Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

chord_ írta:
2025.03.23., vas. 17:55
kaef2 írta:
2025.03.23., vas. 12:41

Végeztem némi kutatást tehát, hogy létezhetett-e ilyen sajtótájékoztató amerikai hifi kiállításon 2005 és 2015 között.
Az eredmény az off jelzés mögött.

Bevetettem a normál Google keresés mellett a Grok 3 (beta) Deep Search illetve a Google Gemini legújabb Deep Research funkcionalitását, és ezek arra a konklúzióra jutottak több száz releváns web oldal átvizsgálása után,
Aki kicsit is ismeri a keresőmotorok működését, meg hogy Google kitalálói, a két huszonéves srác (asszem) esetében, hogy mi volt itt a forradalmi újítás, és miért adnak ezek (szerintem) nagyfokú kényelmet ma nekünk, pl. azzal, hogy a csillagászati mennyiségű irreleváns találatokkal nem zsibbasztanak minket, az nevet egy nagyot ezen a fenti keresési próbálkozáson.

Mert ha ez az adott oldal, nem tartalmaz 'kereszt-keresési' metalink-cuccokat, magyarul, kevés további oldal hivatkozik rá a neten valamilyen formában, akkor soha nem fogod megtalálni.
Soha.
Egyszerűen kiszaladt a harang-görbe alól, és odacsúszik pl. az ötezredik találati oldal közepére.
Nos a Grok 3 Beta Deep Search és a Gemini Deep Research funkcionalitása nem egyszerű Google keresés, nem véletlenül említettem meg őket. Ezek a szogáltatások ugyanis kutatnak, nem keresnek.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Futottam egy kört a Claude-dal és a Perplexity aggregátor szolgáltatással is, azok eredménye sem hozott semmi értékelhetőt. Mind a Gork, mind a Gemini keresés eltartott vagy jó 10-15 percig a kereszthivatkozások és a logikai kapcsolatok ellenőrzése és feldolgozása miatt. A Gemini több, mint 200 honlapot vizsgált meg a hivatkozások keresése során és generált egy 11 oldalas dokumentumot (Press Conferences by Cable Manufacturers at American High-End Audio Shows (2005-2015) címmel), benne 50 linkkel, a kiállítások felsorolásával, a kiállításokon megjelenő ismertebb kábelgyártókkal és elemezte azok jellemző és szokásos sajtó tevékenységét is.
Ahogy ezt Fülelek is írta, az eredeti poszt minden mondata furcsa, és a legenyhébb kifejezés rá, hogy maximum valamiféle pletykán alapulhatott valószínűleg. Ha alapult bármiféle konkrétumon egyáltalán.... Persze mindenki azt hisz el és azt talál hitelesnek, amihez csak kedve szottyan.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 292

Hozzászólás Szerző: pjm »

chord_ írta:
2025.03.23., vas. 17:55

A nyitás megvolt, a lánc szólt nagyon jól. A kolléga beérkezett, a drótot berakták, béke lett, minden OK.
A csattanó?, hát az, hogy hetekkel a só után is kaptak emaileket, hogy abból a prototípus, jelzés nélküli, élénkzöld kábelből vennének, mondják az árat, és adják a számlaszámot, már utalnak is...:)

Na, ezt is megtaláljátok?:)
(Éljenek a nagyon drága kábelek!!):))
Meseszerű. Aki kihallotta, hogy a ződ prototípus miatt szól olyan jól a rendszer és kért belőle, megértemelte volna, hogy adjanak neki olyat, vagy más, végső színben minimum 2000 fontért. :smile29:

De amúgy....
Nem értem, nem szól a pletyka arról, hogy a megérkező drága kábellel még jobb lett, vagy esetleg rosszabb. A sztori alapján adnék neki 50 százalékot. Vagy igen, vagy nem.
A csetdzsíppít inkább nem is zavarom a témával.
Mellékesen anno még az Akusztikával állítottunk ki a hájend són az Artotelben Budán.
Volt ott minden drágaság, nagy dínó, Nordost, meg Trivista. Utóbbi épp csak beesett a sóra, így történt, hogy este 10-kor amikor összeraktunk mindent, a teljesen szűz trivista irgalmatlanul rossz volt az adott rendszerben. Betettünk hát egy bejáratott 5350-et mert az volt kéznél, és szárnyalt. Másnap negy respektje volt a Creeknek. Attól még második naptól Restek elektronikát kapott, és azt sem mondanám, hogy később, más rendszerbe ne lett volna jobb a Trivista. (Ebben a formában én nem raktam utána össze)
De attól még ez a sztori is jól hangzana, ha az lenne a cél, hogy fikázzam a Musical Fidelityt. Mellékesen ez nem pletyka, mert a részese voltam.

Ettől még lehet a kábelmese igaz, mint mondtam, adok neki 50%-ot. Bár nekem elég hihetetlen ebben az aspektusban. Én egy ismeretlen rendszer hangjából nem szoktam egyetlen elemet kihallani. De tőlem biztosan kapott volna a zöld kábelből. Aki olyan, megérdemli a törődést.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára pjm 2025.03.23., vas. 20:21-kor.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

pali923 írta:
2025.03.23., vas. 18:11

Nem is értem, miért gondoltam, hogy ez ezüst drót. gondolkodik.gif Mindegy, amit hallok, az egyértelmű, akármiből is van. Ez egy drót valamilyen szigetelő cuccban, csak összefontam 2 szálat egy zöldsárgával. Azért húztam pamutba, hogy valahogy egyben legyen, és legyen valami formája. Hogy marad-e, az majd kiderül. Az egyszeri hifista azt mondaná, hogy még bejáratás alatt van, alakulhat a dolog akármerre. :D
Azt én sem értem, másról sem volt szó, mint hogy ónozott réz... :napsut: :D
Polycast szigetelésű a 600V verzió, ami ha el is marad a pamutostól, a PVC szigetelésnél mindenképpen jobb.

Én a földet is ugyanabból készítettem, ha már...
A drót gyorsan járódik, ráadásul nem sokat változik, nálam kb. két hét alatt beállt. ( 80 - 100 óra.)

Úgy tűnik, hogy a 12 - es a kissé szikárabb, fényesebb hangú rendszerekbe lehet ideális - azért vettem mindegyikből egy csomót, hogy az ÉN rendszerembe megtaláljam a megfelelőt - a 16 - os teljesen kiegyensúlyozott, nagyon komplett hang, hiány nélkül...
/ Már ahhoz képest persze, ami elvárható ebben a kategóriában, nem Avocado.../
De, ez sem fekete - fehér.
Például a Quadba most a két vékonyabb van bedugva, ott a 12 - es nem volt jó, de a forrás Sbooster tápegységébe a vastagabb, 12 - es játszik, és annak semmi baja nincsen vele, pedig papírforma szerint abba a kis fogyasztású készülékbe egyáltalán nem lenne való.... gondolkodik.gif
Van még egy szettre való a 16 - osból, ha lesz rá időm összerakom és bepróbálom oda, úgy már mind a három egyforma lesz.
De mondom, erősen sanszos, hogy ha a kissé mélyebb tónusú csöves helyén egy szikárabb hangú félvezetős lenne, teljesen más lenne a végső konkluzió a vastagabb drót tekintetében.
Nem tudom, mennyit tesz hozzá az általános pozitív összképhez az Oyaide dugózás és tartok tőle, nem is fogom megtudni, mert le nem szedem őket... :D

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3175

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2025.03.23., vas. 17:17
zoli73 írta:
2025.03.23., vas. 14:06

Sem Audioline, sem én nem a Duelundról írtunk, még csak nem is említettük.
Persze, hogy nem. :ohnoohnoohno:
A közvetlen negatív reakció és a nyilvánvaló áthallás miatt, mégis többen azt gondolhatják, hogy minden ónozott réz kábel egy hulladék, márkától függetlenűl.

