Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 780

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lacy »

annak idején a HiFi magazin konkrétabban ha jól emlékszem abban Darvas László foglalkozott a csupasz(ított) kábelekkel, volt néhány kísérlet, ahol ő megállapította, hogy sokkal hallgathatóbb lett a csupasz kábel kis fakockákon feltámasztva, mint ugyanaz a drót a műnyanyag köpenyében lazán a parkettre dobva.
Na innen mindenki gondolja tovább hogy mi és honnan származhat
HiFi Mozaik 5. 1988/2.
http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2705.HTM
Először is: Naim ide, Linn oda, irányhatás emide, a csupasz
rézdrót - megint! - az én számomra annyival szebben, természetesebben,
zeneibben és torzítatlanabbul szólt, hogy a speciálkábeleket tüstént
visszaadtam tulajdonosaiknak, megszabadulva a tárolás nyűgétől.
Másodszor: a csupasz rézdrót irányhatása sokkal erősebb és
jellegzetesebb! A sodrás és a szigetelés, úgy látszik, elkeni az
effektust! Itt már nem csupán arról van szó, hogy melyik irányban
nagyobb a torzítás, melyik irányban érdesebb a hang. Itt két
alapjaiban eltérő hangképet ismerünk meg, melyek közül az egyiket
"audiofilnek" nevezhetnék: lágy, teres, a színpada széles és mély, a
sávszélei (a legmélyebb, de különösen a legmagasabb hangjai) tiszták
és felemelőek - a másik hangkép pedig drasztikus, "hifi", öblös
csinn-bumm cirkusz, erős monó komponensekkel, kiemelt felső basszussal
és alsó prezensztartománnyal. Ebből a jellemzésből arra lehetne
következtetni, hogy én feltétel nélkül az első hangképre szavaztam.
Tévedés. A két hangkép iszonyúan "egymás ellen dolgozik", és 4-5 napig
kellett csereberélnem a drót két végét, amíg legalább azzal tisztába
tudtam jönni, hogy nekem melyik változat tetszik jobban.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Szerintem:
- egy szerelt (gyári) kábelnél a vevőnek nem kell tudni/kutatni mitől jó vagy rossz a hangja. Talán legtöbb esetben nem is érdekli. Ezt a gyártó, jó esetben, megtette és így készült el a termék.
- egy olyan kábelnek amin van több réteg szigetelés, árnyékolás, köpeny stb. is lehet sokkal jobb a hangja, mint egy "lecsupaszítottnak". Persze ez fordítva is lehet. Általánosításnak semmi értelme.

Sajnos pont olyan írás van kevés ahol összehasonlítja valaki a kábeleket és konkrétan leírja a különbségeket, amitől az egyik jobb vagy rosszabb. A "szerintem sokkal jobb" nem igazán objektív megfogalmazás. Nyilván ha ez egy gyártó szájából hangzik el az nem mindig tud hiteles lenni.
A múltkoriban egy barátom/ügyfelem odaadott egy XLR analóg kábelt, hogy próbáljam ki. Igaz már előre jelezte, nem egy szinten van az enyémmel, igaz az áruk sem. Egy nagyon vékony szigetelés nélküli vezetővel szerelt, köpenybe bújtatott kábel volt. Pár tízezres kategória állítólag. Kipróbáltam, majd visszaadtam neki. Igazából nem volt hallgathatatlan, de semmi különös. Eszembe sem jutna sokmilliós rendszerben használni. Megvoltak a maga korlátai szinte minden téren. De ez alapján mégsem mondom, hogy nem létezhet a világon egy hasonló kábel, ami ettől jobban teljesít. Vagy, hogy a készítője ne tudna jobbat csinálni.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Vinkler írta:
2025.03.24., hétf. 17:09
fülelek írta:
2025.03.24., hétf. 17:04
Rudibácsi, te nem olvastad ezt sehol, te találtad ki, hátha egy idézetnek jobban hisznek. Nem érdemes hülyének nézni a másikat, mert előbb-utóbb minden kiderül, aztán mindenki derül :rolleyes:
Ráadásul qrvára nem igaz, hogy bármilyen plusz réteg csak ronthat, bármelyik kábeledet át tudnám alakítani plusz anyagokkal, és statisztikailag igazolhatóan szebb/jobb lesz a hangja, mint anélkül. És ezt nem csak én tudnám megcsinálni, hanem más is, aki gondolkozik és kísérletezett már pár száz órát kábel készítéssel.
Azért ez így rágalmazás! Nem kéne!
Nekem kell megkeresnem, hogy igaz-e az idézet? Ha nem ismeri a forrást, akkor inkább ne írja le. Ez így olyan, mint a "brit tudósok szerint"... Ha meglesz valahol az idézet, bocsánatot fogok kérni, de addig nem.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3551

