Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Block »

SoundMania írta:
2025.02.21., pén. 09:24
merida79 írta:
2025.02.19., szer. 15:10
Tisztelt Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Nagy érzékenységű (lehetőleg monitor) hangfangfalat szeretnék vásárolni.300 b csöves erősítőhöz,de később kipróbálnám a 2A3-at is.Szerintem 94 db vagy inkább e feletti érzékenység szükséges hozzájuk.A szobám 20nm2.Tudnátok gyártókat és típust ajánlani.Előre is köszönöm!
Régi, "csúcs" Triangle-kat javasolnék. Kb 3w-ossal hallgatok zenét 94dBs dobozokkal 24nm-en és ritkán van, hogy kevés. Nekem egyedül bőven elég. Így is tartok tőle, hogy szól a szomszéd. :) Audio Note-kat inkább csak akkor, ha nagyon transzparens a rendszered.... De akkor is csak valami nagyon jó AN-t.... Kár lefojtani a rendszered tudását. Valami K vagy J spx vagy feljebbi verzió jó lehet....

"Régi, "csúcs" Triangle-kat javasolnék. Kb 3w-ossal hallgatok zenét 94dBs dobozokkal" ...... :))

Az biztos jó,.... már ha van ilyen.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

SoundMania írta:
2025.02.21., pén. 09:24
Régi, "csúcs" Triangle-kat javasolnék. Kb 3w-ossal hallgatok zenét 94dBs dobozokkal 24nm-en és ritkán van, hogy kevés. Nekem egyedül bőven elég. Így is tartok tőle, hogy szól a szomszéd. :) Audio Note-kat inkább csak akkor, ha nagyon transzparens a rendszered.... De akkor is csak valami nagyon jó AN-t.... Kár lefojtani a rendszered tudását. Valami K vagy J spx vagy feljebbi verzió jó lehet....
Mondanál pár konkrét példát? Ez engem is érdekelne ... Régebben sokat szemeztem a Triangle-kkel én is, és nagyon tetszettek ... (Aztán elb...tam, mert B&W lett belőle ... :D )

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1179

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

merida79 írta:
Tisztelt Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Nagy érzékenységű (lehetőleg monitor) hangfangfalat szeretnék vásárolni.300 b csöves erősítőhöz,de később kipróbálnám a 2A3-at is.Szerintem 94 db vagy inkább e feletti érzékenység szükséges hozzájuk.A szobám 20nm2.Tudnátok gyártókat és típust ajánlani.Előre is köszönöm!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Ha már DIY erősítő, akkor miért nem DIY hangfal?
Könnyen hajtható, egyszerű de nagyszerű konstrukcióra példák:

Snell E-III "klón":
http://www.troelsgravesen.dk/SEAS-22.htm

Living Voice Auditorium "klón":
http://www.troelsgravesen.dk/Discovery-MTM.htm

De emberünknek van több, átlag hifi hangfaltól magasabb érzékenységű kitje.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

A Living Voice nekem is eszembe jutott. De szerintem ha valaki egy DIY erősítőhöz (gondolom aróll lenne szó) keres hangfalat úgy gondoltam nem a milliós kategóriába teszi. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Living Voice aránytalanul drága, nem : az annyiba kerül. Az annyit ér, és olyan is. K..va jó. Csak sajnos - mint az látszik - még használtan is az ára nem az én szintem, és egy DIY erősítőhöz luxus. Én 20 éve hallgatok többféle 3-27 wattig volt minden (EL34, 6B4G, 300B (ez jelenleg is van) 211, 6C33C (ez is), 5881 6P14P) csöves erősítőkkel egy B&W P6-ot, és 20 éve nem cseréltem le a hangsugárzót. Az erősítőből is csak azért volt ennyi (mind DIY), mert apám erősítőket épített, és mindig én voltam kísérleti nyúl. Ma már a P6-ost nem apám által épített erősítő hajtja (6C33C) és az is jó, bár az 2x15 watt. A legtovább egy EL34-ből épített kb. 2x5,6,7 ??? wattos SE erősítővel ment, ami sajna tönkre ment, és le kellett cserélni. Ezzel a 2xpár wattal is szépen szólt a P6-os 90 dB-je, de a méretben eggyel nagyobb hangfalam 91.5 dB-jét már nem tudta megfelelően kihajtani. (Azt hajtja egy 300B.)
Szóval van abban valami, hogy az érzékenység nem minden, de hogy még mik számítanak, arról halvány lila gőzöm nincs, mivel amiket leírtam mind csak tapasztalat, a műszaki háttér számomra fehér folt.

