Ezén is sok esetbent tapasztaltam.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 25
Re: Kábelezzünk
Minél lebilincselőbb a hallott "mű" -legyen az egy vonósnégyes, vagy Nirvana koncert- annál kevésbé releváns hogy van egy kis kiemelés a felsőbasszusban vagy enyhén sziszeg a magastartomány, meg nem tudom megszámolni a szőrszálakat a vonón. Kevéssé színvonalas zenéknél jobban zavar. Nálam legalábbis így van......
ez egy hifis fórum, nem zenei avagy koncert. ahhoz,hogy el lehessen dönteni egy hifiről,hogy az mit tud, nem kell koncertekre járni. Talán ezért van az,hogy a feketeöveseknél teljesen tele a pohár és a fél-hifi-poháron tétovázók (üres legyen, vagy tele?) nem értik, mit beszélnek

ui: Tévedés a pontos hangszerhangok kergetése (ezt jelenti ami le lett írva, mert ennek volt aktualitása). A hangulat már más dolog, azt lehet kergetni, az egy "érzés", nem egy "hang". hogy értsük

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
pedig ezt már hányszor leírtuk ..mike-rame írta: ↑2025.03.19., szer. 09:09Szerintem ez annyira nem jellemző. Egy kirívó esettel lehet találkozni a fórumon, a kereskedői részen, úgy középtájt. Ott nem csak a dicsérő közösség ömleng, hanem maga a készítő is. Viszont itt még arra sem átallik vetemedni, hogy képzelt piaci pozicíóját úgy erősítse, hogy más készítők, gyártók termékeit ócsárolja, illetve puszta létezésük lehetőségét is megkérdőjelezi. Árképzése pedig megegyezik a "hivatalos gyártók" árképzésével, miközben maga nem visel közterheket, nem üzemeltet céges és "humán" infrastruktúrát.cables írta: ↑2025.03.19., szer. 07:10Más. Szó volt itt alább drága kábelekről. Ez egy nagyon sikamlós téma, ugyanis egy gyártó olyan árat mond amit kitalál. Persze a piac helyreteszi az árat, de ez hosszú idő, mert balekok mindig vannak. Meg vannak körülmények, amik nehezítik a piac beárazó hatását. Pl. ha valaki beleugrik egy drága kábel vételbe és rájön hogy rossz kábelért adott ki sok pénz ezt nem írhatja le a hirdetésben. Ő is dicsérni fogja, hogy megvegyék tőle. A másik ami nehezíti a piac beárazó hatását, hogy pl. DIY gyártők kialakítanak a termékeiket agyon dicsérő közösséget. Pár emberük ömlengő litániákat ír az új kábeleikről.
sehol termék felelősség, CE és egyéb norma megfelelőség, azonosítható, vissza kereshető típus azonosítás stb, stb ... mindez független az ártól, kinézettől. De van hozzá tonna számra konkurencia(??? nem, nem konkurencia, balek kábítás) ócsárlás ... mert mind csak lehúzásra játszik .. aha
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6186
Vajon honnan ismerős ez nekem?