Mondok egy példát, de talán érted anélkül is... gondolkodik.gif

Mondjuk, elmeséled, hogy mennyire szereted a JBL 5000Ti - t, amiről megemlíted többek között, hogy basz-reflex rendszerű doboz. / Remélem :D /
Erre én kapásból lereagálom. hogy egyszer hallottam egy valamilyen basz-reflex rendszerű ládát, aminek ronda szétfolyós, kontrollálatlan mélye, zavaros alja volt, hiányzott belőle a sebesség, a lendület, a feszesség. Magasba húzó, harsány rendszerek megzabolázására talán alkalmas lehet, de bizony az ilyen gyógyítgatás elég esetleges és zavaros dolog.

Nyilvánvaló lenne, hogy evvel az általánosítással ostobaságot beszélnék és erre rögtön fel is hívnád a figyelmemet.
De valszeg Voyager és Supravox is... gondolkodik.gif
Itt többen is elmondták a véleményüket ilyen-olyan ónozott kábelekről(valaki még a Duelund-ról is), de Te már megint csak az én véleményemet próbálod "kifilézni", illetve beleláttatni más dolgokat. Pedig én csak az általam készített kábelről mondtam véleményt, és mivel a sajátom volt, és egyedi darab, így akár még le is hulladékozhattam volna, ezzel senkinek sem adtam volna támpontot, de nem tettem. Inkább azt fogalmaztam meg, hogy milyen karakterű rendszerben illene, mint "gyógyír", más kérdés, hogy az eféle hangolgatásokat nem tartom célravezetőnek.
Megjegyzem, párhuzamosan(felváltva) használtam egy Zu Audio Mission hangfalkábellel, és bár volt köztük különbség, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik a jobb. A fent megfogalmazott kritikák csak akkor alakultak ki bennem pontosan, amikor feljebb léptem. Ez az "SK" kábel hosszú időre a fiókba került, a Zu-t eladtam, egy kb. négyszeres árú kábel váltotta, ami felszínre hoszta a két kábel sajátosságait.
Végül ezt az ominózus kábelt elajándékoztam egy fórumtársunknak.
Mivel részemről túlságosan is túltárgyaltnak tekintett a téma, így elengedném.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

mishow írta:
2025.03.23., vas. 08:46
Nem ezüst, hanem ónozott réz, de a visszacserére kíváncsi leszek.
Szerintem inkább azt mutat(hat)ja ez a nagy különbség, hogy a “kábelhámozás” mennyire befolyásol(hat)ja a hangot.
Nem is értem, miért gondoltam, hogy ez ezüst drót. gondolkodik.gif Mindegy, amit hallok, az egyértelmű, akármiből is van. Nem tudom, mire gondolsz hámozás alatt, én szerintem semmit nem hámoztam. Ez egy drót valamilyen szigetelő cuccban, csak összefontam 2 szálat egy zöldsárgával. Azért húztam pamutba, hogy valahogy egyben legyen, és legyen valami formája. Hogy marad-e, az majd kiderül. Az egyszeri hifista azt mondaná, hogy még bejáratás alatt van, alakulhat a dolog akármerre. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 977

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:
2025.03.23., vas. 12:41

Végeztem némi kutatást tehát, hogy létezhetett-e ilyen sajtótájékoztató amerikai hifi kiállításon 2005 és 2015 között.

Bevetettem a normál Google keresés mellett a Grok 3 (beta) Deep Search illetve a Google Gemini legújabb Deep Research funkcionalitását, és ezek arra a konklúzióra jutottak több száz releváns web oldal átvizsgálása után,
Aki kicsit is ismeri a keresőmotorok működését, meg hogy Google kitalálói, a két huszonéves srác (asszem) esetében, hogy mi volt itt a forradalmi újítás, és miért adnak ezek (szerintem) nagyfokú kényelmet ma nekünk, pl. azzal, hogy a csillagászati mennyiségű irreleváns találatokkal nem zsibbasztanak minket, az nevet egy nagyot ezen a fenti keresési próbálkozáson.

