Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: wittao »

istvan01 írta:
2025.03.31., hétf. 19:02
Shimano írta:
2025.03.31., hétf. 18:12
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.
Azért általában a HIGH-MID és SUB részeket legalább külön választják. Sok esetben inkább jumperekkel operálnak a gyártók is, amiknél majd a vevő eldönti milyen erősítéssel és kábelezéssel fut neki a meghajtásuknak.
Amiket tapasztaltam ezen a területen, nekem mindig jobban bevált egy nagyon jó kábel + nagyon jó, illeszkedő/hasonló felépítésű jumper.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene egy olyan kábelt használva,ahol adott ez a lehetőség mivel négy eres,és így köthető így is,meg úgy is.Feltételezzünk egy nagyon jó jumpert a hangsugárzón,így annak a kiváltása nem releváns.
Mik a tapasztalatok e téren?,és miben érzik másnak a hangzást biwire módban azok akik próbálták?Valszeg persze rendszerfüggő is lehet ez,de lehet az is van e téma körül egy közös nevező. gondolkodik.gif
Másik kérdés.Ha megcsinálom biwire módra a drótot és nem jönne be,de nem akarok újra szerelni,forrasztani,akkor ha ezután beteszem a jumpereket,akkor ez így olyan lesz mint a single verzió,vagy nem egészen,és más is közrejátszik ekkor már?
Szerintem én is hasonló kábelt használok (tudod az, aminek nem lehet kimondani a nevét, mert annyira nem jó, hogy eléggé drága legyen :rolleyes: ). Az Elixírnek szimpla kimenete van, de a dobozoknál kétfelé választottam a négy eret, és nekem így jobban tetszik, minden paprméter tekintetében.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene egy olyan kábelt használva,ahol adott ez a lehetőség mivel négy eres,és így köthető így is,meg úgy is.Feltételezzünk egy nagyon jó jumpert a hangsugárzón,így annak a kiváltása nem releváns.
Mik a tapasztalatok e téren?,és miben érzik másnak a hangzást biwire módban azok akik próbálták?Valszeg persze rendszerfüggő is lehet ez,de lehet az is van e téma körül egy közös nevező. gondolkodik.gif
Másik kérdés.Ha megcsinálom biwire módra a drótot és nem jönne be,de nem akarok újra szerelni,forrasztani,akkor ha ezután beteszem a jumpereket,akkor ez így olyan lesz mint a single verzió,vagy nem egészen,és más is közrejátszik ekkor már?
Nem is hozhattál volna fel ennél megosztóbb témát! :D

Tapasztalatom szerint az ilyen kialakítású hangsugárzók mindig jobban szóltak, amikor kettős kábelezéssel hajtottam meg őket. A hangzás finomabbá és részletgazdagabbá vált – persze ehhez jó minőségű kábelek is kellenek.

Az utolsó kérdésedet nem teljesen értem. Ha már kiépítetted a bi-wire kábelezést, és nem tervezed visszaalakítani, akkor használd is így – nem érdemes visszarakni az összekötő lemezeket. Ha nem tetszik a bi-wire kiépítés, akkor inkább alakítsd vissza single kábelezésre, mert az összekötő lemezek visszahelyezésével nem éred el ugyanazt.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3460

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést,és a kérdés az hogy mi szól,szólhat mellette,és ellene
Erre van egy megfigyelhető jelenség. A magasabb high-end kategóriás hangfalaknál csilliárdos kategóriáig, egyre kevesebb a többutas csatlakozó kivezetés. Ehhez jön még egy tényező, a három és még több utas hangfalaknál hogyan optimális elosztani a kétutas erősítő-hangfal kábelezést? Ezt a mezei juzer majd kikísérletezi? ami persze csak úgy tudna működni, ha az összes út ki van vezetve egy-egy csatlakozó párral. Tehát a többes kábelezés nem jó irány.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Shimano írta:
Adott esetben én mindenképp a biwire bekötést ajánlom. Jobb lesz a hang. Nem kell rajta sokat gondolkoznod.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

