Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Zsoci75 »

juliush írta:
2025.04.01., kedd 22:01
Zsoci75 írta:
2025.04.01., kedd 21:53
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.

Köszi a helyesbítést,még csak tanulom a hifizést.
Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Értem,köszi!A 8x2,5 mm-es Van Damme már eleve olyan vastag,hogy így is épp elég "beletuszkolni" a helyére,így praktikusabb az erősítőnél külön kötni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4026

Hozzászólás Szerző: juliush »

Zsoci75 írta:
2025.04.01., kedd 21:53
Bocs,akkor az "bi-wiring" ahogy én bekötöttem?!Az erősítőnek A+B összesen 8 db hangfalkábel kimenete van és mindegyikben egy-egy kábel.

Igen, ebben az esetben ez "bi-wiring", vagy "bi-cabling", A+B-t választva az eszközön belül kerülnek összekapcsolásra a kimenetek, hatásában praktikusan megegyezik azzal, mintha egy-egy terminálra kötnéd a kábeleket.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

juliush írta:
2025.04.01., kedd 21:34
A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4026

Hozzászólás Szerző: juliush »

A "bi-amping" a hangfal bontható mély és magas tartományának külön-külön erősítővel történő meghajtását jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy minden alább leírt szcenárió valóban "bi-amping". Például egy darab Yamaha A-S2100 erősítővel a "bi-amping" nem kivitelezhető, ahhoz a pre-out kimenetére egy másik végfok szükséges, az A-S2100-aséval azonos feszültségerősítéssel.
Elnézést, ha félreértettem!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Shimano írta:
2025.04.01., kedd 11:59
Állítólag a biamp nagyon jól működik a rendszeremben,és a biwire ugyan messze nem ugyanolyan,de talán az is mutat valami pluszt,meglátjuk.
Már kezdem is faragni,aztán lesz ami lesz. :smile29:
Nekem kifejezetten pozitív a tapasztalatom a bi-amping bekötéssel,mondjuk a hangfalam is kellően szélsőséges hozzá.Három utas klasszikus építési forma,kb mint a "hifi aranykorában" a hetvenes években 38-as mélynyomóval 200 literes zárt dobozban.Tavaly készült el (nagyjából) és első körben egy viszonylag olcsó Van Damme 8x2,5mm-es kábellel kötöttem össze egy Yamaha A-S2100-as erősítővel és elég szépen meg is szólalt.Nemrég kölcsön kaptam egy épített kábelt, nagyon jók lettek a magas hangok,de gyengült a mély hangoknál a dinamika.Kihasznalva mindegyiknek az előnyös tulajdonságait,bekötöttem őket bi-amping és szerintem így szól most a legjobban.Azóta kipróbáltam még pár egyszerűbb kábelt,de meg sem közelítették ezt a variációt.Nekem mondjuk logikusnak is tűnik,hogy más-más feladatra más-más kábel optimális.Vagy tévedek?!

Ezzel kapcsolatban volna is hozzátok egy kérdésem.A hangfalaim belső kábelezése még csak alap szintű,a váltóba már került egy-két finomság,amik egyértelműen javították a hangzást.Szóval az volna a kérdésem hozzátok,hogy tudnátok ajánlani belső kábeleket amik beváltak? Esetleg külön magasra,középre,mélyre?!A váltónál egyébként a magas lett külön kötve,a közép és a mély közös

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2121

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Állítólag a biamp nagyon jól működik a rendszeremben,és a biwire ugyan messze nem ugyanolyan,de talán az is mutat valami pluszt,meglátjuk.
Már kezdem is faragni,aztán lesz ami lesz. :smile29:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.03.31., hétf. 19:38
istvan01 írta:
2025.03.31., hétf. 19:02
Shimano írta:
2025.03.31., hétf. 18:12
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.
Igen és ott nincs választási lehetőség.
Ahol viszont van ott eddigi tapasztalataim alapján a biwire jobb, mint a single + jumper. Természetesen azonos kábelek használatával.
Köszi a válaszokat mindenkinek. :smile32:
Az enyém kétutas doboz,megtámogatva egy egy monoblokkal,meglátjuk mi sül ki belőle,max ha nem jó visszacsinálok mindent,egy próbát meg ér,már csak a kíváncsiság,játék miatt is.
Eszembe sem jutott volna ezt erőltetni,de itt pihen a fiókban most egy négyeres drót,és egy miért is ne alapon jött erre az inspiráció.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2710

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

zoli73 írta:
2025.03.31., hétf. 20:48
Tctronic írta:
2025.03.31., hétf. 20:12
Eltérő vastagságú táp (230V) vezetékek összekötésére tud valaki jobb megoldást mint mondjuk a Wago?