Mert ha ez az adott oldal, nem tartalmaz 'kereszt-keresési' metalink-cuccokat, magyarul, kevés további oldal hivatkozik rá a neten valamilyen formában, akkor soha nem fogod megtalálni.
Soha.
Egyszerűen kiszaladt a harang-görbe alól, és odacsúszik pl. az ötezredik találati oldal közepére.

Ez a jelenség amúgy a fő kritikája az ilyen jellegű keresésnek. Hogy a 'periférián' kívüli tartományok gyakorlatilag láthatatlanok / hozzáférhetetlenek lesznek. A híres buborék-effektus.
Persze ott dolgoznak a világ legjobb programozói, félni nem kell, szóval a dolog finomodott erősen, ez biztos - pl. 'al-keresőrobotok' cikáznak a külső területeken is, további kereséséket / felderítéseket végezve (tiszta Mátrix, nem?), szóval, a fentiekhez ez csak egy kis színes...

Pletyka, az inkább jobban illik ide valóban.

Az én kedvenc történetem, hogy valamelyik nagy HighEnd són, Angolországban, nyitás előtt konstatálta a kiállító, hogy a méregdrága, de tényleg q.vadrága hálózati kábelből az egyik, az bizony az otthoni bemutatóteremben maradt. Kínjukban kimentek cigizni hátulra, és izzadtak, hogy most mi lesz. A kollégájuk kocsiba vágta magát nyilván, elhozni, de másfél órát valahogy ki kellett húzniuk. A szomszéd telken építkezés volt, ott volt egy betonkeverő, kikapcsolva. Ennek a világítós zöld drótját elvették, és ezzel kötötték be a cuccot.
A nyitás megvolt, a lánc szólt nagyon jól. A kolléga beérkezett, a drótot berakták, béke lett, minden OK.
A csattanó?, hát az, hogy hetekkel a só után is kaptak emaileket, hogy abból a prototípus, jelzés nélküli, élénkzöld kábelből vennének, mondják az árat, és adják a számlaszámot, már utalnak is...:)

Na, ezt is megtaláljátok?:)
(Éljenek a nagyon drága kábelek!!):))
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:
2025.03.23., vas. 17:19

Azt célszerű leszűrni, hogy minden anyag, ami a kábel vezető része körül van, az befolyásolja a hangot. Vagy így, vagy úgy, vagy amúgy. A megoldások meg az alkalmazott anyagok száma szinte a végtelent közelíti; tehát már a formális matematika is azt mondja, hogy lehetséges nagyon jó hang-hatás a vastag / kompozit / stb. szigetelési megoldásokkal is.
Per pillanat hozzám az ellen-példa esetei jobban eljutottak, de ez csak saját megfigyelés.
Nyilván a kis manufaktúrák és DIY kábel barkácsolók fegyvertára a fejlesztések/kutatások tekintetében összehasonlíthatatlanul korlátozottabb, mint a nagy kábelgyáraké.
Logikusan azért terjedt el itt az összetett szigetelések helyett " kevesebb-jobb" elv, aminek eredménye pl. az egyszerű, de nagyon jó pamut szigetelés, amivel sok nagynevű márka is él.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2481

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2025.03.23., vas. 17:17
zoli73 írta:

A közvetlen negatív reakció és a nyilvánvaló áthallás miatt, mégis többen azt gondolhatják, hogy minden ónozott réz kábel egy hulladék, márkától függetlenűl.

Mondjuk, elmeséled, hogy mennyire szereted a JBL 5000Ti - t, amiről megemlíted többek között, hogy basz-reflex rendszerű doboz. / Remélem :D /
Erre én kapásból lereagálom. hogy egyszer hallottam egy valamilyen basz-reflex rendszerű ládát, aminek ronda szétfolyós, kontrollálatlan mélye, zavaros alja volt, hiányzott belőle a sebesség, a lendület, a feszesség. Magasba húzó, harsány rendszerek megzabolázására talán alkalmas lehet, de bizony az ilyen gyógyítgatás elég esetleges és zavaros dolog.

