DeProtector írta: ↑2025.03.16., vas. 13:14
.....Meg már nagyon kíváncsi lettem volna ELEX ajánlására, legyen az bármi is. Azt el tudom fogadni, ha nem tart jónak valamit, de szerintem ha ezt minduntalan le is írja, illene alternatívát ajánlani. Ez így túl destruktív szerintem.
......
Hát most erre mit írjak?
Rendszerben kell gondolkodni. Számomra tök ismeretlen rendszerekbe tök ismeretlen ízlésvilágú tulajdonosnak mit tudnék jó szívvel ajánlani?
Amíg aktív voltam, nagyon sok rendszert raktam össze. Mindegyikben a rendszer szintjének megfelelő kábelezéssel.
A LIMAR-ban nyilvánvalóan a Siltech, Crystal, Kubala kínálatából választottam.
Egy egymilliós rendszerhez sohasem tettünk több milliós kábeleket. A kábelek maximum a rendszer értékének a 20%-át tették ki vagy annyit sem. 30-50 milliós rendszerbe pedig a tulaj ízlésének megfelelően választottunk a kábel gyártók felsőbb kategóriáiból. 100 mill felett pedig egy időben nem a Limar által importált kábeleket raktuk be, mert akkor oda már más kellett. Így kerültek a csúcs rendszerekbe (100 mill feletti) a Nordost legfelsőbb kábelei, az Odin, majd az Odin 2. Ma már a Siltechnek és a Crystalnak is vannak olyan szintű kábelei, amik képesek bármilyen rendszer kiszolgálására. A Kubalának is van ilyen kábele. Ettől függetlenül a Nordost Odin, Odin 2-őt is a létező legjobb kábelek között tartom számon.
Mozis felhasználásra, üzleti (étterem, iroda) hangosítási felhasználásra, ahova sok száz méter, vagy több km kábel kellett, a Klotz kábeleit használtuk, ha már a Siltech, Crystal legolcsóbb kábelei is drágák voltak.
Azért nem értem én a pár ezer Ft/m árú kábelek ilyen szintű istenítését, mert nekem módomban állt a saját gyártók lépcsőit és más gyártók még olcsóbb kábeleit is kipróbálni nagyon komoly rendszerekben. Sajnos a csoda mindig elmaradt.
Azonos gyártón belül a drágább mindig jobb volt. Mindenben.
A legalsó szinteken csak az volt a kérdés, hogy melyik fáj kevésbé. Nagyon sok ezüst bevonatú réz kábel hangja szinte hallgathatatlan volt a csörömpölés miatt, amit középtartományban és felette produkált. A tisztán réz kábeleknél pedig a részletek eltűnésének mértéke, a basszus feldúsulás mértéke befolyásolta az élményt. Itt az volt a legjobb, amelyik a lehető legkevesebbet vette el és a lehető legkevésbé billentette fel a hangképet. Itt a professzionális felhasználásra szánt kábelek jobban teljesítettek a HiFi gyártók legalsó kategóriájánál, mert azok mindig valamerre billentették a hangot. A hangosításra szánt profi kábelek mindig kiegyenlítettebbek voltak, inkább csak elvettek, de nem raktak hozzá zavaróan a hangképhez.