Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati audio lejátszók

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 360

Re: Hálózati audio lejátszók

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

vazze írta:
2025.05.14., szer. 19:46
Wiim Pro+ -al van valakinek tapasztalata? Úgy értem mint komplett hálózati lejátszó a saját dac-jával.
Érdemes foglalkozni vele vagy leginkább csak mint futómű és digit kimeneten használni?
Lehet alternatíva a használtan sokkal drágább Lendemann Limetree Network ellenében?
A wiim ultrát ismerem. Hogy érdemes-e foglalkozni vele, nem kérdés, de hallgassa meg, akit érdekel. Ami ,,sokkal" drágább, nem biztos, hogy akár egy kicsivel is jobb... sad.gif
A gondolkodás nem megerőltető...

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1380

Hozzászólás Szerző: vazze »

Wiim Pro+ -al van valakinek tapasztalata? Úgy értem mint komplett hálózati lejátszó a saját dac-jával.
Érdemes foglalkozni vele vagy leginkább csak mint futómű és digit kimeneten használni?
Lehet alternatíva a használtan sokkal drágább Lendemann Limetree Network ellenében?
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

marantzfan
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 17

Re: Allo Digione Volumioval + TMP táp

Hozzászólás Szerző: marantzfan »

Nekem van mindkettő. Az Allo DigiOne Signature technikailag és hangminőségben is jelentősen fejlettebb, mint az alap DigiOne. Bár az alapverzió is kiváló, a Signature egyértelműen magasabb ligát képvisel, főleg tisztaság, részletezettség és instrument separation terén.

Fő különbségek:
• Tápegység és zajszűrés:
A DigiOne Signature két külön tápcsatlakozót használ: egyet a Raspberry Pi (ún. „dirty power”), egyet pedig magának a DigiOne Signature-nek („clean power”). Ez lehetővé teszi, hogy a digitális jel útja teljesen el legyen választva a zajosabb Pi-től, galvanikus leválasztással és fejlett zajszűréssel. Az alap DigiOne csak egy tápcsatlakozót használ, és nem választja szét ilyen szinten a tápellátást.
• Órajel és jitter:
A Signature verzióban a Pi órajelét teljesen elvetik, és saját, rendkívül alacsony jitterű (Allo szerint <400 femtoszekundum) órajelet használnak, hogy a digitális SPDIF jel a lehető legtisztább legyen.
• Szuperkondenzátor:
A DigiOne Signature tartalmaz egy szuperkondenzátort, amely azonnali, tiszta energiát biztosít a kritikus áramköröknek, tovább csökkentve a zajt.
• BNC kimenet:
A Signature verzió BNC kimenetet is kínál az RCA mellett, ami jobb impedanciaillesztést és még tisztább jelet eredményezhet, ha a DAC is támogatja.

A DigiOne Signature zajszintje és jittere extrém alacsony, a BNC kimenet pedig még tisztább jelet ad, mint az RCA. Míg az alap DigiOne is már nagyon jó a Signature minden szempontból jobb a Signature egyértelműen a felső kategóriát képviseli.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3542

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Zolee6969 írta:
2025.04.15., kedd 13:59
kaef2 írta:
2025.03.22., szomb. 11:08
robi-k írta:
2025.03.22., szomb. 09:55

Igen, vannak problémák az AD186X alkalmazása esetén. Tény, a TDA1541-t könnyebb alkalmazni.
Az AD1862 csak egy példa volt arra vonatkozóan, hogy a régi R2R DAC chipek most is elérhetők, és ma is SNR és THD szempontjából tiszteletreméltó paraméterekkel rendelkeznek.

Azonban a korszerű DAC chipek között is vannak nagyon érdekes megoldások, pl. az 135 db-s AK4499EXEQ sztereó DAC chip, ami nem más, mint egy sztereó R2R chip. Bár az AKM ezt az R2R DAC chipet az AK4191EQ delta-sigma modulátor chippel együtt javasolja alkalmazni, de lehetséges más alkalmazási modell is.
A Sabo Audio streamert a hétvégén 6 másik DAC kíséretében hallgatják meg nálam páran. Van köztük kétféle AKM chipes (4493 és 4499EQ), Amanero és XMOS interfészes, oldalanként 6 db AD1955 D/A chipes, ESS9038 Pro-val szerelt, TDA 1543-as és hozzájuk kétféle Roon Core szerver és egy külső USB konverter.

