Akkor hát Devialet Dione.
Nem titok, hogy a Home Movie videója
https://www.youtube.com/watch?v=HSHsiF6JCeo után döntöttem úgy, szeretném kipróbálni. Voltam a 2024-es HiFi Shown, ahol a Phantomokat jó sokáig vizslattam, s bár nem tetszenek, a technikájukat elismerésre méltónak tartottam, ahogy a hangjuk is impresszív volt - még ha az én ízlésemtől kicsit távol is álltak.
Mivel a Sennheiser Ambeo Maxot is hallottam és siralmasan cingárnak, vékonynak, erőtlennek éreztem, a fenti videó elhatározásra juttatott.
Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy semmilyen teszt alapján ne érezzetek késztetést a vásárlásra, mert nem az lesz az eredmény, amit reméltek

Nálam sem teljesen az lett.
Kezdem a negatívumokkal, mert azok jobban fájnak egy 1M-hoz közeli vásárlás esetén, mint amennyire örülsz a pozitívumoknak.
4 napos, úgyhogy még járatni kell bőven, még akkor is, ha szinte non-stop ment a kicsomagolás pillanatától. Alapjaiban nyilván nem fog megváltozni, csak kicsit finomodni, ezért merek már most valamennyire beszámolni.
- Nem értem, hogy miért nem emelik ki mindenhol (szerintem minden tesztet megnéztem, elolvastam), sőt, maga a gyártó is miért téveszti meg a vásárlóit vele, hogy nem szabad bármilyen pozícióban számítani az eszközre. A hivatalos kommunikáció az, hogy polcra fektetve, illetve falra függesztve is használható. Hát, ha engem kérdeztek, nem. Csak falra függesztve! Eszméletlen hangzásbeli különbség van a két módozat között, ami nem csak az izolációból fakad. Ez utóbbiban azért vagyok biztos, mert a próbák alatt én sem fúrtam fel a falra, csak "bakokra" állítottam, ugyanazon a komódon, amire fektetve is helyeztem. Fektetve sztereóra totálisan alkalmatlan, egy Naim Muso QB is szebb hanggal bírt, de esküszöm a JBL bluetooth hangszórók is jobban szólnak tőle. Valami elképesztően doboz hangja van úgy. Hangsúlyozom, IsoAcoustics pogácsákkal támasztottam alá, nem a komód zörgése miatt nem jó a hangja. Furcsa mód ilyen helyzetben 1-1 magashangszóró néz előre, 2-2 pedig az atmosért felel fent. Ha falra teszed, akkor 2-2 néz előre, 1-1 atmos, valamint a mélyek sem direktben pumpálnak az arcodba, hanem fel és le sugároznak. Ez a két tényező alapjaiban változtatja meg a hangját, amit én a helyükben nem rizikóznék a vevőre bízni. Nyilván, én fektetve, próbáltam ki először, volt is nagy csalódás. Aztán kék bogyó, felállt és megnyugodtam

Nyilván minden szoba és bútor más, máshogy hallunk, más tetszik nekünk.. De nem tudom elképzelni, hogy ilyen mérvű eltérés mellett bárkinek is jobban tetsszen fektetve.
- A hangszíne elég véleményes, túlzottan hatásvadász mélyben, ellenben magasa szinte nincs is. Eleinte tartottam tőle, hogy ez a rengeteg (9db!) magassugárzó milyen magashangsúlyos tónust fog eredményezni, de ennek pont az ellenkezője történt: magashiányos lett :) Ezzel a kijelentéssel óvatosan bánok, mert egy barátom szerint pont, hogy magasa van elég, közepe nincs, de szerintem mély sok, közép jó, magas kevés. Mást hallottunk, de egy biztos: nem az ideális felső polcos hangszín plug'n'play eszközként. Szinte látom magam előtt, ahogy a bemutatótermekben 75-80%-os hangerőállás mellett bömböl rajta a demo anyag és mindenki leseggelve ámul, hogy mennyire jó már. Ellenben ha halkítasz, tompa lesz.
- Nincs komoly térélmény. Jó, mert tényleg jó, de ezen az áron messze nem az általam elvárt. A későbbi leírásokban kontextusba fogom ezt helyezni más gyártók más termékeivel kapcsolatban. Atmos szeparáció szinte nincs is, az általános térélményhez tesz picit hozzá, ahol a pici szó szerint értendő. Hogy éppen mi történik a jelfeldolgozás során, arról semmilyen információnk nincs, mert azon túl, hogy az applikációjában a bemenő jel milyenségét kiírja, belenyúlni sehol nem tudsz. Térhatású (DD és annak minden iterációja) jelnél
semmit, sztereónál annyit választhatsz, hogy akarod-e spatial-be tenni, vagy vokál kiemelésre. De hogy mit mennyire, vagy hogy, azt nem tudod befolyásolni még ott sem.
