Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3516

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

juliush írta:
2025.02.23., vas. 09:45
kaef2 írta:
2025.02.23., vas. 09:06
...A rendszer nagyon egyszerű volt:
- a DAC szabályozható kimenete közvetlenül egy Siltech 880 sorozatú XLR kábelen keresztül (3m) csatlakozott a Hóbagoly hangsugárzókba, amiket 3m-es Crystal Cable tápkábelek láttak el árammal.
...- A max szobai hangerő 85-88 dB lehetett, de összességében 82-84 dB volt az átlag.
- ... Kb 3 m-ről hallgattam őket, az átlagosnál magasabban ülve, 28 m2-es szobában...
Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy digitális hangerőszabályozást használtatok-e, illetve a fenti körülmények között azt a hangerőt mekkora csillapítással értétek el.
Analóg a hangerőszabályzás.
A hangsugárzókban 6x1000W erősítő van oldalanként, páronként bridgelve és teljesen szimmetrikus jelútvonallal, maxra kitekert hangerőszabályzással. A bemeneti érzékenység és impedancia a pro audióban szokásos.
A Dac kimenetén a hangosabb hallgatáskor -30 dB-t mutat a kijelző.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2025.02.23., vas. 09:25
Ha egyszerre részletgazdagabb és ugyanakkor simább hangú, akkor az (nekem) elég indok a döntéshez.
A "simábbságról" nem írtam. :smile53:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3988

Hozzászólás Szerző: juliush »

kaef2 írta:
2025.02.23., vas. 09:06
...A rendszer nagyon egyszerű volt:
- a DAC szabályozható kimenete közvetlenül egy Siltech 880 sorozatú XLR kábelen keresztül (3m) csatlakozott a Hóbagoly hangsugárzókba, amiket 3m-es Crystal Cable tápkábelek láttak el árammal.
...- A max szobai hangerő 85-88 dB lehetett, de összességében 82-84 dB volt az átlag.
- ... Kb 3 m-ről hallgattam őket, az átlagosnál magasabban ülve, 28 m2-es szobában...
Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy digitális hangerőszabályozást használtatok-e, illetve a fenti körülmények között azt a hangerőt mekkora csillapítással értétek el.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5101

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha egyszerre részletgazdagabb és ugyanakkor simább hangú, akkor az (nekem) elég indok a döntéshez.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2025.02.17., hétf. 17:48
A következő egy-két hétben ismét kísérletezés megy majd nálam.
Az alábbi DAC-ban van egy Amanero és egy XMOS interfész is és lehet őket kapcsolgatni.
Hátha kiderül van-e a hangjuk között az adott környezetben különbség.
A készülék hazai ötlet és kísérletező kedv eredménye, egy barátom áldozott rá sok órát a nemlétező szabadidejéből.

Kép
A viszonylag rövid idő és a többször is hajnalig tartó hallgatózások következtében az alábbiakat látom érdemesnek leírni az XMOS vs Amanero kérdésben a Tóth Gábor-féle DAC-ban használva:

1. Az XMOS érzékenyebb az USB kábelekre, azok cseréjével többet változik a hangja, jó és rossz irányban egyaránt. Sőt arra is érzékeny, hogy egy több PCI buszos számítógép esetében melyik USB csatlakozást használjuk. USB3 csatlakozással nálam jobban tetszett, mint USB2-vel. Az Amanero nem mutatott számomra érzékelhető különbséget ilyen módon végigpróbálva azt is a 6 USB csatlakozással a számítógépen.

2. Az USB kábelhosszra egyik sem érzékeny, van pár kábelem többféle hosszban, hazai készítésű réz és ezüst és AQ meg WW is, ez utóbbiból 4,5m-es a leghosszabb. A sima bolti USB-k között, nagyobb különbségeket mutat mindkettő interfész mint a drágák használata esetében. Ha influenszeri karrierre vágynék, akkor most megírnám, hogy a boltiak között melyik verte le a drágákat és hogy ezt majd a következő részben elárulom, de ilyesmi nem történt sajnos. A legjobban egy hazai készítésű ezüst vált be, ami ráadásul 2m hosszú.

3. Az Amanero, mintha egy picit hangosabb lenne, de ez valószínűleg érzéki csalódás. Nagyon halkan több a tartás az Amanero hangjában.

4. Az XMOS picivel részletgazdagabb, talán egy picivel simább hangú is, mint az Amanero.

5. Az Amanero viszont jobban leválik a hangsugárzókról, előre, hátra is oldalirányban is, hozzá képest az XMOS kicsit beszorul a hangsugárzók közé és inkább csak hátrafelé terjeszti ki a hangzást (az aktív hangfalak és a DAC hálózati kábeleit dugóforgatással is megpróbáltam, mindkét polaritással ez volt a tapasztalatom).