2C812209-91C8-48EF-B84C-108F1A7EEE67.JPEG

D2F1D810-AA95-44DB-8348-06752C2CF45F.JPEG

E1A46E8D-ECB2-4F99-ACEB-D2730A303808.JPEG

9D0F2F5B-279E-4540-8CC9-4EC24CBA0DA0.JPEG

Ha lesz valami érdemi tanulság megírom, de nem számítok semmi egetrengetően meglepő dologra,

Kedves kaef2,

érdeklődve várom a "múlt" vasárnapi chip/ DAC találkozó eredményét, ahol a Sabo Streamer 23 Signature (Gold?) volt az egyik alany.

köszönettel
Igen a Gold volt az alany.

Mindenkinek tetszett, azzal együtt is, hogy a 192kHz/24 bit vagy nagyobb felbontású (és DSD) anyagokat lejátszás közben kellett 96kHz/24 bitre konvertálni akár a Roonnal, akár Audirvanával. Streamerként (Roon végpontként) egy picivel jobban tetszett (nekem legalábbis), mint az USB bemenetről (Audirvánával), de leheletnyi a különbség és többen nem így hallották... :smile53:

Roon esetében nem nagyon volt érzékeny arra, hogy milyen szerver platformon fut a Roon Core, ami más streamerek esetében gyakran mutat jelentős különbséget.

Ha valakinek belefér az életébe a 96 kHz max mintavételezés, akkor kevés élvezetesebb hangú streamert fog találni a piacon nem csak a hazai, de nemzetközi szinten sem.

Azt már csak a poén kedvéért jegyzem meg, hogy az egyik vendég a szeánsz végén megvette az Accuphase DP-78 SACD játszót, és az Audio GD DDC -t is elvitte valaki, akinek egy másik, újabb Accuphase SACD játszója van otthon. A Gustard A22-t is elvitte egy barátom, pedig azt nem akartam egyáltalán eladni.

Az Amanero interfaces hobby AKM DAC is jól megállta a helyét a nagyágyúk között. A pár tízezer forintos alkatrész költsége és az aluminium félig "doboz", vagyis háztalansága meg a kapcsoló üzemű tápja ellenére is.

Jól megállta a helyét a Siltech és Crystal Cable ezüst / arany, Wireworld ezüst (Platinum) kábelekkel szemben a Sabo ezüst. Galvanic kábelezése és Máthé Kálmán ezüst USB kábele is.

Zolee6969
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: Zolee6969 »

kaef2 írta:
2025.03.22., szomb. 11:08
robi-k írta:
sutemenyx írta:
2025.03.22., szomb. 08:25
Nem ilyen egyszerű sajnos...Na szóval az AD1862 chip használata teljesen más körítést feltételez.
Igen, vannak problémák az AD186X alkalmazása esetén. Tény, a TDA1541-t könnyebb alkalmazni.
Az AD1862 csak egy példa volt arra vonatkozóan, hogy a régi R2R DAC chipek most is elérhetők, és ma is SNR és THD szempontjából tiszteletreméltó paraméterekkel rendelkeznek.

Azonban a korszerű DAC chipek között is vannak nagyon érdekes megoldások, pl. az 135 db-s AK4499EXEQ sztereó DAC chip, ami nem más, mint egy sztereó R2R chip. Bár az AKM ezt az R2R DAC chipet az AK4191EQ delta-sigma modulátor chippel együtt javasolja alkalmazni, de lehetséges más alkalmazási modell is.
A Sabo Audio streamert a hétvégén 6 másik DAC kíséretében hallgatják meg nálam páran. Van köztük kétféle AKM chipes (4493 és 4499EQ), Amanero és XMOS interfészes, oldalanként 6 db AD1955 D/A chipes, ESS9038 Pro-val szerelt, TDA 1543-as és hozzájuk kétféle Roon Core szerver és egy külső USB konverter.