merida79
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: merida79 »

Köszönöm szépen a válaszokat!🙂Ha van még ötlet,vélemény akkor szívesen veszem.Úgy érzem minden hozzászólás közelebb visz a céljaimhoz.😊

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3992

Hozzászólás Szerző: juliush »

Block írta:
2025.02.20., csüt. 15:03
juliush írta:
2025.02.20., csüt. 14:24
Most szembe fogok úszni az árral, de egyáltalán nem olyan biztos, hogy valóban szükséged is van olyan érzékeny hangfalakra!
A 20m2 nem olyan nagy tér, a választott zenei műfajoktól, elvárt hangerőtől, a hangfalaktól való távolságtól, a szoba csillapítottságától, és még számos egyéb paramétertől függően az a 3W meglepő eredményre lehet képes akár 85-90dB érzékenységű hangfalakkal is!
Én most a Süti által épített, 0dB feszültségerősítésű, a kinti szakirodalomban "unity gain" "power follower" fokozatnak titulált "végfokkal" :D hajtom a papíron 85, egyes mérések szerint inkább 86.5dB érzékenységű Harbeth-jeimet, egy 3m x 5.2m-es szobában, picit több mint 2m távolságról hallgatva. A hangerőt a DAC-on szabályozom digitálisan, és a kis erősítés miatt praktikusan a teljes kivezérlés közelében járok általában, értsd 0dB ~ -5dB körül. Ennél egyszerűbb a rendszer már nemigen lehet, csodálatosan transzparens.
Igen,...valóban szemben úszol az árral.. Te ezt konkrétan megcsináltad,hogy a 2A3 SE erősítődre ráakasztottál egy 85-86 dB -es hangfalat ,és az jól szólt? Mert,ha azt mondod,igen,én akkor sem hiszem el....
Még "rosszabbat" tettem! ;)
A "unity gain", azaz 0dB feszültségerősítés azt jelenti, hogy a durván 2.4-2.5V-os DAC kimenet a 6ohmos (rezisztív) terhelésen nagyjából 1W-nyi teljesítménynek felel meg a hangfalcsatiknál. És a fent leírt körülmények között, az általam hallgatott, elsősorban klasszikus, jazz, film és progresszív rock zenékkel csodálatosan szól. És nem kell elhinni, el lehet jönni meghallgatni...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

juliush írta:
2025.02.20., csüt. 14:24
Most szembe fogok úszni az árral, de egyáltalán nem olyan biztos, hogy valóban szükséged is van olyan érzékeny hangfalakra!
A 20m2 nem olyan nagy tér, a választott zenei műfajoktól, elvárt hangerőtől, a hangfalaktól való távolságtól, a szoba csillapítottságától, és még számos egyéb paramétertől függően az a 3W meglepő eredményre lehet képes akár 85-90dB érzékenységű hangfalakkal is!
Én most a Süti által épített, 0dB feszültségerősítésű, a kinti szakirodalomban "unity gain" "power follower" fokozatnak titulált "végfokkal" :D hajtom a papíron 85, egyes mérések szerint inkább 86.5dB érzékenységű Harbeth-jeimet, egy 3m x 5.2m-es szobában, picit több mint 2m távolságról hallgatva. A hangerőt a DAC-on szabályozom digitálisan, és a kis erősítés miatt praktikusan a teljes kivezérlés közelében járok általában, értsd 0dB ~ -5dB körül. Ennél egyszerűbb a rendszer már nemigen lehet, csodálatosan transzparens.
Igen,...valóban szemben úszol az árral.. Te ezt konkrétan megcsináltad,hogy a 2A3 SE erősítődre ráakasztottál egy 85-86 dB -es hangfalat ,és az jól szólt? Mert,ha azt mondod,igen,én akkor sem hiszem el....

