Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sütés-főzés
- Apaci72
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 142
Re: Sütés-főzés
Darált csirkehússal töltött karalábé, vele sült burgonyával.
PD Cyviz F22 - Apple TV4K - Oppo 203 - Sennheiser Ambeo Max - Nordost/Hydra/Power-R - Kontaset
- Vasti
- Fórumlakó
- Értékelés: 335
Ezt nem tudtam, ezer éve nem ettem sajnos: akkoriban még akkorák voltak kb., mint egy kisebb hekk a strandon ;-)
Hú hányszor szúrta meg az ujjam törpeharcsa gyerekkoromban. Nem szerettem,mert szinte bármire mentünk, 10-ből 8 kapás törpeharcsa volt. Ráadásul sokszor be is nyelte és macera volt. De az biztos,hogy gyorsan pucolható hal és az egyik legfinomabb. 

- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3170
Igen, jól tudod, a törpeharcsa invazív(e mellett idegenhonos) faj, a legnagyobb "bűne", hogy a fő tápláléka más halfajok ikrája, mindemellett szinte minden halfaj, még saját faja táplálékkonkurense is. Iszonyatosan szapora, már kétnyaras korában ivarérett, de a mi viszonyaink között rosszúl hasznosítja a tápanyagot, és nagyon lassan nő.Vasti írta: ↑2025.05.31., szomb. 17:09Hú de szerettem a törpeharcsát gyerekkoromban! Minden nyáron 2 hetet vízparton nyaraltunk (Fadd-Dombori) , a fater is és a bátyám is egész nap pecázott - törpeharcsa meg annyi volt, mint a fene :-) Szerintem hetente legalább 2x-3x az volt a vacsora.
Nem is értem, miért nem árulják? Állítólag invazív faj, piszkosul elszaporodott: valakitől hallottam, hogy halásszák, és kidobják. Aztán a halas standokon meg hekket árulnak... Azt pl. nem szeretem.
A rántott ikra is nagy csemege volt, a rántott hal mellett mindig ott volt, ha volt (a halban) :-)
Egyébként a kedvencem nekem a keszeg meg a kárász, aprók, szakszerűen beirdalva ;-) , jól besózva, paprikás - borsos lisztben megforgatva, és ropogósra sütve. Csak a gerincét nem esszük meg ;-) Sajnos évente csak 1x-2x jutok hozzá, mert a bátyám már lusta horgászni, és nekem a hal úgy finom, ha a sütés előtt nem sokkal még úszott.
Én is emlékszem, gyermekkoromban rendszeresen zsákmányoltunk 15-20cm-es példányokat, amiket már érdemes volt hazavinni konyhára, mert tényleg fínom falat.
Mára oda jutottunk, hogy annyira elfajzott, belterjessé vált a faj, hogy ezt a méretet csak kivételes esetben(ahol egyéb okok miatt kevés a fajtárs), és nagyon kis számban éri el. Amiket lehalásznak csapdázással, az egyéb, telepített, értékes fajok védelmében, azok átlagosan csak 3-10cm-esek, pedig ezek akár már 6-8 éves példányok. A konyhára használható, 15cm+ példanyok már "matuzsálemnek", és nagyon ritkának számítanak.
A lehalászott, néha több mázsás mennyiséget nem dobják ki, hanem hasznosítják, kutya, ill. macskaeledel készül belőle. Ez már hoszú évek óta meg van szervezve. Ilyen lehalászásban, már volt szerencsém részt venni, lapátolni lehetett az alig újnyi halakat, amikért jött egy kisteherautó, és elvitte újrahasznosításra.
Mivel én is horgászom, sőt, tógazda, ill. horgászvezető, élversenyző horgász ismerőseim is vannak, így az átlagembereknél több belelátásom, információm van a témában.
Sajnos a törpeharcsa a hazai halgazdálkodás legelhibázottabb döntése volt, ami ellen hosszú évek óta szélmalomharcot vív a szakma, de nem állnak nyerésre.
Igen, konyhára nagyszerű csemege, de a használható példányok nagyon alacsony száma miatt, sajnos nem számottevő. Ha valaki hozzájut náhány nagyobb példányhoz, az ne habozzon elkészíteni, mert nagyon fínom falat!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Vasti
- Fórumlakó
Hú de szerettem a törpeharcsát gyerekkoromban! Minden nyáron 2 hetet vízparton nyaraltunk (Fadd-Dombori) , a fater is és a bátyám is egész nap pecázott - törpeharcsa meg annyi volt, mint a fene :-) Szerintem hetente legalább 2x-3x az volt a vacsora.
Nem is értem, miért nem árulják? Állítólag invazív faj, piszkosul elszaporodott: valakitől hallottam, hogy halásszák, és kidobják. Aztán a halas standokon meg hekket árulnak... Azt pl. nem szeretem.
A rántott ikra is nagy csemege volt, a rántott hal mellett mindig ott volt, ha volt (a halban) :-)
Egyébként a kedvencem nekem a keszeg meg a kárász, aprók, szakszerűen beirdalva ;-) , jól besózva, paprikás - borsos lisztben megforgatva, és ropogósra sütve. Csak a gerincét nem esszük meg ;-) Sajnos évente csak 1x-2x jutok hozzá, mert a bátyám már lusta horgászni, és nekem a hal úgy finom, ha a sütés előtt nem sokkal még úszott.
- Vasti
- Fórumlakó
A múlt héten olyan szépen sütött a nap, hogy megkívántam egy "nyaralós" tonhal steak-et ;-) Aztán csak ma volt rá időm: az idő borús lett, de a kaja ennek ellenére ízlett a családnak :-)
Tonhal steak, kb. Piccata szósz, rizs.
Tonhal steak, kb. Piccata szósz, rizs.
- stx
- V.I.P.
- Értékelés: 448
- Kapcsolat:
Mai ebéd a fiúk kívánsága volt.
- gianni321
- V.I.P.
- Értékelés: 824
Ó, igen, zseniális, épp ma 2 hete ettünk ott pont ilyet, ha jól emlékszem "máshogy guba" néven van az étlapon. Szeretem az bEAT-et, szerintem jól főznek.
Hypsos Ferrum --> Lumin U1 Mini --> Audiomat Maestro 3 --> VTL TL 6.5 Signaure --> VTL ST-150 --> Sonus Faber Stradivari
Kábelezés: MDA
Kábelezés: MDA
Kis csúsztatással.... bár az én hasamban landolt, de nem én készítettem....

AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
védd a fákat> egyél hódot! ;-)))
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8884
Bélszín bowl.
.

.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
)
- Vinkler
- Adminisztrátor
Saját! Persze. (A pálcika is

- Vinkler
- Adminisztrátor
Névnapi leves.
.

.
- Vasti
- Fórumlakó
Ez alami nagyon újragondolt valami? ;-)
Ez az elkenegetős, mindent művészien összemázolós díszítés nekem nem annyira tetszik... És már szívtam is meg vele.
Egyszer voltam a Buja Disznóban, éppen valami miatt várni kellett a kajára, de már elkezdték a tálalást, amikor kiderült, hogy a husi nincs kész, sőt, erősen várni kell rá. Mire megkaptuk, a papírtányér (vagy volt a tányérban egy plusz papír, nem emlékszem) gyakorlatilag felszívta az összes szószt... Undorító volt :-( Mondjuk ez nem önmagában a kenegetés hibája, de én jobban szeretem, ha a szószokat kis tálkákban adják, aztán lehet tunkokni, vagy kanalazni, vagy késsel kenni, stb. ;-)
De milyen jól néz ki az a környék! A 90-es évek elején a Széchenyi-ben volam koleszos 5 évig, akkor kicsit más volt a hely... Jé, a STOP étteremből (ott reggeliztünk és vacsoráztunk, duuuurva volt a hely ;-) fitnesszterem lett :-)
Ez az elkenegetős, mindent művészien összemázolós díszítés nekem nem annyira tetszik... És már szívtam is meg vele.
Egyszer voltam a Buja Disznóban, éppen valami miatt várni kellett a kajára, de már elkezdték a tálalást, amikor kiderült, hogy a husi nincs kész, sőt, erősen várni kell rá. Mire megkaptuk, a papírtányér (vagy volt a tányérban egy plusz papír, nem emlékszem) gyakorlatilag felszívta az összes szószt... Undorító volt :-( Mondjuk ez nem önmagában a kenegetés hibája, de én jobban szeretem, ha a szószokat kis tálkákban adják, aztán lehet tunkokni, vagy kanalazni, vagy késsel kenni, stb. ;-)
De milyen jól néz ki az a környék! A 90-es évek elején a Széchenyi-ben volam koleszos 5 évig, akkor kicsit más volt a hely... Jé, a STOP étteremből (ott reggeliztünk és vacsoráztunk, duuuurva volt a hely ;-) fitnesszterem lett :-)
- Vinkler
- Adminisztrátor
Ha már mákos guba. Beat Székesfehérvár.

Ki melyiket próbálta már? (enni,elkészíteni) vélemények?
- Vasti
- Fórumlakó
...reméljük állatorvos azért látta - vagy csak a vaddisznót nem szabad "nyersen" megenni?
(A fater vadász volt, vadcuccokon nőttem fel, onnan rémlik valami)
Egyébként én az ilyen jellegű cuccokat (szoktam néha venni disznyó fehérpecsenyét ilyen állapotban, meg marhát is) úgy szeretem, hogy friss bagett vagy zsemle stb., megkenve zúzott fokhagymás olívaolajjal, és rá a sonka - remekkkk eledel :-)
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 483
Egy vadász ismerősömtől kaptam, szarvas hátszín sózva, füstölve.. hibátlan
- Vinkler
- Adminisztrátor
Én szoktam rakni bele egy leheletnyi fahéjat, csillagánizst, koriandert és étcsokoládét is. Természetesen nem maradhat el a Gabko chili sem.