Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4313
Kapcsolat:

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: revox »

dupla, del thx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2025.02.24., hétf. 09:11-kor.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

zizi8003
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 217

Hozzászólás Szerző: zizi8003 »

Azért ha kicsit pörgetjük az internetet akkor meglepően sok helyen van egész pici szobába beszorítva a sarkokba egy-egy E-dobozka. Az nem olyan egyértelmű nekem, hogy kis szobába J jobb. Nekem anno 16m2-en a tetőtérben az AZ3 és az E-doboz jobban tetszett mint a J (főleg mert a J/Sp hosszú hónapok matatása után szólalt meg először élvezhetően), de ott mondjuk az is szerepet játszott, hogy az ezüst kábelezést már nem tudtam végigvinni a rendszeren. Nekem örök kattanás volt az E a pincemélyeivel, ebből már direkt rezet kerestem. Végül a kb. 20m2es nappaliba került, befeszítve 2 ikeás polc mellé, jobb oldalon gyakorlatilag fél lábbal a lépcsőházban van és még így is jobb hangot produkál mint eddig bármi. Ha ez a szíved vágya valahogy próbáld ki, addig ne mondj le róla. Mondanám hogy amióta megvan dobozokat nem nézegetek, de akkor nem találtam volna meg a másik álomdobozomat... :-)
Tidal=>Macmini=>KondoKSLUSB=>CoreAudioTranszport=>KSLdigiIC=>EARAcute3=>SAEC1980=>Almarro A205=>SAEC SPC700=>Audio Note AN-E/D vagy lapitopi =>SAEC USB =>Surricata =>KSLdigiIC=>QuadCDP99=>SAEC1980=>FAL Supreme-S integrált 47Lab erősítővel :-)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

elképzelhető, hogy 20m2-en még el lehet vele boldogulni. Sőt. el lehet, de nem ez neki az optimális, csak ennyi. vagy megfordítom, ott a J optimálisabb :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

Szia Revi!

Engem meggyőzött már az előző írásod is,...és tudtam ,hogy az E doboz nem nálam fog szépen zenélni.
Nem akarok felépíteni egy totál szintben is passzoló AN rendszert,mert amúgy megelégedéssel hallgatom a mostani rendszeremet,ami két párhuzamos rendszer,azonos ként fronttal (cd és streamer),..ami mind a két rendszert táplálhatja,..de utána választhatom ,hogy csöves elő-végfok hajtson,vagy félvezetős két különböző dobozt,...éppen ahogy a kedvem tartja.
Jól elvagyunk itt a 20nm-es zene szobámban,..nyugalom van nem zavarnak "más" zajok...meg ez kicsi az E-hez,mint írtad.
Mondjuk ha mindenképpen azt akarnám,lehetne a nappaliban 70 nm,...de én azt már nem csinálnám ,hogy feláldozzam a nyugalmat,mert valami nagyobbat akarok,...meg az akusztika is szarabb lenne,a sok kő meg üveg miatt. Marad az,hogy elképzelem,hogy milyen jól szólhat egy jó zeneszobában egy olyan rendszer,amit "összeállítottál" E-vel,...és azzal nyugtatom magam,hogy az enyém,csak egy kicsivel marad el ettől a hangtól..

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Block írta:
2025.02.22., szomb. 23:13

Ez biztosan így van... De éppen ezért jó lenne azok véleményét is olvasni,mintegy ellensúlyként,...akik megelégedéssel és boldogan hallgatják a rendszerüket AN E dobozzal. Mert szinte csak olyan írt,aki per pillanat nem birtokolja,..és bár mindenki ejt jó szót is róla,de mindig ott a "De" szócska és jönnek a fenntartások.
ha kell, bármikor adok telszámot, elégedett E tulajhoz, de nem fog fórumra írni :rolleyes:

de egy cucc, ami holtbiztos jó lesz E dobozzal

meishu vagy meishu silver
an cd3.1x
an E spx, esetleg egy signature
Lehetőleg ezüst, biwire hangfaldrót és Vx öszekötőkábelek.
Lemezjátszón lehet spórolni egy Nottingham Analog Spacedeck+Ace-space kar + Hana SL PU (ez nem annyira drága és jó. persze, ez se két forint, de olcsóbb az AN lemezjátszóktól,ami ezt a szintet hozza)
ha a mesihu phonos. akkor egy minimum S3 trafó, de az egész kiváltható egy TMP ANT MC Phono elektronikával (ez nagyon jól sikerült). A ma berakott Altec fotón nem látszik, de egy Gyuri(bácsi) által legjobban kimaxolt M7 Tube szólt, Kondo IOj hangszedővel és S8 trafóval. Itt bepróbáltuk a TMP phonot és nagyon partiban volt.