Nyilvánvaló lenne, hogy evvel az általánosítással ostobaságot beszélnék és erre rögtön fel is hívnád a figyelmemet.
Jól sejted:)
De sztem Zoli és asebestyén is nagyon óvatosan fogalmazott.
Lehet csak Te hallottad ezt bele.
Amit most kimagyarázol :P
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 977

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Shimano írta:
2025.03.23., vas. 11:31
chord_ írta:
2025.03.22., szomb. 18:45

Köpeny nélküli?
Várjatok, valahol hallottam már ilyesmiről... leszedni a gusztustalan külső PVC / akármi borítást... :)
Pontosabban a külső pvc borítást.Ezt nem nagy kaland leszedni,könnyen levágható.Hogy jobb e így azt nem tudom,de mivel ezt nem valószínű hogy a jobb hang miatt teszik fel a gyártók,ha nem inkább kényszerűségből,mert valamivel csak burkolni kell hogy bírja a mechanikus hatásokat,de ez itthon nem játszik.
Fülelek ajánlotta,a miértjét nem kérdeztem,és én nem is vetettem össze a két változatot,de rosszabb biztosan nem lett attól hogy nincs rajta a pvc burkolat.
Ha majd fülelek erre jár,és érez is inspirációt ezügyben infót adni,majd elmondja a miértekre a választ.
Vicceltem....
Ott volt a mosoly-jel.
Ez már régi téma. Én az 'újkori' (a Darvas-féle utáni) előretörését Cables ténykedésétől datálom; nálam már egy jó ideje ez az 'iskola' van, írtam is jó sokat erről.

Van egy hely, ahol a tápkábel kifogott rajtam, az övé sem illik oda, meg másé sem, már elengedtem ezt a projectet (a Pro-Ject-tel:)), fura módon ott az öntött szg drót a legjobb; itt a külső pvc lehúzás utáni javulás gyönyörűen kihallható.

Ne kövessük el azt a logikai hibát, hogy ez akkor azt jelenti, hogy minden borítás száműzendő, és a szigetelés meg a vastag izolációs geometria az ab ovo rossz.
Nem.
Azt célszerű leszűrni, hogy minden anyag, ami a kábel vezető része körül van, az befolyásolja a hangot. Vagy így, vagy úgy, vagy amúgy. A megoldások meg az alkalmazott anyagok száma szinte a végtelent közelíti; tehát már a formális matematika is azt mondja, hogy lehetséges nagyon jó hang-hatás a vastag / kompozit / stb. szigetelési megoldásokkal is.
Per pillanat hozzám az ellen-példa esetei jobban eljutottak, de ez csak saját megfigyelés.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.03.23., vas. 17:23-kor.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

zoli73 írta:
Rock60 írta:
2025.03.23., vas. 13:40
zoli73 írta:
2025.03.23., vas. 11:42
Nagyjából ugyanezt tapasztaltam én is. Volt egy saját készítésű hangfalkábelem, ami 4mm²-es sodrott, ónozsott rézből készült. A vezetőerek nem PVC, hanem valami Poli-olefin szigetelésűek voltak, tűzálló kábelből származtak.
Azért az általánosítással - itt is - csínján bánjunk. ;)
Ahogyan nincsen két egyforma hangú rézkábel, ezüstkábel, ezüstözött réz kábel, úgy nincsen két egyforma hangú ónozott rézkábel sem.
Amíg egyik - másik tűzálló kábelről feltételezhető, hogy nem kifejezetten audio célra fejlesztették, addig a Duelund - ot kifejezetten arra, így adjunk egy esélyt arra, hogy az utóbbi sokkal jobban szól.
Mind ettől függetlenűl a 4mm2 keresztmetszet fölösleges tápkábelnek is, de hsz kábelnek különösen sok.
Ez a túlzó méret sokkal felelősebb - különösen hsz kábel esetében - a deffiniálatlan, feldúsúlt mélyhangokért, mint egyáltalán az ónozás ténye.
A Duelund ónozott, sodrott, esetenként pamut/olaj szigetelésű kábelek hangját, következtetések és feltételezések helyett, tapasztalat szerzés végett, javasolnám gyakorlati úton - füleléssel - megítélni.
;peace;
De gondoltál rá!

