Jaja.
Majd megy a fára egy kínai, vagy indiai, aki a Csitával fog hálni. Elfogadás uraim, elfogadás.
Jaja.

A "Man in the High Castle" nagyon rossz példa, az alternatív történelem külön műfaj, nem is akarja magát történelminek beállítani, olyannyira, hogy ráadásul a sorozatban keresett/üldözött szalagok pont a valós történelmet mutatták, ill. abból származtak, ha jól emlékszem (számomra sajnos nem volt nézhető a sorozat, túl sokat akartak belepakolni az ötletbe, ezért az első évad ot szenvedtem valahogy végig, de tovább már csak "gyorsítva" bírtam nézni).Luxor Audio írta: ↑2025.04.21., hétf. 11:14A téma bonyolultabb annál, mint hogy ilyen példákkal félrevigyük. A valós történelmi személyiségek megjelenítése erősen más feladat (pláne ha a származásuk, bőrszínük hangsúlyos szerepet kapott), mint fiktív karaktereket, mesehősöket filmre vinni. De a játékfilmeket sem venném egy kalap alá a dokumentumfilmekkel, a valóság teljes leképezése csak az utóbbinál merev szabály, a másiknál maximum koncepció.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.21., hétf. 08:00"Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el"
Kérdem én, hogy a történelemhamisítás az egészségesebb? (lásd kép)
Simán várható, hogy Nelson Mandela-t egy kínai, de azon sem lepődnék meg, ha Hitlert egy inuit, neadjisten egy fekete fiúlány színész alakítaná hamarosan.
Pár éve nagyon menő volt a sorozat (The Man in the High Castle), ami a náci Németország és Japán II. világháborús győzelmét feltételezve épített fel egy disztópikus világrendet a karakterek köré. Történelemhamisítás, vagy alkotói szabadság?

A téma bonyolultabb annál, mint hogy ilyen példákkal félrevigyük. A valós történelmi személyiségek megjelenítése erősen más feladat (pláne ha a származásuk, bőrszínük hangsúlyos szerepet kapott), mint fiktív karaktereket, mesehősöket filmre vinni. De a játékfilmeket sem venném egy kalap alá a dokumentumfilmekkel, a valóság teljes leképezése csak az utóbbinál merev szabály, a másiknál maximum koncepció.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.21., hétf. 08:00"Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el"
Kérdem én, hogy a történelemhamisítás az egészségesebb? (lásd kép)
Simán várható, hogy Nelson Mandela-t egy kínai, de azon sem lepődnék meg, ha Hitlert egy inuit, neadjisten egy fekete fiúlány színész alakítaná hamarosan.

Szerintem minimum két(vagy több)élű érvelés erőszakos kisebbséget emlegetni a kérdésben annak tudatában, hogy a Föld lakosságának csupán 16 %-a fehérbőrű, kb ennyien vannak a feketék és sokkal többen, 60 % feletti arányban vannak az ázsiai származásúak, "vágottszeműek", sárga bőrűek. Anakin karakteréről érdekes lenne megkérdezni néhány ázsiai, vagy afroamerikai embert is. Nálunk ez persze nem pálya, a mienkhez hasonló vastagfalú buborékokban élő társadalmakban az idegengyűlölet, enyhébb szinten a bizalmatlanság és félelem az ismeretlentől erősebb a világ nagy (és egyre nagyobb) részén tapasztalható nyitottságnál. Mi sokkal hajlamosabbak vagyunk azt gondolni, hogy az egész világ olyan, mint az utca, ahol élünk. Egy egészséges társadalomban nem lenne kérdés, nem is vennénk észre, kinek milyen színű a bőre, haja, szeme, lábkörme, ezért nem zavarná a nézőket, melyik szerepet milyen színű színész játssza el. Amúgy nem érdekes a szín és a színész szavak rokonsága?stx írta: ↑2025.04.20., vas. 15:00Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.
Nevezhetjük erőlködésnek, én inkább szándéknak hívnám. Engem is zavar az LMBTQ aránytalanul magas jelenléte a mai filmekben (mivel én is egy tradicionális, zárt társadalomban nőttem fel, ahol tiltott volt sokminden, ami máshol nem), néha el is tudja rontani a szórakozásomat, de talán hasonló mértékű reklamálásnak lenne helye azért is, hogy a filmipar egy évszázadon át nem merte megmutatni a valóságot, a témát felvető filmek, karakterek előfordulási aránya messze elmaradt a 8-10 %-os társadalmi gyakoriságtól, sok országban (sokáig nálunk is) teljesen tiltott volt. Két szélsőség, a teljes tiltás és a sulykolás közül én egyiket sem szeretném választani, pláne olyan alapon, hogy melyiket szoktuk meg.