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3992

Hozzászólás Szerző: juliush »

Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2868

Hozzászólás Szerző: trane »

merida79 írta:
...Segítséget szeretnék kérni. Nagy érzékenységű (lehetőleg monitor) hangfangfalat szeretnék vásárolni...
a már említetteken kívül :rolleyes: : Coincident (a Triumph, és annak mindkét verziója), Decware, Dewore, Horning, Lowther, Reference 3A MM, Snell, Zingali :smile53: . a Tannoy-okat viszont én nem ajánlanám 300B/2a3 mögé, nem olyan könnyen hajthatóak, a számaik ellenére - bár kapcsolástól is függ azé'... :yingyang:

amennyiben pedig netán mégis jó lenne állódoboz is, ennél 'jobb'at, elérhetően és errefelé, nem biztos, hogy találsz :music1: > viewtopic.php?f=33&t=203834&p=2926028&h ... g#p2926028

nagy kalappal :smile32:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút

És az ismerősök között van olyan ,aki 2A3-ast hallgat elégedetten Tannoy-al? Süti már leírta ,hogy hiába nagy az érzékenysége,mégsem viselkedik "barátságosan" 3W-os csövessel. Lehet,hogy a 300B az még határeset.
A Klipsch az ....kmh....inkább valami más.
Audio Note,... Altec... Lowther...Living Voice... Zu. Ezek jobb társak lehetnek a 2A3-nak.

merida79

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!A Tannoy-t már több ismerősöm is ajánlotta.Sőt,az egyik nem hajlandó "hagyományos" hangfalakat hallgatni...😀Árat nem tudok írni,mert ha elgurul a gyógyszer (szokott...) akkor csak a zene számít.Természetesen nem többmilliós hangfalakban gondolkozok,de nem szeretnék relatíve kommersz megoldást sem...Lehet márciusban lesz alkalmam egy komoly Tannoy hangfalat megfülelni.Szélessávúakhoz még nem volt szerencsém.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1347

Hozzászólás Szerző: akvapark »

merida79 írta:
Tisztelt Mindenki!
Az Audio Note hangsugárzók elég érzékenyek a 300B-hez. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1015

Hozzászólás Szerző: BLX »

merida79 írta:
Tisztelt Mindenki!
Néhány ötlet:
Triangle, Klipsch, Tannoy

Milyen árban?

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

merida79 írta:
Tisztelt Mindenki!
Ez nagyon nehéz kérdés szerintem. Ilyen érzékenységben leginkább tölcséres és/vagy széles sávú hangsugárzók vannak. Ezeknek a hangsugárzóknak nagyon egyedi hangképük lehet/van ezért nagyon óvatosan lehet csak kezelni. Vannak "hagyományos" hangsugárzók is amik állítólag tudnak ilyen érzékenységet, de én ezt valahogy (tapasztalat) nem igazán tudom elhinni.

merida79

Tisztelt Mindenki!