Shimano írta:
Nagyon régen próbáltam biwire bekötést...
mivel Heed rendszered van, javaslom, kérdezd meg Zsoltot/sorstársakat, u.i. nem a konkrét kábelen múlik az eredmény, hanem az elektronikán leborulok.gif . s hogy ne mondd, hogy a saját (eddigi) tapasztalatomat nem tettem hozzá :rolleyes: : a normál bekötés egy jobb kábelből többet hoz, mint egy kevesébé-jó maZZag kettős-kábelezve :smile32: . plusz, a 'jobb vezetékezés'nél (gyártótól függetlenül) is általában azt tapasztaltam, mintha a rendszert kettős-kábelezve egyfajta fázishiba lépne föl, valahogy elmosódottabbak lettek a hang(szer)-kontúrok, a basszus el-folyósabb, a felsőbb tartományok ködösebbek, ill. a PRaT veszített határozottságából :yingyang:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Shimano írta:
Nagy általánosságban azt hallottam a kérdésről, hogy :
Két pár jó kábel jobb hangra, mint ugyan abból egy pár.
Egy pár jó kábel jobb lehet, mint két pár gyengébb.
Tehát két pár bármilyen kábel jobb, mint ugyan abból egy pár, ezért, ha nem kell külön megvenni, mert már megvan, akkor érdemes kihasználni.

Személyes tapasztalatom nincsen, mert nagyon régen volt erre alkalmas dobozom.
( Egy gonddal kevesebb... :D )

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2126

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60
Őslakos
Őslakos

teddysnow írta:
2025.03.30., vas. 17:09

Szerintem ez egy jobb grafikon, mert rajta van a pontos, szabvány érték és a gyakorlati megközelítés.
riaa.gif
Lehet...
A tunerman - féle jobban értelmezhető - nekem legalábbis. gondolkodik.gif

Azon jobban látszik hol van a vágás és az emelés. :smile29:

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

akvapark írta:
2025.03.30., vas. 16:23
"Annak, hogy egy hangszedő "elmegy" 40kHz-ig nem sok jelentősége van."
De volt. Lásd a quadro rendszereket, ennek köszönhetjük a spec. tűalakokat. leborulok.gif
Igazad van, volt. Sajnos nekem nem volt szerencsém egy quadro lemezhez sem, és tudtommal nem is volt hosszú életű. Amit írtam, azt a mikrobarázdás sztereo lemezekre értettem. Ott kb. 16 kHz volt a teteje a hasznos jelnek.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Rock60 írta:
2025.03.30., vas. 16:38
tunerman írta:
2025.03.30., vas. 13:38
A RIAA korrekció felvételi és lejátszási görbéjét jó lenne ha mindenki ismerné
:smile53:
Akinek ilyen grafikonja van, és minden nap nézegeti, úgy könnyű... :D :napsut:
Szerintem ez egy jobb grafikon, mert rajta van a pontos, szabvány érték és a gyakorlati megközelítés.
riaa.gif
riaa.gif (11.09 KiB) Megtekintve 1090 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos

tunerman írta:
2025.03.30., vas. 13:38
Akinek ilyen grafikonja van, és minden nap nézegeti, úgy könnyű... :D :napsut:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"Annak, hogy egy hangszedő "elmegy" 40kHz-ig nem sok jelentősége van."
De volt. Lásd a quadro rendszereket, ennek köszönhetjük a spec. tűalakokat. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

PgSpa írta:
2025.03.30., vas. 11:53
Nem akarnék offba menni, de a következő mondattal kapcsolatban lenne kérdésem:

"Lemezjátszót említett a kérdező.
Ebben az esetben a lemezjátszó elektronikája komoly magasvágást végez a RIAA korrekció miatt. Evvel a magasvágással egyidejűleg mindenféle akárhonnan is rárakódott nagyfrekvenciás zajt is elnyom..."