Ha lesz valami érdemi tanulság megírom, de nem számítok semmi egetrengetően meglepő dologra,

Kedves kaef2,

érdeklődve várom a "múlt" vasárnapi chip/ DAC találkozó eredményét, ahol a Sabo Streamer 23 Signature (Gold?) volt az egyik alany.

köszönettel
T+A PA3100HV integrált; SABO STREAMER 23 SIGNATURE GOLD, Audio Physic Codex hangfal,Transrotor Fat Bob S TMD lemezjátszó, TMP-TEP phono; EMT JSD Pure Black,TR5009 hangkar,TEP kábelek,TEP trafó, Sony CDP XA50ES CD;Finalizer Lite,Hydra Ceramic Natural LAN

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: andarson »

-KP- írta:
2025.04.03., csüt. 19:07
Na úgy tűnik végre a Linn-nél is eljutottak oda, hogy a hálózati lejátszójuk lejátsza a DSD-t. Jó sokáig tartott..
A katalyst dac-tól lejátszák a DSD-t, 2016-2017-től.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1678

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Na úgy tűnik végre a Linn-nél is eljutottak oda, hogy a hálózati lejátszójuk lejátsza a DSD-t. Jó sokáig tartott..

frankoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 155

Hozzászólás Szerző: frankoo »

Kezd érdekes lenni a dolog! :D

A Malacot nem ismerem, a Wiim pro-t és Ultrát igen és a Topping E30-ot is! A Topping E30 szerintem nagyon jó bármilyen lejátszóval, ha egy analóg tápot kötsz elé, sokkal jobb mint Wiim Pro egymagában! A kettő együtt viszont nagyon jó! Az Ultra önmagában is elég jó, Toppinggal még nem párosítottam össze, de szerintem az ultra DAC-ja felveszi a versenyt a Topinggal! Remélem érthető!

Ez persze nálam, az én rendszeremben!

clearsound írta:
2025.04.01., kedd 20:46
Nagyon köszönöm a sok új és hasznos infót.
A Wiim Ultrat abszolút nem ismertem, lehet, hogy érdemes lenne meghallgatnom?
Még egyszer köszönöm.
Üdv.
alto írta:
2025.04.01., kedd 19:22
clearsound írta:
2025.03.31., hétf. 22:56
Sziasztok,

Meg kell védenem a Marantz HD-DAC1-t, mivel csak most olvastam ezt a nagyon lesújtó véleményt.

Érdekes nálam pont ellentétesen szerepelt!
Az én rendszereimben (Marantz HD-DAC1, Laptop, vagy Wiim Mini, és Arcam Alpha 10, JM Lab Electra 920, vagy JM Lab Cobalt 816) nagyon bevált a Marantz HD-DAC1.
Nagyon szép, természetes, nyugodt, zenei hangot produkál, viszonylag szép térhatással! Nagyon szereti a klasszikus, a jazz, az akusztikus, az énekes zenéket. A kemény, ill. a tüc-tüc zene lehet, hogy nem a kedvence, de azért el van vele.
(Ne feledjétek az ára ma, használtan kb. 150-160 eFt, és ezért a pénzért, szerintem, AJÁNDÉK!)

Nálam pl. a Topping (D70S, ill. E30) nem igazán jött be.
Ezek túlzottan és fárasztóan részletező, magasba húzó, időnként kiürülő hangúak, hangzásúak voltak. A terük is általában csak 2 dimenziós volt!? Gyorsan (pár hét után!) el is adtam őket!

Próbálkoztam a Cambridge Audio StreamMagic 6 v2.0-vel is.
De ennél is lényegesen jobbnak tűnt a Marantz HD-DAC1, Wiim Mini combo hangja.
Ezért a Cambridge Audio StreamMagic 6 v2.0-t is eladtam.

Ha a Marantz HD-DAC1-et egy jó minőségi optikai kábelen -pl. Audioquest Vodka- keresztül kiegészítitek egy Wiim Minivel (ennek csupán 30 eFt az új ára!!!), akkor egy nagyon olcsó és jó hangú streamert kaptok, pl. Tidal, vagy internetes rádiók hallgatására.
(Bocsánat, egy pici turpisság azért van itt a fenti jó hangzás elérésében: Ez maga az "Audioquest Vodka 0,75m optikai kábel", melynek mai ára kb. 95 eFt. Ez igen húzós, de szerintem a kábel hangzása, a hangképe ezt bőven megéri. Nincs más út, meg kell hallgatni!)

Szóval az én 2 db rendszeremen 2 db Marantz HD-DAC1 - Laptop/Wiim Mini combo üzemel, melyek hangjával, hangzásával teljesen elégedett vagyok.