Kép
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5131

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rudi meg kuncog, hogy jól megdolgoztatott titeket, persze, hogy nem volt igaz, amit állított, már a megfogalmazásnál megbukott nálam, az sem igaz, amikor tavaly saját magáról kérdezte AI-t, jócskán kikerekítette, de úgy érzem, nincs jelentősége a dolognak, most is hirdet két hálózati kábelt is a hifipinac apróban álnéven, sebaj, valaki csak rárepül majd.
Az biztos, hogy a pvc-ből öntött csatis hálózati kábeleknél jobb, amit készít, a többi hit és markecing kérdése.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.03.23., vas. 13:40
zoli73 írta:
audioline írta:
2025.03.23., vas. 09:11
Az ónozott réz kábelekkel az volt a tapasztalatom, hogy növelik a mélytartományt, legalább is ezt a hatást keltik. Viszont néhány nap járódás után számomra általában "fedett" volt a hangjuk.
Nagyjából ugyanezt tapasztaltam én is. Volt egy saját készítésű hangfalkábelem, ami 4mm²-es sodrott, ónozsott rézből készült. A vezetőerek nem PVC, hanem valami Poli-olefin szigetelésűek voltak, tűzálló kábelből származtak.
Ahogyan nincsen két egyforma hangú rézkábel, ezüstkábel, ezüstözött réz kábel, úgy nincsen két egyforma hangú ónozott rézkábel sem.
Amíg egyik - másik tűzálló kábelről feltételezhető, hogy nem kifejezetten audio célra fejlesztették, addig a Duelund - ot kifejezetten arra, így adjunk egy esélyt arra, hogy az utóbbi sokkal jobban szól.
Mind ettől függetlenűl a 4mm2 keresztmetszet fölösleges tápkábelnek is, de hsz kábelnek különösen sok.
Ez a túlzó méret sokkal felelősebb - különösen hsz kábel esetében - a deffiniálatlan, feldúsúlt mélyhangokért, mint egyáltalán az ónozás ténye.
A Duelund ónozott, sodrott, esetenként pamut/olaj szigetelésű kábelek hangját, következtetések és feltételezések helyett, tapasztalat szerzés végett, javasolnám gyakorlati úton - füleléssel - megítélni.
;peace;
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Őslakos
Őslakos

zoli73 írta:
audioline írta:
Az ónozott réz kábelekkel az volt a tapasztalatom, hogy növelik a mélytartományt, legalább is ezt a hatást keltik. Viszont néhány nap járódás után számomra általában "fedett" volt a hangjuk.
;peace;

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 292

Hozzászólás Szerző: pjm »

Hogy ti milyenek vagytok. Nem ismeritek azt a szót, hogy pletyka? :rolleyes:

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 417

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

A ChatGPT eredménye ebben a témában:
Képernyőkép 2025-03-23 130812.jpg
Képernyőkép 2025-03-23 130812.jpg (122.03 KiB) Megtekintve 952 alkalommal

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3574

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

kaef2 írta:
2025.03.22., szomb. 10:21
cables írta:
2025.03.22., szomb. 10:01
Kedves Ferenc!

Kb. 10 éve olvastam ezt és akkor nem gondoltam arra, hogy te 2025 márciusában kéred majd a linket.

De az én tapasztalatom a kábel külsőkről számomra ezt teljesen igazolta.
Melyik amerikai kiállítás? (nincs túl sok).
Melyik év?
Melyik kábelgyártó?

Már ennyivel is megelégednék.
Ha hivatkoznék egy sajtótájékoztatón elhangzottakra, akkor biztosan adnék hozzá információt is - nehogy parasztvakításnak tűnjön a történet.

Vagyis várnék továbbra is valami konkrétumot.
Ez volt az állítás, aminek a konkrét hátterére kiváncsi voltam:
Jó pár éve egy nagy amerikai audió show kiemelt terméke egy szerény külsejű IC kábel lett. A sajtó tájékoztatón egy újságíró megkérdezte a kábel fejlesztőjét, hogy miért nem igényesebb a kábel külseje. A fejlesztő szabadkozott: Sok mindent próbáltunk, de bármi amivel javítottuk a kábel külsőt az rontott a hangján!

