Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Block »

SoundMania írta:
2025.02.26., szer. 21:25

Van olyan 300b ami tovább birja 2 évnél? :)
2a3-ból a régi (nyugatiak) legalább tartósak. És annak idején a VA is tartósnak tünt még ha kéklett is. :) De a hangja nem volt nagyon jó pl usa csövek mellett. 300b - ből az usa Silvertone nekem tetszett. A mai gyártmányok sokkal kevésbé. De ha a zene történéseiről mindent meg akarsz tudni, akkor szerintem régi 45-ös csövet kell keresned. Pláne 245-öst! :) na és ahhoz keress/találj aztán valami hangdobozt! :) és itt érdemes elgondolkodni egy magasabb kategóriás J-n. Spx-el vagy még jobbat, vagy megcsinálni jobbra... Mert oda már kevés a D-szint..... :) a mélyeket nem megcsinálni kell, annak meg kell történni! Ha már olyan fontos az ahogy látom neked is. Nekem nem az.... Sokkal fontosabb dolgok történnek a felvételeken....
Nem tudom... Soha nem volt 300B-s erősítőm. Bár azt sem tudom,hogy ezt nekem írtad,vagy Snipinek...
Nem akartam a beszélgetés folyamát pusztán csövekre terelni,...inkább mint kész erősítőről érdemes beszélni. Bár ,ha 45-ös,...nekem is van egy RCA és egy Sylvania pár,..és tényleg szebben zenél,mint a Sylvania 2A3,...de ez már ízlések és pofonok..Meg akkor lenne korrekt,ha szintén egylemezes NOS 2A3-al hasonlítanánk össze,...van akinek az tetszik jobban,..bár szerintem amit nyertek a Wattban,..azt elvesztették zeneiségben,...de kicsi különbségekről beszélünk. Ha ez lenne az egy igaz út az SE-nél,akkor senki nem hallgatna mást,de mint tudjuk nem így van. HoriTonnak volt Conqueror erősítője,...és volt 2A3-a is. Amikor a Conquerort eladta,...akkor 300B -vel épített magának,gondolom ,mert az a hangzás tetszett neki,...és tuti,hogy nagyon jól sikerült neki,ha volt szíve megválni az eredetitől,ami gondolom nem gyakori a használt piacon,..és az ára tartós befektetésnek is jó. Lehet,hogy az E dobozhoz a 300B karaktere illik a legjobban. Viszont az Avangard Acouistic Duo,meg 2A3-al tetszett a legjobban... ( de majd Revi megmondja leborulok.gif ...tudom,ő AA erősítővel hajtja ). Bár mindent elhiszek neki,...az azért magas ,hogy helyeselheti Juliush 1W-os hajtását Harbethen.??...aki ezen az alapon a 3W-os 45.össel is jól elközeltérizne a monitorokkal. Nem akarok minden áron AN dobozt ,sem a te ajánlásod szerinti Triangle dobozt a rendszerembe,....de az csakugyan megvan,hogy egy E-t el tudnék képzelni,....de csakis E-t,..valahogy a J meg a K nem birizgálja a fantáziámat. Mint ahogy a Living Voice-t is kizártam,..és az Altec sem prioritás.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2868

Hozzászólás Szerző: trane »

Block írta:
2025.02.26., szer. 20:24
Ha már érzékeny hangfal,...pár szót beszélhetünk az erősítésről is... Ha jó az erősítő,akkor egy PP,vagy egy pentódából épített triódás,.de még egy 6C33C sem lehet ellenfele,pusztán már azért sem mert az orosz csövek nem a finomságukról híresek. Amikor berakok egy Sovtek 2A3-at az amerikai NOS helyébe egyből érzem,hogy ez nem az igazi.És nem csak akkor...Amikor egy 211 SE hajtotta az Odeon dobozomat ,és utána bekötöttem a 2A3-at egyből eljöttek olyan finomságok,amit azelőtt nem is érzékeltem a zenében.... :) Azután a 211 ment,...pedig azt hittem az örökre nálam marad,...ha másként nem,de tartalék erősítőnek. Nekem az már túl agresszív lett,nem bánt partnerként a dobozaimmal,..kiölte a lelket a zenéből,kicsit sarkítva,mint egy 40 W-os PP erősítő 6550-es csövekkel...
azért ennyire nem gondolnám, hogy lehet általánosítani :ohnoohnoohno: . hogy egy cső hogyan teljesít, szv és tapasztalataim szerint meglehetősen komplex, és sokkal inkább az adott kapcsoláson s az abban elfoglalt helyén, a kimenőtrafókon, a maZZagoláson, meg az erősítőnek a hangsugárzókkal való együttműködésén múlik... :yingyang: leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1172