Szóval, szerintem ne írjátok le ilyen könnyen a Marantz HD-DAC1-et!
Ebből is látszik, hogy mások véleménye alapján nem nagyon szabad vásárlási döntést hozni. Árultam anno ezt a Marantzot, ismerem a hangját, és továbbra is elég gyengének tartom. De legalább a Toppingok megítélésében egyezik a véleményünk. :D

Csatlakozva az előttem szólóhoz, szerintem is a Wiim Mini helyett érdemes lenne inkább egy Wiim Pro-t futóműnek használni. Még azt is megkockáztatom, hogy többet hozna hangminőségben, mint a Vodka kábel egy mezei Toslink kábelhez képest.

Egyébként még az is könnyen megeshet, hogy egy Wiim Ultra a saját beépített DAC-jával jobban szólna mint ez a Wiim Mini-AQ Vodka-HD DAC1 kombó. És ez még mindig csak egy belépő szintű forráskészülék.
www.nanoenergizer.hu
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Micromega M-One - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Sansui SR-222MKV
Audio 2: Carver CT7 - Forté Audio - Sonofer SF6 - XTZ 99W12.16 - Sansui SR-222MKV

clearsound
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: clearsound »

Nagyon köszönöm a sok új és hasznos infót.
A Wiim Ultrat abszolút nem ismertem, lehet, hogy érdemes lenne meghallgatnom?
Még egyszer köszönöm.
Üdv.
alto írta:
2025.04.01., kedd 19:22
clearsound írta:
Sziasztok,

Meg kell védenem a Marantz HD-DAC1-t, mivel csak most olvastam ezt a nagyon lesújtó véleményt.

Az én rendszereimben (Marantz HD-DAC1, Laptop, vagy Wiim Mini, és Arcam Alpha 10, JM Lab Electra 920, vagy JM Lab Cobalt 816) nagyon bevált a Marantz HD-DAC1.
Nagyon szép, természetes, nyugodt, zenei hangot produkál, viszonylag szép térhatással! Nagyon szereti a klasszikus, a jazz, az akusztikus, az énekes zenéket. A kemény, ill. a tüc-tüc zene lehet, hogy nem a kedvence, de azért el van vele.
(Ne feledjétek az ára ma, használtan kb. 150-160 eFt, és ezért a pénzért, szerintem, AJÁNDÉK!)

Ezek túlzottan és fárasztóan részletező, magasba húzó, időnként kiürülő hangúak, hangzásúak voltak. A terük is általában csak 2 dimenziós volt!? Gyorsan (pár hét után!) el is adtam őket!

Ha a Marantz HD-DAC1-et egy jó minőségi optikai kábelen -pl. Audioquest Vodka- keresztül kiegészítitek egy Wiim Minivel (ennek csupán 30 eFt az új ára!!!), akkor egy nagyon olcsó és jó hangú streamert kaptok, pl. Tidal, vagy internetes rádiók hallgatására.
(Bocsánat, egy pici turpisság azért van itt a fenti jó hangzás elérésében: Ez maga az "Audioquest Vodka 0,75m optikai kábel", melynek mai ára kb. 95 eFt. Ez igen húzós, de szerintem a kábel hangzása, a hangképe ezt bőven megéri. Nincs más út, meg kell hallgatni!)

Szóval az én 2 db rendszeremen 2 db Marantz HD-DAC1 - Laptop/Wiim Mini combo üzemel, melyek hangjával, hangzásával teljesen elégedett vagyok.

Ebből is látszik, hogy mások véleménye alapján nem nagyon szabad vásárlási döntést hozni. Árultam anno ezt a Marantzot, ismerem a hangját, és továbbra is elég gyengének tartom. De legalább a Toppingok megítélésében egyezik a véleményünk. :D

Csatlakozva az előttem szólóhoz, szerintem is a Wiim Mini helyett érdemes lenne inkább egy Wiim Pro-t futóműnek használni. Még azt is megkockáztatom, hogy többet hozna hangminőségben, mint a Vodka kábel egy mezei Toslink kábelhez képest.