Bizony, ne essék. Itt egyáltalán nem a szereptévesztésekről, máshogy nevezzük dolgokról van szó. Egyszerűen arról, amit az átlagnormál emberre próbál ráerőltetni egy harsány kisebbség. A woke/gender/mifene ideólogiákról. Lehet erőlködni, de ne változtassuk már meg a meséket, történelmet és az én gondolkodásomat. Sajnos, ez mára már elégé a végletekig tolódik ki.scaurus írta: ↑2025.04.20., vas. 14:12Félreértés ne essék.
Én is teljesen értelmetlennek tartom a l'art pour l'art változtatásokat.
Pl. az HBO-féle Róma sorozatban Pullo miért legionarius, amikor tudjuk, hogy valóságban Pullo is centurio volt...
Pullo és Vorenus miért a XIII. légióban szolgálnak, amikor tudjuk, hogy a valóságban ma XI. légióban szolgáltatak...
Ezek sokkal durvább változtatások, mint egy fiktív karakter (érdektelen) bőrszíne.
(Ha a sztori megkíván egy legionarius szereplőt, akkor találjanak ki egy fiktív karaktert.)

Igen, tették mindezt úgy, hogy azzal kezdték az ígéreteket, hogy a könyvhöz hűbb lesz a sorozat, mint a filmek voltak.Morph írta: ↑2025.04.20., vas. 11:00Sajnos nem mindegy. OLyasmi ez, mintha a Star Wars-ban a fiatal Anakint egy néger gyerek játszotta volna. Túl ikonikus, és fontos, sokat muatatott karakter a Harry Potter univerzumban. Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből. Aki soxor látta, nem képes be és elfogadni. Őrület.Nyilván, megy a globális hőbörgés az új Perselus Piton (Severus Snape) szereposztáson is.
Nem mintha, egy fiktív karakternek nem lenne tök mindegy a bőrszíne (lásd Nick Fury).

Sajnos nem mindegy. OLyasmi ez, mintha a Star Wars-ban a fiatal Anakint egy néger gyerek játszotta volna. Túl ikonikus, és fontos, sokat muatatott karakter a Harry Potter univerzumban. Egy újabb érthetetlen erőlködés a túl liberális hozzá(nem) értésből. Aki soxor látta, nem képes be és elfogadni. Őrület.Nyilván, megy a globális hőbörgés az új Perselus Piton (Severus Snape) szereposztáson is.
Nem mintha, egy fiktív karakternek nem lenne tök mindegy a bőrszíne (lásd Nick Fury).
Mondjuk, a beszúrt kép meg a ló túlsó oldala.

Ja, remek választás.stx írta: ↑2025.04.17., csüt. 10:47És a Hófehérkét még el sem kezdted.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.17., csüt. 09:07Nem ismerem a játékot, de ez a Last of us 2/1, nekem a Walking Dead kerítéses, kolóniás barátok közti, rétestészta érzést hozta.
Nem is bírtam csak a feléig.
Arról csak halkan írok, hogy ilyen taszító embert mint ez a lány/fiú főszereplő rég láttam. Elborzasztó és hibás szereplőválogatás történt vele kapcsolatban.![]()

És a Hófehérkét még el sem kezdted.Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.17., csüt. 09:07Nem ismerem a játékot, de ez a Last of us 2/1, nekem a Walking Dead kerítéses, kolóniás barátok közti, rétestészta érzést hozta.
Arról csak halkan írok, hogy ilyen taszító embert mint ez a lány/fiú főszereplő rég láttam. Elborzasztó és hibás szereplőválogatás történt vele kapcsolatban.
Valószínű a Trónok harca meghozta neki a hátszelet, és könnyebben odakerült ilyen szerepekhez. Érdekes, hogy az első évadban nekem csak szimplán fura volt kicsit, a másodikban pedig folyamatosan ez volt nekem is az érzésem, amit leírtál. Csak majdnem éreztem azt, hogy kapná el valamelyik gombazombi :)Lemmy9.1 írta: ↑2025.04.17., csüt. 09:07Nem ismerem a játékot, de ez a Last of us 2/1, nekem a Walking Dead kerítéses, kolóniás barátok közti, rétestészta érzést hozta.
Arról csak halkan írok, hogy ilyen taszító embert mint ez a lány/fiú főszereplő rég láttam. Elborzasztó és hibás szereplőválogatás történt vele kapcsolatban.