KajliI írta: ↑2025.03.08., szomb. 08:55
És most engem nem a technikai aspektusok érdekelnek, hanem a meghallgatás "módszertana".
Sok jó dolgot leírtak előttem, jelentős részükkel egyet is értek, ezért csak pár dolgot tennék hozzá.
Az egyik, hogy tesztelésnél nagyon figyelni kell a hangerőszintek egyezésére. A fülünk (agyunk) azt a hangot hallja jobbnak, amelyik hangosabb. Ha ezt nem tartod be, a füled be fog csapni. A másik alapvető dolog, hogy egyszerre mindig csak egyetlen dolgot változtass meg a rendszeredben. Ha ezt a szabályt nem tartod be, akkor azt nem fogod tudni, hogy a változást, amit esetleg hallasz a hangban, melyik komponens okozza, és milyen mértékben, végül teljesen összekavar(hat)od magad.
Ez után még pár hiba, ami sokévnyi hifizés (és tesztelés) során elkövettem, és ami most eszembe jut:
1. Ne legyél türelmetlen! Ami elsőre nem tetszik, lehet ha kap még egy esélyt, az újabb próba alapján "feljöhet", és az is lehet, hogy ami elsőre "wow" faktor volt, az később "sok" lesz.
2. Járasd együtt a komponenseket! Én magam hiszek a bejáratásban, nem csak a tesztelt készülék bejáratásában (ez szerintem nagyon fontos), hanem a rendszer "összejáratásában" is; saját tapasztalatom szerint (amire nincs logikus magyarázat, de hát a hifiben egy csomó dologra nincs) érdemes egy éjszakán keresztül összedugva és bekapcsolva hagyni a rendszert, és csak másnap tesztelni komolyabban; sokan vitatják ezt, nekem bevált

3. Csak a saját fülednek higgy! A netes, fórumos ajánlások, 5*-os tesztek csak arra jók, hogy elindulj valamerre, de ami másnak teszik, neked nem biztos, hogy fog, vagy lehet, hogy a te rendszeredben nem működik olyan jól; ha valamit mások agyondícsérnek/lehúznak, de te pont ellenkezően hallod otthon, akkor a saját véleményed után menj, ne másokra hallgass;
4. Ne legyen prekoncepciód! Ez kicsit az ellenkezője az előbbinek: ha előre eldöntöd, hogy te AZT a készüléket akarod, akkor tuti rá fogod magad beszélni; ennek végeláthatatlan készülékcsere lesz a vége; el se tudom mondani, hányszor szólt nálam pocsékul a kinézett, nagyon vágyott kütyü, és hányszor szólt zseniálisan, aminek az előzetes várakozásaim (vagy pl a fórum vélemények alapján) nem lett volna szabad jól szólnia;
5. Kóstolj vissza! A borászok kedvenc kifejezésével élve, ha a teszt célja a készülékcsere, már az újat teszteled, de még ott van a régi, akkor tedd vissza, amit fejben már elengedtél; komoly meglepetéseim voltak már ebből, és sokszor maradt utána a régi, de olyan is volt, hogy a kétféle tapasztalás alapján végül egy harmadig készülék lett a befutó;
6. Tudd, hogy mit szeretnél! Ez nem a fenti "prekoncepcióra" vonatkozik, az inkább a "vágyakkal" kapcsolatos; itt arra gondolok, hogy amikor készüléket szeretnél cserélni, pontosan fogalmazd meg magadnak, mi nem tetszik a meglévőben, és mit vársz el az újtól; ha vaktában lövöldözöl, vagy hagyod, hogy egy-két teszetős paraméter elvigyen; akkor abból szintén cserebere lesz;
7. Üsd agyon a hifi-bagarat! Már most mondom, ez a legnehezebb

főleg az a része, amikor alapvetően teljesen jól szól a rendszered, szereted és élvezed, csak megszólal a bogár: ha ez ennyire jó, akkor miért ne lehetne még jobb; most szólok, ez csapda; el se tudnám sorolni, hány örömmel hallgatott rendszeremet borítottam szét az évek alatt, hogy sok idővel és még több pénzzel később eljussak újra valami hasonlóhoz; OK, tudom, ezt a fórumot mind azért olvassuk, mert szeretjük a jó hangot, szeretnénk minél jobb hangot kihozni a rendszerünkből, és görcsösen bízunk abban, hogy mindig van jobb, de - és ezzel persze lehet vitatkozni - van az a pont, amikor a jónál már nincs
jobb, esetleg csak
más, de ezt a pontot megérezni és főleg elfogadni ... hú, de nehéz!
+1. AB tesztelés: ezzel óvatosan! Igen: gyorsan és hatásosan megmutatja a különbségeket, de leginkább arra jó, hogy az egyik készülék megmutassa a másik készülék hibáit. Remek kiindulási alap, de ennek alapján nem ajánlanék hosszabb távra készüléket választani. Persze létezik szerelem első látásra, de azért az igazi társat lakva ismerni meg - és nem csak a párkapcsolatban