Egyébként még az is könnyen megeshet, hogy egy Wiim Ultra a saját beépített DAC-jával jobban szólna mint ez a Wiim Mini-AQ Vodka-HD DAC1 kombó. És ez még mindig csak egy belépő szintű forráskészülék.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3145
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

clearsound írta:
Sziasztok,

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2512

Hozzászólás Szerző: mishow »

clearsound írta:
...
A Marantz dacot nem ismerem, ahhoz nem tudok hozzászólni, viszont a Wiim olcsó streamereit kipróbáltam, és határozottan kijelenhetem, hogy a Wiim PRO nagyságrendekkel szól jobban a Mininél. Használtan 40-45eFt körül már szokott lenni, és még egy alap telefon dugasztáppal is jobb a hangja, egy lineáris táppal kiegészítve pedig egész komoly rendszerekben helyt tud állni futóműként. Akár az AQ Vodkával, akár egy jó koaxszal hallgatod, biztosan nem fogsz csalódni. A Mini is ügyes kis cucc, de inkább régebbi alap hifi "okosításához" való, aki igényes külső dackal használja (ahogy te is), annak érdemes feljebb lépni a PRO-ra. A PRO Plus ebben az esetben felesleges, mert csak a dacban különböznek, a futómű részük teljesen azonos.

clearsound
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: clearsound »

Sziasztok,

alto írta:
2023.06.24., szomb. 14:07
mishow írta:
2023.06.24., szomb. 10:07
Alex_Aston írta:
2023.06.23., pén. 20:26
Bő egy hét Musicbook hallgatás követően ….
Nem tudom megunni
Ha belegondolsz, nem is csoda.
A Network - bár korrekt kis mindenes a maga kategóriájában - nem a te rendszered kiszolgálására készült, főleg a dac része.
A streaming kártya tippem szerint kb ugyanaz lehet, de a dac rész durva kategória ugrás (persze árban is).
Az összehasonlítás akkor lenne fair, ha mondjuk egy Bridge (akár a TMP táppal) után kötöttél volna egy külső dacot, pl egy HD DAC-1-et (figyelembe véve a márkahűségedet).
Na azt a versenyt én is szívesen meghallhatnám!

…. és még mielőtt félreérthető lenne: gratula az új szerzeményhez, és örülök az örömödnek! :smile53: Sok jó zenét hozzá!
A Marantz HD DAC1 egy nem túl jól sikerült termék volt, gyenge hanggal. Le is álltak vele elég gyorsan, és nincs is utódja, az önálló DAC-ok ezen árkategóriáját azóta teljesen leuralták a kínai Shenzhen Audio különböző brandjei (Topping, Gustard, SMSL, Yaqin, Yulong, stb.)
Csatolmányok
Arcam Alpha 10IMG_20230309_195323-k.jpg
Arcam Alpha10-Arcam Alpha CD8-Marantz HD-DAC1-JmLaqb Cobalt 816_Isotek Aquarius.jpg

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: rTom »

Ti most kockáztok itt, vagy egy villamosmérnöki keresztfélév indult el?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

robi-k írta:
sutemenyx írta:
Nem ilyen egyszerű sajnos...Na szóval az AD1862 chip használata teljesen más körítést feltételez.

robi-k
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 168

Hozzászólás Szerző: robi-k »

sutemenyx írta:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2870
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

robi-k írta:
2025.03.21., pén. 22:32
sutemenyx írta:
2025.03.21., pén. 20:28
A TDA1541-gyel jók a korábbi tapasztalatok hangminőség és megbízhatóság terén is (42éve mennek)...Mindemellett pedig tud 192kHz mintavételezést, ami egyáltalán nem kevés. Szóval nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk jó vagy jobb megoldásnak.
Ha már R-2R chipek, az AD1862N paramétereiben https://rocelec.widen.net/view/pdf/d0zj ... e&u=5oefqw jobb, mint a TDA1541A, mai napig gyártják és kapható is a kereskedelemben https://www.digikey.be/en/products/deta ... p3PJul2gTP
Megelőzve az a választ, hogy a TDA1541A hangja szebb: már korábban rögzítettük, hogy a hangot nagyrészében a DAC körítése és a kimenő analóg rész határozza meg.
Nem ilyen egyszerű sajnos. Az AD1862N egy monó dac chip, tehát minimum 2db kell belőle, ami magával vonja, hogy nem lehet multiplexelt I2S adatvonalról meghajtani. Ha nem lehet, akkor kell egy köztes hardver, ami szétkapuzza a multiplexelt jelet az egyes dac chipekhez. Viszont ez sem ilyen egyszerű, mert úgy a két csatorna adat bitjei nem felváltva jönnek, hanem egymás után 2 blokkban, nincs kizárva, hogy szükséges mégegy köztes tároló. A word clock pedig teljesen más formátumú. Vagy lehet használni valamelyik SMxxxx túlmintavételező chipet, de akkor meg ugrik az a lehetőség, hogy a sokkal szofisztikáltabb -akár Sygnalist-os - felskálázó szűrők működjenek. Na szóval az AD1862 chip használata teljesen más körítést feltételez.
Van aki ilyesmit használ, az Audio Note nagyobb dacjaiban és az Aries Cerat Kassandra-ban pl AD1865-ösök dolgoznak, de egyikben sincs streaming, hanem SPDIF a fő bemeneti formátum.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2006

