PgSpa írta: ↑2025.03.30., vas. 11:53
Nem akarnék offba menni, de a következő mondattal kapcsolatban lenne kérdésem:
"Lemezjátszót említett a kérdező.
Ebben az esetben a lemezjátszó elektronikája komoly magasvágást végez a RIAA korrekció miatt. Evvel a magasvágással egyidejűleg mindenféle akárhonnan is rárakódott nagyfrekvenciás zajt is elnyom..."
1. A lemezjátszóban milyen elektronika végez magasvágást? A hangszedők frekvenciamenete általában lineáris, sokaknál elmegy 40kHz-ig.
2. A RIAA korrekciót én nevéből eredően úgy értelmeztem, hogy a vágás itt ekvalizációként értelmezendő, mert ha nem így lenne, akkor nem lehetne visszaalakítani a jelet lejátszáskor eredeti állapotára, hiszen ez a lényege az eljárásnak.
A fentiek fényében az én értelmezésemben, ha egy phonokábel magas/mély frekvenciákon zavarérzékeny, akkor a zavar megjelenik, csak csillapítva, a mélyfrekvenciás zavarok meg kiemelésre kerülnek.
A vinyl lemezek vágásakor a mélyhangokat -20dB/dekád meredekséggel elnyomják 500Hz alatt, hogy a barázda kitérés ne haladja meg a maximális +- 32 um-es kitérést. Így biztosítható csak, hogy kb. 20 perc játékidő ráférjen egy oldalra.
A vágáskor a magas hangokat kiemelik. Itt a töréspont 2122Hz, innen 20 dB/dekád meredekséggel kiemelik a hangokat.
Ennek két alapvető oka van: az egyik, hogy a lemez kopás során létrejövő magas hang veszteséget ez némileg csillapítja (a nagyobb amplitúdójú barázda később kopik el), valamint javul a magas hangokon a jel/zaj viszony. A jel/zaj viszony probléma okozója az un. tűzörej, ami a barázdákban lévő por és sérülések (pl. kopás) miatt jön létre. A lejátszáskor a kiemelt magas hangokkal együtt ez is csillapodik. A magas hang arány helyre áll, a tűzaj kisebb lesz.
Annak, hogy egy hangszedő "elmegy" 40kHz-ig nem sok jelentősége van. Egyrészt ezt a tartományt a lejátszási korrekció már erősen csillapítja, másrészt ebben a tartományban nincsen hasznos információ a lemezeken.
A hanglemezeken rögzített jel frekvenciasávját több tényező is befolyásolja. Többek között pl. a magnetofon vagy a vágóberendezés sávszélessége. Ennek eredőjeként a lemezeken rögzített hasznos jel -3dB-es határértéke nagyjából a 40-16 000 Hz frekvenciatartományba esik.