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Block írta:
2025.02.26., szer. 20:24
Snipi írta:
2025.02.21., pén. 06:16
Én 20 éve hallgatok többféle 3-27 wattig volt minden (EL34, 6B4G, 300B (ez jelenleg is van) 211, 6C33C (ez is), 5881 6P14P) csöves erősítőkkel egy B&W P6-ot, és 20 éve nem cseréltem le a hangsugárzót. Az erősítőből is csak azért volt ennyi (mind DIY), mert apám erősítőket épített, és mindig én voltam kísérleti nyúl. Ma már a P6-ost nem apám által épített erősítő hajtja (6C33C) és az is jó, bár az 2x15 watt. A legtovább egy EL34-ből épített kb. 2x5,6,7 ??? wattos SE erősítővel ment, ami sajna tönkre ment, és le kellett cserélni. Ezzel a 2xpár wattal is szépen szólt a P6-os 90 dB-je, de a méretben eggyel nagyobb hangfalam 91.5 dB-jét már nem tudta megfelelően kihajtani. (Azt hajtja egy 300B.)
Szóval van abban valami, hogy az érzékenység nem minden, de hogy még mik számítanak, arról halvány lila gőzöm nincs, mivel amiket leírtam mind csak tapasztalat, a műszaki háttér számomra fehér folt.
Ha már érzékeny hangfal,...pár szót beszélhetünk az erősítésről is. Neked milyen 300B-d van? Szépen zenél?...a többi csövesedhez képest hol van a rangsorodban? Ha van olyan jó,hogy simán a többi felett áll,akkor szerintem megérdemelne egy igazán hozzá passzoló dobozt ( 93dB -től,...és nagyon SE barát váltóval,mert nagyon sokat számít az egyszerű váltó,hogy a doboz könnyen hajtható legyen),mert valljuk be az a B&W a 91,5 dB-jével nem ilyen,és nem az érzékenysége miatt,hanem a váltója miatt. Akkor meg tudná mutatni,hogy igazából mit tud...:) Tapasztalatból mondom,..mert tudom,hogy mennyivel más az,hogy elzenélget vele valahogy,vagy brillírozni tud vele,ha olyan a partner. Ha jó az erősítő,akkor egy PP,vagy egy pentódából épített triódás,.de még egy 6C33C sem lehet ellenfele,pusztán már azért sem mert az orosz csövek nem a finomságukról híresek. Amikor berakok egy Sovtek 2A3-at az amerikai NOS helyébe egyből érzem,hogy ez nem az igazi.És nem csak akkor...Amikor egy 211 SE hajtotta az Odeon dobozomat ,és utána bekötöttem a 2A3-at egyből eljöttek olyan finomságok,amit azelőtt nem is érzékeltem a zenében.... :) Azután a 211 ment,...pedig azt hittem az örökre nálam marad,...ha másként nem,de tartalék erősítőnek. Nekem az már túl agresszív lett,nem bánt partnerként a dobozaimmal,..kiölte a lelket a zenéből,kicsit sarkítva,mint egy 40 W-os PP erősítő 6550-es csövekkel..(na látod az lehet,hogy működne a Harbeth-el,...már csak azért,mert láttam,hogy írtál a Harbeth topikba)... :D
Van olyan 300b ami tovább birja 2 évnél? :)
2a3-ból a régi (nyugatiak) legalább tartósak. És annak idején a VA is tartósnak tünt még ha kéklett is. :) De a hangja nem volt nagyon jó pl usa csövek mellett. 300b - ből az usa Silvertone nekem tetszett. A mai gyártmányok sokkal kevésbé. De ha a zene történéseiről mindent meg akarsz tudni, akkor szerintem régi 45-ös csövet kell keresned. Pláne 245-öst! :) na és ahhoz keress/találj aztán valami hangdobozt! :) és itt érdemes elgondolkodni egy magasabb kategóriás J-n. Spx-el vagy még jobbat, vagy megcsinálni jobbra... Mert oda már kevés a D-szint..... :) a mélyeket nem megcsinálni kell, annak meg kell történni! Ha már olyan fontos az ahogy látom neked is. Nekem nem az.... Sokkal fontosabb dolgok történnek a felvételeken....