- A középső, ikonikus Devialet dizájnú hagnszóró hangja nem tetszik, néhány esetben túl fedett. Ahogy az Rtings fogalmazott: muddy.
- Nagyon bizonytalan a Wifi kapcsolat. Lehet, hogy ez egyedi eset, talán a MESH rendszeremhez van köze, nem tudom. Tény, hogy kábellel működik csak megfelelően.
- Lassan reagál a készüléken lévő vezérlőkre. Megnyomom a mikrofon némítását, aztán 5mp múlva kipirosodik a led :) Francia? :)
- A zsír új bar bélelő kartonjai össze voltak roppanva a dobozon belül. A forgalmazó szerint ez általános jelenség, mert méreteihez képest iszonyú nehéz az eszköz és a szállítás alatt gyakran előfordul - sérüléssel, hátránnyal nem jár, de megint egy laza, átgondolatlan franciaságot érzek benne. Volt Peugeotom, azért hivatkozom erre, mint negatívum.
A pozitívumok ellenben:
- Nagyon minőségi cucc, nehéz, mint a sár, erős, robusztus, érzed, hogy mire adtad ki a pénzed.
- Ami negatívumként volt az előbb említve, az végülis legalább annyira pozitív is: egyszerű a használata, nem igényel állítgatást. Az önbemérő rendszere kb 15mp alatt végez és hallgató eredményt hoz. Gyors, mint a villám.
- A hangja alapvetően jó a filmezéshez és alacsony hangerőn is van benne bőven dinamika. Ha valaki nem a szikrázó hangkarakterre van ráfagyva (én arra vagyok), akkor annak nagyon fog tetszeni. Ami nekem magashiány, az sokaknak "hosszan hallgatható karakter". Ezt már több hifi komponens esetén beigazolódni láttam, kezeljétek helyén. A dialógusok érthetőek, nem nyomja a beszédet a csillivillizés. Természetes tónusban szólal meg mindenki - igaz, itt a mikrofonozás hiányosságai erősen ki lesznek emelve, mert írtam fent, hogy fektetve sokszor dobozhangú az előadás. Nah, ha minőségi a felvételi setup, akkor kifogástalan a hang, ha viszont egy picit is csillapítatlan a szoba, ahol felvették, vagy rosszabb az iránykarakterisztika a beszélő és mikrofon között, akkor azonnal kiemelődik a kongás.
- A mélyei olyanok, hogy nem hittem el. A mélygyilkos szobámban is megfelelően erősek és jó egyensúlyúak. Nem erőlködik, nem kápráztat és nem délibábot fest, hanem tényleg mély mélyhangjai vannak. Ha nem közvetlen összehasonlításban váltasz a szub/szat rendszerről erre, akkor egyáltalán nem fog hiányozni a mélyláda. Sima a valódi 30Hz körüli tartomány visszaadása. Nekem az "ijesztő" szó jutott eszembe, mikor egy barátomnak jellemeztem az első bekapcsolás után. És még a hangerőt is egészen jól bírja. Merem állítani, hogy ez az első olyan rendszer, ami önmagában megállja a helyét, még akkor is, ha igényed van az ütős, szubszerű mélyekre. Ebben kételkedtem a leginkább, aztán ebben kaptam a legtöbbet. Alacsony hangerőn is megmarad a részletessége és az ereje is, ezt egészen ügyesen kezeli a DSP. Nem tudom miért fájt volna nekik a magassal is ugyanez
Összességében egy jó termék, de az új ára nem tükrözi a hangminőségét. Szerintem a Sennheiseré még annyira sem, noha az igaz, hogy azt szubbal bővítve van mozgástered kompenzálni a hiányosságokat, míg itt egy totál zárt rendszert kapsz. Így a kezdésnél linkelt videóval alapjaiban egyetértek, csak hiányolom, hogy a negatívumokat nem említették.
Egyelőre megtartom, hagyok neki időt, illetve, kipróbálom több szobában is.
Részemről inkább, mint mérnöki bravúr, mintsem reprodukálhatatlan hangminőség, amit látok benne. Engem lenyűgöz és jó érzés birtokolni, annak ellenére, hogy vannak nyilvánvaló hiányosságai, melyek nagy része talán meg is oldódik a falra helyezéssel, ha elnyeri a végleges helyét.
Ha van konkrét kérdésetek, tegyétek fel bátran.