mikro makro írta: ↑2025.02.19., szer. 13:47
Újabb végerősítő nyűglődés, ha valakit érdekel.
Kipróbáltam az 12 pro ATCket d-osztályúval, egy hypex n-core modulra épített végerősítővel. Az említett erősítő rengeteg nagyon jó kritikát kapott nemzetközi fórumokon, de azt a faktort nem vettem számításba, hogy az ATC mennyire leleplező az erősítőkkel szemben. A világ összes digitális ampokra jellemző tulajdonsága a nyakamba zúdult, amint rákötöttem a falakra. 16bites jellegű, kellemetlen tónusú, zeneietlen magasak, szűkös sztereó tér, természetellenes hangszer reprodukció, élettelen tónus. A mélyek határozottságára és feszességére ugyan jó hatással volt a d class amp katonás tranziensválasza, de ez az egyetlen jó dolog, amit meg tudnék említeni. Elképzelhető, hogy komolyabb d-osztályúval nem ez lett volna a helyzet, de további kísérletek nem várhatók részemről ezügyben.
Benne vagyok egy ATC facebookos forumban es egy srac passziv ATC-et vitt haza mert tobb oras hallgatozas utan azt talalta szebbnek. A kovetkeztetes levonasat rad bizom.
Forras:
https://www.facebook.com/share/p/15ydqNYbNq/
"Ebben a posztban szeretném megérteni, hogy az ATC tulajdonosok miért választottak aktív hangszórókat a passzívok helyett. Teszteltétek őket egymás mellett, sok high-quality eszközzel? Az ATC álláspontja alapján döntöttetek, miszerint az aktívak minden tekintetben jobbak? Stb…
Néhány hónapja elmentem a helyi hifi boltba, ahol hallgattam ATC hangszórókat. Nagyon örültem, hogy mostmár árulják ezt a márkát. Évek óta érdekelt a márka, és mint elektromérnök és lelkes audio rajongó, nagyra értékeltem és tiszteltem az ATC tervezési filozófiáját. Tudomásul vettem, hogy rengeteg zenész és profi audio világban választják az ATC-t. Szintén tisztában vagyok azzal, hogy az ATC készít aktív és passzív változatokat is, és úgy gondolom, hogy jól átlátom mindkét megközelítés előnyeit és hátrányait.
Nem is terveztem vásárolni aznap, de egy hosszú demó után végül hazavittem egy pár SCM40V2 passzív hangszórót.
Íme, az okok, amiért a passzívokat választottam:
1. Körülbelül 3 órát töltöttem az aktív és passzív változatok összehasonlításával. Ugyanazon körülmények között, ugyanazzal a forrással, egy Moon 691 DAC-cel. A passzívokat egy Simaudio Moon 641 ($12k) erősítő hajtotta. Mindkét forrás egy ATC SC2 ($11,500) előerősítőhöz volt csatlakoztatva.
2. Összehasonlítás eredményei: a passzív beállítást részesítettem előnyben – jobban szóltak: nagyobb hangszínpad, realisztikusabb és természetesebb melegség a jelenléti tartományban, lélekkel teli és magával ragadóbb hangzás. Meglepődtem, mert azt vártam, hogy az aktívak minden téren fölényben lesznek a passzívokkal szemben, de nem ez történt aznap. Az aktívak kissé előtörőbb/dominánsabb közép-felső hangúak voltak, de hiányzott belőlük az a lélek és dimenzionalitás, amit a Moon erősítővel hallottam. A szobabeli basszus teljesítmény szorosan közelített, hajszálnyi különbségek voltak.
3. Úgy gondolom és belátom, hogy az aktívak bizonyos dolgokban jobbak lehetnek a passzívoknál, de ez nagyon függ a passzívokhoz tartozó kiegészítő eszközöktől. Ahhoz, hogy az ATC aktívakból a legjobbat kihozd, elég jó előerősítőre van szükséged, legalább olyanra, mint az ATC SC2 ($11,500).
4. Otthon már volt egy Simaudio Moon 761 ($14k) erősítőm, ami egy hihetetlenül jó új modell a Sim-től. A saját erősítő utazásom során arra a következtetésre jutottam, hogy ennek a Sim erősítőnek a hangzása felülmúlja az összes korábbi erősítőmet, beleértve a Pass X250.8, X350.8, Luxman M900U, Coda CsIB, Luxman 509x, Luxman 590mkii, Luxman 595, Ayre VXR20 és számos lámpás erősítőt. Gyanítom, hogy a Simaudio erősítő tervezése és teljesítménye felülmúlja az ATC erősítő technológiáját. Egy magas minőségű passzív keresztszűrő (az összes elméleti hibájával, mint például a fáziseltolódás) elhelyezése a Simaudio erősítő kimenete és a transzducer között (ami pontosan az, ami a passzív ATC-n belül történik) nem okozott semmilyen káros hatást a végső hangzásban, és a boltban készült demó során számomra valójában jobban szólt. Talán egy másik erősítő más eredményt hozna?
5. Az ATC nem véletlenül készít passzív változatokat is. Okosak voltak és hallgattak az ügyfelekre. Az audio rajongók szerették volna a rugalmasságot, hogy saját maguk dönthessék el, hogyan hajtsák őket, stb. Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy ki van igazából, vagy mi az ABSZOLÚT legjobb választás. Mindenkinek millió oka van arra, hogy miért teszi azt, amit tesz, és a high-end audio világában nincsenek abszolútumok. Csak preferenciák. És az ügyfélnek mindig igaza van

Akárhogy is, ezek a hosszú és valószínűleg unalmas okaim, amiért egy pár passzívot vittem haza. Még mindig szeretnék egy aktív készletet kipróbálni a saját környezetemben, lehet, hogy más eredményre jutnék, de ez egy másik napra marad. Nagyon szeretném hallani a ti tapasztalataitokat is. Köszönöm!
"