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Snipi írta:
2025.02.21., pén. 06:16
Én 20 éve hallgatok többféle 3-27 wattig volt minden (EL34, 6B4G, 300B (ez jelenleg is van) 211, 6C33C (ez is), 5881 6P14P) csöves erősítőkkel egy B&W P6-ot, és 20 éve nem cseréltem le a hangsugárzót. Az erősítőből is csak azért volt ennyi (mind DIY), mert apám erősítőket épített, és mindig én voltam kísérleti nyúl. Ma már a P6-ost nem apám által épített erősítő hajtja (6C33C) és az is jó, bár az 2x15 watt. A legtovább egy EL34-ből épített kb. 2x5,6,7 ??? wattos SE erősítővel ment, ami sajna tönkre ment, és le kellett cserélni. Ezzel a 2xpár wattal is szépen szólt a P6-os 90 dB-je, de a méretben eggyel nagyobb hangfalam 91.5 dB-jét már nem tudta megfelelően kihajtani. (Azt hajtja egy 300B.)
Szóval van abban valami, hogy az érzékenység nem minden, de hogy még mik számítanak, arról halvány lila gőzöm nincs, mivel amiket leírtam mind csak tapasztalat, a műszaki háttér számomra fehér folt.
Ha már érzékeny hangfal,...pár szót beszélhetünk az erősítésről is. Neked milyen 300B-d van? Szépen zenél?...a többi csövesedhez képest hol van a rangsorodban? Ha van olyan jó,hogy simán a többi felett áll,akkor szerintem megérdemelne egy igazán hozzá passzoló dobozt ( 93dB -től,...és nagyon SE barát váltóval,mert nagyon sokat számít az egyszerű váltó,hogy a doboz könnyen hajtható legyen),mert valljuk be az a B&W a 91,5 dB-jével nem ilyen,és nem az érzékenysége miatt,hanem a váltója miatt. Akkor meg tudná mutatni,hogy igazából mit tud...:) Tapasztalatból mondom,..mert tudom,hogy mennyivel más az,hogy elzenélget vele valahogy,vagy brillírozni tud vele,ha olyan a partner. Ha jó az erősítő,akkor egy PP,vagy egy pentódából épített triódás,.de még egy 6C33C sem lehet ellenfele,pusztán már azért sem mert az orosz csövek nem a finomságukról híresek. Amikor berakok egy Sovtek 2A3-at az amerikai NOS helyébe egyből érzem,hogy ez nem az igazi.És nem csak akkor...Amikor egy 211 SE hajtotta az Odeon dobozomat ,és utána bekötöttem a 2A3-at egyből eljöttek olyan finomságok,amit azelőtt nem is érzékeltem a zenében.... :) Azután a 211 ment,...pedig azt hittem az örökre nálam marad,...ha másként nem,de tartalék erősítőnek. Nekem az már túl agresszív lett,nem bánt partnerként a dobozaimmal,..kiölte a lelket a zenéből,kicsit sarkítva,mint egy 40 W-os PP erősítő 6550-es csövekkel..(na látod az lehet,hogy működne a Harbeth-el,...már csak azért,mert láttam,hogy írtál a Harbeth topikba)... :D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Közben beugrott egy másik hangsugárzó (két típus) ami ugyancsak elég érzékeny, és ez télleg az. 95dB.
És nagyon jól szól. És nem antiszociális méretű. Kelly KT2, és Kelly KT3. A hangszórókészlete ua., csak a KT3-as doboza valamivel nagyobb. (Az sincs 1 méter magas.)
Ha jól emlékszem ezek is olyan elven műxenek, mint a PMC dobozok, de most nem jut eszembe a "hivatalos" megnevezése az elvnek. Asszem a Audio Note AZ ... -k is ilyenek ...
D'Appolito elrendezésű cucc.
Egy baja van : én még Magyarországon nem láttam ilyet, se forgalmazót anno, se használtban eladót.
Szóval nagyon nehéz hozzájutni, ha valaki szeretne ilyet.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Igen,...valahogy pont így zajlott a havernál is.... Hallottam nála,..kurva jól szólt.,de nem volt egyszerű,mire összeállt.
Elköltözött,..más lett a szoba,kedvezőtlen méret és akusztika,...inkább eladta.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4288
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Block írta:
2025.02.25., kedd 17:55
revox írta:
2025.02.22., szomb. 12:09
a kibebaxott k életbe... írtam, több,mint egy órát... volt benne minden. még tán xar se lett és beküldéskor hibára futott.... máskor,minidg elmentem ctr-C,amit begépelek, most nem tettem :smile51: :smile51: :smile51:

nincs erőm megint... majd...

addig egy kis altec havernál

Kép
:)) Azért erről is írhattál volna 1-2 sort....
Az Altecről próbáltam kb két mondatban a lényeget összefoglalni minap, de nyilván nem elintézhető ennyivel. Ami biztos, igen kiterjedt rajongótábora és kultusza van. Amit el tudok róla mondani, hogy tonálisan teljesen rendben vannak és felbontásra is. A zene sava-borsát kifejezetten jól közvetítik. De nagyon háklisak a szobára és a beállításuk se egyszerű, többek között ezért is. A fotón lévő nagy szekrényt se volt kis idő beállítani, de valójában itt is a szerelem motiválóbb, mert-bár, minden tekintetben baromi jól szól, valahogy a méretéből adódoan és a tölcsérek közelségéből valamelyest kanapéfüggő. Rengeteget kellett játszani a középtölcsérek döntésével, hogy a hallgatási pozícióban és környékén összeérjenek az utak és nem szabad figyelmen kívül hagyni a supertweeter beforgatását,döntését is izolációját. Mi pl papírzsebkendőt tettünk alá és kisimult a hang. A nélkül kissé mecahnikus,darabos volt a felső tartomány. Az biztos, hogy az elékötött komponensek közti eltéréseket nagyon meg tudja mutatni és nagyon meghálálja, ha minőségi darabokkal és drótokkal van etetve. A fotón lévő készülékek se piskóták és nem szaladgálnak minden nap az apróban, de pl vittem ekkor kérésre kondo Avocado tápdrótot, hogy miben más, mint az egyebeket és konkrétan lehetett zongorzáni a difit, ugyanis a srác rengeteg komolyzenét (zongorázni tanult valaha) és régi, koszos, füstös jazzt hallgat. Mindenesetre a Nat King Cole elég megnyerően tudott rajta megszólalni, jött korának atmoszférája gazdagon.
Amit viszont sose próbáltam ki, mit csinálna könnyebb műfajokon, de azt gondolom,, ahogy azt többször leírtam már, a rendszer bejáratánál (vagy egy drót elején) nem áll ott a portás, hogy te komoly vagy jöhetsz, te punk, húzz haza :rolleyes:
Ami még érdekes lehet, böhöm nagy mérete ellenére, nincs basszusböfögési gondja. Az alsó nyílást (a mélytölcsér alatt) lehet "deszkákkal" hangolni (ki-be pakolászhatóak oda méretrevágott terelőlemezek, akár teljesen le is fedhető) és egy előlappal, ami nem is feltétlenül a basszus mennyiségét szabályozza,inkább a minőségét.

