Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 25

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: pantera »

Elnézést, nem akartam félrevinni, úgy is csak hülyeségeket beszélek: signing off.... :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4288
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Jól elment a dolog onnan, mi való 3Watt 300B-hez :)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Az én olvasatomban digitális hangerő-szabályzás az, ahol a beavatkozás a digitális doménben történik.
Amiről most szó van, az legjobb esetben is digitális vezérlésű, analóg hangerő-szabályzó.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Igen ezt is tudom, de én itt a régebbi "klasszikus" hardveres (IC-s) digitális hangerőszabályozókra gondoltam, ami pl. sok 2000 környékén és után gyártott "hájgend" szerű integrált erősítőben (is) szép számmal található. Pl. Meridian, Mission, Naim, Krell, stb..... :rolleyes:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3988

Hozzászólás Szerző: juliush »

pantera írta:
2025.02.28., pén. 13:13
A legtöbb digitális hangerőszabályozó áramkör jelentősen többet ront a hangminőségen mint pl. egy "mezei" kék Alps poti. Szerintem. Első esetben a hangfrekis jel félvezetők tucatjaival kerül közvetlen kapcsolatba, megy át rajtuk (még a sönt típusúak estében is, ahol ellenállás létrák tagjait zárják fokozatosan földre a velük párhuzamosan kapcsolt MosFet-ek).
Aki valaha tuningolt CD játszót, tudhatja hogy a tranyós-Fet-es kimeneti némítóáramkör (ami inoperatív állapotban- lejátszás közben -csak ott csücsül és elvileg semmit nem csinál) kigyomlálása mennyit javít a hangminőségen.... Ott pedig csak egy félvezető van párhuzamosan kötve a kimenettel, dig. hangerőszabályzóknál meg néha több tucat, soros-párhuzamos (típustól függően) vagy vegyes módban.
Napjainkban a digitális hangerő szabályozás többnyire már nem áramkörrel, hanem "szoftveresen" megy, a digitális szűrő algoritmusok gondoskodnak 24-32-64 bites aritmetikai felbontásban az amplitúdó megfelelő módosításáról is, az így létrejött bitfolyammal táplálva a fizikai D/A-átalakítót, annak formátumára konvertálva, ditherelve, noise-shape-elve...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút

A legtöbb digitális hangerőszabályozó áramkör jelentősen többet ront a hangminőségen mint pl. egy "mezei" kék Alps poti. Szerintem. Első esetben a hangfrekis jel félvezetők tucatjaival kerül közvetlen kapcsolatba, megy át rajtuk (még a sönt típusúak estében is, ahol ellenállás létrák tagjait zárják fokozatosan földre a velük párhuzamosan kapcsolt MosFet-ek).
Aki valaha tuningolt CD játszót, tudhatja hogy a tranyós-Fet-es kimeneti némítóáramkör (ami inoperatív állapotban- lejátszás közben -csak ott csücsül és elvileg semmit nem csinál) kigyomlálása mennyit javít a hangminőségen.... Ott pedig csak egy félvezető van párhuzamosan kötve a kimenettel, dig. hangerőszabályzóknál meg néha több tucat, soros-párhuzamos (típustól függően) vagy vegyes módban.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5102

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Másként is lehet nézni ezt a hangerő dolgot.
Most tételezzük fel, hogy csak digit forrásunk van, és a dac/cdjátszó 0dB (teljes kivezérlés) esetén 2V RMS feszültséget ad ki.
A könnyűzene 99%-a csúcsban megközelíti ezt a 0 dB-t, de vannak kivételek, különösen szomorúzenében, ahol 10-15dB-vel alacsonyabb szinten van kivezérelve (DSD-nél is gyakran előfordul). Ha mondjuk 12dB tartalékot célzunk meg, akkor a 2V helyett 500mV jön csak, ennyinek illik kivezérelnie az erősítőt a teljes teljesítményre. Ha 1,5V érzékenységű végfokunk van, akkor egy négyszeres előerősítés elegendő, de ha 0,5V már kivezérli az erősítőt teljesen, akkor csak leszabályozásról kell gondoskodnunk, passzív, félaktív, vagy aktív módon, analóg vagy digitális szinten. 12dB digitális hangerősszabályzás még igazán nem sokat ront a hangminőségen, sajnos annál lényegesen többet szabályoznak sokan, és annál mindenképp (de legalábbis rendszerint) jobb az analóg szabályozási mód.
Persze azt is feltételezzük a fenti esetben, hogy az erősítő max teljesítményét elviseli a hangsugárzónk, valamint mi magunk, sokan egyáltalán nem hallgatnak hangosan...