6. Az Amanero hangja élőbb kicsivel, lendületesebb, jobban kezeli a hangos modern maszterelésú zenéket, az XMOS időnként egy nagyon hangos zene estében kicsit zavarossá válik, a mélytartományban kevéssé maradnak a szólamai követhetőek, már amikor a producer célja valamiféle szólamtisztaság volt és nem csak a hangerő.

7. Az “élőség” azt is jelenti számomra, hogy az Amaneroval hangyafaroknyit testesebbek a hangszerek (az érzéki csalódás határán) és fél hangyafarknyival talán jobbnak mondható a tranziens viselkedés.
8. A DAC és az aktív hangsugárzók fázishelyes bedugással szólnak jobban (számomra). A használt, FIR DSP keresztváltott aktív hangsugárzók a hangfrekvenciás tartományban gyakorlatilag fázishiba nélkül működnek, és kb 25 Hz és 18 kHz között lineárisak, +/- 1,5 dB-n belül, a - 3 dB pont 19 Hz-nél van.

Összességében:
DAC konstrukció, rendszer- és ízlésfüggőnek mondanám, hogy kinek melyik jön be az XMOS vs Amanero kérdésben.

Használati értékét, hangminőségét tekintve számomra egyenértékű a két interfész. Persze az én ízlésem és a rendszer megszólalása szerint. A helyi tárról lejátszott file-ok esetében valahogy kisebb volt minden különbség, mint a streamek esetében. Minél nagyobb volt a mintavételezés, annál kisebbek voltak az amúgy sem drámai különbségek, DSD256 esetében voltak a legkisebbek. Ez valószínűleg összefügghet a felhasznált AKM csipek működésével.

A rendszer nagyon egyszerű volt:
- Minden táp egy egyszerű Wireworld elosztóba ment, ami egy Siltech 880-as sorozatú tápkábellel kapott a dedikált ösvényről (Gigawave tápkábellel és Gigawave megszakítón keresztül) betápot. Siltech 880 a tápkábele a DAC-nak és a Roon/Audirvana szervernek is.
- Leginkább a képen a földön látható audio optimalizált Ubuntu szerveres Roon/Audirvana gépről szólt minden, ami egy 4 magos Xeon CPU-s, lineáris tápos, passzív hűtésű, Asus munkaállomás alaplapos, 16 GB ECC memóriás munkaállomás, grafikus kártya nélkül, headless módban használva.
- De próbáltam M3 Macbook Air-rel, iMac Pro-val és lineáris tápos inteles Macbook Proval is. Semmilyen Windows-os gép nincs a lakásban, így azokkal nem tudtam kipróbálni.
- A max szobai hangerő 85-88 dB lehetett, de összességében 82-84 dB volt az átlag.
- A hangsugárzók az első összeszereléskor 5000m2-es csarnokban bemért és beállított lineáris beállításban voltak, semmiféle DSP-s szobai korrekciót nem használtam. Kb 3 m-ről hallgattam őket, az átlagosnál magasabban ülve, 28 m2-es szobában.

Ha érdekes majd pár zenét megadhatok a Tidalról, amiket használtam, természetesen a saját My Reel Club, a szalagról digitalizált Djabe, és a Kishonti István-féle kevés (2 vagy 4) mikrofonos, élő felvételek mellett.

Kép

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 99

Hozzászólás Szerző: severance »

kaef2 írta:
2025.02.18., kedd 07:27
Ma csinálok az Amaneroval is fotót, és mellé teszem az XMOS interfészt is.
Esetleg lehet kérni egy nagyobb felbontású képet az Amanero kártyáról is? Abban milyen chipset van? :smile53:

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: hodyka »

kaef2 írta:
2025.02.18., kedd 09:02
hodyka írta:
2025.02.18., kedd 08:38
kaef2 írta:

Csak, hogy kicsit nehezebb legyen hülyének nézni. :smile53:
A fotón amit beraktál a DAC ban az Amneró van, és balra mellette a XMOS gondolkodik.gif

Lehet hülyézni :rolleyes:
Foglaljuk össze:

- az első fotón XMOS van a készülékben.
- a második fotón az Amanero van a készülékben és mellette az XMOS.
Ok, és melyiket hallgattad meg eddig ?
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.02.18., kedd 08:38
kaef2 írta:

A fotón amit beraktál a DAC ban az Amneró van, és balra mellette a XMOS gondolkodik.gif

Lehet hülyézni :rolleyes:
Foglaljuk össze:

- az első fotón XMOS van a készülékben.
- a második fotón az Amanero van a készülékben és mellette az XMOS.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

Igazad van az elsőt benéztem leborulok.gif
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:

A fotón amit beraktál a DAC ban az Amaneró van, és balra mellette a XMOS gondolkodik.gif
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hodyka 2025.02.18., kedd 08:43-kor.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.02.18., kedd 08:08
hodyka írta:
2025.02.18., kedd 08:02
kaef2 írta:

A posztod egy jó példa arra, hogy mennyire nem érdemes egy fotó alapján itélkezni. :)

A fotón az XMOS interfész van.
Ami cserélhető.

