Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: pjm »

Shimano írta:
2025.04.04., pén. 18:12
Érdekes hogy milyen sokan használják,ajánlják a vdh-t belső kábelezésre,külsőre,pl hs,meg nem annyira nagy lelkesedéssel használják,és vajon ha ez bentre jó,akkor kintre miért nem. gondolkodik.gif
Itt ez a cs12 is,ebből is lehetne fonni faragni egy egy pofás hs kábelt is akár,egy próbát lehet ez is megérhetne.
Qrvasokan hallgatják elégedetten, csak abból kevesen írnak ide. Persze nem CS 122 meg hasonló szinten nyomják. Nemzetközi szinten meg nagyon nehéz elkapni, ha van akkor is hamar elkel a java.

De az itteni (avx) hifis tudja, hogy az egész világ botfülű :D

Szóval azért látod ezt furcsán, mert itt, ezen a fórumon nem jelenik meg, hogy igenis, használják sokan, elégedetten, nagy rendszerekben (is).

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1180

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

chord_ írta:
2025.04.05., szomb. 10:47
SoundMania írta:
2025.04.05., szomb. 10:15

... Hogy neked miért nem állt össze a hang, lehet, hogy az erősítőd érzékeny az ilyen egybefont kábel valamelyik paraméterére.
Vagy mondjuk mást keres a hangzásban.
Igen, az lehet! Ismerünk ilyeneket... Viszont akkor a véleményét is ennyire kell figyelembe venni.... :)

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 956

Hozzászólás Szerző: chord_ »

SoundMania írta:
2025.04.05., szomb. 10:15

... Hogy neked miért nem állt össze a hang, lehet, hogy az erősítőd érzékeny az ilyen egybefont kábel valamelyik paraméterére.
Vagy mondjuk mást keres a hangzásban.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1180

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Shimano írta:
2025.04.04., pén. 18:12
Érdekes hogy milyen sokan használják,ajánlják a vdh-t belső kábelezésre,külsőre,pl hs,meg nem annyira nagy lelkesedéssel használják,és vajon ha ez bentre jó,akkor kintre miért nem. gondolkodik.gif
Itt ez a cs12 is,ebből is lehetne fonni faragni egy egy pofás hs kábelt is akár,egy próbát lehet ez is megérhetne.

Na és a konklúzióm a végére a próbált biwire ügyben.Na ha ez valakinek bejön,használja egészséggel,én azt szűrtem le hogy nekem ez nagyon nem jön be,mondhatni távol esik azon amit én zeneként zenének tartok.Ütős,részletező,meg stb,azt meg kell hagyni,de egyszerűen nem áll össze egy kerek egészként,szóval nálam ez nem működik,de legalább már erre is pont került. :D
Igazából te most a konkrét kábelről mondhatod csak el, hogy szerinted nem alkalmas Bi-kábelezésnek és érdemes lett volna ismételni a típusnevet.
Én eddig 2 kábellel találkoztam ami hasonló felépítésű és adódna/adódott a kipróbálás mindkét verzióban. De ilyet nem tapasztaltam egyikkel sem. De hagyományos drótokkal próbálva, azaz duplán használva sem. Minden esetben egyértelmű javulás hallható, de nem ár arányosan. Vagyis dupla árú kábellel nagyobb javulás érhető el, mint adott drótot duplázva. És azonos drótot használva mindkét terminálhoz. Különbözőt használva, eleve más a 2 drót hangja is. Pl tipikus példa, Kimber 4xy vagy 8xy-ok között..... Hogy neked miért nem állt össze a hang, lehet, hogy az erősítőd érzékeny az ilyen egybefont kábel valamelyik paraméterére.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1316

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fülelek írta:
2025.04.04., pén. 09:04

Nem jól tudod, az SCS28 elemi szálai négyszer kisebb átmérőjűek, mint az SCS12 száljai, valamint a szigetelés is jóval vékonyabb.
Elnézést kérek, ha úgy érzed, hogy beletúrtam a lelkivilágodba, építő szándékkal teszem.
;peace;
Értékelem... :napsut:
No problémo, edzésben vagyok kioktatás terén, Tőled akár el is fogadom, olyanoktól már kevésbé, akik még életükben nem tettek négy értelmes szót egymás mellé, alkalmasint a partvonalról bekiabálva osztják az észt.
;peace;
Ok, a 28 - as más arányokkal bír, tévedtem, beismerem, utóbbit tudom javasolni alkalomadtán másoknak is - nem olyan nehéz. :yingyang:

A 6, 12, 16, 18 - as egymáshoz viszonyított hangkarakteréről alkotott véleményemet fenntartom, miért ne lenne releváns ? gondolkodik.gif
Annál mindenképpen relevánsabb, mind aki még egyiket sem hallotta soha, azon túl nyilván nem egyszemélyes tapasztalat volt...
:drum:

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Zsoci75 »

denesdr írta:
2025.04.04., pén. 10:27
Zsoci75 írta:
2025.04.04., pén. 07:52
Vinkler írta:
2025.04.03., csüt. 10:17

Én nem tennék másfajta madzagot a magas sugárzóhoz.
Mi az oka? Annyira más a mérete,funkciója.Nekem úgy lenne logikus,hogy mivel teljesen más a kettő,más-más kábelt is igényel.
Lehet sántít a példa,de nekem olyan,mintha egy átlag autóra és egy sportkocsira ugyanolyan gumit tennénk.Ezerszer tapasztaltabbak vagytok és tanulni szeretnék,ezért a sok "hülye" kérdés ;)
Ha már béna autós hasonlat, ez sokkal inkább olyan, mintha előre másmilyen (méretű) gumit tennénk, mint hátulra, egyazon autón, mondván, hogy úgyis kicsit más a feladat elöl mint hátul*. Bár nyilván ez is sántít, mint az összes hasonlat, szerintem kár is ilyenekkel (bármilyen hasonlattal) alátámasztani bármit is.

*Szerk.: ja várjunk csak, a csúcs autózásnál (F1) nem ezt csinálják éppen?! :smile29:
Valóban...a játszós autómon elöl 245,hátul 265 van és ugye hátul kapar :D

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Na és a konklúzióm a végére a próbált biwire ügyben.Na ha ez valakinek bejön,használja egészséggel,én azt szűrtem le hogy nekem ez nagyon nem jön be,mondhatni távol esik azon amit én zeneként zenének tartok.Ütős,részletező,meg stb,azt meg kell hagyni,de egyszerűen nem áll össze egy kerek egészként,szóval nálam ez nem működik,de legalább már erre is pont került. :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Vinkler írta:
2025.04.04., pén. 11:08
Vékony jég ez. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy sok kísérletezéssel meg lehet találni egy jobb megoldást, mintha azonos kábelt használnánk. Node belső kábelezés csere teszteléshez, az azért elég kemény dió.

Én egyébkent vdH ft12-vel kábeleztem be az ATC-ket. Nem bántam meg. Ez nem kéteres vezeték, így duplázni kell. Ha jól emlékszem 12 méter kellett összesen, létezik belőle piros és fekete. Jól lehet dolgozni vele, csak ajánlani tudom.
Valóban kitűnő kábel, de már 2 éve nincs 12AWG, sőt a 16AWG sincs már a VdH raktárában, csak a AWG18 létezik, az pont jó a magassugárzókhoz. Persze a világhálóna sok mindent be lehet szerezni, ha valaki nagyon akarja meg van rá ideje/pénze.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8872

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Vékony jég ez. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy sok kísérletezéssel meg lehet találni egy jobb megoldást, mintha azonos kábelt használnánk. Node belső kábelezés csere teszteléshez, az azért elég kemény dió.

Én egyébkent vdH ft12-vel kábeleztem be az ATC-ket. Nem bántam meg. Ez nem kéteres vezeték, így duplázni kell. Ha jól emlékszem 12 méter kellett összesen, létezik belőle piros és fekete. Jól lehet dolgozni vele, csak ajánlani tudom.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

denesdr írta:
Zsoci75 írta:
Vinkler írta:

Mi az oka? Annyira más a mérete,funkciója.Nekem úgy lenne logikus,hogy mivel teljesen más a kettő,más-más kábelt is igényel.
Lehet sántít a példa,de nekem olyan,mintha egy átlag autóra és egy sportkocsira ugyanolyan gumit tennénk.Ezerszer tapasztaltabbak vagytok és tanulni szeretnék,ezért a sok "hülye" kérdés ;)
Ha már béna autós hasonlat, ez sokkal inkább olyan, mintha előre másmilyen (méretű) gumit tennénk, mint hátulra, egyazon autón, mondván, hogy úgyis kicsit más a feladat elöl mint hátul*. Bár nyilván ez is sántít, mint az összes hasonlat, szerintem kár is ilyenekkel (bármilyen hasonlattal) alátámasztani bármit is.

*Szerk.: ja várjunk csak, a csúcs autózásnál (F1) nem ezt csinálják éppen?! :smile29:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
És amúgy is egy csomó utcai autón van 2 széles kerék

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

denesdr írta:
Zsoci75 írta:
Vinkler írta:

Számos utcai autón látni ilyet, pl. Porsche, de maradjuk inkább a hangsugárzók belső kábeleinél. Az én hangsugárzóimban is eltérő keresztmetszetű kábelek voltak gyárilag, ill. most is azok vannak. A mélysugárzóhoz kb. dupla keresztmetszetű kábel megy, mint a közép, és magassugárzókhoz.
A közelmúltban adtam el egy pár Canton Karat 200 dobozt, azokban is ugyaígy volt. Nem általános megoldás, de azért ritkának sem mondható.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Zsoci75 írta:
Vinkler írta:
Voyager írta:
2025.04.03., csüt. 10:00
Engem nagyon érdekelne, hogy milyen vezetéket javasolnátok magassugárzóhoz.