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3988

Hozzászólás Szerző: juliush »

Nos, engem történetesen egyáltalán nem a potenciométerek mechanikai/elektromos viselkedése szempontjából érdekelt a gyakorlatban alkalmazott szint, hanem az általuk eredményezett csillapítás mértéke miatt.
Az Icon Audio előfokom kézikönyvében a tervezők egy klassz kis táblázatban foglalták össze a benne használt ALPS Blue poti hatását a bemenő és kimenő jelek arányára. Nyilván a pontos értékek eszközről-eszközre változhatnak, de végül is az egyik legelterjedtebb poti típusról van szó, valószínűleg nagyságrendi "érzés" kialakítására azért alkalmas.
volume.jpg
volume.jpg (77.09 KiB) Megtekintve 1003 alkalommal
Számoljunk picit! Vegyünk egy 50W-os erősítőt, 8 ohmos rezisztív terhelés esetén épp 20V feszültségnek kell a hangfal kapcsain jelentkezni, ami 1V-os bemeneti feszültségre vetítve 26dB-es feszültségerősítést igényel. De mindannyian tapasztaljuk, hogy ez bizony "elég" hangos lenne, még nem túl érzékeny hangfalakkal is, hát a potenciométerhez nyúlunk, és többnyire 8-10 órás állásnál állapodunk meg. Jómagam is az 50W-os MF A-1000-esnél.
De ha hihetünk a fenti táblázatnak, ebben a pozícióban akár -25dB ~ -50dB csillapítással élünk (mielőtt valaki belekötne, a táblázat az előfok 13 dB-es erősítésével is számol!), vagyis az erősítő fokozat 26 dB feszültségerősítésével együtt szinte egy "unity gain" erősítőt kreáltunk, azzal a csavarral, hogy csillapítottunk egy jót, hogy aztán erősítsünk rajta. Az erősítő kimenetén max. 1-2 W-tal dolgozva.
Szerintem a helyes tervezési elv, nem az "50W alatt meg sem szólal a hangfal" (némi retorikai túlzással), hanem a minél kevesebb csillapítás mellett észszerűen megválasztott feszültségerősítés lenne. A 0 dB "unity gain" nagy általánosságban nyilvánvalóan kevés, bizonyos alacsony jelszinttel rögzített felvételek esetén önmagában még nekem is van hiányérzetem, a kis helyiség és közeltérizés ellenére, ilyenkor az átmenetileg közbeiktatott előfokkal adok pár plusz dB erősítést a "unity gain" "végfokhoz".
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

st81 írta:
2025.02.28., pén. 09:58
Rock60 írta:
2025.02.27., csüt. 13:47
st81 írta:
2025.02.27., csüt. 13:03

A tízes skálán 1,5-2 között (Accuphase E-370).
Jól tudom, hogy akkor ideális az összepárosítás, ha a potmétert minél jobban feltekerve megfelelő a hangerő ?
Gondolom, potmétere is válogatja... gondolkodik.gif
Az erősítőmnek nem lineáris a potmétere, 0-ról 1-re jobban hangosodik mint 1-ről 1,5-re. A másik, hogy a streamernek is van saját digitális hangerőszabályzója, ami nálam 100%-on áll. Mondjuk azt még nem próbáltam, hogy ha azt leveszem a streamernél 50%-ra, akkor az erősítőt jobban feltekerve jobb lenne-e a hang.
nem rock vagyok, de általában az a nézet járja, hogy a digitális "erősítések" jobb,ha maxon vannak, kvázi kikapcsolva.
Mélyreható teszteket még nem végeztem a saját Quad CDP-mmel (jó 15+ éve nem volt rá szükségem, de már korábban is használtam Quadot HES demókon pl, vagy készülékek installjánál, eladásnál és pl egy AA TRIO+Basshornok nem kis tétel, hogy ezen bukjon az üzlet, vagy sem), ami annyit tesz, hogy egy CD játszó és előfok is egyben, amin van fix vonalkimenet és szabályozható is, de amennyire eddig érzékeltem, baromi nagy eltérés nincs. Lövésem sincs, a Quad ezt miként oldja meg, de ha a CD-n "tekergetem" a hangerőt és az erősítő van fentebb, komfortosabb az élet. Ami holtbiztos, az,hogy a kijelzőt ki tudom kapcsolni, sokkal többet jelent, mert azt a félsüket is meghallja, cserébe még nem tapasztaltam hátrányát a szabályozható kimenetnek.
Persze, ebből általánosítani nem lehet, ez egy dedikált előfok, meg lehet már nem is hallok jól :D próbáld ki :rolleyes:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 272