[OFF - katt ide ha látni akarod]
Bevetettem a normál Google keresés mellett a Grok 3 (beta) Deep Search illetve a Google Gemini legújabb Deep Research funkcionalitását, és ezek arra a konklúzióra jutottak több száz releváns web oldal átvizsgálása után, hogy nem volt 2005 és 2015 között olyan sajtótájékoztató amerikai hifi kiállításokon, amit kábel gyártó tartott volna - az már az én következtetésem, hogy ennek következtében nem is hangozhatott el ilyen állítás sajtótájékozatón, újságírói kérdésre...
Screenshot 2025-03-23 at 12.16.50.png
Screenshot 2025-03-23 at 12.24.23.png
Amiben semmi meglepő nincs, 1988 óta járva a külföldi hifi kiállításokat és 1982 -től olvasva az angol nyelvű tudósításokat, nem nagyon találkoztam ilyen eseménnyel, mint ahogy nem nagyon találkoztam kiállítás kapcsán "kiemelt termék" státusszal sem, ha volt is ilyen, biztosan nagyon sok pénzbe került és a gyártó fizetett érte és nem a show szervezők adtak ilyen kiemelést csak úgy egy terméknek.

Azt nem zárnám, ki, hogy valamikor, valamilyen riportban egy gyártó mondhatta azt, ami az idézet tárgya, de hogy ez nem egy amerikai kiállításon megtartott sajtótájékoztatón hangzott el, biztosnak tekinthető. Mint ahogy az is, hogy a szóban forgó kábel nem volt kiemelt terméke egyetlen kiállításnak sem Amerikában.

A mesterséges intelligencia és én is tévedhetünk persze, ezért is lenne jó valami konkrétum.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

audioline írta:
Az ónozott réz kábelekkel az volt a tapasztalatom, hogy növelik a mélytartományt, legalább is ezt a hatást keltik. Viszont néhány nap járódás után számomra általában "fedett" volt a hangjuk. (Magánvélemény, lehet, hogy valakinek az a legjobb választás.) A "kábelhámozás" valóban jótékony hatású. Pamutba vagy paracordba húzva jobb, mint a vastag PVC burkolattal és még némi rezgéscsillapító hatása is van. Ahol kötelező az árnyékolás, arra természetesen ez nem vonatkozik.
Nagyjából ugyanezt tapasztaltam én is. Volt egy saját készítésű hangfalkábelem, ami 4mm²-es sodrott, ónozsott rézből készült. A vezetőerek nem PVC, hanem valami Poli-olefin szigetelésűek voltak, tűzálló kábelből származtak. Elsőre nagyon megnyerő, kissé hatásvadász hangot keltett, de hosszabb idő után kiderült róla, hogy hazudik. Emelte a mélyeket(terjengős,"lufis" volt), és a magasakat, de a legteteje hiányzott, az alja meg zavaros volt, és hiányzott belőle a sebesség, a lendület, a feszesség.
Talán harsány hangú rendszerek megzabolázására alkalmas lehetett volna, de az eféle gyógyítgatás elég esetleges, zavaros dolog.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2125

Hozzászólás Szerző: Shimano »

chord_ írta:
2025.03.22., szomb. 18:45

Köpeny nélküli?
Várjatok, valahol hallottam már ilyesmiről... leszedni a gusztustalan külső PVC / akármi borítást... :)
Pontosabban a külső pvc borítást.Ezt nem nagy kaland leszedni,könnyen levágható.Hogy jobb e így azt nem tudom,de mivel ezt nem valószínű hogy a jobb hang miatt teszik fel a gyártók,ha nem inkább kényszerűségből,mert valamivel csak burkolni kell hogy bírja a mechanikus hatásokat,de ez itthon nem játszik.
Fülelek ajánlotta,a miértjét nem kérdeztem,és én nem is vetettem össze a két változatot,de rosszabb biztosan nem lett attól hogy nincs rajta a pvc burkolat.
Ha majd fülelek erre jár,és érez is inspirációt ezügyben infót adni,majd elmondja a miértekre a választ.