Azért erről meséltem, mert szerintem ez volt az az Altec, amit hallottam és a legmagasabb szintet képviselte. Ez alatt több esetben saját gyártású dobozokban volt, amelyek azért ettől elmaradtak, de a kiszolgáló személyzet (elektronikák) is szerényebbek voltak általában.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2025.02.25., kedd 22:20

Az új. keménydobozsook már áttetszőbbek a sarokban is. egyébként minden doboznak jobb. ha el van húzva faltól, nem is kicsit, csak akkor a sarokba betervezett AN hiányos lesz.
Én - érthető okokból - csak a régieket hallottam.
Meg a "donort", a legelső döglött hátsó dómos Snell-t.

Nem tetszettek annyira hátra tolva.
Nem volt annyira rossz, de az alsó frekik kisé feldúsultak, összekuszálódtak.
Újabakat sajnos nem hallottam még. :ohnoohnoohno:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

most csak röviden (tablett katasztrófa, az Altec megér többet), ez egy örök harc volt CsI és PQ között. hájendsón is ment a civakodás, PQ betolta, CsI kihúzta és ezt napjábn többször :D
A régi dobozok hajlamosabbak voltak a brummogásra, azoknak nem baj, ha kicsit előrébb vannak (az én fotómon is látszik. hogy el van húzva. levegős volt, de könnyebb műfajon semmi ritmikája nem volt. Erre írtam, hogy szépen szólt. de nem jól). Az új. keménydobozsook már áttetszőbbek a sarokban is. egyébként minden doboznak jobb. ha el van húzva faltól, nem is kicsit, csak akkor a sarokba betervezett AN hiányos lesz.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Block írta:
2025.02.25., kedd 17:55

Azért ez az 1-2 beírás E doboz ügyben csak visszahozta azt,hogy akik az AN -nél maradtak,azok zömében nem J-t vagy K-t hallgatnak......szóval akinél betalál,az nagyon tudja szeretni. Én amikor kiállításon hallottam,akkor egy kibaszott nagy termet zenélt be. ... hihetetlen volt,nem is tudtam mit kezdeni azzal az élménnyel,de annyira nem is akartam,mert akkoriban elektrosztatikust hallgattam,..és a két dolog merőben más.
Ez most nagyon betalált.
Annak idején a Merlin - Ráday u. - rendszeres látogatója voltam, csordultig telve mindenféle Kondo erősítős és AN dobozos élménnyel.
Nagyon élveztem az Ongaku/Neiro és E produkcióját, annyi pozitívumot hallottam az én rendszeremhez képest, ami bőven feledtetni tudta azt a kis hiányérzetemet szintén az én rendszeremhez képest. gondolkodik.gif :rolleyes:
A teljesen más felépítésű rendszeremben nem kis, hanem nagy teljesítményű erősítő hajtotta - Klimo OTL 2x150 W - a sztatikusokat - lecsupaszított, megállványozott tunungolt Quad ESL63.
Valóban merőben más, de sok tekintetben hasonló. Mindkettő feltünés nélküli, természetesen meleg megszólalású rendszer.
Amiben leginkább eltér, amiben jobb az AN, - véleményem szerint - az a többszörös áru erősítésben keresendő, nem annyira hangsugárzóban, sőt, szerintem a Quad valamennyit vissza is hozott a hátrányból.

Revi

Szokás szerint sok klassz dolgot írtál, most túl is tettél az átlagodon... :D :smile53:

Nem kotornám elő, amit idéznék Tőled, az E installálásával kapcsolatban.
Pistával beszéltünk róla, mikor rákérdeztem - hogy papírforma szerint, úgy kell/kellene lennie, ahogyan írtad.
Evvel szemben a Merlinben előrébb volt húzva a doboz, úgy analitikusabban szólt, mint a belső sarkával majdnem falig tolva.
Persze, ebben közrejátszhatott a 20 m2 - nél biztosan nem nagyobb szoba és a hosszú falon történő elhelyezés. gondolkodik.gif
Ahogy írtad, kisebb szobákban brummoghat, a faltól való elhúzás talán ezt küszöbölhette ki.
Viszont, jártam akkortájt pár márkahívőnél, ahol nagyobb szobákban szólt a funky, és náluk is el volt hagyva a 60 - 80 centi az E mögött...