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

chord_ írta:
2025.03.24., hétf. 16:09
kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 14:16

Most csak elvégeztem egy rövidke kis kutatást egy erősen légből kapottnak látszó állítás kapcsán, aminek az volt a tanulsága, hogy jó eséllyel nincs az állítás mögött semmilyen hiteles forrás.
Én is elvégeztem egy rövidke kutatást.
Betettem a google-ba, hogy 'szg kábel szigetelés eltávolítása', és vártam, hogy kijöjjön az avx vitafonal, ez, amit művelünk, ahol én legalább ötször biztosan leírtam.
Első tíz lapon semmi...

Vagyis, én ezt nem mondtam.
Soha, semmikor.
Ugye nem baj, hogy nem a Google-ben kerestem (tudván, hogy az ilyen keresésekre nem a legjobb), hanem, ahogy írtam már, a Grokkal és a Geminivel. A Grok ezt írja elsőre, a "keress az avx fórumon a hifi kábelek szigetelésének eltávolításáról szóló posztokat" promptra:
Screenshot 2025-03-24 at 16.46.19.png
:

Nekem aztán édesmindegy, hogy egy képzeletbeli sajtótájákoztatón, egy képzeletbeli "kiemelt termék" státuszú, képzeletbeli gyártó véleménye alapján megfogalmazott nulla műszaki tartalmú poszt kinek mennyire hihető, ha valaki készpénznek veszi, tegye, szuper, az ő dolga.

Számtalanszor leirtam már itt is, hogy soha nem akarok senkit semmiről meggyőzni, csupán elmondom a véleményemet a legjobb tudásom szerint. Ez most sincs másképpen.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8876

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

fülelek írta:
2025.03.24., hétf. 17:04
Rudibácsi, te nem olvastad ezt sehol, te találtad ki, hátha egy idézetnek jobban hisznek. Nem érdemes hülyének nézni a másikat, mert előbb-utóbb minden kiderül, aztán mindenki derül :rolleyes:
Ráadásul qrvára nem igaz, hogy bármilyen plusz réteg csak ronthat, bármelyik kábeledet át tudnám alakítani plusz anyagokkal, és statisztikailag igazolhatóan szebb/jobb lesz a hangja, mint anélkül. És ezt nem csak én tudnám megcsinálni, hanem más is, aki gondolkozik és kísérletezett már pár száz órát kábel készítéssel.
Azért ez így rágalmazás! Nem kéne!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2273

Hozzászólás Szerző: cables »

----
Fogalmam sincs milyen angol nyelvű megfogalmazásban olvastam a gondolatot, hogy minden felesleges réteg/köpeny ami a huzalokon van árt a hangzásnak. De annyira összevágott azzal amit én tapasztaltam/tapasztalok, hogy fontosnak tartottam beidézni. Azért kár ezen ennyit rugózni, mert ügyfél vélemények ezt a logikus tényt fényesen visszaigazolják.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kaef2 írta:
2025.03.23., vas. 20:14

Ahogy ezt Fülelek is írta, az eredeti poszt minden mondata furcsa, és a legenyhébb kifejezés rá, hogy maximum valamiféle pletykán alapulhatott valószínűleg. Ha alapult bármiféle konkrétumon egyáltalán....
Szerencse, hogy született ez a poszt, nélküle min folyna a vergődés oldalak óta ?
Tényleg, ennyire semmi érdekes, hasznos téma nincsen a hifi kábelek világában ? gondolkodik.gif
/ Költői kérdés volt, persze, hogy van./

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

chord_ írta:
2025.03.24., hétf. 16:09
Betettem a google-ba, hogy 'szg kábel szigetelés eltávolítása', és vártam, hogy kijöjjön az avx vitafonal, ez, amit művelünk, ahol én legalább ötször biztosan leírtam.
Első tíz lapon semmi...

Soha, semmikor.
01.gif
01.gif (3.61 MiB) Megtekintve 710 alkalommal
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 960

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:

Azon rúgózni, hogy ki mivel foglalkozott a múltban és kinek milyen múltbéli érdekei lehettek, teljesen kontraproduktív és szerintem értelmetlen, de ha jól esik csináld csak nyugodtan.
Ez komoly?
Ugyanazt gondolod ezekről, mint egy pék.
Meg a mozdonyvezető.
Meg akinek olajipari trösztje volt.
:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:

Most csak elvégeztem egy rövidke kis kutatást egy erősen légből kapottnak látszó állítás kapcsán, aminek az volt a tanulsága, hogy jó eséllyel nincs az állítás mögött semmilyen hiteles forrás.
Első tíz lapon semmi...