Hozzászólás Szerző: st81 »

Rock60 írta:
st81 írta:
juliush írta:
2025.02.26., szer. 22:57
Csak egy gyors körkérdés: a hangerőszabályozó...milyen állásánál produkálja a megfelelő hangosságot Nálatok?
Jól tudom, hogy akkor ideális az összepárosítás, ha a potmétert minél jobban feltekerve megfelelő a hangerő ?
Az erősítőmnek nem lineáris a potmétere, 0-ról 1-re jobban hangosodik mint 1-ről 1,5-re. A másik, hogy a streamernek is van saját digitális hangerőszabályzója, ami nálam 100%-on áll. Mondjuk azt még nem próbáltam, hogy ha azt leveszem a streamernél 50%-ra, akkor az erősítőt jobban feltekerve jobb lenne-e a hang.
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Alaposabban "vesézve" a dolgot mégiscsak van egy pont a hangerőszabályozó poti állását illetően ami bizony befolyásolhatja a hangminőséget. Arról van szó hogy egy hagyományosan (nem sönt üzemben) kapcsolt potenciométernél -ahol az erősítő bemeneténél szabályoz- a forgatás szögétől függően változik az erősítő által "látott" forrásellenállás. Az ábrán látható esetben pl. ha a poti 47 kOhmos, kis hangerőszinteken (a nyíl hegye a földponthoz közel) az erősítő bemenetével kb. 40-42 kohm kapcsolódik sorba, míg teljesen feltekerve ( a nyíl hegye az" audio in 1" pontnál) egyre kisebb, teljes hangerőnél pedig 0 Ohm, itt már csak a forrás kimenőimpedanciája amit a végfok lát - eltekintve most az erősítő bemenőellenállásának e szempontból elhanyagolható hatásától.
Ez tehát úgy is értelmezhető hogy kis hangerőállásnál a 200 ezer forintos OCC ezüst IC kábelünkbe sorosan beiktatunk egy 40 kOhmos gyatra minőségű szénréteg ellenállást.... :(
Csatolmányok
Névtelen.png
Névtelen.png (8.3 KiB) Megtekintve 959 alkalommal

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.02.28., pén. 08:40
cables írta:
2025.02.28., pén. 07:07