http://www.halfnote.hu/blogs/revox/kedd-esti-hifimoka

Kép

lentebbi sor, egy E/D lexus biwire drótokkal, lexus IC és akár egy OTO/Soro Phono PP/SE erősítővel, TT1 vagy 2 lemezjátszó, AN arm1 vagy 2. IQ2 vagy 3 MM hangszedő.. CD2.1x

ezek működőképes rendszerek, de mire összeadjuk, azért lesz ára.

a sok DE azért van ott. mert ennyire komplexen kevesen rakják ki a láncot és ha ez valahol foltozva van. akkor az nem lesz az igazi. Akinek így ki van rakva a puzle. nem fog panaszkodni. Mellesleg a második. kisebb szintű rendszer így balanszban van és igen nagy valószínűségel, eredőben jobb lesz, mintha ide berakunk egy rendszeridegen, akár triódás erősítőt.

de vannak olcsób lehetőségek AN alapokra helyezett rendszerekkel. pl egy AN OTO, vagy Soro (vagy P1, P2) végére ha kötünk egy már nem kapható, de használtan beszerezhető Quad 21 L állódobozt (kábelek elég a réz AN) és elékötsz egy bármilyen, de értelmesebb CD-t (akár Marantzot), viszonylag olcsón, kaphatunk egy jól együttdolgozó rendszert. amire az AN erősítő erősen rányomja muzikális jellegét.Régebben raktam össze ilyet és meglepően jól azólt.

de ezeket tapasztalat nélkül nem érdemes elkezdeni mixelgetni, mert abból apróhirdetés lesz.
aki ilyenekkel most kezd foglalkozni, kezdje egy P1 erősítővel. az bárhova beileszthető és szép lassan kitanulja, mit keressen fentebb.
halfnote.hu

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

ebben azért biztosan nagy szerepe van hogy az AN készen ad mindent. értem ezt úgy, hogy megvannak a szintek és a szintekbe sorolt készülékek, hangfalak, kábelek. aki ebbe az irányba megy, valójában alig van kérdése, mert csak bevásárol és hallgatja, nem kell keresgélnie. a fórumok világa okafogyott nekik. De eleve a hifi megközelítése, vagy csupán a személyiségük, sokszor teljesen más, ami nehezen illeszthető be egy sokszor parttalan vitába átcsapó rendszerbe.
[/quote]

Ez biztosan így van... De éppen ezért jó lenne azok véleményét is olvasni,mintegy ellensúlyként,...akik megelégedéssel és boldogan hallgatják a rendszerüket AN E dobozzal. Mert szinte csak olyan írt,aki per pillanat nem birtokolja,..és bár mindenki ejt jó szót is róla,de mindig ott a "De" szócska és jönnek a fenntartások.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

GTomi írta:
2025.02.22., szomb. 22:48
Block írta:
2025.02.22., szomb. 20:42
attila12345 is biztos hasznos információkkal tudna szolgálni.
Néhány hete vettem tőle egy kábelt és felugrottam hozzá, hallottam a bejáratos AN erősítőjét, és mondta a hangja most éppen megint változott, noha nem voltam hosszú ideig, de még így is (számomra) lenyűgőző volt a hangja a rendszerének.
Köszi,hogy megosztottad ezt az infót..... Jó ilyet olvasni,hogy egy fórumtárs elismerően nyilatkozik más rendszeréről.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4011

Hozzászólás Szerző: juliush »

merida79 írta:
2025.02.22., szomb. 21:16
...Mindig örömmel veszem ha nálam okosabb,tapasztaltabb ember tanácsod ad...
Csakhogy ebben a kérdésben nincs Nálad "tapasztaltabb"!!!
Nem ismerjük a pontos körülményeidet, igényeidet, de leginkább az évtizedek egyéni tapasztalatai által alakított hangzási "ideált", amelyet Te igazán értékelsz. Szerintem a legjobban akkor jársz, ha első lépésben meghallgatod a Jamo Concert 8-cal a 300B-s erősítőt, sőt ha lehet még inkább eltöltesz velük pár napot, hetet, és kapsz egy iránymutatást a hangfal képességei (hangszíne, érzékenysége, egyéb paraméterei) és az elvárásaid között fennálló kisebb-nagyobb eltérés irányát és mértékét illetően. Például úgy érzed, hogy kevés az erősítő, érzékenyebb hangfalban gondolkodhatsz, ha több mély kell, esetleg álló típusban, és így tovább...
Ezt követően már lesz egy elképzelésed a követendő irányról, meg tudod fogalmazni, és ennek birtokában a fórum közössége pontosabb javaslatokkal élhet, különösen azok, akik az adott típussal egyébként is éltek együtt.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 665