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Szerintem ez annyira nem jellemző. Egy kirívó esettel lehet találkozni a fórumon, a kereskedői részen, úgy középtájt. Ott nem csak a dicsérő közösség ömleng, hanem maga a készítő is. Viszont itt még arra sem átallik vetemedni, hogy képzelt piaci pozicíóját úgy erősítse, hogy más készítők, gyártók termékeit ócsárolja, illetve puszta létezésük lehetőségét is megkérdőjelezi. Árképzése pedig megegyezik a "hivatalos gyártók" árképzésével, miközben maga nem visel közterheket, nem üzemeltet céges és "humán" infrastruktúrát.cables írta: ↑2025.03.19., szer. 07:10Más. Szó volt itt alább drága kábelekről. Ez egy nagyon sikamlós téma, ugyanis egy gyártó olyan árat mond amit kitalál. Persze a piac helyreteszi az árat, de ez hosszú idő, mert balekok mindig vannak. Meg vannak körülmények, amik nehezítik a piac beárazó hatását. Pl. ha valaki beleugrik egy drága kábel vételbe és rájön hogy rossz kábelért adott ki sok pénz ezt nem írhatja le a hirdetésben. Ő is dicsérni fogja, hogy megvegyék tőle. A másik ami nehezíti a piac beárazó hatását, hogy pl. DIY gyártők kialakítanak a termékeiket agyon dicsérő közösséget. Pár emberük ömlengő litániákat ír az új kábeleikről.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
ez azért félrement. Rubinstein úgy kerül az asztalra, hogy zseni volt. Ez csaj engem inkább Varnus Xavérra emlékeztet. ez egy hangszertől független párhuzamchord_ írta: ↑2025.03.19., szer. 08:16Teljes félreértésben vagy.revox írta: ↑2025.03.18., kedd 22:40
Nem ez van. Ez a csaj egyszerűen nem csinál többet, mint a zeneiskola üdvöskéjeként eljátszik némi muzsikát. Arthur Rubinstein ha játszik, zsenimód táncol a zongora billentyűje és hömpölyög a zsenifaktor. De ugyanezt tudja a Bizottság / Kalandra fel albuma. Ezekben érték van. A zenesulis egyszerü zene olyan rendszeren, ami megmutatja a zene mocskát, max alsóközepes produkció és mindenféle rosszindulat nélkül, nekem ez túl egyszerü.
De valamit tud: hifistáknak bármit el lehet vele adnide ez se teljesen igaz. Nemrég egy ismerős meglàtogatott. Egy Doors koncert után ezt beraktam,... rámnézett és az volt a tekintetében: ez komoly volt? Gyorsan kicseréltúk KEX-re,máris mehetett a zenélés tovább.
De ez lehet zenei ízlés kategória is, így nem firtatható, de az fix, egy jobb rendszer utat nyit olyan zenékhez is,ami sokak figyelmét teljesen elkerüli...
Mi az az ultratweeter?
Ez a 'némi muzsika', ez egy teljesen más zenei galaxis, mint amiben ezek szerint te szoktál utazni.
Aki Rubinsteint citálja ide, egy csembalófelvételhez, egy 1600-as évekbeli zenéhez, és Froberger szerinte zenesulis dolog, az vészes tájékozatlansággal bolondítja a többieket....
Ízlésekről tényleg ne vitázzunk.
Nyugodtan hallgasd a Doors koncerteket meg a Kex zenekart, meg a Bizottságot, ők is nagy értékeket tettek le az asztalra - nem véletlenül szeretitek ennyien. Az akusztikus élmény ezekben is erős, szépen mutatják az utat a rendszerfejlesztéshez / kábel-kiválasztásához.
Maradjunk annyiban, hogy neked ez a felvétel nem nyílt meg.
Ízlésbeli eltérés biztosan van, de a magánvéleményem, így látatlanban találgatva az, hogy a hifijeink meg a kábeleink ebben a véleménykülönbségben nyakig benne vannak, hogy miért nem hallod azt a hangi gyönyörűséget, amit én a Spendorokon.
De ilyesmire céloztam... amikor megvettem, keresd vissza,még írtam is Neked, hogy a tkm-be csinálják, hogy olyan,mintha két ember játszana. Mást játszik a bal,mint a jobb, biztos borzalmasan nehéz. És ez nekem is baromi érdekes volt egy ideig. de engem, mint egyszerű zenehallgatót a végeredmény érdekel. Egy csemballóművész ettől biztos bepisil, mert érti benne a szakmai kihívást. Ex zongorista ismerőseim is teljesen másként értékelik a zongoraműveket, ahogy én is teljesen mást látok sokszor a tour de france-n egy akcióban, taktikázásban, mint az egyszerű tévénéző,aki csak szereti nézni a táj miatt, esetleg drukkol valakineik, csak úgy. Én szeretem a "mocskos" zenét, amit nehezen tudnék definiálni és sok, akár drága rendszernek vagy kábelnek is problémája, hogy a "mocskot" nem tudja előhámozni, mert túlzottam hifis paraméterekre koncentrál és közben meghal a muzsika lelke. Nekem Rogersem volt, de a TMP régebbi bemutatótermében Spendor volt beállítva. Tudom mire képesek és nyugi, jó véleményem van róluk, képesek betekintést adni a zenébe, de megvan ez a drága rendszereknél is, bár, való igaz, nem minden esetben. Valójában a felvetésre nem is tudom, miért én válaszoltam, mert alapvetően nem ingem, inkább a krumplival lehetett egy kicsit kekeckedni, mert ez a felvétel tényleg bármin meg tud szólalni és hallgathatóan teszi