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

revox írta:
2025.02.22., szomb. 12:09
a kibebaxott k életbe... írtam, több,mint egy órát... volt benne minden. még tán xar se lett és beküldéskor hibára futott.... máskor,minidg elmentem ctr-C,amit begépelek, most nem tettem :smile51: :smile51: :smile51:

nincs erőm megint... majd...

addig egy kis altec havernál

Kép
:)) Azért erről is írhattál volna 1-2 sort.... Nem követelőzök,de nagyon szívesen olvasom a véleményedet hifis témában,mert süt belőle a sok tapasztalat és jó hallás hozományaként a hozzáértés,...és jól meg tudod fogni a lényeget az írásaidban.
Olyan szeretettel tudsz írni a kis Fal-ról és egy 8 centis széles sávúról is ami megdöbbentő annak tükrében,hogy AA Duo-t hallgatsz,...pont azért,mert tudod mit várhatsz tőlük,..és pont azt is kapod,...nincs csalódás.
Altecet és JBL-t már hallottam jól eltalált összeállításokban,....nagyjából tudom őket hová tenni....tudnak jól szólni,de nagyjából mindennek stimmelni kell a komponenseknek és a szobának is,mert ha bibi van azt nagyon az arcodba tólják.
Azért ez az 1-2 beírás E doboz ügyben csak visszahozta azt,hogy akik az AN -nél maradtak,azok zömében nem J-t vagy K-t hallgatnak......szóval akinél betalál,az nagyon tudja szeretni. Én amikor kiállításon hallottam,akkor egy kibaszott nagy termet zenélt be. ... hihetetlen volt,nem is tudtam mit kezdeni azzal az élménnyel,de annyira nem is akartam,mert akkoriban elektrosztatikust hallgattam,..és a két dolog merőben más.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Shimano írta:
2025.02.24., hétf. 17:01
revox írta:
2025.02.24., hétf. 16:29
Shimano írta:
2025.02.24., hétf. 16:01

Na ehhez muszály hozzászólnom,mert hallottam tonyánál ezeket a ma már nyugdíjas (65 éves) :D EMI hangsugárzókat.
youtube-on lehet még csodákat találni, főleg ruszkiknál. isten tudja, hánySzéves hangszókból raknak össze olyan hangot, hogy lehet pislogni :D
amúgy, ne kiabáld el, hogy otthon nem szeretnél bele. nem tudod, míg ki nem próbálod ;peace;
Nem tudom be e jönne,de annyira belém vésődött már az hogy úgy legyen elöttem a hang ahogyan azt élőben is hallom,hogy azok a rendszerek amik ennyire elém tolják pl az énekest,szerintem már zavarnának is. gondolkodik.gif
De mindettől függetlenül zseniális hangot rakott össze tonya,szerintem sokan el sem hinnék azt hogy ilyen létezhet,ha elmennének hozzá.
Ja,és még csodadrótokat sem láttam,aztán még is jól szólt. :D
Ez utóbbira kéretik nem reagálni,csak hogy ne menjünk át megint egy kábeles topikba. ;)
Az RLC206 is valami ilyet csinál és ott sincs csodadrótozás. Jómagam kissé beleálltam a dologba és kapacitáltam Laci haveromat, hogy ilyet készítsen másnak is, de direkt nem vettem rá,hogy csodadrótokat használjon. Nem is tudom, mi az a drót,amit beletesz, de így egy TMP ANT erősítő + DAC és a hangfalpár kijön 1 millióból és egy 10ezer forintos médiaboxxal hallgattuk jópárszor és megdöbbentő jelenlétérzetet produkál. Aki eddig meghallgatta, érdekesen nézte, mi történik.
Az itt felvetett 3 Wattoshoz azért nem tudom azt mondani, hogy megoldás, mert sose próbáltuk ki 3 Wattos SE300B-vel. DE, ha van a csapatnak kedve hozzá és hajlandó utazni Debrecenig és hoz valaki erősítőt, le tudok szervezni egy ilyen játékot. de garantálni semmit nem tudok :smile53: A TMP ANT 8Wattja elég neki a csöves Watt meg másféle Watt, de akkor se tudom, mi történne.

Azt nem tudom, mi lenne, ha kerülne bele jobb drót, de ez a dolog nem erről szól, hanem arról, hogy értelmes áron lehessen bárkinek olyan rendszere,ami az árán messze túlmutató élményt nyújt.

Így viszont,ami a korlátja, amikor elvittem magamhoz, óriási nagy eltérést nem mutatott az Avantgarde Model5 erősítőjével és a Kondoval. Ez baj e, vagy sem, azt nem tudom eldönteni, szerintem nem, nem ez a cél. De sose tudni, mi lenne, ha... Ha egyszer lesz fölös drótom, lehet befűzetem vele és kipróbáljuk... De nagyon nem mozgat.

Ellenben a saját FAL Supreme S dobozommal nemrég megtettem, amit halogatok régen, hogy a réz drótok mellé bekötöttem ezüstöt is (már nem mellé, csak két pár terminál van rajta és az egyik páron Kondo KSL SPc -réz- van bekötve a hangszóröig, a másikon AN QSSC Sp -ezüst-). Bedugdostam a nagy rendszerbe (ott minden ezüst) és ott igen meglepő volt, mit csinált az a 30 centi madzag.
halfnote.hu

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

revox írta:
2025.02.24., hétf. 16:29
Shimano írta:
tonya írta:
2025.02.24., hétf. 11:35