Egy csavar kioldásával és egy csoki feloldásával. Van egy Amanero kártya is hozzá.

Én a helyedben megnézném a fotót jobban, az Amanero panel, de ha Neked XMOS akkor legyen :D
Amennyiben az XMOS panelre az van ráírva, hogy XMOS, akkor tévedsz. Ezzel jött és ez van az első fotón, ami szerinted Amanero....

Kép

De nyugodtan hívd fel Tóth Gábort és kérdezd meg tőle, ha nekem nem hiszed.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2025.02.18., kedd 08:24

Ugye nem baj, ha megpróbálok saját véleményt kialakítani és nem igazán érdekel másnak mi a véleménye? :smile53:

Kép
Miért lenne baj, és meghallgattad már ?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.02.18., kedd 08:08
hodyka írta:
kaef2 írta:

A posztod egy jó példa arra, hogy mennyire nem érdemes egy fotó alapján itélkezni. :)

Ami cserélhető.

Egy csavar kioldásával és egy csoki feloldásával. Van egy Amanero kártya is hozzá.

Én a helyedben megnézném a fotót jobban, az Amanero panel, de ha Neked XMOS akkor legyen :D

"van egy Amanero és egy XMOS interfész is és lehet őket kapcsolgatni."

nem lehet kapcsolgatni, hanem csak cserélni :rolleyes:

Gabi azt mondta az Amanero sokkal jobb mint az XMOS :rolleyes: azért haszál Amanero-t
Ugye nem baj, ha megpróbálok saját véleményt kialakítani és nem igazán érdekel másnak mi a véleménye? :smile53:

Kép

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
kaef2 írta:
hodyka írta:
2025.02.18., kedd 06:30

Szia Feri

Szerintem valamit nem jól értettél abból amit Gábor mondott

Két AKM chip-el próbálta, vagyis hárommal, de 4490 és a 4493 volt jobb és csak Amanero van benne, látszik a fotón is

Ha Amanero és egy XMOS interfész lenne benne, két kis panelnek kéne lenni benne és egy i2s Switch-nek,, hogy tudjál váltani, és csak egy USB bemente van csak gondolkodik.gif

De itt nincs csak az Amaneró

Ami cserélhető.

"van egy Amanero és egy XMOS interfész is és lehet őket kapcsolgatni."

nem lehet kapcsolgatni, hanem csak cserélni :rolleyes:

Gabi azt mondta az Amanero sokkal jobb mint az XMOS :rolleyes: azért haszál Amanero-t

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.02.18., kedd 06:30
kaef2 írta:
Az alábbi DAC-ban van egy Amanero és egy XMOS interfész is és lehet őket kapcsolgatni.
A készülék hazai ötlet és kísérletező kedv eredménye, egy barátom áldozott rá sok órát a nemlétező szabadidejéből.

Szia Feri

Két AKM chip-el próbálta, vagyis hárommal, de 4490 és a 4493 volt jobb és csak Amanero van benne, látszik a fotón is

Ha Amanero és egy XMOS interfész lenne benne, két kis panelnek kéne lenni benne és egy i2s Switch-nek,, hogy tudjál váltani, és csak egy USB bemente van csak gondolkodik.gif

Ami cserélhető.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:

Szia Feri

Csatolmányok
c0d757ca-d928-4203-8d3d-6b39d6e27c1a.jpg

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Kép

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3136
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

severance írta:
2025.02.17., hétf. 14:56
Luxor Audio írta:
2025.02.17., hétf. 13:18
EQ alatt az equalizer néven ismert eszközre gondoltam, aminek többféle digitális verziója a DSP kódokba is beilleszthető. Az átvitel egyengetésére sokféle módszer létezik, egyre több áll rendelkezésünkre (esetünkben FIR és IIR szűrők). Ezeket nem EQ-nak nevezzük (a Sigma programozó szoftvere sem így hívja őket) akkor sem, ha részben jelszint ekvalizálásra (is) szolgálnak.
Nézem ezeket az IIR/FIR szűrőket, de épületgépész aggyal nem igazán értem :-I Ez valami dinamikus korrekció akar lenni? Azt érteném, mert olyan felénk is van, úgy hívják, hogy PICBV szelep :D Ha erről van szó, máris a híve vagyok.
A 8+4 csatorna a másik, amit nem értek, hogy hová kell ennyi?
Például 4-utas aktiv keresztváltó + subok.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

severance írta:
2025.02.17., hétf. 14:56
4 sztereó bemenet, 4 monó kimenet. De ez itt már kissé OFF.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

denesdr írta:
2025.02.17., hétf. 13:58
Ha ez nem EQ, akkor mégis micsoda, hogyan kellene neveznünk? Speaker frequency and phase response management, SFPRM? A Sigma Studio hogy nevezi?
Filters. Van kb százféle, ezek között 6-8-féle EQ, amik egyike sem paraméterezi a fázismenetet. (Ezért is nem használjuk őket.)