inkább mesélj az ultratweeterről. ezt az ultra jelzőt nem tudom, mit takar...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2025.03.19., szer. 09:09-kor.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Teljes félreértésben vagy.revox írta: ↑2025.03.18., kedd 22:40
Nem ez van. Ez a csaj egyszerűen nem csinál többet, mint a zeneiskola üdvöskéjeként eljátszik némi muzsikát. Arthur Rubinstein ha játszik, zsenimód táncol a zongora billentyűje és hömpölyög a zsenifaktor. De ugyanezt tudja a Bizottság / Kalandra fel albuma. Ezekben érték van. A zenesulis egyszerü zene olyan rendszeren, ami megmutatja a zene mocskát, max alsóközepes produkció és mindenféle rosszindulat nélkül, nekem ez túl egyszerü.
De valamit tud: hifistáknak bármit el lehet vele adnide ez se teljesen igaz. Nemrég egy ismerős meglàtogatott. Egy Doors koncert után ezt beraktam,... rámnézett és az volt a tekintetében: ez komoly volt? Gyorsan kicseréltúk KEX-re,máris mehetett a zenélés tovább.
De ez lehet zenei ízlés kategória is, így nem firtatható, de az fix, egy jobb rendszer utat nyit olyan zenékhez is,ami sokak figyelmét teljesen elkerüli...
Mi az az ultratweeter?
Ez a 'némi muzsika', ez egy teljesen más zenei galaxis, mint amiben ezek szerint te szoktál utazni.
Aki Rubinsteint citálja ide, egy csembalófelvételhez, egy 1600-as évekbeli zenéhez, és Froberger szerinte zenesulis dolog, az vészes tájékozatlansággal bolondítja a többieket....
Ízlésekről tényleg ne vitázzunk.
Nyugodtan hallgasd a Doors koncerteket meg a Kex zenekart, meg a Bizottságot, ők is nagy értékeket tettek le az asztalra - nem véletlenül szeretitek ennyien. Az akusztikus élmény ezekben is erős, szépen mutatják az utat a rendszerfejlesztéshez / kábel-kiválasztásához.
Maradjunk annyiban, hogy neked ez a felvétel nem nyílt meg.
Ízlésbeli eltérés biztosan van, de a magánvéleményem, így látatlanban találgatva az, hogy a hifijeink meg a kábeleink ebben a véleménykülönbségben nyakig benne vannak, hogy miért nem hallod azt a hangi gyönyörűséget, amit én a Spendorokon.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
----
Kezd ez a vitaszerűség érdekes lenni. Többen mondanak részigazságokat és ez már valami. Én is beállok a sorba.
Soundmania etalon hangról beszél. Ez egy rossz név, de abban van valami, hogy az emberek döntő többségének ugyanaz tetszik. Csak az a gond, hogy kevesen hallanak ilyen, én úgy mondanám természetes hangot. Ez a gyakorlatban, zenénél az élőben hallott, erősítetlen (unplugged) zene, a hangszerek igazi hangja. Ehhez lehet nagyon hasonló hangzást elérni jó kábelekkel.
Más. Szó volt itt alább drága kábelekről. Ez egy nagyon sikamlós téma, ugyanis egy gyártó olyan árat mond amit kitalál. Persze a piac helyreteszi az árat, de ez hosszú idő, mert balekok mindig vannak. Meg vannak körülmények, amik nehezítik a piac beárazó hatását. Pl. ha valaki beleugrik egy drága kábel vételbe és rájön hogy rossz kábelért adott ki sok pénz ezt nem írhatja le a hirdetésben. Ő is dicsérni fogja, hogy megvegyék tőle. A másik ami nehezíti a piac beárazó hatását, hogy pl. DIY gyártők kialakítanak a termékeiket agyon dicsérő közösséget. Pár emberük ömlengő litániákat ír az új kábeleikről. Aztán van az a hatásos gyakorlat, hogy honlapra felírnak egy emelt árat, és ha valaki érdeklődik az azonnal, most épp akció van címszóval "Akciós" árat kap, ami akár a fele lehet a mesterségesen kitalált árnak. Ilyen - látszólag jó - lehetőséget kevesen hagynak ki. Aztán később jönnek rá, hogy az Akciós árat sem éri meg a kábel.
Jó zenélést mindenkinek!
Kezd ez a vitaszerűség érdekes lenni. Többen mondanak részigazságokat és ez már valami. Én is beállok a sorba.
Soundmania etalon hangról beszél. Ez egy rossz név, de abban van valami, hogy az emberek döntő többségének ugyanaz tetszik. Csak az a gond, hogy kevesen hallanak ilyen, én úgy mondanám természetes hangot. Ez a gyakorlatban, zenénél az élőben hallott, erősítetlen (unplugged) zene, a hangszerek igazi hangja. Ehhez lehet nagyon hasonló hangzást elérni jó kábelekkel.
Más. Szó volt itt alább drága kábelekről. Ez egy nagyon sikamlós téma, ugyanis egy gyártó olyan árat mond amit kitalál. Persze a piac helyreteszi az árat, de ez hosszú idő, mert balekok mindig vannak. Meg vannak körülmények, amik nehezítik a piac beárazó hatását. Pl. ha valaki beleugrik egy drága kábel vételbe és rájön hogy rossz kábelért adott ki sok pénz ezt nem írhatja le a hirdetésben. Ő is dicsérni fogja, hogy megvegyék tőle. A másik ami nehezíti a piac beárazó hatását, hogy pl. DIY gyártők kialakítanak a termékeiket agyon dicsérő közösséget. Pár emberük ömlengő litániákat ír az új kábeleikről. Aztán van az a hatásos gyakorlat, hogy honlapra felírnak egy emelt árat, és ha valaki érdeklődik az azonnal, most épp akció van címszóval "Akciós" árat kap, ami akár a fele lehet a mesterségesen kitalált árnak. Ilyen - látszólag jó - lehetőséget kevesen hagynak ki. Aztán később jönnek rá, hogy az Akciós árat sem éri meg a kábel.
Jó zenélést mindenkinek!
Nem ez van. Ez a csaj egyszerűen nem csinál többet, mint a zeneiskola üdvöskéjeként eljátszik némi muzsikát. Arthur Rubinstein ha játszik, zsenimód táncol a zongora billentyűje és hömpölyög a zsenifaktor. De ugyanezt tudja a Bizottság / Kalandra fel albuma. Ezekben érték van. A zenesulis egyszerü zene olyan rendszeren, ami megmutatja a zene mocskát, max alsóközepes produkció és mindenféle rosszindulat nélkül, nekem ez túl egyszerü.chord_ írta: ↑2025.03.18., kedd 18:31Na, hajszálpontosan erről próbáltam beszélni.
Ahol nem hallatszik ki a 'lelke' ennek a hangszernek, a titkai, a hallott / érzett / képzelt dolgai, a különösmód-bonyolultsága, meg Blandine furcsa billentései, ott a fenti végeredmény lesz. Ez biztos.
Uncsi, legjobb esetben nem bántó, de semmi különös.
Ilyenkor soha de soha nem lesz lemez-hangzásból származó csembalókedvelés.
Nem vagy egyedül amúgy.
Ja, és igen, a Spendor, meg a Heed, bizony, az ki tudja nyitni ezt a konzervet. Meg a Radnai kábel.
Nem kizárt, hogy az ultratweeter is csinál valamit. Nem tudom.
Az sem kizárt, sőt, a legvalószínűbb, hogy egyszerűen nem mindenki fogékony erre a fajtára.
Nekem meg pl. hiába mutogatnátok jófajta zúzós elektromos zenét. Meg a rendszeren is tökbénán szólna, asszem.
De valamit tud: hifistáknak bármit el lehet vele adni

