USB. BEvallom, én a CULT-ba se műszerolajat teszek, inkább híg láncolajat. elvileg elég kell legyen a műszerolaj, de, na.... ez az én begyógyulásom,hogy picit vastagabbat teszek bele

USB hack...
Amit írtál, az is működik, de aki ért a csapágyak szétszedéséhez, meg van kedve, megkenheti az USB-t is olajjal, csak sűrűbben kell takarítani, mint a CULT-ot. az USB könuszgyűrűjének anyaga valamivel lazább szerkezetű,így a fémrészecskék gyorsabban levállnak róla. De az se kéri a hetenkénti takarítást. De jobb a békesség, meg kell kenni kerámiazsírral, az a biztos, vagy akkor csere. Elég a belső és kúpos csapágycsészét (többi egyezik az USB-vel), de külön megvéve se sokkal olcsóbb, mint csomagban a komplett csapágy: belső csapágycsésze, golyóskosár golyókkal, külső kónuszgyűrű, porvédő).
a harmadik campa/fulcrum könuszos csapágy már acélgolyós, de ezt főleg a Fulcrum 3-ba, talán 1-be(?) és a ... nem jut eszembe a neve, Zonda-ban voltak... Előfordulnak régi Bora és Speed kerekekben is (Akkor még az ULTRA szócska valóban elválasztotta a keráémiát az acéltől ,de ezek a kerekek hozzánk nem értek ide, max néhány szett,amit kintről behoztak valamikor), illetve használtan bármiben, ahova sajnálták a pénzt a kerámiásra

ez a láncolaj, két csepp. a műszerolaj még pörgősebb

https://www.youtube.com/shorts/MlNsutcH ... ture=share