Soha, semmikor.

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 672

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

chord_ írta:
2025.03.24., hétf. 12:25
Szerintem meg máshol van a lényeg.
Kb. ott, hogy a többi drótfonó, és konstruktőr, és drágakábel-hívő, kereskedő, forgalmazó, ex- / stb. egyszerűen nem tud előállni semmilyen új ('hitt', persze,) csodafegyverrel, amit ők alkottak, vagy amit ők használnak. Valószínű azért, mert szerintük nincs ilyen. Nem tudtak akkora port kavarni semmilyen drótjukkal, bármennyire is feszülnek / vagy éppen hagyják az egészet / simán kinevetik.
Nem tudtak olyat alkotni, ami milliós drótokat kiüt a helyükből tized-, huszad áron, és akkor sem, ha ez az esemény csak egyetlen helyen, egyvalakinél következett volna be, stabilan gyarapítva az 'urban legend'-ek táborát.
Lehet az. Legyen az, és elnyugszotok. Bár, amiről csak én hallottam, innen-onnan, az nem ezt támasztja alá. Hanem azt, hogy egy nagyon is élő színfolt a honi hifis életben.
Lehet, hogy esetleg a cseh kettőt nézed, mert itt a fórumon Rudi bácsin kívül senki nem kiván kiütni, lealázni, megverni, eltaposni, port kavarni, csodafegyverezni senkit/semmit. Mindenki elvan békében egymás mellett. Ki azért, mert anyagi hasznot remél, ki azért, mert kisérletezik esetleg csak hobbija. Élő színfoltnak inkább csak olyan szürke, mint az import. ;) A kritikát nem tűri, indulatkezelési problémákkal küzd, előszeretettel fenyegetőzik privát üzenetben.
chord_ írta:
Gerillamarketing? Az, hogy ugyanazt hajtogatja, hogy sz@r a vastag szigetelés? Ez téged megingatott bármiben, amit eddig gondoltál / hittél? Vagy titeket, akik stabil drót-ízléssel rendelkeztek? Kötve hiszem.
Kicsit beszéljünk a 'hivatalos marketing'-ről? Mert ezt állítjátok szembe vele. Ahol mindenféle mérés és igazi műszaki magyarázat nélkül milliókat szívnak ki a zsebekből, a sokszor Kínában gyártatott alapanyaggal, egy hangzatos marketinggel és csili-vili külsővel, a 'szakértő' szószólókkal, kiállítókkal, ahol olykor olyan hang van, hogy legszívesebben elszaladnál tőle?
Meg is fordíthatjuk a gondolatmenetedet. Téged megingat a pucérdrót hitedben a "hivatalos marketing"? Engedd el és elnyugszol. ;) Fordulj Rudi bához, ő nem fog mérés és műszaki magyarázat nélkül pénzt kiszívni a zsebedből!
chord_ írta:
De azt, hogy betaposni valakit, aki másképp gondolkodik, a kábelekről, egy kábeles topicban, az nem korrekt. Ő 'gyártó', ti meg 80%-ban kereskedők / forgalmazók / ex -ek vagytok, nem?
A kritika és az állításaival való szembesítés mióta eltaposás? Ha valaki ezeket annak veszi, annak nem való a fórumokon való interakció. Nem, ő nem gyártó még idézőjelesen sem, azt hittem ezen már túlvagyunk. Ezer szerencse, hogy eddig még senki sem járt úgy a kábeleivel, mint varga a Krisztussal.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 08:51

"megy a gőzhenger ezerrel"... írod.

Nekem úgy tűnik, hogy mintha ez a gőzhenger pont fordítva működne, mint ahogy ezt sugallod, valamiféle Dávid-Góliát harcnak beállítva a tökegyszerű, gábor zsazsai logikájú folyamatos promóciót - amely mintha nem egészen a hiteles, műszaki jellegű érvelésen alapulna (amivel összességében persze semmi baj, Gábor Zsazsa is jól megélt belőle, addig, amíg a fórum működési szabályainak megfelel). Nagyon jó lenne, ha a világ olyan egyszerű lenne, ahogy ez tálalva van.