Mi az az ultratweeter?
halfnote.hu
halfnote.hu
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5131
"A jó kábeleknél? (csak hogy ki ne penderüljünk innen)
Ugyanez a szitu."
-Pista bácsi, azt hallottuk, hogy beszűkült a szókincse!
-F@ßt!
A feleségemet meg nem szeretném lemezről hallgatni, elég hifi nekem élőben
A kábelezés nem misztérium, egyszerűen csak nem értünk, nem értesz hozzá. Próbálkozol, mint a kisqtya, hátha sikerül.
Nincs olyan kábel, amiről valaha valahol nem írtak valami lelkesítőt. Pedig rengeteg vacak kábel van, amikkel nem jön át az adott zene lelki mondanivalója, csak a ritmikus légnyomás változás. De lehet, hogy nem is kell ez mindenkinek, rendben, elfogadom, mint az lmbqt is ,csak ne legyen kötelező
Ember eljött hozzám hallgatózni, látszik, hogy tetszik neki. Aztán mondja: ez annyira más, mint amit eddig hallottam itt meg ott, hogy ez nem lehet jó. Tetszik?- kérdezem. -Hát persze!, De akkor is...!
Ez van, tényleg nem érdemes beleállni, beleszállni másba, több út vezet Rómába, és van, akit Róma nem érdekel, csak az út, ami emiatt ne legyen rövid...
Ugyanez a szitu."
-Pista bácsi, azt hallottuk, hogy beszűkült a szókincse!
-F@ßt!
A feleségemet meg nem szeretném lemezről hallgatni, elég hifi nekem élőben