Én is hasonló cipőben jártam, a 300B csövesemhez kerestem megfelelő dobozokat, de rájöttem , hogy az érzékenység nem minden, például a Tannoy ezért esett ki, egy Yamaha NS1000M-el hallgattam őket, ezzel már elmentek....aztán szembe jöttek ezek az 1960-ban készült EMI DLS 529 stúdió monitorok, anno az Abbey Roadon használták őket többek között és nálam ez lett a tökéletes doboz a 300B-hez....4 ohmosak, a hangváltójában az összes kondenzátort cserélni kellett, de utána nagyon betaláltak nálam...régi doboz is szólhat nagyon jól és szépen.
Pár kép róluk (nem a sajátjaim)
Na ehhez muszály hozzászólnom,mert hallottam tonyánál ezeket a ma már nyugdíjas (65 éves) :D EMI hangsugárzókat.
youtube-on lehet még csodákat találni, főleg ruszkiknál. isten tudja, hánySzéves hangszókból raknak össze olyan hangot, hogy lehet pislogni :D
amúgy, ne kiabáld el, hogy otthon nem szeretnél bele. nem tudod, míg ki nem próbálod ;peace;
Nem tudom be e jönne,de annyira belém vésődött már az hogy úgy legyen elöttem a hang ahogyan azt élőben is hallom,hogy azok a rendszerek amik ennyire elém tolják pl az énekest,szerintem már zavarnának is. gondolkodik.gif
De mindettől függetlenül zseniális hangot rakott össze tonya,szerintem sokan el sem hinnék azt hogy ilyen létezhet,ha elmennének hozzá.
Ja,és még csodadrótokat sem láttam,aztán még is jól szólt. :D
Ez utóbbira kéretik nem reagálni,csak hogy ne menjünk át megint egy kábeles topikba. ;)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

revox írta:
2025.02.24., hétf. 13:33
egy kis érdekesség. nem akarom kétszer leírni. mindenesetre ezek nagy barátai a kis teljesítménynek (cserébe nem nagyon lehet beszerezni) és vicces,hogy egy kb 7cmx10cm-es membrán (lehet kisebb,sose mértem meg) is úgy püföli a dobot,hogy attól félek, megreccsen a hangszóró :D

https://halfnote.hu/blogs/revox/hogy-az ... at-kis-fal
csak azoknak,akiket érdekel kicsit... találtam némi infót ezekrő a fura szerzetekről. előrébb nem vagyok,mert a műszaki részből egy kukkot se értek, de hozzáfűztem a poszthoz :smile53:
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Shimano írta:
tonya írta:

Én is hasonló cipőben jártam, a 300B csövesemhez kerestem megfelelő dobozokat, de rájöttem , hogy az érzékenység nem minden, például a Tannoy ezért esett ki, egy Yamaha NS1000M-el hallgattam őket, ezzel már elmentek....aztán szembe jöttek ezek az 1960-ban készült EMI DLS 529 stúdió monitorok, anno az Abbey Roadon használták őket többek között és nálam ez lett a tökéletes doboz a 300B-hez....4 ohmosak, a hangváltójában az összes kondenzátort cserélni kellett, de utána nagyon betaláltak nálam...régi doboz is szólhat nagyon jól és szépen.
halfnote.hu

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

tonya írta:

Na,a lényeg a lényeg,ott voltam más ügyben,és tonya invitálására,mondván nemrég készültek el,hallgassam meg ha már ott vagyok,és érdekel őket.Ok,mondom és leültem a hangsugárzóktól kb 2.5m-re.A zene bekapcs,én meg kerestem a fülest a fejemen,ott nem volt semmi,ezután az elöttem fél méterre sem lévő erősítőkben kerestem a hang forrását,mert ott kezdett énekelni egy csajszi,de olyan kézzelfoghatóan,hogy már már kezdtem volna tapogatni is. :D
Szürreális,ez a legjobb kifejezés talán erre a hangzásra,és ugyan sok olyan rendszert hallottam eddig amiknél teljesen levált a hang a dobozokról,de ilyet,és ilyen módon,hát azt eddig még nem.
Azt nem mondom hogy nekem bejönne ez a hangzás hosszabb távon,mert valszeg nem,de hogy baromira érdekes és döbbenetes is volt egyben,az biztos.Már az is döbbenet hogy egy 65 éves hangsugárzót hallhat ma az ember,és ahogyan az szólt,na az meg az igazán döbbenet,mert ugyan láttam hogy ott vannak,csak egyszerűen nehéz volt elhinni hogy onnét is jön a hang. ;)
Azt már nem tudom milyen vasak voltak elötte,majd tonya elmondja ha ez kérdés lesz,de nagyon kereknek érződött az a hang amit nyújtottak összességében,gratula is hozzá,még egyszer. :smile32:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

egy kis érdekesség. nem akarom kétszer leírni. mindenesetre ezek nagy barátai a kis teljesítménynek (cserébe nem nagyon lehet beszerezni) és vicces,hogy egy kb 7cmx10cm-es membrán (lehet kisebb,sose mértem meg) is úgy püföli a dobot,hogy attól félek, megreccsen a hangszóró :D

https://halfnote.hu/blogs/revox/hogy-az ... at-kis-fal
halfnote.hu

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1036

Hozzászólás Szerző: tonya »

merida79 írta:
2025.02.19., szer. 15:10
Tisztelt Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Nagy érzékenységű (lehetőleg monitor) hangfangfalat szeretnék vásárolni.300 b csöves erősítőhöz,de később kipróbálnám a 2A3-at is.Szerintem 94 db vagy inkább e feletti érzékenység szükséges hozzájuk.A szobám 20nm2.Tudnátok gyártókat és típust ajánlani.Előre is köszönöm!
021.jpg
021.jpg (94.05 KiB) Megtekintve 989 alkalommal
s-l1600.jpg
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tollact írta:
2025.02.24., hétf. 10:51