:smile53:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Zsoci75 írta:
Vinkler írta:
Voyager írta:

Nincs hülye kérdés. Vannak nálam sokkal szakavatottabbak, akik műszaki szempontból el tudják mondani neked, nálam sokkal jobban, hogy miért nem szerencsés keverni a kábeleket egy hangsugárzón belül.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2471

Hozzászólás Szerző: supravox »

Alex_Aston írta:
2025.04.04., pén. 06:40
Rock60 írta:
2025.04.04., pén. 06:16

....Azért tegyünk egy próbát, hátha felfogom. gondolkodik.gif ...
Nem, nem fogod....

Csak mindenre vissza fogsz kérdezni, írsz majd egy (tucat) teóriát, meg mesélsz arról valamit, hogy kilencszányócvanakárhányban te már akkor a nagyokkal mi mindent mesgéltél.

De hozzá nem adsz semmit, ellenben ha csak a tegnapi termést visszaolvasod, kíváncsi lennék, abból mi volt a lényeges, vagy tényleges (értelmes) kérdés, és mennyi a felesleges szófosás...
36_1_11.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
fülelek írta:
2025.04.03., csüt. 20:50

Elég sok VdH kábelt próbáltam már, a '90 években úgyszólván mindet, az SCS12 mindig is csörömpölt...
Ma már tudom, miért, de nem kötöm az orrodra, úgy sem érdekel, meg nem is értenéd.
Hát ez kedves... :kiss:
Azért tegyünk egy próbát, hátha felfogom. gondolkodik.gif

Főleg annak a magyarázata érdekelne leginkább, hogy ha a vékonyabbak, a 16 - os és a 18 - as vékonyabban szólt, a vastagabb 6 - os meg testesebben, mint a 12 - es - volt nálam mind, Pázsiték jóvoltából - akkor a legvékonyabb, ugyanolyan szigeteléssel, ugyanolyan elemi szálakból készült 28 - as mitől " csörömpöl(ne) " kevésbé ?
Nem jól tudod, az SCS28 elemi szálai négyszer kisebb átmérőjűek, mint az SCS12 száljai, valamint a szigetelés is jóval vékonyabb. Ha nem hiszed, járjál utána :smile29:
Amit meg ahogy hallottál ennyi év távlatából, nem releváns, figyelmedbe ajánlom Alex fórumtárs legutóbbi magvas hozzászólását.
Én felvállalom, hogy leírjam, sokan fellélegeznének a fórumon, ha csak minden negyedik hozzászólásod jelenne meg, a többit megtartanád a gépeden. Szerinted lesz olyan, aki azt fogja erre írni, hogy szeretné, ha inkább még több hozzászólásod lenne, mert annyira élvezetes és főleg tanulságos?
Bármilyen öreg az ember, tanulni soha nem késő.
Elnézést kérek, ha úgy érzed, hogy beletúrtam a lelkivilágodba, építő szándékkal teszem.
;peace;

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Vinkler írta:
Voyager írta:

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

A belső kábelezésnél (figyelembe véve a szerelhetőseget,meg hogy semmi ne feszüljön) törekedni kell a legrövidebb hosszok elérésére?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Rock60 írta:

....Azért tegyünk egy próbát, hátha felfogom. gondolkodik.gif ...
Nem, nem fogod....

Csak mindenre vissza fogsz kérdezni, írsz majd egy (tucat) teóriát, meg mesélsz arról valamit, hogy kilencszányócvanakárhányban te már akkor a nagyokkal mi mindent mesgéltél.

De hozzá nem adsz semmit, ellenben ha csak a tegnapi termést visszaolvasod, kíváncsi lennék, abból mi volt a lényeges, vagy tényleges (értelmes) kérdés, és mennyi a felesleges szófosás...
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:

Elég sok VdH kábelt próbáltam már, a '90 években úgyszólván mindet, az SCS12 mindig is csörömpölt...
Ma már tudom, miért, de nem kötöm az orrodra, úgy sem érdekel, meg nem is értenéd.
Hát ez kedves... :kiss:
Azért tegyünk egy próbát, hátha felfogom. gondolkodik.gif

Főleg annak a magyarázata érdekelne leginkább, hogy ha a vékonyabbak, a 16 - os és a 18 - as vékonyabban szólt, a vastagabb 6 - os meg testesebben, mint a 12 - es - volt nálam mind, Pázsiték jóvoltából - akkor a legvékonyabb, ugyanolyan szigeteléssel, ugyanolyan elemi szálakból készült 28 - as mitől " csörömpöl(ne) " kevésbé ?