Van akinek ez bejön, hisz a csodákban, van akinek meg nem.
Ennyi a történet lényege.
De azt, hogy betaposni valakit, aki másképp gondolkodik, a kábelekről, egy kábeles topicban, az nem korrekt. Ő 'gyártó', ti meg 80%-ban kereskedők / forgalmazók / ex -ek vagytok, nem?
A magam részéről biztosan állíthatom, hogy senkit nem tapostam semmibe, sem most sem az elmúlt pár évtizedben bármikor.
Most csak elvégeztem egy rövidke kis kutatást egy erősen légből kapottnak látszó állítás kapcsán, aminek az volt a tanulsága, hogy jó eséllyel nincs az állítás mögött semmilyen hiteles forrás. Egy magát a mainstreammel szemben meghatározni kívánó "gyártónak" szerintem kutya kötelessége lenne hitelesnek lenni. Ha neked nem számít az álltások hitelessége, csak a csodavárás és a csoda bekövetkezése az rendben van, megtaláltad a magad útját. Semmi kifogásunk nem lehet ellene. Te voltál mellesleg az egyetlen, aki próbáltad az állítást "megvédeni", még ő maga sem állt ki az állítása megvédése vagy igazolása érdekében.

Azon rúgózni, hogy ki mivel foglalkozott a múltban és kinek milyen múltbéli érdekei lehettek, teljesen kontraproduktív és szerintem értelmetlen, de ha jól esik csináld csak nyugodtan.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
2025.03.24., hétf. 08:51

Nekem úgy tűnik, hogy mintha ez a gőzhenger pont fordítva működne, mint ahogy ezt sugallod, valamiféle Dávid-Góliát harcnak beállítva a tökegyszerű, gábor zsazsai logikájú folyamatos promóciót - amely mintha nem egészen a hiteles, műszaki jellegű érvelésen alapulna (amivel összességében persze semmi baj, Gábor Zsazsa is jól megélt belőle, addig, amíg a fórum működési szabályainak megfelel). Nagyon jó lenne, ha a világ olyan egyszerű lenne, ahogy ez tálalva van.

Szerintem meg máshol van a lényeg.
Kb. ott, hogy a többi drótfonó, és konstruktőr, és drágakábel-hívő, kereskedő, forgalmazó, ex- / stb. egyszerűen nem tud előállni semmilyen új ('hitt', persze,) csodafegyverrel, amit ők alkottak, vagy amit ők használnak. Valószínű azért, mert szerintük nincs ilyen. Nem tudtak akkora port kavarni semmilyen drótjukkal, bármennyire is feszülnek / vagy éppen hagyják az egészet / simán kinevetik.
Nem tudtak olyat alkotni, ami milliós drótokat kiüt a helyükből tized-, huszad áron, és akkor sem, ha ez az esemény csak egyetlen helyen, egyvalakinél következett volna be, stabilan gyarapítva az 'urban legend'-ek táborát.
Lehet az. Legyen az, és elnyugszotok. Bár, amiről csak én hallottam, innen-onnan, az nem ezt támasztja alá. Hanem azt, hogy egy nagyon is élő színfolt a honi hifis életben.

Gerillamarketing? Az, hogy ugyanazt hajtogatja, hogy sz@r a vastag szigetelés? Ez téged megingatott bármiben, amit eddig gondoltál / hittél? Vagy titeket, akik stabil drót-ízléssel rendelkeztek? Kötve hiszem.
Kicsit beszéljünk a 'hivatalos marketing'-ről? Mert ezt állítjátok szembe vele. Ahol mindenféle mérés és igazi műszaki magyarázat nélkül milliókat szívnak ki a zsebekből, a sokszor Kínában gyártatott alapanyaggal, egy hangzatos marketinggel és csili-vili külsővel, a 'szakértő' szószólókkal, kiállítókkal, ahol olykor olyan hang van, hogy legszívesebben elszaladnál tőle?

Komolyan, kezdem becsülni SM-t, aki becsípődve hajtogatja, kb. 10e-szer, hogy a vz, az igen.
Ezt hallja, ezt gondolja, és szerintem nettó jóindulatból nyomja, hogy a nép is élvezhesse a vz gyönyörű hangját.

Beszélgethetünk csak és kizárólag felhasználók is, akiknek nincs / nem volt soha anyagi kapcsolata a hifi / kábelbiznisszel, OK, hogy a szabályzatnak megfeleljünk.
Lennénk kb. hárman...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3445

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

chord_ írta:
2025.03.24., hétf. 08:20

Jön valaki, aki a totál ellenkezőt hiszi, és a vastag szigetelésekkel szemben alkotja a 'termékeit'.
Hát persze, hogy felhördül, és beszólogat. Hiszen az ő szempontjából ellentétes igazságokat támogattok.
Megfogtad a lényeget, de egy nagyon fontos dolgot mégis kihagytál.
Hit elég nagy úr a high-end vallásban. Aki csupán hisz, az többnyire fél tudni még a részigazságot is.
Itt viszont van egy végtelenül alázó momentum, hiteltelenséggel érvelő ellenhit, amivel évek óta megy a szatyorból kilógó gerilla marketing.