Létezik valamilyen szigetelt "csoki" szerű jó minőségű csavaros rögzítésű csatlakozó?
Valami ilyesmire gondoltál? https://at.rs-online.com/web/p/standard ... ke/4895234
Ilyesmi is jó lehet, mondjuk nekem nem kell ennyi csatlakozó pont.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 973

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Tctronic írta:
Eltérő vastagságú táp (230V) vezetékek összekötésére tud valaki jobb megoldást mint mondjuk a Wago?

Létezik valamilyen szigetelt "csoki" szerű jó minőségű csavaros rögzítésű csatlakozó?
Én is ilyet kerestem, nem nagyon találtam.
A vége az lett, hogy sorkapocs, és beletettem ebbe:

Kép

https://www.hestore.hu/prod_10041107.ht ... QAvD_BwE#

Sorkapocs meg van ezerféle.
Van, aki arra esküszik, amiben a csavar belemegy a drótba; van, aki mindenre érvéghüvelyt tesz; nekem az jött be, amelyikben pici fémlemez nyomódik a vezetékre.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tctronic írta:

Valami ilyesmire gondoltál? https://at.rs-online.com/web/p/standard ... ke/4895234
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2710

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 432

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

istvan01 írta:
Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.
Igen és ott nincs választási lehetőség.
Ahol viszont van ott eddigi tapasztalataim alapján a biwire jobb, mint a single + jumper. Természetesen azonos kábelek használatával.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

wittao írta:
2025.03.31., hétf. 19:20
Amiket tapasztaltam ezen a területen, nekem mindig jobban bevált egy nagyon jó kábel + nagyon jó, illeszkedő/hasonló felépítésű jumper.
Tehát a szimpla kábel + jumper. Neked is ez az optimális hangzás. Ebben azért marad egy csavar. A jumpereléssel mégis marad egy-egy derót, azon elején-végein csatalakozó valamilyen fém-fém átmenettel és a hangfalon is egy-egy hangfal aljzat. Ha jól számolom ebben van plusz 5 vagy 6 fém-fém átmenet, ami szimpla csatlakozókkal nincs. Ezek nélkül nem költséget spórolunk hanem minőséget kaphatunk.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2025.03.31., hétf. 19:09
Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene egy olyan kábelt használva,ahol adott ez a lehetőség mivel négy eres,és így köthető így is,meg úgy is.Feltételezzünk egy nagyon jó jumpert a hangsugárzón,így annak a kiváltása nem releváns.
Mik a tapasztalatok e téren?,és miben érzik másnak a hangzást biwire módban azok akik próbálták?Valszeg persze rendszerfüggő is lehet ez,de lehet az is van e téma körül egy közös nevező. gondolkodik.gif
Másik kérdés.Ha megcsinálom biwire módra a drótot és nem jönne be,de nem akarok újra szerelni,forrasztani,akkor ha ezután beteszem a jumpereket,akkor ez így olyan lesz mint a single verzió,vagy nem egészen,és más is közrejátszik ekkor már?
Nem is hozhattál volna fel ennél megosztóbb témát! :D

Tapasztalatom szerint az ilyen kialakítású hangsugárzók mindig jobban szóltak, amikor kettős kábelezéssel hajtottam meg őket. A hangzás finomabbá és részletgazdagabbá vált – persze ehhez jó minőségű kábelek is kellenek.

Az utolsó kérdésedet nem teljesen értem. Ha már kiépítetted a bi-wire kábelezést, és nem tervezed visszaalakítani, akkor használd is így – nem érdemes visszarakni az összekötő lemezeket. Ha nem tetszik a bi-wire kiépítés, akkor inkább alakítsd vissza single kábelezésre, mert az összekötő lemezek visszahelyezésével nem éred el ugyanazt.
Az jó ha megosztó a téma,mert ha nem az lenne,nem is lenne kérdés. :smile29:
Az utolsó kérdésnél arra gondoltam,hogy a négy csatlakozóban lévő kábelek közé visszarakott jumper ugyanazt a hangzást nyújtja ezután mint a single bekötés,vagy ez nem így van,és célszerűbb inkább visszaszerelni single módra a kábelt ha valamiért nem jönne be a biwire.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2011

Hozzászólás Szerző: wittao »