A J/L természetesen régi volt. A tónus eltérés ebből is adódhat.
igen, nagy része innen fakad :smile53:
halfnote.hu

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Hozzászólás Szerző: tollact »

revox írta:
2025.02.24., hétf. 10:18
Mivel tulajdonképpen meg lettem szólítva, megpróbálok néhány mondatban én is valamit összehozni. Valójában kevesebbet olvasok már fórumot, ellenben rengeteget hallgatok zenét az "összelőtt" AN rendszeremen. Végigjártam a lépcsőket a K-doboztól az E-ig, mindegyiket szerettem és mindegyiknek megvan a maga helye. Még a K-nál történt az, hogy az erősítő is AN típusú lett, akkor nagyot változott a hang és egyensúlyba került a rendszer. Ez még a régi lakásban, kisebb helyen volt. Aztán beköltözettem egy 4,5X6,5 méteres szobába a cuccot, nagyjából ideális körülményeket biztosítva neki. Na ott még jobban szólt. A K valóban szikárabb, talán pontosabb hangképet ad, de nagyon hamar beleszerettem a J/L testesebb hangjába. Jópár évig meg is voltak. A zenei ízlésem ( mivel eredetileg tanult zenész volnék), a nagyzenekari komolyzenei művektől a jazz-en keresztül a progresszív rockig terjed, tehát mindenben elég jónak kell lennie az összképnek. Az E/Hemp érkezésétől féltem hogy talán nagy lesz már, de ahogy először bekapcsoltam éreztem hogy jó lesz ez ide :D
Mindenhol régi AN QSSC ezüst drótjaim vannak, egész biztos hogy ezek is a jó irányba tolják a hangot.
A 300B-hez szerintem, kis szobába elég lehet akár a K is, de persze a nagyobbakkal mindig jobb. 20nm-re viszont az E-t óvatosan tenném be. Sajnos ellentétes irányba is haladhatnak a dolgok, mert bár én csak egy OTO-t hallgatok, a J és az E dobozzal mégis mindig javult a felbontás is. Érdekes módon különösen az E-vel. A J/L nálam kicsit komótosabb, lekerekítettebb hangot adott, az E viszont újabb részleteket ásott elő úgy hogy a mélytartomány mélyebb, de egyben mégis pontosabb, mint a J-nél.
a mellett,hogy szép és kerek, a J doboz régi dobozlású volt, vagy új? A Hempes gondolom új. Mert ez is választ adhat dolgokra. Egyébként az újabb dobozba szereltek megbocsátóbbak a szonbamérettel. kb 2000. után kezdtek áttérni a rételgeltlemezes dobozokra. Nemrég pont arról beszéltünk Vikunyával, vajon érdemes lehet e átépíteni új dobozba egy régit (más lehet a váltó hangolása esetleg), de megnyugtató választ nem találtunk, de ezt az AN disztribúció meg tudja válaszolni.
A J/L természetesen régi volt. A tónus eltérés ebből is adódhat.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Mivel tulajdonképpen meg lettem szólítva, megpróbálok néhány mondatban én is valamit összehozni. Valójában kevesebbet olvasok már fórumot, ellenben rengeteget hallgatok zenét az "összelőtt" AN rendszeremen. Végigjártam a lépcsőket a K-doboztól az E-ig, mindegyiket szerettem és mindegyiknek megvan a maga helye. Még a K-nál történt az, hogy az erősítő is AN típusú lett, akkor nagyot változott a hang és egyensúlyba került a rendszer. Ez még a régi lakásban, kisebb helyen volt. Aztán beköltözettem egy 4,5X6,5 méteres szobába a cuccot, nagyjából ideális körülményeket biztosítva neki. Na ott még jobban szólt. A K valóban szikárabb, talán pontosabb hangképet ad, de nagyon hamar beleszerettem a J/L testesebb hangjába. Jópár évig meg is voltak. A zenei ízlésem ( mivel eredetileg tanult zenész volnék), a nagyzenekari komolyzenei művektől a jazz-en keresztül a progresszív rockig terjed, tehát mindenben elég jónak kell lennie az összképnek. Az E/Hemp érkezésétől féltem hogy talán nagy lesz már, de ahogy először bekapcsoltam éreztem hogy jó lesz ez ide :D
Mindenhol régi AN QSSC ezüst drótjaim vannak, egész biztos hogy ezek is a jó irányba tolják a hangot.
A 300B-hez szerintem, kis szobába elég lehet akár a K is, de persze a nagyobbakkal mindig jobb. 20nm-re viszont az E-t óvatosan tenném be. Sajnos ellentétes irányba is haladhatnak a dolgok, mert bár én csak egy OTO-t hallgatok, a J és az E dobozzal mégis mindig javult a felbontás is. Érdekes módon különösen az E-vel. A J/L nálam kicsit komótosabb, lekerekítettebb hangot adott, az E viszont újabb részleteket ásott elő úgy hogy a mélytartomány mélyebb, de egyben mégis pontosabb, mint a J-nél.
a mellett,hogy szép és kerek, a J doboz régi dobozlású volt, vagy új? A Hempes gondolom új. Mert ez is választ adhat dolgokra. Egyébként az újabb dobozba szereltek megbocsátóbbak a szonbamérettel. kb 2000. után kezdtek áttérni a rételgeltlemezes dobozokra. Nemrég pont arról beszéltünk Vikunyával, vajon érdemes lehet e átépíteni új dobozba egy régit (más lehet a váltó hangolása esetleg), de megnyugtató választ nem találtunk, de ezt az AN disztribúció meg tudja válaszolni.
halfnote.hu

