hodyka írta: ↑2025.02.09., vas. 17:22
A lassulás nem a DAC miatt volt, hanem az aktív dobozod miatt, főleg ha volt benne DSP is, mi is tapasztaltunk ilyet, DSP ki és láss csodát minden helyre állt

Akkor megvan az új ellenségkép és lekerülhet végre a terítékről az EQ, a dinamika kompresszor és a hangszínszabályzó? Miként az áramkörökben, úgy az előítéleteknél is helyettesítheti őket a digitális jelprocesszor? Nyilván nem mondok vele újat, de azért le kell írnom, hogy a DSP-t is lehet okosan és bután használni, be lehet állítani korrekt és elhibázott módon. Mivel hetek óta DSP programozással telik napjaim nagy része, a magam kárán is megtanultam, hogy több évtizedes hangtechnikai gyakorlat birtokában sem célszerű félvállról venni a témát és elbizakodott rutinból letolni. Már-már olyan érzékenységű a kérdés, mint egy komplex analóg áramkör felépítése.
TomLeftiger írta: ↑2025.02.09., vas. 18:44
Nem tudom mi volt az oka a lassulásnak, de ebben az aktív hangsugárzóban nem volt DSP.
Jó, de akkor is... Ne zavard össze az előítéleteket unalmas tényekkel!
alto írta: ↑2025.02.09., vas. 18:19
Itt inkább arról lehetett szó, hogy ha egy dsp-s aktív dobozt használsz analóg bemenetről, akkor ott belül van egy plussz A/D és D/A konverzió, ami jórészt "elfedi" az előtte lévő DAC kvalitásait.
Jól ismert gyártókénál és a saját hangsugárzóinknál is azt tapasztaltam, hogy ez az átalakítás a végeredményt tekintve nem annyira meghatározó, mint sejtenénk. Nem mondom, hogy teljesen észrevehetetlen (maximum hogy engem nem zavar), de nem érdemes rá izomból mutogatni. Terméktesztelés közben tucatnyi, e fórumon is ismert, lesajnált és kedvelt forráskészüléket használok mostanában és bizony szépen kihallható a jellegzetességük akkor is, ha az analóg kimenetüket vezetem a digitális jelfeldolgozású hangsugárzónkba és akkor is, ha a digitális jelet küldöm oda. A 96kHz/32bit-es belső processzálás meglehetősen transzparens, semleges átvitelt eredményez.
Nehéz megállnom, hogy ne emlegessem fel az esetet, mikor analóg és digitális hangfelvételeket mutattunk be és a hallgatóság egy elkötelezett része határozottan és perdöntően detektálta a számukra oly' kedves "analóg hangzást", miközben egy digitális működésű, megkerülhetetlen A/D - D/A átalakítást végző, DSP-vel felszerelt hangsugárzóval prezentáltuk a műsort.
TomLeftiger írta: ↑2025.02.09., vas. 16:46
A DAC chipek hangjában én sem hiszek...
Sokaknál valóban hitkérdéssé vált a téma, aminek szépen megágyazott a rámenősebb gyártók és kereskedők félrevezető kommunikációja. Én magam nem hiszem, hogy a D/A átalakítást végző chipek között ne lehetne hallható különbséget felfedezni. (A HiFi-ben nem létezik olyan komponens, aminek hatását legalább egy hobbitárs ne hallaná és bizonygatná.) De a differenciát és sajátosságokat, amiket sokan annak az apró alkatrésznek tudnak be, inkább a működési, beépítési környezet eredményezi.
A DAC chipek gyártói a termékdokumentációban általában közzétesznek "ajánlott" áramköröket, amikben elképzelték, esetleg tesztelték az alkatrészt. Ettől el lehet, el is illik térni, inkább egyfajta tipikus tesztkörnyezetnek tekinthető, de a költséghatékony készülékgyártók nagy része nem vacakol ezzel, egy az egyben átveszi és beteszi a saját kütyüjébe. Na ezeknél határozottan tettenérhető lesz az a hangzási jellegzetesség, amit a D/A lapka és a környező áramkör együttese valóban produkál.
Szerencsére vannak gerincesebb, önérzetesebb, innovatívabb gyártók is a világon, akik saját, hús-vér tervező és tesztrészleget üzemeltetnek, az alapoktól építkeznek, nem csak összeszerelő üzemként működnek. Az ő készülékeik szoktak alaposan rácáfolni a DAC lapkák körüli előítéletekre. Előfordulnak és itt is szóba kerülnek néha olyan esetek, mikor egy érdemi munkát végző cég kitűnő hangzást képes kihozni egy lenézett alkatrészből, amivel mások - a nagy kapkodásban - nem jutottak dűlőre, ezért igencsak rossz híre van a hifisták köreiben. Néhányan persze stabilan ragaszkodnak a komoly munkával összegereblyézett előítéleteikhez, velük nehéz beszélgetni, a többiekkel viszont érdemes.