Rock60
Őslakos
Őslakos

Robi
" Lövöldözik a szavakkal " ? gondolkodik.gif :D

Az meg se forduljon a fejedben, hogy nálam is járt majdnem mindegyik SCS annak idején, és NEM az a tendencia hallatszott, hogy a vastagabb kábel lenne a vékonyabb hangú.
Nem meglepő módon a 18 - as és a 16 - os vékonyabb, a 6 - os testesebb hangú, mint a 12 - es. Ez biztos.
Pont a 28 - ast nem hallottam, akkor az tényleg egy csoda... :smile53: :napsut:

Nem is tudom miért válaszolok a folyamatos kekeckedésedre... gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:

Van azért igen jó SCS vezeték is, pl. a SCS28 ma is az egyik legjobb kis szintű belső kábel.
Teljesen logikus...
A 12 -es mindig is csörömpölt, a sokkal vékonyabb 28 - as sosem, a legvastagabb 6 - os meg szintén nem...
Nem Te hiszed, hogy április 1 - van ? gondolkodik.gif :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.04.03., csüt. 14:52
fülelek írta:
2025.04.03., csüt. 08:11

Április elsején még elment volna ajánlatnak, de az már elmúlt. :smile30:
A CS12 jobb ajánlat.

SCS12 Teflon szigetelés 19 szál ezüstözött réz 25 Euro/m
CS12 Hulliflex szigetelés 47 szál ezüstözött réz 7 Euro/m

Milyen szempontból jobb ajánlat a CS, ha nem tudod a használt árát ? gondolkodik.gif
Persze, az ár az aztán főleg számít :smile29: Elég sok VdH kábelt próbáltam már, a '90 években úgyszólván mindet, az SCS12 mindig is csörömpölt, tompa hangú csövesekhez pont jó, de másho,l főleg nagyobb hangerőnél kellemetlen magasakat produkál. Ma már tudom, miért, de nem kötöm az orrodra, úgy sem érdekel, meg nem is értenéd. A CS12 jóval vékonyabb szálakból van, és semmivel sem rosszabb a szigetelése, mint a teflonos SCS-é, jobb megoldás, nem véletlen, hogy a B&W Matrix szériájában is használta a CS12-t belső kábelezésként, pedig abban az időben még a drága hangsugárzókba se tettek minőségi vezetéket. A Focal utopia sorozat volt egy eklatáns példája, mennyire nem érdekelte a gyártókat, hogy a dobozon belül mivel van kábelezve, bezzeg a váltó lapot plexi mögé dugták, hogy lehessen sasolni a csilivilit... Van azért igen jó SCS vezeték is, pl. a SCS28 ma is az egyik legjobb kis szintű belső kábel. Anno az Etalon spulniszám vitte az SCS28-at. és nemcsak az erősítői bemeneteihez, hanem még a saját hangsugárzóiba a magassugárzóhoz is használta igen jó eredménnyel.

Taarzan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 229

Hozzászólás Szerző: Taarzan »

Nem is belső kábelezésre szántam, csak arról jutott eszedbe.

Mikyen áron mozog kb.? Mar, ha lehet kapni.
Naim CD5x - FlatCap XS - Naim ND5 XS - Rega Planar 6 AT VM760SLC / Naim StageLine N - Naim HiCap2 / Naim NAC282 / NAP250DR - AudioSolution Figaro BL
ISOL-8, Furutech, QED, DNM, Viablue, RiCable

Rock60
Őslakos
Őslakos

Taarzan írta:
2025.04.03., csüt. 14:45
Ha már szóba jött:
Alisca Orange Black Line
Ez a merev, tömör, egy eres változat, hangfal kábel?
Lehet valahol kapni?
Bocs, kimaradt... :smile53:
Létezik egy eres változat is, az elterjedtebb a 7, 9 és 12 szálas verzió, hogy éppen mikor melyikről van szó, avatatlan szemmel csak találgatni lehet. / Vagy megszámolni. :D /
Ezek közül a 12 szálas volt a legjobb és a legdrágább, belső kábelezésre talán a vékonyabbak - kevesebb szálúak - megfelelőbbek.

Nem nagyon lehet hozzájuk jutni, akinek van, nem igen adja el. :ohnoohnoohno:
Én sem... :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Taarzan írta:
2025.04.03., csüt. 14:45
Ha már szóba jött:
Alisca Orange Black Line
Ez a merev, tömör, egy eres változat, hangfal kábel?
Lehet valahol kapni?
Meglehetősen merev.
Nem nagyon.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”