Sokan hívei a hosszú teszteknek. Én meg azt gondolom, hogy egy jól megválasztott zenével, az első másodpercekben érezhető legjobban a különbség. Közvetlenül egymás után hallgatva két kábelt vagy bármi mást.
Ilyen is van, sőt, szerintem is ez a jellemzőbb, meg olyan is sajnos, hogy a hosszú távú hallgathatóságra, vagy hallgathatatlanságra nem derül azonnal fény.
Lehet - sőt biztos - hogy egy csinosabb nővel jobb párszor randizni, hosszabb távon lehet, hogy mégsem ő lesz a befutó.
Jó példa volt egy kedves fórumtársunknál való zenehallgatás konklúziója.
Két nagyon jó végfokát hasonlítottunk össze. Az egyik erősítő precízebb volt, mélyebbre és magasabbra ment, talán a felbontása is nagyobb volt, mondhatni, több mindent megmutatott a zenéből.
A másik nyugisabb, relaxabb stílusban nyomta, sokkal több jót nem is tudok mondani róla... gondolkodik.gif
Kérdezte a fórumtárs, nekem melyik tetszik jobban, mert egy barátjának mindenképpen a nagyobb felbontású, neki viszont, minél többet hallgatja, inkább a másik.
Meghallgattuk a két erőlködőtt oda - vissza kétszer, hogy biztos legyek benne, és - a másik minden pozitívuma ellenére - nekem is az tetszett jobban, ami a tulajnak, a nyugisabb hangú, a csoda szép természetes középtartományával.
Visszatettük még egyszer a másikat és már egész vicces volt, hogy korábban úgy tűnt, szoros verseny van köztük, ami bárhogy alakulhat. :yingyang:
Na, akkor mégsem vagyok süket - nyugtázta boldogan a tulaj a tesztet... :party:
ha az embernek már van referenciája (és prefernciája), de a legjobb referencia maga az élet,mert egész nap élő,természetes hangokat hallunk magunk körül. Aki ki tudja szűrni a rendszerek hangjában a természetes megszólalást, pillanatok alatt tud dönteni. Aki még valami mást keres, vagy még nem tudja, mit keres, annak okozhat fejvakarást egy rövid, de akár hosszú teszt is.
Nem tudom, kinél jártam már,aki itt van, nem hiszem,hogy sok helyen, de akinél igen, emlékezzen vissza,ha megkérdezte, milyen zenét tegyen fel(vagy be), annyit mondtam, "tökmindegy".Aki ezt a mondatot estleg nem érti: nem is kell még ismert lemez sem, ahhoz,hogy a rendszer alapvető képességeit kiismerjük, vegy kettő közül tudjunk dönteni. Ennek ellentmondani látszik ,de nem: A nagyon pontos megismerés meg úgyis akkor jön el,ha hazaviszed a készüléket(drótot, bármit), amikor a saját rendszereben megszólal. Akkor tud érni meglepetés, ha másnál csak alig jobbnak hallasz valamit :D Ilyenek a kiállítás hangjai is. Ott bóklászva, sokan azt gondolják, ez egy rakat xar és az enyém jobb... Persze,van ilyen, de a hájend készülékek nagy hányadát ha a kritikusok hazavinnék, érné őket meglepetés. Bár, most éppen itt nem kapott hideget a napokban az Audio Note, de tipikusan egy olyan gyártó, akit nagyrészt csak a kiállításokról ítél meg a közönség és közeli kapcsolatba ritkán kerül velük. Ezek pl olyan bensőséges rendszerek, amihez ha hazaviszed, és elkezdesz elmélyülten zenét hallgatni (és nem a kiállítások zsibvásári forgatagában, rohanva ráhallgatni,amikor sokan hajlamosabbak hatásvadász és elsőre megragadó paramétereket keresni), akkor fogod észrevenni, mi is történik. Nyilván, a rutinosabb versenyzők kiállításon is tudnak többnyire helyes döntéseket hozni,de ahhoz nagyon kell tudni "fejben modellezni", a szituációból adódó hibákat kivonni és úgy hallani a rendszer hangját, azok "javításával". Ehhez nem árt némi rutin, de nem lehetetlen küldetés. Egy példa az idei hif-Showról a L'Aditeur nagy szábája. A szoba böfögött, igen... volt valami mélyemelése,ami a produkciót (főleg a tónusát) kicsit hazavágta, de megkockáztatom,hogy a kiállítás egyik legprofibban belőtt rendszere volt és a felbontás nagyon rendben volt. Jómagam két első helyet osztottam ki, egyik TJ, aki az undergroundot képviselte, a másik ez a szoba,ami a véreres faxú, ultradrága hájendet, de rendben volt. :smile53:
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

