Ha egy rendszer hihető,azaz tudja kelteni azt az illúziót hogy amit hallassz azt úgy érezd összességében számodra jónak ahogy van,akkor az a hifi már elérte a célját,tehát azt amiért érdemes azt hallgatni,és pont.juliush írta: ↑2025.03.19., szer. 10:37Neked nem kell...nekem kell...ennyi.
És nem csak azért, hogy tudjam, hogy milyen egy hegedű hangszíne, a példának okáért, hanem hogy megtapasztaljam a hallójárataimban, a bőrömön, a csontjaimban, szemeimmel, milyen az, amikor pár zenész tökéletes összhangban, ritmusban muzsikál tudása legjavát beleadva, és az hogyan szólal meg, és hogyan néz ki a helyszín terében. És az otthoni felvétel hallgatása során a befogadás kognitív folyamatában ez legyen a mérce, vagy még inkább mankó, amire az élmény kialakítása támaszkodik, és nem az, amit mondjuk a 60-as években rögzítettek, egy mára idejét múlt technológiával.
Végül is a hifi-rendszer utolsó láncszeme korántsem a szobában megszólaló hangfal, hanem a hallgató, a maga fiziológiai, pszichológiai képességeivel és tapasztalatbéli hátterével.

Persze értem én hogy jó ha van egy "mankó",tehát egy élőben is hallott produkció amihez lehet viszonyítani,és a hangszerek hangját élőben is hallani kell,viszont a hifi rendszereknek ezt egy az egyben nem tudják visszaadni,nem is ez a céljuk,nekik az illúziókeltésben kell jónak lenniük,és ennek az egyik és a legfontosabb kritériuma a hihetőség.