Ezután felesleges más univerzum/koordinátarendszer ideológiáit hangoztatni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.03.24., hétf. 08:20
istvan01 írta:
2025.03.23., vas. 21:02

Ebben nem is ez a baj, hanem a megalapozatlan információ zavar mögé bújva ismét és sokadszor a "sztrádán mindenki ellenkező irányba halad" szlogennel szatyor vállalkozás termékei (ha azok megütik a termék fogalmát) promotálása.
Mindenki ezt csinálja. Te is, én is. Az Internet most ilyen lett.
Hogy a net előtt valahogy úgy sikerülnek a kereséseink, hogy a saját igazunkat támasszák alá. Ez különösen akkor szembetűnő, ha kicsit szél ellen vagyunk, mert ott különösen nagy kincs a megtalált félinformáció / pletyka / urban legend; és gyakorlatilag majdnem mindenre található érvelés vagy egy (közepesen) jó történet.

Meg gondold már át egy kicsit. Itt megy a gőzhenger ezerrel; egy csomóan vagytok itt kereskedők, forgalmazók, ex-kereskedők, konstruktőrök, diyerek, akik a fősodorral vitorláztok szépen kábelileg; igazából a számok, a keresési eredmények, a sajtó, a stb... mind-mind titeket támaszt alá.
Jön valaki, aki a totál ellenkezőt hiszi, és a vastag szigetelésekkel szemben alkotja a 'termékeit'.
Hát persze, hogy felhördül, és beszólogat. Hiszen az ő szempontjából ellentétes igazságokat támogattok.
Én csodálkozom, hogy csak ennyit.:)

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
kaef2 írta:

Ahogy ezt Fülelek is írta, az eredeti poszt minden mondata furcsa, és a legenyhébb kifejezés rá, hogy maximum valamiféle pletykán alapulhatott valószínűleg. Ha alapult bármiféle konkrétumon egyáltalán.... Persze mindenki azt hisz el és azt talál hitelesnek, amihez csak kedve szottyan.
Ebben nem is ez a baj, hanem a megalapozatlan információ zavar mögé bújva ismét és sokadszor a "sztrádán mindenki ellenkező irányba halad" szlogennel szatyor vállalkozás termékei (ha azok megütik a termék fogalmát) promotálása.
Van ez az állítás:

"Másképp kell gondolni a táp kábelek szerepére a hálózati és a DC tápkábeleket a zaj elnyomására kell tervezni. Ha ez sikerül azonnal jól hallható javulást hoz a rendszerek hangzásába."

Kérdésem, hogy ezt a célt lehetséges-e valamiféle mérés nélkül megvalósítani és lehetséges-e korrekt, tényszerű módon meggyőződni a szándék megvalósulásáról csupán szubjektív meghallgatásokkal, mérések nélkül?

Csak szükség lenne legalább zajszint-csökkentési adatokat (pl. EMI/RFI csillapítás), vagy hálózati zaj csökkenést a 10 kHz-1 MHz tartományban mérni, ahhoz, hogy a tervezési cél megvalósulását ellenőrizzük. Nem kell ehhez olyan tudományos háttér, mint amivel például a Nordost dolgozott az alább linkelt tanulmányában, viszonylag egyszerű műszerezettséggel is lehet már legalább tájékoztató jellegű méréseket csinálni. Ha van ilyen a fenti tervezési cél kapcsán, szívesen megnézném.

https://www.nordost.com/downloads/NewAp ... rement.pdf

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

istvan01 írta:

Mindenki ezt csinálja. Te is, én is. Az Internet most ilyen lett.
Hogy a net előtt valahogy úgy sikerülnek a kereséseink, hogy a saját igazunkat támasszák alá. Ez különösen akkor szembetűnő, ha kicsit szél ellen vagyunk, mert ott különösen nagy kincs a megtalált félinformáció / pletyka / urban legend; és gyakorlatilag majdnem mindenre található érvelés vagy egy (közepesen) jó történet.

Meg gondold már át egy kicsit. Itt megy a gőzhenger ezerrel; egy csomóan vagytok itt kereskedők, forgalmazók, ex-kereskedők, konstruktőrök, diyerek, akik a fősodorral vitorláztok szépen kábelileg; igazából a számok, a keresési eredmények, a sajtó, a stb... mind-mind titeket támaszt alá.
Én csodálkozom, hogy csak ennyit.:)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3445

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

kaef2 írta:

Ahogy ezt Fülelek is írta, az eredeti poszt minden mondata furcsa, és a legenyhébb kifejezés rá, hogy maximum valamiféle pletykán alapulhatott valószínűleg. Ha alapult bármiféle konkrétumon egyáltalán.... Persze mindenki azt hisz el és azt talál hitelesnek, amihez csak kedve szottyan.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.03.23., vas. 17:55
kaef2 írta:
2025.03.23., vas. 12:41

Végeztem némi kutatást tehát, hogy létezhetett-e ilyen sajtótájékoztató amerikai hifi kiállításon 2005 és 2015 között.
Az eredmény az off jelzés mögött.

