No de honnan jön a 250 cm-es adat? Én nem láttam a kérdező mondataiban belmagasságra vonatkozó információt, a rajz alapján egy szokványos 275-280 cm magasságú térről van szó.
Ahogy írtam korábban, zenehallgatásra használt szobákban gyakran a mennyezet adja a legnagyobb összefüggő reflektív felületet, ráadásul a padló mellett sok esetben ez van a hallgatóhoz legközelebb (a tárgyalt helyiségben is ez a helyzet). Ezek alapján furcsa lenne azt mondani rá, hogy nem kell vele foglalkozni, hacsak a megrendelő nem zárja ki. Hogy ne kelljen mások esetét iderángatnom, a saját 370 cm belmagasságú szobámban is a mennyezet kezelése oldotta meg az akusztikai problémák nagy részét. Azóta meg többszáz más esetben is, csak tavaly kb 4000 m2 mennyezeti panelt helyeztünk ki intézményekbe és lakóterekbe a megrendelők teljes megelégedésére.Inkább legyen a belmagasság 275 (+)cm, és akkor nem kell semmit sem tenni a mennyezetre, esetleg jópofa megoldás a folyékony kenhető tapéta, ami3kHz felett valamennyit elnyel.
A kenhető tapéta olyan kis mértékben és olyan magas frekvenciákon nyel el érdemi mennyiségű energiát, hogy nagyon ritkán van akusztikai létjogosultsága. A fényt viszont jól nyeli, ezért is lett nagy divat pár évvel ezelőtt házimozi szobákat bekenni vele, aztán jött a csalódás, mert randán felborította a hangzási egyensúlyt (mert ugye az utózengésnek nem csak a hossza, de a frekvenciafüggő spektrális eloszlása is lényeges akusztikai szempont). Nem ritkán le kellett vakarni egy részét és/vagy kiegészíteni más megoldásokkal. Akik nem akarnak fakeretes, ásványgyapotos panelekkel egyensúlyozni a létrán, azoknak ott vannak a ragasztható filcpanelek, amik nagyságrendekkel hasznosabbak, gyorsabban is telepíthetők a kenhető kulimásznál és már 200-300 Hz felett hatékonyak. Más anyagokkal kombinálva pedig szélessávú elnyelőt is lehet belőlük építeni.