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

severance írta:
2025.02.17., hétf. 14:50
alto írta:
2025.02.17., hétf. 14:24
De sajnos a 2x4HD-nek nincs digitális kimenete, így a gyenge DAC-ja határozza meg a hangját, nem a DSP processzor. A FLEX-el sem lenne lényegesen a jobb a helyzet, ha analóg kimenettel használnád.
Ah so :D Képek alapján DAC chip váltás is történt időközben, mert a 2016-os és a 2018-as verziójú példányaim AKM AK4628AVQ DAC chippel vannak szerelve, a 2021-es változat pedig TI PCM3168A típussal. (Tudom, hogy nem csak ez számít, csak érdekesség.)
Illetve a FLEX-ben megint más DAC chip van (azt hiszem valamelyik ESS) és szebbek is a mérési erdményei az analóg kimenetének.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Luxor Audio írta:
EQ alatt az equalizer néven ismert eszközre gondoltam, aminek többféle digitális verziója a DSP kódokba is beilleszthető. Az átvitel egyengetésére sokféle módszer létezik, egyre több áll rendelkezésünkre (esetünkben FIR és IIR szűrők). Ezeket nem EQ-nak nevezzük (a Sigma programozó szoftvere sem így hívja őket) akkor sem, ha részben jelszint ekvalizálásra (is) szolgálnak.
Nézem ezeket az IIR/FIR szűrőket, de épületgépész aggyal nem igazán értem :-I Ez valami dinamikus korrekció akar lenni? Azt érteném, mert olyan felénk is van, úgy hívják, hogy PICBV szelep :D Ha erről van szó, máris a híve vagyok.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

alto írta:
2025.02.17., hétf. 14:24
De sajnos a 2x4HD-nek nincs digitális kimenete, így a gyenge DAC-ja határozza meg a hangját, nem a DSP processzor. A FLEX-el sem lenne lényegesen a jobb a helyzet, ha analóg kimenettel használnád.
Ah so :D Képek alapján DAC chip váltás is történt időközben, mert a 2016-os és a 2018-as verziójú példányaim AKM AK4628AVQ DAC chippel vannak szerelve, a 2021-es változat pedig TI PCM3168A típussal. (Tudom, hogy nem csak ez számít, csak érdekesség.)

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3136
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

severance írta:
2025.02.17., hétf. 12:24
alto írta:
2025.02.17., hétf. 10:12
A 2x4HD-nak nem a DSP része au igazán gáz, hanem a beépített A/D - D/A konverzió a rémesen gyenge.
Digitális be és kimenettel érdemes ezeket használni a forrás és a DAC között, például a MiniDSP FLEX-et.
A "sima" 2x4-essel szemben a "HD" változat már digitális bemenetekkel is ellátott, és én kizárólag azzal használom. Sajnos már beruháztam 2db 2x4HD-re, utána jelent csak meg a Flex: addig 8 csatornás lebegőpontos SHARC processzoros készülékük nem volt :smile51:
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Luxor Audio írta:
denesdr írta:
2025.02.17., hétf. 10:47
Luxor Audio írta:
2025.02.17., hétf. 10:36
Mi nem is használunk EQ-t a programkódban, ennél kifinomultabb megoldások léteznek már az átvitel egyengetésére.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
EQ = equalization, a jelen kontextusban ez frekvenciaegyengetés. Nem hiszem, hogy nem kell egyengetni a hangszóróitok nyers frekiátvitelein és nem is azt írtad, hogy ilyet nem csináltok. Ha bármilyen módon egyengettek rajta, az EQ-nak számít. Az más kérdés, hogy ezt milyen módon éritek el, attól még EQ, csak lehet, hogy mondjuk nem "hagyományos" parametrikus.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Az elsődleges funkció a frekiválasz egyengetése, tehát EQ (ekvalizálunk = egyengetünk). Viszont olyan módszerrel, hogy a fazisválasz is alakítható legyen (egyszerűen fogalmazva). Tehát nem csak frekiválaszt, hanem már fázisválaszt is lehet vele egyengetni. Ha ez nem EQ, akkor mégis micsoda, hogyan kellene neveznünk? Speaker frequency and phase response management, SFPRM? A Sigma Studio hogy nevezi?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”