1. A lemezjátszóban milyen elektronika végez magasvágást? A hangszedők frekvenciamenete általában lineáris, sokaknál elmegy 40kHz-ig.

2. A RIAA korrekciót én nevéből eredően úgy értelmeztem, hogy a vágás itt ekvalizációként értelmezendő, mert ha nem így lenne, akkor nem lehetne visszaalakítani a jelet lejátszáskor eredeti állapotára, hiszen ez a lényege az eljárásnak.

A fentiek fényében az én értelmezésemben, ha egy phonokábel magas/mély frekvenciákon zavarérzékeny, akkor a zavar megjelenik, csak csillapítva, a mélyfrekvenciás zavarok meg kiemelésre kerülnek.
A vinyl lemezek vágásakor a mélyhangokat -20dB/dekád meredekséggel elnyomják 500Hz alatt, hogy a barázda kitérés ne haladja meg a maximális +- 32 um-es kitérést. Így biztosítható csak, hogy kb. 20 perc játékidő ráférjen egy oldalra.
A vágáskor a magas hangokat kiemelik. Itt a töréspont 2122Hz, innen 20 dB/dekád meredekséggel kiemelik a hangokat.
Ennek két alapvető oka van: az egyik, hogy a lemez kopás során létrejövő magas hang veszteséget ez némileg csillapítja (a nagyobb amplitúdójú barázda később kopik el), valamint javul a magas hangokon a jel/zaj viszony. A jel/zaj viszony probléma okozója az un. tűzörej, ami a barázdákban lévő por és sérülések (pl. kopás) miatt jön létre. A lejátszáskor a kiemelt magas hangokkal együtt ez is csillapodik. A magas hang arány helyre áll, a tűzaj kisebb lesz.
Annak, hogy egy hangszedő "elmegy" 40kHz-ig nem sok jelentősége van. Egyrészt ezt a tartományt a lejátszási korrekció már erősen csillapítja, másrészt ebben a tartományban nincsen hasznos információ a lemezeken.
A hanglemezeken rögzített jel frekvenciasávját több tényező is befolyásolja. Többek között pl. a magnetofon vagy a vágóberendezés sávszélessége. Ennek eredőjeként a lemezeken rögzített hasznos jel -3dB-es határértéke nagyjából a 40-16 000 Hz frekvenciatartományba esik.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2736

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Jól láthatóan lejátszásnál 1 kHz alatt emeli a mélytartományt, míg felette magasvágást végez el a phono...ez elvileg pont az ellentéte a felvételí korrekciónak.
TJ.
Csatolmányok
riaa.gif
riaa.gif (18.95 KiB) Megtekintve 1026 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Rock60
Őslakos
Őslakos

PgSpa írta:
2025.03.30., vas. 11:53

Ebben az esetben a lemezjátszó elektronikája komoly magasvágást végez a RIAA korrekció miatt. Evvel a magasvágással egyidejűleg mindenféle akárhonnan is rárakódott nagyfrekvenciás zajt is elnyom..."

1. A lemezjátszóban milyen elektronika végez magasvágást? A hangszedők frekvenciamenete általában lineáris, sokaknál elmegy 40kHz-ig.

2. A RIAA korrekciót én nevéből eredően úgy értelmeztem, hogy a vágás itt ekvalizációként értelmezendő, mert ha nem így lenne, akkor nem lehetne visszaalakítani a jelet lejátszáskor eredeti állapotára, hiszen ez a lényege az eljárásnak.
Én eddig úgy tudtam, hogy a lemez készítésekor végeznek mélyvágást, helytakarékosságból, hogy a barázdákat ne kelljen abnormális szélességűre vágni. Ezt a kigyomlált mélyet építi vissza a RIAA korrektor... gondolkodik.gif

Én is furcsálottam, de gondoltam, fülelek jobban tudja, azért nem kommentáltam a " magasvágást ".