Bevetettem a normál Google keresés mellett a Grok 3 (beta) Deep Search illetve a Google Gemini legújabb Deep Research funkcionalitását, és ezek arra a konklúzióra jutottak több száz releváns web oldal átvizsgálása után,
Aki kicsit is ismeri a keresőmotorok működését, meg hogy Google kitalálói, a két huszonéves srác (asszem) esetében, hogy mi volt itt a forradalmi újítás, és miért adnak ezek (szerintem) nagyfokú kényelmet ma nekünk, pl. azzal, hogy a csillagászati mennyiségű irreleváns találatokkal nem zsibbasztanak minket, az nevet egy nagyot ezen a fenti keresési próbálkozáson.

Mert ha ez az adott oldal, nem tartalmaz 'kereszt-keresési' metalink-cuccokat, magyarul, kevés további oldal hivatkozik rá a neten valamilyen formában, akkor soha nem fogod megtalálni.
Soha.
Egyszerűen kiszaladt a harang-görbe alól, és odacsúszik pl. az ötezredik találati oldal közepére.
Nos a Grok 3 Beta Deep Search és a Gemini Deep Research funkcionalitása nem egyszerű Google keresés, nem véletlenül említettem meg őket. Ezek a szogáltatások ugyanis kutatnak, nem keresnek.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Futottam egy kört a Claude-dal és a Perplexity aggregátor szolgáltatással is, azok eredménye sem hozott semmi értékelhetőt. Mind a Gork, mind a Gemini keresés eltartott vagy jó 10-15 percig a kereszthivatkozások és a logikai kapcsolatok ellenőrzése és feldolgozása miatt. A Gemini több, mint 200 honlapot vizsgált meg a hivatkozások keresése során és generált egy 11 oldalas dokumentumot (Press Conferences by Cable Manufacturers at American High-End Audio Shows (2005-2015) címmel), benne 50 linkkel, a kiállítások felsorolásával, a kiállításokon megjelenő ismertebb kábelgyártókkal és elemezte azok jellemző és szokásos sajtó tevékenységét is.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 270

Hozzászólás Szerző: pjm »

chord_ írta:
2025.03.23., vas. 17:55

A nyitás megvolt, a lánc szólt nagyon jól. A kolléga beérkezett, a drótot berakták, béke lett, minden OK.
A csattanó?, hát az, hogy hetekkel a só után is kaptak emaileket, hogy abból a prototípus, jelzés nélküli, élénkzöld kábelből vennének, mondják az árat, és adják a számlaszámot, már utalnak is...:)

Na, ezt is megtaláljátok?:)
(Éljenek a nagyon drága kábelek!!):))
Meseszerű. Aki kihallotta, hogy a ződ prototípus miatt szól olyan jól a rendszer és kért belőle, megértemelte volna, hogy adjanak neki olyat, vagy más, végső színben minimum 2000 fontért. :smile29:

De amúgy....
Nem értem, nem szól a pletyka arról, hogy a megérkező drága kábellel még jobb lett, vagy esetleg rosszabb. A sztori alapján adnék neki 50 százalékot. Vagy igen, vagy nem.
A csetdzsíppít inkább nem is zavarom a témával.
Mellékesen anno még az Akusztikával állítottunk ki a hájend són az Artotelben Budán.
Volt ott minden drágaság, nagy dínó, Nordost, meg Trivista. Utóbbi épp csak beesett a sóra, így történt, hogy este 10-kor amikor összeraktunk mindent, a teljesen szűz trivista irgalmatlanul rossz volt az adott rendszerben. Betettünk hát egy bejáratott 5350-et mert az volt kéznél, és szárnyalt. Másnap negy respektje volt a Creeknek. Attól még második naptól Restek elektronikát kapott, és azt sem mondanám, hogy később, más rendszerbe ne lett volna jobb a Trivista. (Ebben a formában én nem raktam utána össze)
De attól még ez a sztori is jól hangzana, ha az lenne a cél, hogy fikázzam a Musical Fidelityt. Mellékesen ez nem pletyka, mert a részese voltam.