Rock60
Őslakos
Őslakos

audioline írta:
A "kábelhámozás" valóban jótékony hatású.
Ebben lehet valami, de ennek súlyozása függ a keresztmetszettől és valóban rendszerfüggő...
A Duelundot nem érdemes hámozgatni, hiszen ott a pamut szigetelésű verzió, ami IC - re és hsz kábelhez már gyári állapotában is kiváló.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

Rock60 írta:
2025.03.23., vas. 09:24
...Aki szerelt már bicaj bowdent, ismeri a kis fém alkatrészt, a külső végét lezáró kis fém hüvelyt. Nem tom, mi a hivatalos neve...
bowdensapka leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Őslakos
Őslakos

pali923 írta:
2025.03.22., szomb. 23:41

Láttam, és csak újabb lendületet adott, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Amit vettem elég olcsó volt, valószínűleg ezért is vettem ezt. Én is belehúztam (nem volt könnyű) pamutba.
Miért húztad be ? Meghámoztad előtte ? gondolkodik.gif
Ha a polycast szigetelés érintkezik a vezetővel, a +pamut nem igen oszt-szoroz már a hangján.
Képzeld, milyen torna volt a pamutra ráhúzni a pamutot, aztán még egyszer ! :D

/ Aki szerelt már bicaj bowdent, ismeri a kis fém alkatrészt, a külső végét lezáró kis fém hüvelyt. Nem tom, mi a hivatalos neve... Ha azt ráhúzod a behúzandó drót végére, az nagyban megkönnyíti a pamut-csőbe tologatást. :kiss: /

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

Az ónozott réz kábelekkel az volt a tapasztalatom, hogy növelik a mélytartományt, legalább is ezt a hatást keltik. Viszont néhány nap járódás után számomra általában "fedett" volt a hangjuk. (Magánvélemény, lehet, hogy valakinek az a legjobb választás.) A "kábelhámozás" valóban jótékony hatású. Pamutba vagy paracordba húzva jobb, mint a vastag PVC burkolattal és még némi rezgéscsillapító hatása is van. Ahol kötelező az árnyékolás, arra természetesen ez nem vonatkozik.
.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

pali923 írta:
2025.03.22., szomb. 23:41
Nem csak a mély lett több, hanem tényleg más a dinamika is. (Egyébként ennyit arról, hogy az ezüst drótok a magasakat tolják meg.) A legmegdöbbentőbb, hogy az első pillanattól lehet hallani, hogy ez nagyon más, mint a korábbi drótok.
Nem ezüst, hanem ónozott réz, de a visszacserére kíváncsi leszek.
Szerintem inkább azt mutat(hat)ja ez a nagy különbség, hogy a “kábelhámozás” mennyire befolyásol(hat)ja a hangot.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1207

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Rock60 írta:
2025.03.22., szomb. 20:53
Írtam pár hete - ezek szerint nem láttad - hogy fonogattam én is Duelundot a 12 - esből és a 16 - osból is.
Láttam, és csak újabb lendületet adott, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Amit vettem elég olcsó volt, valószínűleg ezért is vettem ezt. Én is belehúztam (nem volt könnyű) pamutba. Ehhez is van egy tippem: innen rendeltem, sokféle vastagság és szín is van, egészen extrémek is: https://www.bubulakovo.hu/?search_term= ... 17&lb.qu=1

Nem csak a mély lett több, hanem tényleg más a dinamika is. (Egyébként ennyit arról, hogy az ezüst drótok a magasakat tolják meg.) A legmegdöbbentőbb, hogy az első pillanattól lehet hallani, hogy ez nagyon más, mint a korábbi drótok. Biztos, hogy nem tetszik mindenkinek, és az is, hogy nem minden rendszerbe passzol, de jó demonstráció ahhoz, hogy nagyon nem mindegy a tápkábel (sem). Még hallgatom kicsit, aztán visszadugom az előző kábelt, kíváncsi vagyok, mit fogok hallani.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”