Hozzászólás Szerző: wittao »

Es ugyanolyan korites kell neki, mint a TDA-nak?
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

robi-k
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

sutemenyx írta:
2025.03.21., pén. 20:28
A TDA1541-gyel jók a korábbi tapasztalatok hangminőség és megbízhatóság terén is (42éve mennek)...Mindemellett pedig tud 192kHz mintavételezést, ami egyáltalán nem kevés. Szóval nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk jó vagy jobb megoldásnak.
Ha már R-2R chipek, az AD1862N paramétereiben https://rocelec.widen.net/view/pdf/d0zj ... e&u=5oefqw jobb, mint a TDA1541A, mai napig gyártják és kapható is a kereskedelemben https://www.digikey.be/en/products/deta ... p3PJul2gTP
Megelőzve az a választ, hogy a TDA1541A hangja szebb: már korábban rögzítettük, hogy a hangot nagyrészében a DAC körítése és a kimenő analóg rész határozza meg.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2870
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

robi-k írta:
2025.03.20., csüt. 15:55
juliush írta:
2025.03.20., csüt. 15:43
robi-k írta:
2025.03.20., csüt. 14:52

A gyártó https://saboaudio.eu/Streamer23Signature.html hónlapja szerint R2R technológiát alkalmaznak, idézem:
Ha ez most cáfolat akar lenni, a TDA chip R2R architektúrájú, nem csak a diszkrét ellenállásokból építkező létrahálózatok azok.
A TDA 1541A chip valóban 16 bites architektúrájú (elméleti/felépítési szinten), de 2025-ben biztos, hogy nincs jobb megoldás egy high-end szegmensben versenyző hálózati lejátszónál/DAC-nál?
A TDA1541-gyel jók a korábbi tapasztalatok hangminőség és megbízhatóság terén is (42éve mennek). Lehetne csinálni preciziós ellenállások hálozatából és egy fpga-ból is egy elvileg korszerű dacot, de vannak hátrányai a dolognak. Az egyik, hogy az ellenálláshálózat tagjaihoz jelentősen eltérő hosszúságú fóliacsíkok mennének, ami felesleges plusz elemként épülne be a jelútba, és az fpga használata azt kívánja hogy megírt kód fusson rajta, tehát szoftver is kerülne a konverzió folyamatába. Plusz igen, zavarérzékenyebb is lenne. A TDA chip ezzel szemben sima shift regiszterekkel írja be az adatfolyamot, nem fut rajta kód, így pl master clockra sincsen szüksége. Maga a topológia így baromi egyszerű, önműködő, a belső jelutak pedig iszonyatosan rövidek. Ezeket mind-mind fontosnak gondolom. Mindemellett pedig tud 192kHz mintavételezést, ami egyáltalán nem kevés. Szóval nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk jó vagy jobb megoldásnak.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

robi-k
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

De mindentől függetlenül gratulálok a Sabo Audio csapatnak, csak így tovább!