A kábelezés nem misztérium, egyszerűen csak nem értünk, nem értesz hozzá. Próbálkozol, mint a kisqtya, hátha sikerül.
Nincs olyan kábel, amiről valaha valahol nem írtak valami lelkesítőt. Pedig rengeteg vacak kábel van, amikkel nem jön át az adott zene lelki mondanivalója, csak a ritmikus légnyomás változás. De lehet, hogy nem is kell ez mindenkinek, rendben, elfogadom, mint az lmbqt is ,csak ne legyen kötelező

Ember eljött hozzám hallgatózni, látszik, hogy tetszik neki. Aztán mondja: ez annyira más, mint amit eddig hallottam itt meg ott, hogy ez nem lehet jó. Tetszik?- kérdezem. -Hát persze!, De akkor is...!
Ez van, tényleg nem érdemes beleállni, beleszállni másba, több út vezet Rómába, és van, akit Róma nem érdekel, csak az út, ami emiatt ne legyen rövid...
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1187
Legtöbben így vagyunk vele otthon.... De ettől még tisztában lehetsz/lehetünk/lehetnénk/kellene lennünk vele, hogy az életünk hangjai hogyan hallatszanak a valóságban és otthon hallgatva. De persze aki nem akarja, ne értse meg ezt....juliush írta: ↑2025.03.18., kedd 21:21Hát nem tudom, ki hogy van ezzel, de én bizony gyakorlatilag csak mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólaltatott és rögzített zenéket hallgatok otthon is. Meg a koncerteken is. Tegnap például:SoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:56Csak nem mindig a zenére kell ezzel kapcsolatban gondolni. Pláne nem mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólalóra....
![]()
SoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 21:31Akkor megkérdezem, a feleséged (ha van) hangja mi lenne ha lemezről hallanád vissza?
Szerintem etalon. Nekem hallanom sem kell. Ha lemezről azonosnak hallod, akkor esélyes hogy én sem tudom másnak hallani. Nem gondolod? :) Ha meg nem úgy szólal meg a felvételről mint élőben, azt neked is meg kell hogy halljad. Ha még 20 ilyen életben hallott hangot is "kipróbálsz", a zene is úgy fog közel szólni, ahogy a lemezen van. Es ez a valóság...

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))
- SoundMania
- V.I.P.
Akkor megkérdezem, a feleséged (ha van) hangja mi lenne ha lemezről hallanád vissza?trane írta: ↑2025.03.18., kedd 21:03télleg utolsó a témában: szerinted te és én ugyanazt hallanánk etalonnak, amit valaki (de akár egyikünk) el/kinevezett annakSoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:56Szerintem meg van etalon hang. Csak nem mindig a zenére kell ezzel kapcsolatban gondolni. Pláne nem mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólalóra....![]()
. mer' szerintem nem
. pedig etalon
![]()
Szerintem etalon. Nekem hallanom sem kell. Ha lemezről azonosnak hallod, akkor esélyes hogy én sem tudom másnak hallani. Nem gondolod? :) Ha meg nem úgy szólal meg a felvételről mint élőben, azt neked is meg kell hogy halljad. Ha még 20 ilyen életben hallott hangot is "kipróbálsz", a zene is úgy fog közel szólni, ahogy a lemezen van. Es ez a valóság. Ha nem tetszik, a kiadónál kell reklamálni. De általában tetszeni fog. Megdöbbentő, mennyi mindent kikapar egy jó hangszedő a barázdából! Nem feltétlenül a 100ezer forintosak, de szerencsés esetben már akár azok is tudnak meglepetést okozni embereknek.... :) De azért a sokkal drágábbaknál kerekedik ki az ember szeme a hangtól igazán !
Hát nem tudom, ki hogy van ezzel, de én bizony gyakorlatilag csak mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólaltatott és rögzített zenéket hallgatok otthon is. Meg a koncerteken is. Tegnap például:SoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:56Csak nem mindig a zenére kell ezzel kapcsolatban gondolni. Pláne nem mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólalóra....

Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- SoundMania
- V.I.P.
Nem én mondtam/mondom , hogy a koncerteket hasonlítsátok/akarjátok hasonlítani a lemezekhez! :)chord_ írta: ↑2025.03.18., kedd 20:59Ha így lenne, bevállalom, simán.SoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:17..Nagyon sokan eltávolodnak ezzel a valósághűségtől és egyedi konzervvé ízesítik a ..
De ne hagyjuk ki a a lemezkiadókat sem, mint a fő 'konzervgyárakat'.
pl.
'Alpha' - pár embernek ez a kiadó-név sokat mond, és sokat jelent. Hifiileg konkrétan.
Mindegyik lemezük 'egyedi konzerv', ezt hidd el nekem. Nem sok hasonlót találsz.
Meg azt is, hogy lehet itt a valósághűségről szónokolni, de itt (is) konkrétan egy team, sőt egy ember szája íze szerint mentek a dolgok. Az ő Mátrix-mintázata, ahogy t. mondta igen helyesen.
(Írjuk ki azért a nevét is: Hughes Deschaux.)
kb. Húsvétig tudnám folytatni.
Aztán elfáradnék, és t. átvenné a helyemet, az ő kedves zenéinek a zseni-hangmérnökeivel, kiadóival, legjava felvételeivel folytatva. Lenne kb. augusztus.
juliush aztán nyomná novemberig... stb... stb... :)
És mind-mind különbözően hangzó dolgok. Mint a finom borok. Évjáratok vannak. Iskolák. Teóriák. Lelkesedések.
Alkotások. Mert ők nem valóságszolgák, nem tükrök, hanem alkotnak.
A jó kábeleknél? (csak hogy ki ne penderüljünk innen)
Ugyanez a szitu.
És attól, hogy a lemezek ilyenek mint írod, még lehet összerakni jó hangú rendszert. Persze a lemezek azon majd úgy szólalnak meg amilyenek. Nem pedig úgy ahogy a rendszert összerakta ezekhez a lemezekhez a tulajdonosa a "saját ízlése" szerint. Persze lehet közös területe is ezeknek a halmazoknak, de ez gyakorlatilag elég kevés.... Kevesen vannak tisztában a komponensei tudásával/hangjával... És ha mégis, akkor azt már nem biztos, hogy tudják, hogy más rendszerekben hogyan viselkedne.
télleg utolsó a témában: szerinted te és én ugyanazt hallanánk etalonnak, amit valaki (de akár egyikünk) el/kinevezett annakSoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:56Szerintem meg van etalon hang. Csak nem mindig a zenére kell ezzel kapcsolatban gondolni. Pláne nem mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólalóra....

