Nem tartósabb az MM csak egyszerűbb a tűcsere. Nem kevésbé háklis, csak eleve kevesebb hangot hallasz róla ezért kevesebb hibát is esetleg.
P8-hoz érdemes elgondolkodni Rega Mc hangszedőn.....

Nem tartósabb az MM csak egyszerűbb a tűcsere. Nem kevésbé háklis, csak eleve kevesebb hangot hallasz róla ezért kevesebb hibát is esetleg.
Kíváncsi voltam, mibe fáj az R50 Bloom... ezt találtam
A beállításokra való "háklisságot" inkább a tűprofil határozza meg. A sima kúpos vagy elliptikus csiszolás kevésbé érzékeny ezekre, a legkifinomultabb shibata profil meg a legérzékenyebb. Nem is szoktam ajánlani shibatát pl. olyan lemezjátszókba, ahol nem lehet karmagasságot állítani, azaz nem tudjuk a VTA-t pontosan beállítani.
ha MC vonalon a TMP-t nézted ki, az nem rossz ötlet :) Nagyon jól párosítható pl egy alsóbb szériás ZYX-el (R50 Bloom), ami kb 500 körül van(utoljára annyiért láttam). Elvileg a karodhoz is jó,de ha könnyűnek találtatik, aládobsz egy kis súlyt a hangszedőnek... nekem is van alatta. 3500 Ft...Antistati írta: ↑2025.03.20., csüt. 09:49Köszönöm az infoʻkat!
Jelenleg Pointe Phonomvan Rega P8 al.
Igen Sumiko Wellfleet karakterèt szeretem!
Ha MM en maradok Sumiko Amethys ès Nagaoka MP 500 lenne a kiszemelt.
Pointe phono elèg zenei meg vagyok vele elègedve. Tudom MC re vàltàshoz ùj phono kell amire szintèn meg lenne a kiszemelt ami csöves TMP phono lenne.
Kèrdès hogy MC esetèben max fèlmillioʻig mik lehetnek a melegebb hangzàs kèpviselői...
Köszi
A Rega P8-ba szerelt RB880 hangkar effektiv tömege 11 g, ami szerencsére nem annyira alacsony mint a Pro-Ject könnyű carbon karjai, de azért messze van a komolyabb nehéz karoktól. Az MC hangszedők többsége inkább a nehéz karokban érzi jól magát, ezért észnél kell lenni az MC hangszedő kiválasztásánál. Könnyű vagy közepes karokba való MC hangszedők passzolnak inkább hozzá, érdemes elvégezni az engedékenység számítást vásárlás előtt.Antistati írta: ↑2025.03.20., csüt. 09:49Köszönöm az infoʻkat!
Pointe phono elèg zenei meg vagyok vele elègedve. Tudom MC re vàltàshoz ùj phono kell amire szintèn meg lenne a kiszemelt ami csöves TMP phono lenne.
Kèrdès hogy MC esetèben max fèlmillioʻig mik lehetnek a melegebb hangzàs kèpviselői...
Köszi

keresd meg @Pointe topictársunkat,jó pár hangszedő amely meg lett már emlitve,szerepel a "tesztprogramjában"...olyan rent-a-hangszedő vlmi...hazaviszed,kipróbálod,és a saját rendszeredben,saját izlésednek megfelelően tudod mérlegelni a dolgokat,hogy merre is van az arra,számodraAntistati írta: ↑2025.03.20., csüt. 09:49Köszönöm az infoʻkat!
Köszi

Egyértelműen a Nagaoka MP-500-at javaslom, mivel jobban kiaknázza a P8 nyitottságát, és dinamikusabb, izgalmasabb, mégis kifinomult hangzást nyújt.

MM vonalon szóba jöhet még az egyik nagy kedvencem, a MoFi MasterTracker hangszedője is, Micro Line tűprofillal.
ha ugyanaz kb mint az No.2,akkor az is jó opció lehetÉn tudnám javasolni a Sumiko Blue Point (asszem most no3 van) hangszedőt.