robi-k
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

juliush írta:
2025.03.20., csüt. 16:50
Valahogy úgy gondolom, hogy igazán lineáris viselkedésű R2R hálózatot könnyebb kialakítani egy inherensen egyenletesebb hőeloszlású kerámia/műanyagtokban elhelyezett lézergravírozott létrahálóval, mint a berendezés belsejében "csupaszon" álló, tenyérnyi nyákon, összeválogatott diszkrét ellenállásokból építkezővel, bármennyire szűk specifikációval dolgoznak is. Nem ritka, hogy ezek irregularitását egyedileg szoftveresen kell korrigálni FPGA-ban megvalósított DSP-vel.
Bár a diszkrét R2R vitathatatlanul nagyobbat üt vizuálisan, tehát könnyebb komolyabb játékosként pozícionálni a piacon.
Alapvetően igazad van, bár a korszerű gyártástechnológia és az alkatrészbázis megengedi, hogy diszkrét elemekből is kíváló R2R létramodulok készüljenek. Ezért készít pl. az MSB egyedi gyártású R2R modulokat https://msbtechnology.com/dacs/dac-modules/ a saját DAC-hoz.
Esetleg Sabo Audio is követhetné ezt az utat, akár úg is, ahogyan a Topping tette a Centaurus DAC-nál - ők a Holo Audio R2R https://www.toppingaudio.com/product-item/centaurus moduljait használják.
Nem azt mondom, hogy a Sabo Audio is pl. Holo Audio modulokat alkalmazzon, nekem az MSB koncepciója jobban tetszik (saját egyedi fejlesztés).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára robi-k 2025.03.20., csüt. 19:53-kor.

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 85

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

kaef2 írta:
2025.03.20., csüt. 16:47
white-tiger írta:
2025.03.20., csüt. 15:05
robi-k írta:

A gyártó https://saboaudio.eu/Streamer23Signature.html hónlapja szerint R2R technológiát alkalmaznak, idézem:
"Our Streamer 23 Signature​ unit is also an amazing R-2R technology Digital to Analog converter... ​The 16bit R-2R converter is directly connected to the I2S output of the Raspberry PI, therefore only 4 wires (printed lines) are needed between the computer and the converter, omitting the conversion and the extra electronics in the signal path between them.
There’s a fixed third-order filter at the output of the converter, which cuts off unwanted results of oversampling frequency.
Conversion is done without hardware oversampling, so the converter runs in NOS mode. However, oversampling can still be achieved by using the internal upsampler modules of the operating system. Oversampling could be chosen well up to 192kHz / 16bit quality. Even some sophisticated upsampling filters can be used this way, eg. with HQPlayer.
"
Fő, hogy kapni lehet… :D
A közösségi médiában általában az áron való sajnálkozás a legfeleslegesebb, nem lett tőle még semmi soha olcsóbb....
Persze ha jól esik...
Nem sajnálom, annyira árazza be amennyire akarja... A vásárló meg majd dönt.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4008

Hozzászólás Szerző: juliush »

Valahogy úgy gondolom, hogy igazán lineáris viselkedésű R2R hálózatot könnyebb kialakítani egy inherensen egyenletesebb hőeloszlású kerámia/műanyagtokban elhelyezett lézergravírozott létrahálóval, mint a berendezés belsejében "csupaszon" álló, tenyérnyi nyákon, összeválogatott diszkrét ellenállásokból építkezővel, bármennyire szűk specifikációval dolgoznak is. Nem ritka, hogy ezek irregularitását egyedileg szoftveresen kell korrigálni FPGA-ban megvalósított DSP-vel.
Bár a diszkrét R2R vitathatatlanul nagyobbat üt vizuálisan, tehát könnyebb komolyabb játékosként pozícionálni a piacon.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

white-tiger írta:
2025.03.20., csüt. 15:05
robi-k írta:
kaef2 írta:
2025.03.20., csüt. 10:25
Koronás TDA chip
"Our Streamer 23 Signature​ unit is also an amazing R-2R technology Digital to Analog converter... ​The 16bit R-2R converter is directly connected to the I2S output of the Raspberry PI, therefore only 4 wires (printed lines) are needed between the computer and the converter, omitting the conversion and the extra electronics in the signal path between them.
There’s a fixed third-order filter at the output of the converter, which cuts off unwanted results of oversampling frequency.
Conversion is done without hardware oversampling, so the converter runs in NOS mode. However, oversampling can still be achieved by using the internal upsampler modules of the operating system. Oversampling could be chosen well up to 192kHz / 16bit quality. Even some sophisticated upsampling filters can be used this way, eg. with HQPlayer.
"
Fő, hogy kapni lehet... :D
A közösségi médiában általában az áron való sajnálkozás a legfeleslegesebb, nem lett tőle még semmi soha olcsóbb....
Persze ha jól esik...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

robi-k írta:
kaef2 írta:
2025.03.20., csüt. 10:25
Koronás TDA chip
"
Ez a Gold Signature típus, az nincs fent a honlapon. Nincs benne upsampler sem.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”