cables írta:
2025.02.28., pén. 07:07

Sokan hívei a hosszú teszteknek. Én meg azt gondolom, hogy egy jól megválasztott zenével, az első másodpercekben érezhető legjobban a különbség. Közvetlenül egymás után hallgatva két kábelt vagy bármi mást.
Ilyen is van, sőt, szerintem is ez a jellemzőbb, meg olyan is sajnos, hogy a hosszú távú hallgathatóságra, vagy hallgathatatlanságra nem derül azonnal fény.
Lehet - sőt biztos - hogy egy csinosabb nővel jobb párszor randizni, hosszabb távon lehet, hogy mégsem ő lesz a befutó.
Jó példa volt egy kedves fórumtársunknál való zenehallgatás konklúziója.
Két nagyon jó végfokát hasonlítottunk össze. Az egyik erősítő precízebb volt, mélyebbre és magasabbra ment, talán a felbontása is nagyobb volt, mondhatni, több mindent megmutatott a zenéből.
A másik nyugisabb, relaxabb stílusban nyomta, sokkal több jót nem is tudok mondani róla... gondolkodik.gif
Kérdezte a fórumtárs, nekem melyik tetszik jobban, mert egy barátjának mindenképpen a nagyobb felbontású, neki viszont, minél többet hallgatja, inkább a másik.
Meghallgattuk a két erőlködőtt oda - vissza kétszer, hogy biztos legyek benne, és - a másik minden pozitívuma ellenére - nekem is az tetszett jobban, ami a tulajnak, a nyugisabb hangú, a csoda szép természetes középtartományával.
Visszatettük még egyszer a másikat és már egész vicces volt, hogy korábban úgy tűnt, szoros verseny van köztük, ami bárhogy alakulhat. :yingyang:

Na, akkor mégsem vagyok süket - nyugtázta boldogan a tulaj a tesztet... :party:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2272

Hozzászólás Szerző: cables »

---
Na most fogok kapni.. :) de akkor is leírom.

Ami nekem bejött, egy hihetetlenül érzelmes csodás hang
Carlo Bergonzi

Tidal
keresés: Don Carlo+Solti
track: volume 2 track 12

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

cables írta:
2025.02.28., pén. 06:28
Block írta:
2025.02.27., csüt. 08:40
...

... nekem van félvezetős is párhuzamosan a másik lánccal,...és félvezetőshöz képest elég jól szól,mert egész közel vannak egymáshoz hangban. Pár naponta bekapcsolom és élvezem az "új" hangot.....de amikor a másik szól,arra gondolok,hogy de jó,hogy ez itt van,..ugyanazokat a zenéket hallgatom,de mégis más.. Azt persze ilyenkor egyből tudom,hogyha egy maradhatna ,az melyik lenne..
Ez nagyon érdekelne. Mármint meghallgatni közvetlenül egymás után ezt a két rendszert. Szívesen meghívnálak hozzám én is meghallgatni az én rendszeremet.

Viszont eszembe jutott egy fontos dolog. Ha a nálad lévő két rendszert összehasonlítod, akkor nemcsak az erősítő más, hanem minden egyéb (forrás, kábelek, hangfal, szoba akusztika stb.). Márpedig ezek egyenként is dönthetnek egy tesztnél.
Igen teljesen más és mégis hasonló...... :) Más az erősítő és a hangfal,...más a kábelezés,viszont annyiban hasonló ,hogy kb. értékben ez is ugyanolyan elég magas színvonal,tehát nem maradék kábelekből lett összedugva. Vannak benne amik drágábbak,mint a triódás rendszerben. A lényeg,hogy sikerült jó hangot kihozni belőle...
Talán az nem jött le,mert nem írtam konkrétan,hogy nem azért csináltam,hogy bizonygassam a triódás jobb kvalitásait,hanem azért,hogy mintegy a hifi bogarat kizárva,néha mást,de szintén jót hallgassak. Mert ugye a hifibogár mindig akkor jön,amikor x idő után,nagyon hozzászokik valaki az otthoni hanghoz,és egy kicsit újítani akar rajta,hogy egy kicsit jobb legyen. Van amikor ne lesz jobb jobb,csak más... Na nekem ez mindig kéznél van... :)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2272

Hozzászólás Szerző: cables »

Block írta:
2025.02.27., csüt. 08:40
...

... nekem van félvezetős is párhuzamosan a másik lánccal,...és félvezetőshöz képest elég jól szól,mert egész közel vannak egymáshoz hangban. Pár naponta bekapcsolom és élvezem az "új" hangot.....de amikor a másik szól,arra gondolok,hogy de jó,hogy ez itt van,..ugyanazokat a zenéket hallgatom,de mégis más.. Azt persze ilyenkor egyből tudom,hogyha egy maradhatna ,az melyik lenne..
Ez nagyon érdekelne. Mármint meghallgatni közvetlenül egymás után ezt a két rendszert. Szívesen meghívnálak hozzám én is meghallgatni az én rendszeremet.