Én tudnám javasolni a Sumiko Blue Point (asszem most no3 van) hangszedőt.Antistati írta: ↑2025.03.19., szer. 22:32Azt hiszem sz előbb nem a megfelelő topikban vetettem fel hangszedős kèrdèseim![]()
MM vs MC kérdésem az lenne, hogy
- pro kontra mi szól az MM vagy MC mellett?
- Ki melyik irányt használja és miért illetve miért jobb illetve miben egyik-másik?
- MM ben lépkedjek felfelé vagy MC re lépjek tovább?
Jelenleg MM hangszedőt használok pontosabban SUMIKO WELLFLEET-et használok, alapvetően a melegebb tónust kedvelem.
Hálás köszönet az iránymutatásokért....
Ahogy az előttem szóló írta, több info kellene, elsősorban lemezjátszó és phono előerősítő vonalon. Ha ezeken a komponenseken nem szeretnél változtatni, az nyilván behatárolja, hogy hangszedőben meddig érdemes egyátalán elmenned.Antistati írta: ↑2025.03.19., szer. 22:32Azt hiszem sz előbb nem a megfelelő topikban vetettem fel hangszedős kèrdèseim![]()
- Ki melyik irányt használja és miért illetve miért jobb illetve miben egyik-másik?
Jelenleg MM hangszedőt használok pontosabban SUMIKO WELLFLEET-et használok, alapvetően a melegebb tónust kedvelem.

Antistati írta: ↑2025.03.19., szer. 22:32Azt hiszem sz előbb nem a megfelelő topikban vetettem fel hangszedős kèrdèseim![]()

Klassz beszámolódixie-chicken írta: ↑2024.04.28., vas. 10:35Sumikos jó reggelt![]()
..ahogy tegnap már jeleztem,és akkor nem voltam biztos benne,de megvan az "áttörés"..érdekes hogy pár óra elteltével,az a David Byrne "Rei momo" az lett,ami kell hogy legyen :egy jó worldbeat/latin zenei anyag ahol megvan a pezsgés a zeinei folyamatban,és a fúvósok nem mint tüske szerepelnek a szemedben...elmozdult a dolog a Shure V15III (
) irányába,de megmaradt a nyilt,eleven felső tartomány...végül is,a marketingesek,egész jól fogalmaztak
...megvan a Stanton/Shure hang +valahol a háttérben mondjuk egy Grace F9E hangaraktereinek keveréke...igaz rögös út vezet a célig,de megéri küzdeni vele
...nem fog fülvérzést okozni silány '60 évekbeli rock felvételeken,jól megy neki a jazz,régi-újféle,lényegtelen...fizikailag használható egy SME 3009/S2 impr.-el,a rezonancia freki megmaradt valahol 11Hz környékén,csak a killengések mértéke csökkent egy picit (megmértem ismét)..
Érdemes elgondolkodni rajta ha valahol kedveljük a régi vintage hangzásvilágot,de ezt egy picit modernizáltabb változatban szeternénk..
![]()

ácsi egy kicsit még...bejáratása folyamatban van...csak ma kapott 9 órát,nem okvetlenül "dedikált" zenélés volt,de ment,folyamatosan...voltak borzasztó pillanatok David Byrne "Rei momo"=csontvázak ke&élnek a bádogtetőn

Az alacsony és magas jelszíntű verzió hangzásbéli különbséggel is járhat, ha másért nem, az alacsony színtűnek a hangját még befolyásolja az MC fokozat karaktere is.

ja,egy érdekes tehnikai megjegyzés...megmértem a rezonanciafrekit,11Hz=SME 3009S2 Impr.el (9,5gr eff.tömeg),nincs "szorzó" a gyári 100Hz-es adathoz viszonyitva (!),japcsi létére,ez érdekes...de lehet hogy változni fog,a további járatásal még..Pointe írta: ↑2024.04.26., pén. 19:16Ahogy mondtam neked, nincs még teljesen bejáratva, 15-20 óra még biztosan hiányzik.dixie-chicken írta: ↑2024.04.26., pén. 18:50
már átvételnél,amikor ezt megemlitettem @Pointe-nek,furán,nemlegesen csóválta a fejét
"ááá,nem,ez nyilt,eleven,modernebb hangzásvilág mint a Shure"...végül is igaz,nem Shure,de a Stanton 881/Pickering XSV3000 közvetlensége,nyiltsága megvan benne,és jó a "hajtása",diszkrét,nincs túltengésben,de jelen van egy Love "Da Capo-Revelation "számnál
...Ellington "Masterpieces" remek sax,női vokál...további tortúráknak vetem alá még,igéretes darab..
![]()
Toljad neki :-)