Ha így lenne, bevállalom, simán.SoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:17..Nagyon sokan eltávolodnak ezzel a valósághűségtől és egyedi konzervvé ízesítik a ..
De ne hagyjuk ki a a lemezkiadókat sem, mint a fő 'konzervgyárakat'.
pl.
'Alpha' - pár embernek ez a kiadó-név sokat mond, és sokat jelent. Hifiileg konkrétan.
Mindegyik lemezük 'egyedi konzerv', ezt hidd el nekem. Nem sok hasonlót találsz.
Meg azt is, hogy lehet itt a valósághűségről szónokolni, de itt (is) konkrétan egy team, sőt egy ember szája íze szerint mentek a dolgok. Az ő Mátrix-mintázata, ahogy t. mondta igen helyesen.
(Írjuk ki azért a nevét is: Hughes Deschaux.)
kb. Húsvétig tudnám folytatni.
Aztán elfáradnék, és t. átvenné a helyemet, az ő kedves zenéinek a zseni-hangmérnökeivel, kiadóival, legjava felvételeivel folytatva. Lenne kb. augusztus.
juliush aztán nyomná novemberig... stb... stb... :)
És mind-mind különbözően hangzó dolgok. Mint a finom borok. Évjáratok vannak. Iskolák. Teóriák. Lelkesedések.
Alkotások. Mert ők nem valóságszolgák, nem tükrök, hanem alkotnak.
A jó kábeleknél? (csak hogy ki ne penderüljünk innen)
Ugyanez a szitu.
- SoundMania
- V.I.P.
Szerintem meg van etalon hang. Csak nem mindig a zenére kell ezzel kapcsolatban gondolni. Pláne nem mesterségesen kialakított (hangolt) helyiségben megszólalóra....trane írta: ↑2025.03.18., kedd 20:26pedig ez van, mindenki ezt csinálja - mégha nem is tetszik beismereniSoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:17Na ez az egyik baj! Ezek a nagy ízlésbeli különbségre hivatkozások, hogy nem az érvényesül amit Rock is ír, hogy ott van az életben a rengeteg etalon hang! Nagyon sokan eltávolodnak ezzel a valósághűségtől és egyedi konzervvé ízesítik a rendszereiket mindenféle össze-vissza színező, torzító, semmihez nem mérhető, vagy hasonlítható torzításgenerátornak használt hifinek csúfolt készülékekkel. Ilyen a Spendorod meg "ellenkező előjellel" a kábeleid is. A szerencsésebbek legalább kiegyensúlyozottabb készülékeket használva rakják össze rendszerük, aminek sok előnye van komponens csere esetén is.. nincs etalon, csak a saját magunk által érzékelt/megélt világ, a saját kis Mátrixunk, és minden ennek a tükrében, a saját szűrőinken (ha úgy tetszik: érzékszerveinken/idegrendszerünkön/tapasztalatainkon/érzelmeinken/emlékeinken) keresztül képeződik le, még az ún. 'élő hang' is...
![]()
valószínűleg épp' ezért írta (ha jól rémlik) Heidegger, hogy a zene az isteni-ség egyetlen anyagtalan, mégis mindenki által érzékelhető megnyilvánulása![]()
pedig ez van, mindenki ezt csinálja - mégha nem is tetszik beismereniSoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:17Na ez az egyik baj! Ezek a nagy ízlésbeli különbségre hivatkozások, hogy nem az érvényesül amit Rock is ír, hogy ott van az életben a rengeteg etalon hang! Nagyon sokan eltávolodnak ezzel a valósághűségtől és egyedi konzervvé ízesítik a rendszereiket mindenféle össze-vissza színező, torzító, semmihez nem mérhető, vagy hasonlítható torzításgenerátornak használt hifinek csúfolt készülékekkel. Ilyen a Spendorod meg "ellenkező előjellel" a kábeleid is. A szerencsésebbek legalább kiegyensúlyozottabb készülékeket használva rakják össze rendszerük, aminek sok előnye van komponens csere esetén is.

valószínűleg épp' ezért írta (ha jól rémlik) Heidegger, hogy a zene az isteni-ség egyetlen anyagtalan, mégis mindenki által érzékelhető megnyilvánulása