Viszont eszembe jutott egy fontos dolog. Ha a nálad lévő két rendszert összehasonlítod, akkor nemcsak az erősítő más, hanem minden egyéb (forrás, kábelek, hangfal, szoba akusztika stb.). Márpedig ezek egyenként is dönthetnek egy tesztnél.

Rock60
Őslakos
Őslakos

pantera írta:
2025.02.27., csüt. 18:42

Bocs, nem akartam nagyon mélyen belemenni, de ez egy elég sűrűn felbukkanó "Akhillesz-ín" jellegű probléma az audio-ban, és nagyon sok problémát okozhat a kielégítő megoldása..... :smile53:
Teljesen jó, hogy leírtad, köszi...
Több erősítőtesztben térnek ki arra, hogy már nagyon kis hangerő álláson is jól szól az erősítő, vagy ellenkezőleg, esetenként 10 óra fölé kell tekerni, hogy kitisztuljon a hangja, teljes képességében pompázzon.
/ Hogy ez konkrétan a potméter számlájára írható, vagy mással függ össze, azt persze nem tudom.../
Nálam pl, 9 óra felé tekerve "áll össze" a hang, de a forrás, a TV set top box - nál még rosszabb a helyzet. Ha nem a max 24 - esen áll a kivezérlés, hanem ott szabályozom lejjebb, akkor hallhatóan tompábban szól, azért ott mindig maximumra állítom és az erősítőnél szabályozok.
Elég valíd, összetett kérdés ez, valszeg juliush is azért vetette fel...

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Van egy megoldás, az aktív sönt rendszerű hangerőszabályozás, ami mentes az összes potméter nyavalyától csak ezt meg elég nyűgös beállítani mert karakterisztikára szigorúan összeválogatott JFet-eket igényel.
Ez egy olyan feszültségosztó áramkör, ahol a jel csak egyetlen -az azzal sorbakapcsolt- ellenálláson (R1) megy át, az osztó "alsó tagja az említett JFet, melynek ellenállását a gate-jére kapcsolt, potin keresztül beállított DC feszültséggel változtatjuk. Ha a Fet teljesen nyitva van, az ellenállása elvileg 0 Ohm (gyakorlatilag a Fet "R D-S on" ellenállása ami pár ohm, tehát elhanyagolható) tehát a bejövő jelet teljesen földre zárja "zárt" állásban pedig a MegaOhm tartományban van. Ez esetben a Fet nincs a jelútban, csak egy -szívünk vágya szerinti- nagyon jó minőségű ellenállás, ami jóval kevesebb minőségromlást okoz bármilyen hagyományos működési elvű hangerőszabályozásnál.
A kapcsoláshoz két csatornánál is csak egy db potméter szükséges és jel azon nem megy át, csak a Fet-ek nyitását-zárását vezérli.
Bocs, nem akartam nagyon mélyen belemenni, de ez egy elég sűrűn felbukkanó "Akhillesz-ín" jellegű probléma az audio-ban, és nagyon sok problémát okozhat a kielégítő megoldása..... :smile53:
Csatolmányok
Voltage-Controlled-Attenuator.gif
Voltage-Controlled-Attenuator.gif (7.76 KiB) Megtekintve 795 alkalommal

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

pantera írta:
2025.02.27., csüt. 17:50
Ez egy abszolúte relatív dolog erősítők esetében. A hangerőszabályozó "optimális" állása mint olyan nem létezik. Technikai értelemben talán, -impedanciaviszonyok miatt- ez a pont ha lehet a potméter (ha az a szabályzó) középső -általában lineárisabb- tartományába essen. A dolog a betáplált jel feszültségszintjének, a végfok erősítésnek, és az elérni kívánt hangerőnek függvényében alég plasztikus, széles skálán változhat. A már említett linearitási ok miatt a kisebb tartományokban ("9 óra" alatt) érzékenyebb lehet a poti vezetőpályájának minőségére, ez zajnövekedést is eredményezhet. A legdrágább potik kivételével szén film a vezető anyaga, ami közismerten elég zajos, és kopása elég hamar kontakthibákat ("sercegés") okozhat
Ez a másik oldla. Szerintem amivel rock -és én is- apellált, az erősítő kihajtása. Nagyon régen volt divat az, hogy az amp 60%-án hajtva szól optimálisan, de ez csak egy -lehet halál téves- legenda volt :D
Én nem tudom kihajtani, az fix. De a ptik miatt, ahol tudom, inkább fentebb tolom pont az áktalad leírtak miatt. Volt olyan erősítőm, hogy nagyon alacsony potiállásnál az egyik oldal még meg se szólalt :D
halfnote.hu