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

.... és a gondolatmenetem a tápkábelek által generált közvetített zavarokra is vonatkozik, hiszen másfelé nem tud a zavar távozni a lemezjátszóból, mint a hangszedő-karkábel-phono kábel vonalon.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

Nem akarnék offba menni, de a következő mondattal kapcsolatban lenne kérdésem:

A fentiek fényében az én értelmezésemben, ha egy phonokábel magas/mély frekvenciákon zavarérzékeny, akkor a zavar megjelenik, csak csillapítva, a mélyfrekvenciás zavarok meg kiemelésre kerülnek.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4321
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Voyager írta:
2025.03.29., szomb. 19:59
És végső soron a zaj visszajutása a hálózatba is mérséklődik, ami jótékony hatással lehet a többi komponensre.
Miért végső soron, amikor kb ez lehet legközelebb az igszsághoz. Csak ott bukik kicsit, egy rendszerbe, bárhova bedugok egy drótot, a másik felét nem is csatlakoztatom sehova (pl IC csak az erősítőbe, másik fele szabadon lóghat is akár. Vagy egy tápdrót csak bedugva az elosztóba (ezek az egyszerü esetek, volt ettől mókásabb eltérést mutató "esemény is) . A hangjuk megjelenik a hangképben. Ezek egyféle antennák is lehetnek. Oda jutottunk, olyasmi is lehet a dologban, amit Tesla pedzegetett, hogy az éterből szed energiát néhány antennával. Mi van,ha ezek a drótok eltérően szednek össze energiát az éterből és ennek függvényében másként hatnak a készülékekre?

A klasszik ismereteinket ez a kérdéskör messze meghaladja. Tesla ha itt lenne, biztos lenne még ötlete.

Amúgy,mi van, ha a phonon a rendszer teljes tudásának vesztesége egy PC dróttal 10% és ugyanez az erősítő esetén 20%? Hogy fogunk többet veszteni eredőben?

ezek csak gondolatok... de fixen van valami, ami meghaladja a tudásunkat...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:

Az egyik, hogy a jobb minőségű tápkábel csökkenti a hálózati zajok bejutását a lemezjátszó tápegységébe, ezáltal kevesebb elektromos interferencia éri a rendszert. Emellett a (jó) kábel csökkentheti a motor által generált mikrovibrációk átvitelét, ami jobb hangzást eredményezhet (?). És végső soron a zaj visszajutása a hálózatba is mérséklődik, ami jótékony hatással lehet a többi komponensre.

ui: nálam a GR kapott a gyáritól jobb kábelt és fejlődött a hang (kicsit simább lett). Lehet, hogy pszichoakusztikai hatás, de kit érdekel, ha élvezem.
Tök logikus, amit írsz, úgy tűnik, ELEX-nek is tetszik.

Azért, nem ad mindenre magyarázatot - hogy telhetetlen legyek.
Két, hasonlóan JÓ minőségű kábel között is van hangzásbéli differencia, és azt a futómű is " leköveti ".
Egy hete kibeleztem a Rock R gyári tápkanócát, beépítettem a tápdobozába egy Oyaide IEC aljzatot, abba próbálgattam a kanócokat és csak pislogtam...
Nem csak pszihoakusztikai hatás. :yingyang:

Itt jön már az, amit ELEX mondott a dollármilliókról... :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Voyager írta:
Engedjétek meg, hogy megosszam az elképzeléseimet, bár tudom, hogy ezek tudományosan nehezen bizonyíthatók, de talán van néhány lehetséges magyarázat.

Az egyik, hogy a jobb minőségű tápkábel csökkenti a hálózati zajok bejutását a lemezjátszó tápegységébe, ezáltal kevesebb elektromos interferencia éri a rendszert. Emellett a (jó) kábel csökkentheti a motor által generált mikrovibrációk átvitelét, ami jobb hangzást eredményezhet (?). És végső soron a zaj visszajutása a hálózatba is mérséklődik, ami jótékony hatással lehet a többi komponensre.
Akár ez is lehet, minden esetre én nemfogok találgatni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Engedjétek meg, hogy megosszam az elképzeléseimet, bár tudom, hogy ezek tudományosan nehezen bizonyíthatók, de talán van néhány lehetséges magyarázat.