- SoundMania
- V.I.P.
Na ez az egyik baj! Ezek a nagy ízlésbeli különbségre hivatkozások, hogy nem az érvényesül amit Rock is ír, hogy ott van az életben a rengeteg etalon hang! Nagyon sokan eltávolodnak ezzel a valósághűségtől és egyedi konzervvé ízesítik a rendszereiket mindenféle össze-vissza színező, torzító, semmihez nem mérhető, vagy hasonlítható torzításgenerátornak használt hifinek csúfolt készülékekkel. Ilyen a Spendorod meg "ellenkező előjellel" a kábeleid is. A szerencsésebbek legalább kiegyensúlyozottabb készülékeket használva rakják össze rendszerük, aminek sok előnye van komponens csere esetén is.chord_ írta: ↑2025.03.18., kedd 18:36Nem értek egyet.Rock60 írta: ↑2025.03.18., kedd 18:15
...
Arra gondoltam, hogy a bennünket körülvevő természetes hangzás és helyes hangzási ballansz felismerése, mióta az ember a tudatása ébredt, a szívében, lelkében, agyában, fülében, folyamatosan pallérozódik.
Ha mind ezt megspékeli pár évtized hifizéssel, nagyot már nem tévedhet - ha csak nem esett közben füllel egy lavór fortyogó ólomba...![]()
![]()
Akkora hang-ízlés különbségek léteznek, hogy egyenesen elképesztő.
És a saját vonala mentén mindenkinek igaza van.
Szigorúan véve OFF, de ha már erről dumcsiztok!
Titeket olvasva egyre erősebb bennem az érzés, hogy a feketeöves hifista a tipikus "a pohár félig üres" típusú ember. A legaktívabb hangadók kényelmi okokból nem is hallgatnak élő zenét, sőt előre eldöntötték, hogy az csak arra jó, hogy megtudjuk, mit nem fogunk soha hallani itthon.
Tegnap este voltunk a Dohnányi Ernő Zenei Központban, ahol a kamarazenei koncert záródarabja egy Haydn vonósnégyes volt, amelyet durván 3-4m-ről hallgathattunk.
Itthon betettem a komolyzenei ajánlóban már általam említett Elias Quartet Wigmore Hall-béli koncertjének élő felvételét (viewtopic.php?p=2929341#p2929341), és én bizony ismét csak úgy hallottam, hogy NAGYON hitelesen felidézi a felvétel a friss, élő élményt! Elképesztően közel visz hozzá.
Szóval szerintem pedig az a pohár félig tele van.
Titeket olvasva egyre erősebb bennem az érzés, hogy a feketeöves hifista a tipikus "a pohár félig üres" típusú ember. A legaktívabb hangadók kényelmi okokból nem is hallgatnak élő zenét, sőt előre eldöntötték, hogy az csak arra jó, hogy megtudjuk, mit nem fogunk soha hallani itthon.
Tegnap este voltunk a Dohnányi Ernő Zenei Központban, ahol a kamarazenei koncert záródarabja egy Haydn vonósnégyes volt, amelyet durván 3-4m-ről hallgathattunk.
Itthon betettem a komolyzenei ajánlóban már általam említett Elias Quartet Wigmore Hall-béli koncertjének élő felvételét (viewtopic.php?p=2929341#p2929341), és én bizony ismét csak úgy hallottam, hogy NAGYON hitelesen felidézi a felvétel a friss, élő élményt! Elképesztően közel visz hozzá.
Szóval szerintem pedig az a pohár félig tele van.
Gyula
Nem értek egyet.Rock60 írta: ↑2025.03.18., kedd 18:15
...
Arra gondoltam, hogy a bennünket körülvevő természetes hangzás és helyes hangzási ballansz felismerése, mióta az ember a tudatása ébredt, a szívében, lelkében, agyában, fülében, folyamatosan pallérozódik.
Ha mind ezt megspékeli pár évtized hifizéssel, nagyot már nem tévedhet - ha csak nem esett közben füllel egy lavór fortyogó ólomba...![]()
![]()
Akkora hang-ízlés különbségek léteznek, hogy egyenesen elképesztő.
És a saját vonala mentén mindenkinek igaza van.
Na, hajszálpontosan erről próbáltam beszélni.
Ahol nem hallatszik ki a 'lelke' ennek a hangszernek, a titkai, a hallott / érzett / képzelt dolgai, a különösmód-bonyolultsága, meg Blandine furcsa billentései, ott a fenti végeredmény lesz. Ez biztos.
Uncsi, legjobb esetben nem bántó, de semmi különös.
Ilyenkor soha de soha nem lesz lemez-hangzásból származó csembalókedvelés.
Nem vagy egyedül amúgy.
Ja, és igen, a Spendor, meg a Heed, bizony, az ki tudja nyitni ezt a konzervet. Meg a Radnai kábel.
Nem kizárt, hogy az ultratweeter is csinál valamit. Nem tudom.
Az sem kizárt, sőt, a legvalószínűbb, hogy egyszerűen nem mindenki fogékony erre a fajtára.
Nekem meg pl. hiába mutogatnátok jófajta zúzós elektromos zenét. Meg a rendszeren is tökbénán szólna, asszem.
Nyilván, a hasonlat nem tökéletes, nem is szeretem már őket, mert mindig elmondják, hogy az miért rossz...revox írta: ↑2025.03.18., kedd 14:05Nem erről beszélt. csak arról,hogy a természetes hangot napi 24-ben halljuk, így nem nehéz megkülönböztetni egy természetes megszólalást a művitől. Fekete Pákót is kiszúrjuk, hogy nem anyanyelve a magyarMrCollector írta: ↑2025.03.18., kedd 13:45
Ez egy rossz összehasonlítás. Mondjuk pipacsot szinte mindenki látott már, tudja milyen. De mondjuk egy mályvaszínű ruhát egy divatbemutatón a fényképezőgép sem biztos, hogy 100%-ban tud reprodukálni.ugyanígy a nem természetes megszólalást, teljesen mindegy, mi szól.
De, ha nem, majd elmeséli, mire gondolt, én így értem. már meséltem párszor itt, ha valahova elmegyek hallgatózni, mindig kérdezik, mit tegyenek be/fel. mindegy...

Egyébként nem rossz és nem is az a hasonlat lényege, hogy mennyire profi monitor szükségeltetik a helyes színvisszaadáshoz. De mindegy, hagyjuk a fotót...

Úgy van, ahogy revi mondja.

Ha mind ezt megspékeli pár évtized hifizéssel, nagyot már nem tévedhet - ha csak nem esett közben füllel egy lavór fortyogó ólomba...