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 672

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

fülelek írta:
2025.01.03., pén. 18:59
Jaj, itt mindenki olyan magabiztos (magamat is beleértve), hogy a kezdő hifisek csak lesnek, kinek higgyenek és miben....
Na emitt egy komoly tanács azoknak, akik a legleglegeslegolcsóbban szeretnék megúszni (?) a hifi hobby anyagi következményeit:
Vegyél egy fejhallgatót, ami kényelmes legalább egy órán keresztül. Beyer/Sennheiser, Meze, Hifiman, Koss, stb. max 120e-ért
Ne vegyél fejhallgatót! :P Hosszútávon kényelmetlen lesz mind. Lenyomja a hajad(ha van még), nyáron belefülledsz, cserélgetheted a fülpárnákat. stb... Vegyél IEM-fülest vagy "earbud"-ot, nem fülledsz bele nyáron sem, oldalfekvésben(stabil) is hallgatózhatsz, nem köll neki állvány, stb..
fülelek írta:
Vegyél egy jó chifi dacot, smsl, topping, ifi, stb. a 100e +/-20e ársávban,
Ne vegyél ilyesmit! :P Hamár ott a butustelefonod majd sztrímölsz arról (vezetékesen vagy blútút) egy "donglira" vagy hordozható DAC/AMP-ra
fülelek írta:
Vegyél hozzá egy jó hálózati kábelt (persze tőlem, vagy akár Rudibától, Ákostól vagy máshonnan, persze szigorúan kipróbálva),
Ne vegyél hálózati kábelt! :P Inkább veszől majd kábelt a füleshő' jobbat ha van igény.
fülelek írta:
Keríts egy >10 éves olcsó, de jól működő laptopot,
Ha rengeteg HDD lemezed van, akkor valamilyen Linux, Alsa (Advanced Linux Sound Architecture) ha Tidal/Deezer, akkor winfos10 rendesen beállítva
A külön füleserősítő csak akkor szükséges, ha kis impedanciájú a fülesed, azaz kisebb, mint 100Ohm.
Eszedbe ne jusson ilyen ócska, régi lomokat keríteni! :P Ha sok muzsikád van offline, akkor másold "esdékártyára", oszt mehet egy DAP-ba vagy a fónba. Na innentől fogva nem lesző röghöz kötött papper. Ha akarod ágyban márnák közt vagy lenn a folyóparton vagy fenn a magaslesen, bármikor szabadon fülelhetsz. ;)
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Jaj, itt mindenki olyan magabiztos (magamat is beleértve), hogy a kezdő hifisek csak lesnek, kinek higgyenek és miben....
Na emitt egy komoly tanács azoknak, akik a legleglegeslegolcsóbban szeretnék megúszni (?) a hifi hobby anyagi következményeit:
Vegyél egy fejhallgatót, ami kényelmes legalább egy órán keresztül. Beyer/Sennheiser, Meze, Hifiman, Koss, stb. max 120e-ért
Vegyél egy jó chifi dacot, smsl, topping, ifi, stb. a 100e +/-20e ársávban,
Vegyél hozzá egy jó hálózati kábelt (persze tőlem, vagy akár Rudibától, Ákostól vagy máshonnan, persze szigorúan kipróbálva),
Keríts egy >10 éves olcsó, de jól működő laptopot,
Ha rengeteg HDD lemezed van, akkor valamilyen Linux, Alsa (Advanced Linux Sound Architecture) ha Tidal/Deezer, akkor winfos10 rendesen beállítva
A külön füleserősítő csak akkor szükséges, ha kis impedanciájú a fülesed, azaz kisebb, mint 100Ohm.
Ez kb. 320-400e Ft. A minőségi hangszórós zenehallgatás ennél többe kerül, de arra is van ötletem...
Ha valaki ezzel nem ért egyet, nosza, ajánljon jobbat/olcsóbbat/szerethetőbbet/kényelmesebbet, majd meggágogjuk/istenítjük, ezért van ez a topik, nemdebár??

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2699

Hozzászólás Szerző: tunerman »

fülelek írta:
2025.01.03., pén. 11:52
Sajnos ez a lánc hasonlat nem jó a hifiben, bármennyire is erőltetik a népek. Más jellegű problémák vannak az elektronikánál, a hangsugárzóknál, a kábelezésnél, és nem utolsó sorban az akusztikánál. 1M euros lánc szarabbul fog szólni a legtöbb uszodában, mint a minihifi a könyvtárban.

Korrekt hozzászólás.
A láncelmélet alapján a példában az uszoda a leggyengébb láncszem :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Sajnos ez a lánc hasonlat nem jó a hifiben, bármennyire is erőltetik a népek. Más jellegű problémák vannak az elektronikánál, a hangsugárzóknál, a kábelezésnél, és nem utolsó sorban az akusztikánál. 1M euros lánc szarabbul fog szólni a legtöbb uszodában, mint a minihifi a könyvtárban.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Hogy melyik egy hifilánc leggyengébb eleme szerintem nehéz egyértelműen meghatározni. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy annak a cseréjével (ha biztos, hogy jobbat veszünk helyette) érhető el a legjobb hangminőség javulás. Ezen kívül ha egy biztosan erős láncszemet még jobbra cserélünk, akkor is javulni fog a teljes lánc. Ezért nem állja meg a helyét ez az egész láncos hasonlat.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1315

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

mirkoci írta:
2025.01.02., csüt. 20:08

De talán nincs is benne félreértés vagy ellentmondás: te (mint itt a legtöbben) valószínűleg jó minőségű hifi rendszerekről beszélsz. Tapasztalatom viszont egy egyértelműen alacsonyabb osztályúval, úgynevezett "brutálisan gyenge komponensekkel", volt.
Teljesen logikus az az alapvetés, hogy a leggyengébbnek tartott komponensünkön szeretnénk javítani, szerintem mindnyájan így tennénk. :smile53:
/ Persze, elő-előfordul ettől eltérő megközelítés is.../

mirkoci

Hozzászólás Szerző: mirkoci »

Rock60 írta:
2025.01.02., csüt. 13:08
Ezt régen úgy fogalmaztuk meg, hogy egy lánc csak olyan erős tud csak lenni, mint a leggyengébb láncszem. Ez frappáns hasonlat, könnyen magunk elé tudjuk képzelni az éppen elszakadt láncszemet.