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Block írta:
attila12345 is biztos hasznos információkkal tudna szolgálni.
Néhány hete vettem tőle egy kábelt és felugrottam hozzá, hallottam a bejáratos AN erősítőjét, és mondta a hangja most éppen megint változott, noha nem voltam hosszú ideig, de még így is (számomra) lenyűgőző volt a hangja a rendszerének.
Rega Io / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Block írta:
Nagyon jó hozzászólások születtek,...nem vagyok kezdő(majd 40 éve hifizek) ,de én úgy vagyok vele,hogy mindig lehet tanulni,...csak tudni kell,hogy mit hasznosítson az ember a beírásokból.
Csak azt sajnálom,hogy az AN-es fórumtársak nem igazán írogatnak,pedig jó lenne olvasni az ő meglátásaikat is. (kivéve HoriTon,..ő írt az AN hangsugárzók topikban). Pedig tollact,fereman74,Tulku,és attila12345 is biztos hasznos információkkal tudna szolgálni.
ebben azért biztosan nagy szerepe van hogy az AN készen ad mindent. értem ezt úgy, hogy megvannak a szintek és a szintekbe sorolt készülékek, hangfalak, kábelek. aki ebbe az irányba megy, valójában alig van kérdése, mert csak bevásárol és hallgatja, nem kell keresgélnie. a fórumok világa okafogyott nekik. De eleve a hifi megközelítése, vagy csupán a személyiségük, sokszor teljesen más, ami nehezen illeszthető be egy sokszor parttalan vitába átcsapó rendszerbe.
halfnote.hu

merida79
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: merida79 »

Abszolult így van,tanulni mindig lehet ha megfelelő alázattal áll hozzá az ember.Én is több mint 30 évet hallgatok zenét,de ez semmit nem jelent.Mindig örömmel veszem ha nálam okosabb,tapasztaltabb ember tanácsod ad.Való igaz,hogy sok minden volt már nálam,de talán a csúcs az egy Dénes Péter féle 211-es erősítő egy Dynaudio special 25 hangfallal szólt a legszebben számomra.Sajnos a hangfalakat el kellett adnom,de az erősítő megvan és még is fog maradni...Viszont régi vágyam egy 2A3 is ( esetleg,vagy vele párhuzamosan😅 egy 45) 300B már van.Egy Jamo concert 8-asom van jelenleg.Sajnos még a 300B-vel nem sikerült meghallgatni,mert jelenleg nem tartózkodom otthon.Ezért is kérek itt segítséget,hogy mi lenne a legjobb választás.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Nagyon jó hozzászólások születtek,...nem vagyok kezdő(majd 40 éve hifizek) ,de én úgy vagyok vele,hogy mindig lehet tanulni,...csak tudni kell,hogy mit hasznosítson az ember a beírásokból.
Csak azt sajnálom,hogy az AN-es fórumtársak nem igazán írogatnak,pedig jó lenne olvasni az ő meglátásaikat is. (kivéve HoriTon,..ő írt az AN hangsugárzók topikban). Pedig tollact,fereman74,Tulku,és attila12345 is biztos hasznos információkkal tudna szolgálni.

merida79
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: merida79 »

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat! leborulok.gif
Kérlek titeket folytassák nyugodtan hogy tanulhassak tőletek!
Takiszernek válaszolom,hogy még belefér a 600 ezer hangfalra,de most tényleg rendesen körbe szeretném járni a témát.Ha nem muszáj nem szeretnék cserélgetni össze-vissza.🙂

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

102, kontra 82dB :D. ugyanaz elhajtja bármelyiket :rolleyes:

Kép
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

trane írta:
2025.02.22., szomb. 14:47
revi az AN-E és J dobozokat (is) taglaló íráshoz még annyit, hogy tapasztalataim szerint a J műfajilag mindenevőbb és gyorsabb, ill. toleránsabb a tranyós erőlködőkkel, mint az E (általánosságban, mer'hogy vannak ezeknek mindenféle /D-től az SPZ-ig/ változataik) leborulok.gif
ez nyilván a dobozméretekből is jön, meg a szobából kb 50m2-en hajtottunk E dobozt, igaz signature-t Exodussal... nem én akartam, Peter (Qvortrup) mutatta,mint egyik kedvencét :D ott már sepert az E is...
de értelmes, emberi körülmények között ez így van, jogos :smile53:
nameg, van még rengetek dolog. Amit írtam, inkáb gondolatébresztő, mindenesetre ahogy írtad is. van létjogosultsága a J doboznak is. lehet tobb is, mint az E-nek... :smile53:

de pl amit nem írtam, mert nekem evidens. a nagy érzékenység ellenére, Avantgarde Tölcsérhez pl kevés lenne a 3W SE300B... ahogy valaki lentebb-okosan- megjegyezte, nem feltétlenül a dB fogja eldönteni. cserébe a 82dB-es Vibavoice egyutasomat bármi elhajtja...
halfnote.hu

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2868

Hozzászólás Szerző: trane »

revi az AN-E és J dobozokat (is) taglaló íráshoz még annyit, hogy tapasztalataim szerint a J műfajilag mindenevőbb és gyorsabb, ill. toleránsabb a tranyós erőlködőkkel, mint az E (általánosságban, mer'hogy vannak ezeknek mindenféle /D-től az SPZ-ig/ változataik) leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

na, kaja megvolt... rövidebben :D
az első, hogy AN kereskedő, meg semmilyen nem voltam, de az is igaz, többször fel volt ajánlva a merlin audió ügyvezető "posztja", de én erre komolytalan vagyok :D De ott voltam a sűrűjében, volt lehetőségem tanulni.