Ettől még lehet a kábelmese igaz, mint mondtam, adok neki 50%-ot. Bár nekem elég hihetetlen ebben az aspektusban. Én egy ismeretlen rendszer hangjából nem szoktam egyetlen elemet kihallani. De tőlem biztosan kapott volna a zöld kábelből. Aki olyan, megérdemli a törődést.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára pjm 2025.03.23., vas. 20:21-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

pali923 írta:
2025.03.23., vas. 18:11

Nem is értem, miért gondoltam, hogy ez ezüst drót. gondolkodik.gif Mindegy, amit hallok, az egyértelmű, akármiből is van. Ez egy drót valamilyen szigetelő cuccban, csak összefontam 2 szálat egy zöldsárgával. Azért húztam pamutba, hogy valahogy egyben legyen, és legyen valami formája. Hogy marad-e, az majd kiderül. Az egyszeri hifista azt mondaná, hogy még bejáratás alatt van, alakulhat a dolog akármerre. :D
Azt én sem értem, másról sem volt szó, mint hogy ónozott réz... :napsut: :D
Polycast szigetelésű a 600V verzió, ami ha el is marad a pamutostól, a PVC szigetelésnél mindenképpen jobb.

Én a földet is ugyanabból készítettem, ha már...
A drót gyorsan járódik, ráadásul nem sokat változik, nálam kb. két hét alatt beállt. ( 80 - 100 óra.)

Úgy tűnik, hogy a 12 - es a kissé szikárabb, fényesebb hangú rendszerekbe lehet ideális - azért vettem mindegyikből egy csomót, hogy az ÉN rendszerembe megtaláljam a megfelelőt - a 16 - os teljesen kiegyensúlyozott, nagyon komplett hang, hiány nélkül...
/ Már ahhoz képest persze, ami elvárható ebben a kategóriában, nem Avocado.../
De, ez sem fekete - fehér.
Például a Quadba most a két vékonyabb van bedugva, ott a 12 - es nem volt jó, de a forrás Sbooster tápegységébe a vastagabb, 12 - es játszik, és annak semmi baja nincsen vele, pedig papírforma szerint abba a kis fogyasztású készülékbe egyáltalán nem lenne való.... gondolkodik.gif
Van még egy szettre való a 16 - osból, ha lesz rá időm összerakom és bepróbálom oda, úgy már mind a három egyforma lesz.
De mondom, erősen sanszos, hogy ha a kissé mélyebb tónusú csöves helyén egy szikárabb hangú félvezetős lenne, teljesen más lenne a végső konkluzió a vastagabb drót tekintetében.
Nem tudom, mennyit tesz hozzá az általános pozitív összképhez az Oyaide dugózás és tartok tőle, nem is fogom megtudni, mert le nem szedem őket... :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2025.03.23., vas. 17:17
zoli73 írta:
2025.03.23., vas. 14:06

Sem Audioline, sem én nem a Duelundról írtunk, még csak nem is említettük.
Persze, hogy nem. :ohnoohnoohno:
A közvetlen negatív reakció és a nyilvánvaló áthallás miatt, mégis többen azt gondolhatják, hogy minden ónozott réz kábel egy hulladék, márkától függetlenűl.

Mondok egy példát, de talán érted anélkül is... gondolkodik.gif

Mondjuk, elmeséled, hogy mennyire szereted a JBL 5000Ti - t, amiről megemlíted többek között, hogy basz-reflex rendszerű doboz. / Remélem :D /
Erre én kapásból lereagálom. hogy egyszer hallottam egy valamilyen basz-reflex rendszerű ládát, aminek ronda szétfolyós, kontrollálatlan mélye, zavaros alja volt, hiányzott belőle a sebesség, a lendület, a feszesség. Magasba húzó, harsány rendszerek megzabolázására talán alkalmas lehet, de bizony az ilyen gyógyítgatás elég esetleges és zavaros dolog.

Nyilvánvaló lenne, hogy evvel az általánosítással ostobaságot beszélnék és erre rögtön fel is hívnád a figyelmemet.
De valszeg Voyager és Supravox is... gondolkodik.gif
Itt többen is elmondták a véleményüket ilyen-olyan ónozott kábelekről(valaki még a Duelund-ról is), de Te már megint csak az én véleményemet próbálod "kifilézni", illetve beleláttatni más dolgokat. Pedig én csak az általam készített kábelről mondtam véleményt, és mivel a sajátom volt, és egyedi darab, így akár még le is hulladékozhattam volna, ezzel senkinek sem adtam volna támpontot, de nem tettem. Inkább azt fogalmaztam meg, hogy milyen karakterű rendszerben illene, mint "gyógyír", más kérdés, hogy az eféle hangolgatásokat nem tartom célravezetőnek.
Megjegyzem, párhuzamosan(felváltva) használtam egy Zu Audio Mission hangfalkábellel, és bár volt köztük különbség, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik a jobb. A fent megfogalmazott kritikák csak akkor alakultak ki bennem pontosan, amikor feljebb léptem. Ez az "SK" kábel hosszú időre a fiókba került, a Zu-t eladtam, egy kb. négyszeres árú kábel váltotta, ami felszínre hoszta a két kábel sajátosságait.
Végül ezt az ominózus kábelt elajándékoztam egy fórumtársunknak.
Mivel részemről túlságosan is túltárgyaltnak tekintett a téma, így elengedném.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