Sokszor gondolkodtunk így a kérdésről, de a tapasztalatom szerint a hifiben közel sincs így, ha csak nem valamilyen brutálisan gyenge komponensről beszélünk.
Köszönöm a hozzászólásodat: Ez érdekes, észszerűen hangzik, és természetesen elfogadom, mert valószínűleg sokkal jobban értékeled, mint én.

Csak a saját tapasztalataimra alapoztam. A legnagyobb hibaforrásokat egyenként próbáltam kiküszöbölni és az USB hangkártyának (a fejhallgató kimenetes integrált hangkártya helyett), a jobb kábeleknek és a jobb hangszóróknak köszönhetően olyan minőségi ugrásokat tapasztaltam, amit más komponensekkel nem tudtam volna elérni. (A régi Quadral hangszórókkal még a világ legdrágább erősítője sem tudott olyan kellemes, kiegyensúlyozott és térbeli hangzást produkálni, mint az ócska Sony erősítőm az új Grundig hangszórókkal. Az új kábelekkel és hangkártyával sokkal tisztább és stabilabb a hang. Az utolsó lépés a zenének a mintavételezési frekvenciája és felbontása javítása volt: a különbség észrevehető volt, de nem valódi minőségi változás.)

A rendszer bővítésekor ill. javításakor ezért ragaszkodtam a régi 'gyenge láncszem'-elmélethez, és ez nem okozott csalódást, viszonylag kis erőfeszítéssel egyértelműen észrevehető javulást tudtam elérni.

De talán nincs is benne félreértés vagy ellentmondás: te (mint itt a legtöbben) valószínűleg jó minőségű hifi rendszerekről beszélsz. Tapasztalatom viszont egy egyértelműen alacsonyabb osztályúval, úgynevezett "brutálisan gyenge komponensekkel", volt.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1315

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

mirkoci írta:
2024.12.22., vas. 00:27
Még egyszer röviden: mivel egy rendszer csak annyira jó, amennyire a leggyengébb része, ezért fontos lenne, hogy előbb a legnagyobb gyenge pontot javítsam ki.
Ezt régen úgy fogalmaztuk meg, hogy egy lánc csak olyan erős tud csak lenni, mint a leggyengébb láncszem. Ez frappáns hasonlat, könnyen magunk elé tudjuk képzelni az éppen elszakadt láncszemet.
Sokszor gondolkodtunk így a kérdésről, de a tapasztalatom szerint a hifiben közel sincs így, ha csak nem valamilyen brutálisan gyenge komponensről beszélünk.
Minden más esetben én úgy tekintek a különböző képességű komponensek által elérhető együttes minőségre - ha a láncos hasonlatot használjuk - hogy az eltérő erősségű, párhuzamosan futó láncok együttes ereje adja ki azt.
Nyilván a gyengébb láncok kevesebbet adnak hozzá, de az erősebbek ereje sem hiábavaló.

mirkoci

Hozzászólás Szerző: mirkoci »

Ó, drágám, most valószínűleg idióta leszek, de ezt nem lehet megkerülni:
Miután elolvastam, hogy az M-Audio hangkártyám 24 bites/96 kHz-es zenefájlokat képes lejátszani, meglepett, hogy nálam csak 44 kHz-es nívón kezeli. Kis kutatással rájöttem, hogy az interfész 96 kHz-en tud lejátszani, ha csak egy bemenet vagy egy kimenet van aktiválva. Ha több párhuzamosan aktiválva van, 44 kHz a maximum.

Lám: Az új beállítással először hallottam különbséget a "normál" Flac és az 'azonos' HighRes fájlok között. Egyébként pont olyan különbséget vártam a Sony és a Proton erősítő között, és nem vettem észre. (Hamarosan újra megpróbálom.)

Bár szinte kizárólag régi Flac fájlokkal hallgatok zenét, alapvetően a helyzet nem nagyon fog változni, de legalább most már értem, hogy a Flac fájlok miért nem különböztek a hallgatási élményben és a tudás önmagában is megnyugtató.

Először abbahagyom a kutatást, és megpróbálom objektíven értékelni az új helyzetet.
Köszönök minden tippet és ajánlást.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”