Akkor bevezetésnek, az AN hangfalakat 3 nagy részre tudom sorolni. A kis polcsugárzókkal nem foglalkoznék. Az egyik a K doboz, ami viszonylag kicsi és zárt. Ezt valaki jól mondta, hogy egész fürge kis dög és adott esetben jó, vagy jobb választás lehet, mint a nagyobbak, ha az erősítő karaktere inkább "lágy", mint hajtós. A másik az E és J doboz,ami egy reflexdoboz és a harmadik az AZ család, ami un kvázitölcsér,ami annyit tesz, hogy egy nagyjából transmission ládának megfelelő doboza van, hátul méretes kimeneti nyílással és valójában közvetlenül a sarokban érzi jól magát, oda lett tervezve. De hasonló elmondható az összes AN dobozról. Alapvetően a frekvenciamenetük úgy van kitalálva, hogy az oldalfaltól kb 50-60cm-re van elhelyezve és a beforgatott doboz belső éle szinte a hátsó falat éri. Ezt ha felülnézetben nézzük, egy basszustölcsért alakítottunk ki. Ha ezt az elhelyezést tudjuk biztosítani, lényegesen többet le tudunk szedni egy AN dobozról,így lesz teljes a hang spektruma. Ami alapvetően a J és E dobozt megkülönbözteti, az a szobaméret, ahova érdemes betenni. Nem látszik,de az E doboznak valójában egész tisztes méretű szoba dukál, különben az említett installban búgni fog a szoba. Ahogy KF mostanában sokszor elmondta, a hifi a szobánál kezdődik. Ez régi "találmány", de nagyon igaz. CSak az emberek gyarlók és ha már van E, akkor minek a J. Nos, az E dobozt, valójában kb 25m2 után érdemes betenni. Befér kisebb szobába is, de lehet belőle böfögés. Ezen esetleg lehet enyhíteni,ha ablakot nyitunk, de érdemes elgondolkodni inkább J dobozon. Az E dobozt akár 50m2-re is be lehet tenni. amire érdemes ügyelni, az a hallgatási pozíció. A régivágású, szabályos háromszöget érdemes elvetni és a kicsit messzebb ülni. Ezt is be kell kalkulálni a választásba, illetve a szoba falait (rövid,hosszú) úgy megválasztani, hogy könnyebb legyen installálni. A J-t igazából, teljes nyugalommal 20m2-40m2 között lehet ajánlani, míg az E dobozt inkább 25-50m2. A kis K más történet. A mellett,hogy érdemes kisebb szobákban ebben gondolkodni, ha szikárabb hangot akarunk, jobb döntés lehet akár 25m2-en is. De ezt inkább 15(12?)-25m2-ig érdemes használni. Persze, bármit be lehet tenni nagyobb szobába, de a bázistávolságot nem érdemes túl nagyra hagyni,mert a sztereó közepe elvékonyodik. Ez egy érdekes adat,mert sokan nagyon szétpakolják a dobozokat, abban bízva, hogy így mekkora színpad lesz, e helyett csak agyoncsapják a sztereót.
Az AZ sorozat megint más és ennek előnye,hogy lehet mögé "sarkot" gyártani (két polclap derékszögben mögé, működik), így tetszőlegesen el lehet helyezni. Másik előnye, hogy a doboz maga nagyon nyitott a hátsó nyílással, a kisebb felbontása ellenére szabadabban szárnyal a zene és van,akinek ez többet nyom a latba.
Alapvetően ezek mind kettéoszthatók, a régi és új dobozokra. A régieknek valami pozdorja-szerű doboza volt, míg az újak rétegelt lemezből készülnek. Az újak hangja frissebb, gyorsabb valamivel, de annyira,hogy pl míg a régi AZ család alkalmas volt tranzisztoros erősítőkkel párosításra, az új már nem.
Fentieket figyelembe véve, 3 Watt akár elég is lehet,de kérdés,ez milyen 3W,ahogy már talán SM is rákérdezett. Az E dobozt egy 2 Wattos Palladin is elhajtja, de ezek az AN erősítők tökös legények ám :)