istvan01 írta:
Shimano írta:
Azért általában a HIGH-MID és SUB részeket legalább külön választják. Sok esetben inkább jumperekkel operálnak a gyártók is, amiknél majd a vevő eldönti milyen erősítéssel és kábelezéssel fut neki a meghajtásuknak.
Amiket tapasztaltam ezen a területen, nekem mindig jobban bevált egy nagyon jó kábel + nagyon jó, illeszkedő/hasonló felépítésű jumper.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene egy olyan kábelt használva,ahol adott ez a lehetőség mivel négy eres,és így köthető így is,meg úgy is.Feltételezzünk egy nagyon jó jumpert a hangsugárzón,így annak a kiváltása nem releváns.
Mik a tapasztalatok e téren?,és miben érzik másnak a hangzást biwire módban azok akik próbálták?Valszeg persze rendszerfüggő is lehet ez,de lehet az is van e téma körül egy közös nevező. gondolkodik.gif
Másik kérdés.Ha megcsinálom biwire módra a drótot és nem jönne be,de nem akarok újra szerelni,forrasztani,akkor ha ezután beteszem a jumpereket,akkor ez így olyan lesz mint a single verzió,vagy nem egészen,és más is közrejátszik ekkor már?
Szerintem én is hasonló kábelt használok (tudod az, aminek nem lehet kimondani a nevét, mert annyira nem jó, hogy eléggé drága legyen :rolleyes: ). Az Elixírnek szimpla kimenete van, de a dobozoknál kétfelé választottam a négy eret, és nekem így jobban tetszik, minden paprméter tekintetében.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Shimano írta:
Nem is hozhattál volna fel ennél megosztóbb témát! :D

Tapasztalatom szerint az ilyen kialakítású hangsugárzók mindig jobban szóltak, amikor kettős kábelezéssel hajtottam meg őket. A hangzás finomabbá és részletgazdagabbá vált – persze ehhez jó minőségű kábelek is kellenek.

Az utolsó kérdésedet nem teljesen értem. Ha már kiépítetted a bi-wire kábelezést, és nem tervezed visszaalakítani, akkor használd is így – nem érdemes visszarakni az összekötő lemezeket. Ha nem tetszik a bi-wire kiépítés, akkor inkább alakítsd vissza single kábelezésre, mert az összekötő lemezek visszahelyezésével nem éred el ugyanazt.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3458

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Shimano írta:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 432

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Shimano írta:
Adott esetben én mindenképp a biwire bekötést ajánlom. Jobb lesz a hang. Nem kell rajta sokat gondolkoznod.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést...
mivel Heed rendszered van, javaslom, kérdezd meg Zsoltot/sorstársakat, u.i. nem a konkrét kábelen múlik az eredmény, hanem az elektronikán leborulok.gif . s hogy ne mondd, hogy a saját (eddigi) tapasztalatomat nem tettem hozzá :rolleyes: : a normál bekötés egy jobb kábelből többet hoz, mint egy kevesébé-jó maZZag kettős-kábelezve :smile32: . plusz, a 'jobb vezetékezés'nél (gyártótól függetlenül) is általában azt tapasztaltam, mintha a rendszert kettős-kábelezve egyfajta fázishiba lépne föl, valahogy elmosódottabbak lettek a hang(szer)-kontúrok, a basszus el-folyósabb, a felsőbb tartományok ködösebbek, ill. a PRaT veszített határozottságából :yingyang:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Shimano írta:
Nagy általánosságban azt hallottam a kérdésről, hogy :
Két pár jó kábel jobb hangra, mint ugyan abból egy pár.
Egy pár jó kábel jobb lehet, mint két pár gyengébb.
Tehát két pár bármilyen kábel jobb, mint ugyan abból egy pár, ezért, ha nem kell külön megvenni, mert már megvan, akkor érdemes kihasználni.

Személyes tapasztalatom nincsen, mert nagyon régen volt erre alkalmas dobozom.
( Egy gonddal kevesebb... :D )

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

teddysnow írta:
2025.03.30., vas. 17:09

Szerintem ez egy jobb grafikon, mert rajta van a pontos, szabvány érték és a gyakorlati megközelítés.
riaa.gif
Lehet...
A tunerman - féle jobban értelmezhető - nekem legalábbis. gondolkodik.gif

Azon jobban látszik hol van a vágás és az emelés. :smile29:

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 106

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

akvapark írta:
2025.03.30., vas. 16:23
"Annak, hogy egy hangszedő "elmegy" 40kHz-ig nem sok jelentősége van."
De volt. Lásd a quadro rendszereket, ennek köszönhetjük a spec. tűalakokat. leborulok.gif
Igazad van, volt. Sajnos nekem nem volt szerencsém egy quadro lemezhez sem, és tudtommal nem is volt hosszú életű. Amit írtam, azt a mikrobarázdás sztereo lemezekre értettem. Ott kb. 16 kHz volt a teteje a hasznos jelnek.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 34

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Rock60 írta:
2025.03.30., vas. 16:38
tunerman írta:
2025.03.30., vas. 13:38
A RIAA korrekció felvételi és lejátszási görbéjét jó lenne ha mindenki ismerné
:smile53:
Akinek ilyen grafikonja van, és minden nap nézegeti, úgy könnyű... :D :napsut:
Szerintem ez egy jobb grafikon, mert rajta van a pontos, szabvány érték és a gyakorlati megközelítés.
riaa.gif
riaa.gif (11.09 KiB) Megtekintve 1079 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”