mishow írta:
2025.03.23., vas. 08:46
Nem ezüst, hanem ónozott réz, de a visszacserére kíváncsi leszek.
Szerintem inkább azt mutat(hat)ja ez a nagy különbség, hogy a “kábelhámozás” mennyire befolyásol(hat)ja a hangot.
Nem is értem, miért gondoltam, hogy ez ezüst drót. gondolkodik.gif Mindegy, amit hallok, az egyértelmű, akármiből is van. Nem tudom, mire gondolsz hámozás alatt, én szerintem semmit nem hámoztam. Ez egy drót valamilyen szigetelő cuccban, csak összefontam 2 szálat egy zöldsárgával. Azért húztam pamutba, hogy valahogy egyben legyen, és legyen valami formája. Hogy marad-e, az majd kiderül. Az egyszeri hifista azt mondaná, hogy még bejáratás alatt van, alakulhat a dolog akármerre. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:
2025.03.23., vas. 12:41

Végeztem némi kutatást tehát, hogy létezhetett-e ilyen sajtótájékoztató amerikai hifi kiállításon 2005 és 2015 között.
Az eredmény az off jelzés mögött.

Bevetettem a normál Google keresés mellett a Grok 3 (beta) Deep Search illetve a Google Gemini legújabb Deep Research funkcionalitását, és ezek arra a konklúzióra jutottak több száz releváns web oldal átvizsgálása után,
Aki kicsit is ismeri a keresőmotorok működését, meg hogy Google kitalálói, a két huszonéves srác (asszem) esetében, hogy mi volt itt a forradalmi újítás, és miért adnak ezek (szerintem) nagyfokú kényelmet ma nekünk, pl. azzal, hogy a csillagászati mennyiségű irreleváns találatokkal nem zsibbasztanak minket, az nevet egy nagyot ezen a fenti keresési próbálkozáson.

Mert ha ez az adott oldal, nem tartalmaz 'kereszt-keresési' metalink-cuccokat, magyarul, kevés további oldal hivatkozik rá a neten valamilyen formában, akkor soha nem fogod megtalálni.
Soha.
Egyszerűen kiszaladt a harang-görbe alól, és odacsúszik pl. az ötezredik találati oldal közepére.

Ez a jelenség amúgy a fő kritikája az ilyen jellegű keresésnek. Hogy a 'periférián' kívüli tartományok gyakorlatilag láthatatlanok / hozzáférhetetlenek lesznek. A híres buborék-effektus.
Persze ott dolgoznak a világ legjobb programozói, félni nem kell, szóval a dolog finomodott erősen, ez biztos - pl. 'al-keresőrobotok' cikáznak a külső területeken is, további kereséséket / felderítéseket végezve (tiszta Mátrix, nem?), szóval, a fentiekhez ez csak egy kis színes...

Pletyka, az inkább jobban illik ide valóban.

Az én kedvenc történetem, hogy valamelyik nagy HighEnd són, Angolországban, nyitás előtt konstatálta a kiállító, hogy a méregdrága, de tényleg q.vadrága hálózati kábelből az egyik, az bizony az otthoni bemutatóteremben maradt. Kínjukban kimentek cigizni hátulra, és izzadtak, hogy most mi lesz. A kollégájuk kocsiba vágta magát nyilván, elhozni, de másfél órát valahogy ki kellett húzniuk. A szomszéd telken építkezés volt, ott volt egy betonkeverő, kikapcsolva. Ennek a világítós zöld drótját elvették, és ezzel kötötték be a cuccot.
A nyitás megvolt, a lánc szólt nagyon jól. A kolléga beérkezett, a drótot berakták, béke lett, minden OK.
A csattanó?, hát az, hogy hetekkel a só után is kaptak emaileket, hogy abból a prototípus, jelzés nélküli, élénkzöld kábelből vennének, mondják az árat, és adják a számlaszámot, már utalnak is...:)

Na, ezt is megtaláljátok?:)
(Éljenek a nagyon drága kábelek!!):))

Lezárt

Vissza: “Hifi”