De a kisteljesítményű erősítők másik alternatívája a szélessávú. direkt nem egyutast írok,mert szélessávúnak soroljuk azokat a dobozokat is,melyek kétutasok,de nem a szokványos keresztezési frekvencián vannak elváltva,hanem sokkal fentebb,ami nem a kritikus középtartományban történik. Ilyen pl a Townshend Glastonbury, vagy Kürthy Tomi nagy FAL-a is.
Amiben ezek sokszor mások, hogy az alsó átvitelük valóban "keskenyebb", de cserébe nagyon természetes és folyékony hangon szólalnak meg. Maga a dobozkonstrukciójuk is jellemzően nyitottabb, minden szabadabban áramlik, kevésbé érezzük,hogy dobozt hallgatunk. Ezeknél a többutasok alsó frekvenciáját nehéz elérni valóban, de a zenehallgatók már megfigyeltem, két dolgot szeretnének egyszerre:
bevinni a szobába a hifit, vagyis 20-20kHz-et és eszköztelen, sima, természetes hangot kapni. Míg az AN az első csoportba sorolható, addig az egyutasok a másodikba és ez egy örök dilemma lesz, mit részesítsünk előnyben. A jó, vagy rossz hír, ez megvan a legfelső végeken is. Ha az egyik oldalon az Avantgarde Triot nézem (Basshornokkal), mint többutas rendszer és az ellenpólus a Kürthy Tomi nagy FAL-a, hangra nem sok az eltérés, mégis van. Elég érdekes kettősség, de létezik. A Tomi FAL-ában a nagy hangszórók alja 27Hz. ez bedobozolva még kicsit lentebb kúszhat, de sose fogja tudni az Avantgarde szubok 15 Hz-ét vagy még alatta. nálam eddig egy kipróbált 15 Hz volt a legmélyebb, amit tudok,hogy mennyi volt,de nem szoktam méregetni). Elvileg a legmélyebb hangú élő hangszer a zongora mély húrja, ami talán 28Hz... Ezt se cáfolni,se megerősíteni nem tudom, de az biztos,aki élő, hangszeres zenét akar hallgatni, nem kérdéses, hogy a Kürthy féle FAL-at fogja választani. Aki midenféle vegyesbazárt hallgat, akár szétmahinált elektrót, az válhetően Avantgardera szavazna (nekünk meg kb mindegy lenne, olyan szinten szólalnak ezek meg). Persze,ez a két hangsugárzó, már nagyon hasonlóan szól, mégis észrevehető az eltérő kialakítás. de félre ne menjen, múlt szombaton Chemcihal Brotherst "döngettem" a nagy FAL-on és nem panaszkodhatok. Talán a leges-legalja nem volt annyira dögös, cserébe olyan egyéb infókat bogozot ki, olyan pontos alátöltött gitárjátékot, amit a tölcsérek kevésbé tesznek ki az ablakba. De egy Doors koncertet olyan életszerűen tolt le, amit Avantgarde nem tudna. Pici difi ez,de létező és nyilván nem azokkal a léptékkel kell elképzelni, mint egy általános kategóriás hangdoboznál van. Lehet inkább úgy fogalmaznék, tök egyformán szólnak, nagyon-nagy élményfaktorral, apró eltéréssel :)
Ez lentebbi katagóriákban még jobban érvényre jut, egyre távolabb esik egymástól a két építkezési stílus és itt fog az dönteni,mit érzünk fontosabbnak, a fekvenciamenetet, vagy a természetesebb megszólalást (most a "jó hangot" feltételezzük mindkét esetben). Nekem az a tapasztalatom, egy idő után, sokan inkább a természetes megszólalást preferálják, de elég szűk az a kör, akikkel kapcsolatban vagyok. A mainstream egyértelműen a másik irányt képviseli. Ami biztos, nálam a J dobozokat a Konus Audio/Essence doboza nyugdíjazta, de akkor még egy K-t megtartottam... Van tölcsér és egyutas is, az a biztos :)

Az Altec és hasonló dobozok nagyon könnyen hajthatók ,de méretükből kiindulva, elég kritikus a szobai használata. Még nagyon profin beállítva is hajlamos a sztereója csak a sztereószékben érvényesülni, de mozogni se nagyon szabad. Árnyalja a képet,ahol utángyártott dobozolás van. Jól szólnak, értelmezhetően,de ezeknek baromi nagy hangár kell, a tölcséreik irányítottabbak,min pl az Avantgarde szférikusa, így érdemes messzebbről hallgatni. Normál szobákba nem javasolnám a használatát, bár volt már,hogy a hátsó faltól 2,5-3 méterre és viszonylag kis bázistávolsággal, bázistáv másfél-kétszereséről hallgatva teljesen rendben volt. Az előző képen kanapéfüggőbb a hang lényegesen. DE, ha látszik az erősítő csöve, az se több 3-4 Wattnál...
Ami meglepő, az Avantgarde ennek teljesen ellentmondóan, már az UNO és DUO (a régi, az új uno csak nevében egyezik, tudásban kevesebb,mint a fele) esetén is 15m2-től ajánlja a szobát és valóban működik egész kis szobában is.