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ez egy abszolúte relatív dolog erősítők esetében. A hangerőszabályozó "optimális" állása mint olyan nem létezik. Technikai értelemben talán, -impedanciaviszonyok miatt- ez a pont ha lehet a potméter (ha az a szabályzó) középső -általában lineárisabb- tartományába essen. A dolog a betáplált jel feszültségszintjének, a végfok erősítésnek, és az elérni kívánt hangerőnek függvényében alég plasztikus, széles skálán változhat. A már említett linearitási ok miatt a kisebb tartományokban ("9 óra" alatt) érzékenyebb lehet a poti vezetőpályájának minőségére, ez zajnövekedést is eredményezhet. A legdrágább potik kivételével szén film a vezető anyaga, ami közismerten elég zajos, és kopása elég hamar kontakthibákat ("sercegés") okozhat

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
st81 írta:
juliush írta:
Csak egy gyors körkérdés: a hangerőszabályozó...milyen állásánál produkálja a megfelelő hangosságot Nálatok?
voltak régen elméletek,még az őskorban,hogy az erősítő akkor fut legjobban, ha 60%-nál van a poti... ebből mi igaz,vagy mi nem és pl A osztálynál érdekes e gondolkodik.gif ... Arra emlékszem,amikor Avantgarde Solot nyúztam, azon a végfokot kb 3/4-ig tekertem fel, nem csutkára (nyilván a pre out szinttel játszottam)

csak,így,ha nem válszolnak sokan,sose tudjuk meg, Juliush mit akart ebből kihámozni :D
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

st81 írta:
juliush írta:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

st81 írta:
juliush írta:
Csak egy gyors körkérdés: a hangerőszabályozó (legyen szó előerősítőről, az integráltéról, vagy a forráséról, ha valaki azt használja) milyen állásánál produkálja a megfelelő hangosságot Nálatok?

az előbb én is néztem ezt a kérdést, de átlépte mindenki. nem tudoom, pontosan mihez kell, de ezen ne múljon

nagyobb cucc csöves 30W/102dB AA. 7 órától indul a volume, 8-9h, de 9h esetén már emelt hangon lehet beszélgetni

tmp Ant és FAL, 8W/95dB
kisebb szoba, jellemzően csendes zenehallgatás, hangerőpoti viszonya hasonló a fentihez. de sokszor feltekrem 12h-ra és a CD-n (CDPre, távvezérelhető,nem állok fel tekergetni) állítom a kimeneti szintet, ami kb középértéken van a számozás alapján, de biztos nem lineáris. CD esetén ezzel élek a nagyobb rendszerben is(ugyanaz van mindkét helyen, Quad CDP99), de ott csak 11-ig tekerem a potit. jobb szeretem,ha az erősítő kicsit fentebb van tekerve és a kimeneti jellel játszok, csak ez lemezjátszónál nem így megy. Hangra nem tudom,van e hatása (nem vettem észre semmi ördöngős eltérést), de kényelmesnek kényelmesebb a CD esetén :D
halfnote.hu

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 272

Hozzászólás Szerző: st81 »

juliush írta:
Csak egy gyors körkérdés: a hangerőszabályozó (legyen szó előerősítőről, az integráltéról, vagy a forráséról, ha valaki azt használja) milyen állásánál produkálja a megfelelő hangosságot Nálatok?
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1036

Hozzászólás Szerző: tonya »

Egyébként meg forever Spendor BC2..... :smile29: meg SP1/2r2
1632593791391(2).jpg
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”