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Hozzászólás Szerző: tollact »

Block írta:
2025.02.22., szomb. 20:42
Nagyon jó hozzászólások születtek,...nem vagyok kezdő(majd 40 éve hifizek) ,de én úgy vagyok vele,hogy mindig lehet tanulni,...csak tudni kell,hogy mit hasznosítson az ember a beírásokból.
Csak azt sajnálom,hogy az AN-es fórumtársak nem igazán írogatnak,pedig jó lenne olvasni az ő meglátásaikat is. (kivéve HoriTon,..ő írt az AN hangsugárzók topikban). Pedig tollact,fereman74,Tulku,és attila12345 is biztos hasznos információkkal tudna szolgálni.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

de itt van 2W és a Paladin :) lehet ezzel diszkózni is :D
nem tudni, mi van a földön letéve,de gyanítom,hogy Signature doboz.. bocs,leírásban ott is van... azt is írja, 16m2.
ráhallgatva, nekem ez kicsit dús és nem érzem az igazi tempót, de lehet csak az egyutasok, meg a tölcsér után kritkusabb a fülem. de szép, simán szól.

youtu.be/ttmC4h1RXbc
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kerestem egy képet... ez kb 20m2 volt. A falak elég bénák voltak így,mert ez a fal,amin van, tégla volt, de a szemközti valami gyenge szendvics, ezért döntöttem úgy,hogy a téglafara teszem, ne legyen más a két oldal. Az erősítők is ezüsttel készültek belül, a doboz is az volt, egyszerűen annyira mély volt, ennyire ki kellett hozni a faltól és a reflexportot is betömtem zoknival :D De ez így, nem adott kielégítő hangot. Itt nekem a K sokkal élvezetesebb produkciót nyújtott. Ezen a fotőn,ha jól látom, végső elkeseredettségben jött a KSL SPc hangfaldrótnak,ami egy kicsit "vadított" a hangján, kraftosabb lett, de a zenei igényeim minden stílusát nem tudta kiszolgálni kielégítően (bár, látok ott egy Front 242 koncertlemezt is az asztalon :D ).
Megvan a Konus is, ami arra késztetett(és tanított meg), hogy váljak meg a J-től és inkább a réz K dobozt hagyjam meg,ami előtte az étkezőben zenélt. Persze, beindította a szélessávú bogarat is :D

Kép
Kép
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

zizi8003 írta:
2025.02.24., hétf. 00:15
Azért ha kicsit pörgetjük az internetet akkor meglepően sok helyen van egész pici szobába beszorítva a sarkokba egy-egy E-dobozka. Az nem olyan egyértelmű nekem, hogy kis szobába J jobb. Nekem anno 16m2-en a tetőtérben az AZ3 és az E-doboz jobban tetszett mint a J (főleg mert a J/Sp hosszú hónapok matatása után szólalt meg először élvezhetően), de ott mondjuk az is szerepet játszott, hogy az ezüst kábelezést már nem tudtam végigvinni a rendszeren. Nekem örök kattanás volt az E a pincemélyeivel, ebből már direkt rezet kerestem. Végül a kb. 20m2es nappaliba került, befeszítve 2 ikeás polc mellé, jobb oldalon gyakorlatilag fél lábbal a lépcsőházban van és még így is jobb hangot produkál mint eddig bármi. Ha ez a szíved vágya valahogy próbáld ki, addig ne mondj le róla. Mondanám hogy amióta megvan dobozokat nem nézegetek, de akkor nem találtam volna meg a másik álomdobozomat... :-)
felvetettél egy jogos észrevételt, az ezüst és réz kérdését. és nagyjából meg is fejtetted :smile53: (nem ildomos mixelni)
Az ezüstnek, sok híreszteléssel ellentétben, nem húz magasba a hangja,cseréba a mélyeket (ha lehet így, hifisen fogalmazni) elég dúsan közvetíti. Nekem is J /Sp-m volt valamikor és egy Vikunyától kapott Sp biwire kábelezés futatta ki, de igazán jól akkor szólt,amikor Kürthy Tomitől megvettem és megkergette a KSL Neiroval. Valójában, visszagondolva,én sose találtam meg a helyét, lehet ezért is cseréltem le 1-2 év után. visszanézve, tudom,hol volt a hiba (nem volt a falra tolva a leirtak szerint és a bázistáv is túl nagy volt. Szépen szólt, de nem jól)

mi volt a másik álmod? bár ránézve az aláírásra, sejtem ;peace;
halfnote.hu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”