A Lowther és egyéb régivágású egyutas. amennyire én hallottam,ugyanúgy alkalmas a zenélésre és jól hajthatók. TJ szabadkozott,hogy nem alkalmas rockozni, dehogy nem. Vittem Tankcsapdát hozzá, ugyancsak jól verték a dobot és jól pengett a gitár. Nyilván nem olyan hangtömeg mozgott, mint egy nagy hangfal esetén (ez nem is dolga), de teljesen élvezhető produkciót nyújtott.

SM említette azóta az ESL-t. Én több időt a nagy, ESL898el töltöttem el. Ez egyértelműen az a gyors és semleges,doboztalan megszólalás (jóhogy,dobozt sose látott), mint a szélessávú. Pontosabban az ESL még gyorsabb, talán a FAL dinamikus hangszórók tudják megközelíteni azt a tempót, mozgékonyságot,zenei pontosságot. De ahhoz is kell azért legalább jó 10-15 Watt, de nem árt a 40 se.

hirtelen, így második körben, ennyi jutott eszembe. szerintem sok új dolog nincs benne, legfeljebb megerősíti az eddigi infókat. de az is igaz, csak úgy írni, nem is annyira egyszerű, ha nincs konkrét kérdés. Bár itt van,azért sok a nem ismert változó
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

a kibebaxott k életbe... írtam, több,mint egy órát... volt benne minden. még tán xar se lett és beküldéskor hibára futott.... máskor,minidg elmentem ctr-C,amit begépelek, most nem tettem :smile51: :smile51: :smile51:

nincs erőm megint... majd...

addig egy kis altec havernál

Kép
halfnote.hu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Block írta:
2025.02.22., szomb. 07:36
revox írta:
2025.02.21., pén. 23:21
Snipi írta:
2025.02.19., szer. 15:35
]

Szia Revi!
Jó lenne,ha kicsit bővebben írnál itt az AN E-dobozról,...elvégre mégiscsak egy AN kereskedő voltál,jó lenne első kézből hallani valaki olyan véleményét,aki ezeket a dobozokat demózta is. ...És azért az E-t,mert a Zinternetet olvasgatva még nem találkoztam olyannal,hogy ha megfelelő szobában szól az E,és az olyan hogy a jobbik fajta,akkor annál még senki nem írta,hogy egy J vagy K jobb lehetne. Szerintem a két kisebbet,most ne elemezzük.
Viszont 10-ből 8 egyutast hallgató azt mondja,hogy van amiben nagyon jó,viszont a mélyek a legtöbbjüknek hiányos,bármilyen dobozba (és bármekkora) is tették a legcsúcsabb Lowthert is..... (aki már hallott Altecet vagy E-t).Én a legjobban arra lennék kíváncsi,hogy ugyanabban a szobában ugyanabban a láncban és kábelezés mellett(amit most nevezzünk optimálisnak,vagy csúcsnak) egymás után rákötnénk egy Altecet,..egy Lowthert,...és egy AN E-t ,(amiből mind a három doboz szintén csúcs),milyen sorrendet állítana fel egy "jófülű",...akinek optimális esetben "mindenki" adna a véleményére,mert ilyet szeretne hallgatni,és tanácsra lenne szüksége..
Ez érdekes lesz.... Együtt nem hallottam még én sem ilyen sorozatot. Külön már igen. Anno Horváth Tibinél az ANE - jét, meg a Lowtherét is. Mégis ami igazán tetszett nála az amikor a ribbon magassugárzós doboza volt (most nem jut eszembe a típusa), meg egyszer egy Quad Esl57.... Illetve egyszer egy más helyen volt egy Altec... Ott az volt a konklúzió, hogy "The horns, loves the horns." :) És egy ismerősnek volt Altec után ANJ és használhatóbb és jobb volt nála. De itt az E-ről érdeklődnének.... :)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Block írta:
2025.02.22., szomb. 07:36
revox írta:
Snipi írta:

Ez nagyon nehéz kérdés szerintem. Ilyen érzékenységben leginkább tölcséres és/vagy széles sávú hangsugárzók vannak. Ezeknek a hangsugárzóknak nagyon egyedi hangképük lehet/van ezért nagyon óvatosan lehet csak kezelni. Vannak "hagyományos" hangsugárzók is amik állítólag tudnak ilyen érzékenységet, de én ezt valahogy (tapasztalat) nem igazán tudom elhinni.
ha az egyedi hangkép azt jelenti, hogy baromi természetes és levegős, amit váltós dobozoktól 15-20 milla fölött várhatunk el. akkor igen, elég egyedi hangjuk van :cheers1:
de csak piszkoskodok, csak itt jól be tudtam kötni Laci barátom által fejlesztett dobozt :D

supertwetterrel kb 500ezer watta új. még csővel nem hajtottam, csak kondoval. de az 30W, de a 8wattos, kis táppal rendelkezó TMP ANT-el házat bont. 97dB. egyutas létére gazdagabban és megyzégyenítően odaver a váltós dobozoknak :)

http://www.halfnote.hu/blogs/revox/ez-o ... -sztatikus
RLC-206H... nem biztos. de egy próbát megér. de nem monitor, az fix... ezen a bulin a TMP Audios ToMPi a karján a szőrt mutogatta. hogy áll, amikor a lou reed koncerten a csellista belerántott a tuttiba... nem hazabeszélt, mert akkor a csöves hajtotta. nem az ANT...
ez még deszkamodel volt, a gyártásban lévők elég pofás furnért kaptak és spéci kivitelt.

ez axxem cseresznye és dió. de passz, papírforma szerint jo kellene legyen...
Kép

de. ha kell, tudok egy (pár) eladó FAL Supreme-S egyutast (+supertweeter). de azt bonyolultabb megérteni :D
Szia Revi!
Jó lenne,ha kicsit bővebben írnál itt az AN E-dobozról,...elvégre mégiscsak egy AN kereskedő voltál,jó lenne első kézből hallani valaki olyan véleményét,aki ezeket a dobozokat demózta is. ...És azért az E-t,mert a Zinternetet olvasgatva még nem találkoztam olyannal,hogy ha megfelelő szobában szól az E,és az olyan hogy a jobbik fajta,akkor annál még senki nem írta,hogy egy J vagy K jobb lehetne. Szerintem a két kisebbet,most ne elemezzük.
Viszont 10-ből 8 egyutast hallgató azt mondja,hogy van amiben nagyon jó,viszont a mélyek a legtöbbjüknek hiányos,bármilyen dobozba (és bármekkora) is tették a legcsúcsabb Lowthert is..... (aki már hallott Altecet vagy E-t).Én a legjobban arra lennék kíváncsi,hogy ugyanabban a szobában ugyanabban a láncban és kábelezés mellett(amit most nevezzünk optimálisnak,vagy csúcsnak) egymás után rákötnénk egy Altecet,..egy Lowthert,...és egy AN E-t ,(amiből mind a három doboz szintén csúcs),milyen sorrendet állítana fel egy "jófülű",...akinek optimális esetben "mindenki" adna a véleményére,mert ilyet szeretne hallgatni,és tanácsra lenne szüksége..
Ne, ez egy olyan kérés, amit mindenképp meg kell válaszolni és való igaz, ha erre van igény, szívesen megteszem, hogy ezekről mesélek, de ahhoz a telefon billentyűzete kevés lenne, így időt kérek. Ez a téma nem fekete, vagy fehér és érdemes jól körbejárni, körbeírni, hogy kerek, egész legyen, de ehhez normál PC klaviatura kell. :smile53:
halfnote.hu

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

revox írta:
Snipi írta:
merida79 írta:
2025.02.19., szer. 15:10
Tisztelt Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Nagy érzékenységű (lehetőleg monitor) hangfangfalat szeretnék vásárolni.300 b csöves erősítőhöz,de később kipróbálnám a 2A3-at is.Szerintem 94 db vagy inkább e feletti érzékenység szükséges hozzájuk.A szobám 20nm2.Tudnátok gyártókat és típust ajánlani.Előre is köszönöm!
Ez nagyon nehéz kérdés szerintem. Ilyen érzékenységben leginkább tölcséres és/vagy széles sávú hangsugárzók vannak. Ezeknek a hangsugárzóknak nagyon egyedi hangképük lehet/van ezért nagyon óvatosan lehet csak kezelni. Vannak "hagyományos" hangsugárzók is amik állítólag tudnak ilyen érzékenységet, de én ezt valahogy (tapasztalat) nem igazán tudom elhinni.
ha az egyedi hangkép azt jelenti, hogy baromi természetes és levegős, amit váltós dobozoktól 15-20 milla fölött várhatunk el. akkor igen, elég egyedi hangjuk van :cheers1:
de csak piszkoskodok, csak itt jól be tudtam kötni Laci barátom által fejlesztett dobozt :D

supertwetterrel kb 500ezer watta új. még csővel nem hajtottam, csak kondoval. de az 30W, de a 8wattos, kis táppal rendelkezó TMP ANT-el házat bont. 97dB. egyutas létére gazdagabban és megyzégyenítően odaver a váltós dobozoknak :)

RLC-206H... nem biztos. de egy próbát megér. de nem monitor, az fix... ezen a bulin a TMP Audios ToMPi a karján a szőrt mutogatta. hogy áll, amikor a lou reed koncerten a csellista belerántott a tuttiba... nem hazabeszélt, mert akkor a csöves hajtotta. nem az ANT...
ez még deszkamodel volt, a gyártásban lévők elég pofás furnért kaptak és spéci kivitelt.

