fülelek írta: ↑2025.03.29., szomb. 14:55
Szabad megkérdeznem, Te mekkora legnagyobb frekvenciájú és amplitúdójú zavarjelet láttál szkópon Magyarországon?
Nem a nagyfrekvenciás rádió zavarokról beszéltem. Sehol nem is említettem:
"nem mindegyike rendelkezik kellően nagy tápfesz elnyomással főleg a magasabb frekvenciákon"
Mivel te a phono korrekciós előerősítők átviteléből arra a következtetésre jutottál, hogy nem jutnak a kimenetre bárhonnan származó "nagyfrekvenciás" zavarok: "...Evvel a magasvágással egyidejűleg mindenféle akárhonnan is rárakódott nagyfrekvenciás zajt is elnyom, emiatt pont nem olyan érzékeny...", erre válaszoltam, hogy nem csak a bemeneten keresztül juthatnak zavarok a kimenetre, hanem a tápegységen keresztül is, mivel nem végtelen a tápfesz elnyomása egy elektronikának.
Sehol nem beszéltem rádiófrekvenciás, mikrohullámú zavarokról.
Olyan zavarok, zajok juthatnak a tápfeszültség felől a kimenetre, amik sajnos hallhatóak. Nem véletlenül igyekeznek a komolyabb gyártók a lehető legzajtalanabb stabilizált tápfeszültséggel megtáplálni az elektronikáikat, mert van egy szint, ami felett már ez is nagyon számít. A 99%-ban elegendő egy 7815, 7915 toktáp is. De van, ahol már nem.
És nem csak a lineáris analóg erősítő fokozatokban, hanem a korrekciós phono fokozatokban is. A digitális eszközöket hagyjuk most békén. Van azoknak ezer más bajuk is, mint a tápfeszültség zaja. De ott is számít, nem kicsit. uV-ról nV tartományba csökkentik néhány jobb helyen a tápfeszültségek zaját, mert még az is befolyásolja a kapott hangminőséget. Sajnos az analóg fokozatoknál is hasonló a helyzet.
Pont a minap volt nálam egy komolyabb gyártó tisztán analóg előerősítője, ahol az elsődleges tápegységből ujjnyi kábelek vitték szeparáltan a tápfeszültségeket az erősítő panelekre, ahol síneken továbbították azt a helyi stabilizátorokhoz.
Próbáltam zajfeszültséget mérni a tápokon, nem tudtam, pedig a műszerem nV nagyságrendben is mér.
Szóval nem szabad lebecsülni a tápfesz oldalról az elektronikákba jutó zavarokat. Más a hatásuk, mint a bemenetről érkező zavaroknak. Egyik sem jó, kerülni kell őket, védekezni kell ellenük.
Ennek egyik módja tápkábel, aminek a hatása megkérdőjelezhetetlen.
Nyilván ezer más hatása is van egy jobb tápkábelnek, ami érezhető javulást, romlást okoz. Ha tudnám, hogy mi és miért, én már milliomos lennék - Dollárban.