kevés hangszeres,nyúgisabb,nemamplifikált zene jól fekszik neki..régi féle rock,jazz is rendben van,de ahogy egy picit felgyorsitunk,nem tudja kézben tartani a dolgokat...reggae rajongóknak telitalálat lehetPointe írta: ↑2024.04.26., pén. 19:22Mondtam, hogy jobban fog hasonlítani :-)dixie-chicken írta: ↑2024.04.26., pén. 18:50kaptam egy Shelter 201-ast is...hmmm...az jobban hasonlit a Shure-hez (V15/III,M95ED),de az én rendszeremhez (izlésemhez?) nem pászol,van egy pukli a mélytartományban-viszont egy kisebb monitorhoz,meg lehet tökéletes lehet (?)..vele nem foglalkozom tovább
![]()
Itt írtam le részletesebben, mire is gondoltam:
"A Shelter 201 [...] tónusa jellegzetesen mélybarna, végtelenül kellemes és kényeztető, mint egy csésze forró csoki. Ez nyilván a magas hangok lekerekítésével, megszelídítésével jár, szóval aligha ez lesz a legrészletezőbb hangszedő a mezőnyben, de sokaknak a legkellemesebb és leginkább hallgatható még lehet.
A lábdob lüktet, a basszusgitár jelenléte súlyos, az énekhangoknak teste, tartása van. Soha nem tudjuk meg, milyen gitárhúrt használt a gitáros, melyik cintányér-gyártó szponzorálta a dobost, de hogy együtt van a banda és remek a hangulat, ahhoz kétség nem fér. Szupererő: a kamara zenekarok, jazz triók, vonósnégyesek együttjátékának a bensőségessége különösen érzékien jön át."
https://lemezjatszok.blog.hu/2022/01/08/karbon_karban

Mondtam, hogy jobban fog hasonlítani :-)dixie-chicken írta: ↑2024.04.26., pén. 18:50kaptam egy Shelter 201-ast is...hmmm...az jobban hasonlit a Shure-hez (V15/III,M95ED),de az én rendszeremhez (izlésemhez?) nem pászol,van egy pukli a mélytartományban-viszont egy kisebb monitorhoz,meg lehet tökéletes lehet (?)..vele nem foglalkozom tovább
![]()

Ahogy mondtam neked, nincs még teljesen bejáratva, 15-20 óra még biztosan hiányzik.dixie-chicken írta: ↑2024.04.26., pén. 18:50
már átvételnél,amikor ezt megemlitettem @Pointe-nek,furán,nemlegesen csóválta a fejét
"ááá,nem,ez nyilt,eleven,modernebb hangzásvilág mint a Shure"...végül is igaz,nem Shure,de a Stanton 881/Pickering XSV3000 közvetlensége,nyiltsága megvan benne,és jó a "hajtása",diszkrét,nincs túltengésben,de jelen van egy Love "Da Capo-Revelation "számnál
...Ellington "Masterpieces" remek sax,női vokál...további tortúráknak vetem alá még,igéretes darab..
![]()

Nekem is ez a Sumikom van, csak alacsony jelszintű verzióban, szintén Pointe-től. Megerősítem, szerintem is nyílt, eleven, friss és gyors. És lágynak épp ezért ugyanakkor nem is igazán tudom nevezni.dixie-chicken írta: ↑2024.04.26., pén. 18:50...a Sumiko volt számomra a fantáziamozgató a marketinges szövegezése végett:
"A Sumiko Blue Point No. 3 magas jelszintű MC hangszedő hangja emlékeztet a vintage Shure & Stanton MM hangszedők lágyságára "
"ááá,nem,ez nyilt,eleven,modernebb hangzásvilág mint a Shure"...