Kép

de. ha kell, tudok egy (pár) eladó FAL Supreme-S egyutast (+supertweeter). de azt bonyolultabb megérteni :D
Szia Revi!

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Snipi írta:
merida79 írta:
2025.02.19., szer. 15:10
Tisztelt Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Nagy érzékenységű (lehetőleg monitor) hangfangfalat szeretnék vásárolni.300 b csöves erősítőhöz,de később kipróbálnám a 2A3-at is.Szerintem 94 db vagy inkább e feletti érzékenység szükséges hozzájuk.A szobám 20nm2.Tudnátok gyártókat és típust ajánlani.Előre is köszönöm!

Kép

halfnote.hu

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2868

Hozzászólás Szerző: trane »

SoundMania írta:
2025.02.21., pén. 14:10
SoundMania írta:
2025.02.21., pén. 09:24
Régi, "csúcs" Triangle-kat javasolnék...
Pl Octant és Elypse. Ismerősöknek van Calysto is, tetszik nekik.... Ma már nem túl sokért meg lehet venni ilyeneket.... És szoktam írni, nekem Spendor Sp1 ment mikor egy Titus jobban szólt nála az akkori rendszeremben (is)...
elég sok, mondhatni az összes 'elérhető árú' Triangle hangsugárzóm volt (hogy csak a 'legkomolyabbakat' emeljem ki, a Calisto és a Naia) és van most is egy páros :napsut: , de azt kell mondjam, az EX és EZ széria sokkal hallgathatóbb, koherensebb, mint a korábbiak voltak :smile32: - ráadásul zeneiségben :music1: sem szenvednek csorbát, ill. a korábbi Triangle-k leginkább kritizált közép- és magastartománya ezeknél már elég szépen kisimult, míg a szintén a márkára jellező terességet, levegősséget és dinamikát megtartottták bravo.gif . szóval ha Triangle, én eme utóbbi szériákból tanácsolok nézelődni :rolleyes: . s még egy megjegyzés: a régiek nem voltak annyira könnyen hajthatóak (a Calisto-nak pl. 2x12W /push-pull/ kevés volt), mint a popsijukra ragaszott címke alapján vélhette a pógár, s az újak sem annyira azok :yingyang:

a takiszer által lentebb hivatkozott Octant pedig az alap-verzió (az EZX viszont már egy igen más kategória volt ;peace; ), elég gyengusz magassugárzóval (ilyen volt a Calisto-ban is), s mivel hátul nyitott (open baffle), elég nagy helyiségre és azon belül a jó elhelyezésre igencsak háklis... gondolkodik.gif (nekem nem volt ugyan ilyen, de anno Egerben és Bp.-n a Datateam-ben elég sokat hallgattam őket leborulok.gif )

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

takiszer
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: takiszer »

Üdv! Van egy eladó Octant 600ért itt árulják a fórumon...vagy az drága??
Avantgarde Uno Nano 572B SE DIY amp. Townshend Allegri   Jadis JD1 drive-Lumin U1 mini akkus táppal JS1 MKIII DAC Wireworld Platimun mains Zensati hangszóró és összekötők meg pár Hidiamond
Townshend Elite Rock-Excalibur  Benz Glider Borbély phono   

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Snipi írta:
2025.02.21., pén. 12:20
SoundMania írta:
2025.02.21., pén. 09:24
Régi, "csúcs" Triangle-kat javasolnék. Kb 3w-ossal hallgatok zenét 94dBs dobozokkal 24nm-en és ritkán van, hogy kevés. Nekem egyedül bőven elég. Így is tartok tőle, hogy szól a szomszéd. :) Audio Note-kat inkább csak akkor, ha nagyon transzparens a rendszered.... De akkor is csak valami nagyon jó AN-t.... Kár lefojtani a rendszered tudását. Valami K vagy J spx vagy feljebbi verzió jó lehet....
Mondanál pár konkrét példát? Ez engem is érdekelne ... Régebben sokat szemeztem a Triangle-kkel én is, és nagyon tetszettek ... (Aztán elb...tam, mert B&W lett belőle ... :D )
Pl Octant és Elypse. Ismerősöknek van Calysto is, tetszik nekik.... Ma már nem túl sokért meg lehet venni ilyeneket.... És szoktam írni, nekem Spendor Sp1 ment mikor egy Titus jobban szólt nála az akkori rendszeremben (is)...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”