ui: nálam a GR kapott a gyáritól jobb kábelt és fejlődött a hang (kicsit simább lett). Lehet, hogy pszichoakusztikai hatás, de kit érdekel, ha élvezem.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.03.29., szomb. 20:13-kor.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3176

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2025.03.29., szomb. 19:00
zoli73 írta:
2025.03.29., szomb. 18:13

Már csak azért kérdezem, mert itt többekkel együtt nekem is az a tapasztalatom, hogy a lemezjátszóba szinte mindegy, hogy milyen tápkábelt dugok, mert minimális hatással van a hangra, pedig egy elég rendes analóg tápegységet táplál. Ellenben a phono kifejezetten igényli, ill. meghálálja a jó tápkábelt.
Már többedjére futok neki a kérdésnek, és amíg nem kapok értelmezhető magyarázatot - a " csak " az nem elég - addig néha felteszem újra, hátha közben birtokába jutott valaki a megfelelő ismeretnek... :smile53:
Mivel magyarázható a lemezjátszó futóművek tápkábelének a hangra gyakorolt, akár csak minimális hatása is ?
Mérve nem forog sem pontosabban, sem simábban, mégis, a jobb kábellel hallhatóan jobban szól. gondolkodik.gif
Végeredményben jó a kérdes, de lásdd ELEX utolsó mondatát!
Mitől jó, egy jó tápkábel? Ha ezt valaki pontosan meg tudná határozni, az joggal pályázna a fizikai Nobeldíjra.
Azt, hogy egy elektronika tud profitálni egy tápkábel pozitív hatásából, az már evidens, de hogy egy lemezjátszó motor(és némi elektronika) miért, az jó kérdés.
A lemezjátszóm gyári, telefontöltő szerű tápegységének cseréje, egy jobb minőségű analóg tápegységre, még mérve is javulást hozott. Kisebb lett a fordulatszám ingadozás.
Viszont a tápkábel csere(és a DC kábel) már semmi mérhető változást nem hozott. A többi készüléknél jóval kesesebb hallható hatása volt, de azért valami volt.
A magam részéről, én örömmel konstatálom az ilyen változásokat, de a magarázatán annyira nem töröm magam.
Használok néhány ezo eszközt, aminknek hallható pozitív hatásuk van, magyarázat nyilván nincs rájuk, de nekem annyira nem is fontos. Jó és kész. Nem attól fogom jobbnak hallani, egyáltalán hallani a hatásukat, mert tisztában vagy a fizikai, kémiai, pszihés, stb., működésükkel.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
Már többedjére futok neki a kérdésnek, és amíg nem kapok értelmezhető magyarázatot - a " csak " az nem elég - addig néha felteszem újra, hátha közben birtokába jutott valaki a megfelelő ismeretnek... :smile53:
Mivel magyarázható a lemezjátszó futóművek tápkábelének a hangra gyakorolt, akár csak minimális hatása is ?
Mérve nem forog sem pontosabban, sem simábban, mégis, a jobb kábellel hallhatóan jobban szól. gondolkodik.gif
ELEX írta:
2025.03.29., szomb. 18:22
"Nyilván ezer más hatása is van egy jobb tápkábelnek, ami érezhető javulást, romlást okoz. Ha tudnám, hogy mi és miért, én már milliomos lennék - Dollárban."
:D

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1188

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
zoli73 írta:
2025.03.29., szomb. 18:13

Már csak azért kérdezem, mert itt többekkel együtt nekem is az a tapasztalatom, hogy a lemezjátszóba szinte mindegy, hogy milyen tápkábelt dugok, mert minimális hatással van a hangra, pedig egy elég rendes analóg tápegységet táplál. Ellenben a phono kifejezetten igényli, ill. meghálálja a jó tápkábelt.
Biztosan azért, amiért egy jobb táppal is jobb hangja lesz.... :)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”