KajliI írta: ↑2025.03.04., kedd 09:41
Sziasztok! Egy elméleti kérdésem lenne. Ha egy streamert csak digitális eszközként, külső DAC-cal használok, akkor mi befolyásolhatja a hangzást egy komplett rendszerben, ahol minden más ugyanaz? Nem csak annyi a feladata, hogy a digitális jelfolyamot továbbítsa a DAC felé?
Azért kérdezem, mert egy WiiM Ultrát használok, és most kíváncsiságból kipróbáltam a Panasonic Blu-Ray lejátszómat is a rendszerben DLNA rendererként. Ugyanazt a NAS-on tárolt flac fájlt játszottam le. DAC, erősítő, hangfal ugyanaz. Valahogy mégis jobban tetszett a Panasonic hangja. Nem a magasak, vagy mélyek lettek erősebbek. Óvatosan próbálok fogalmazni, de valahogy a színpadkép lett definiáltabb, tisztább. Mintha midnen jobban a helyére került volna.
Azt nem igazán értem, hogy mi okozhatja ezt. Az Ultra extra funkcióit (room correction, EQ) nem használom, a hangerő is fixre van állítva. Szóval elvileg nincs digitális jelfeldolgozás az Ultrán belül. A Panasonic elég "buta" eszköz, abban nincs lehetőség sem extra dolgokat beállítani. Lehet, hogy ez előny?
Szerintem most az a pillanat van, amikor elkezdtél tapasztalni valamit, felismerni valamit, ami papíron a mostani ismereteink szerint nem teljesen így játszódtak volna le (ha jobban belegondolunk a két készülékből ugyanazok a bitek léptek át a következő készülékedbe, mégis mást hallottál).
Ez nagy vitákat szokott indukálni. Valójában sok részére van már technikai magyarázat, és kezdünk rájönni, hogy sok szempontból a digitális áramköreink ugyanúgy szenvednek gyengeségektől mint az analóg áramköreink, bármennyire is a létrehozásukkor ezen hibák eliminálása volt a cél. Végülis sok hibalehetőséget kizárt a digitális technológia, sokat viszont bevonzott, néhányat pedig megtartott.
Ezért lehet az, hogy egy digitális forráskészülék máshogy szól egyazon rendszerben, mint egy másik forráskészülék megegyező protokollokat használva is.
(vissza lehet vezetni tápellátásra, zavarvédettségre, órajelek pontosságára, zajosságára, belső működési elvekre, zajkomponensek keletkeztetésére stb.)
Annak örülök, hogy mostanra eljutottunk odáig, hogy nem egyértelmű tagadás van ebben a témában, hanem sokan próbálják megfejteni az ok-okozat összefüggéseket.