sutemenyx írta: ↑2025.01.29., szer. 23:32
...Először is azt kellene tisztázni melyik LP játszóra kell hasonlítani? Egy Audiomeca-ra, egy Rock-ra, Holbora, Techdasra, Sikora-ra, valamelyik Technics-re? SP10 vagy 1200? Vagy netán egy “sima” Systemdeckre, Lencora, Garrardra vagy ujabbakra?
A gondolat második feléhez nem tudok hozzászólni, de a futóművekre vonatkoztatva van egy meglátásom.
Amikor a Rock megjelent, abban a kategóriában szinte kizárólag függesztett rendszerű és filccel borított fém tányéros gépek voltak.
Kivétel pl. a Pink Triangle, de az emlékeim szerint későbbi termék...
Tehát Thorensek, Linnek, AR - ek, Heybrook-ok, stb. világába toppant be a Rock, drasztikusan eltérő felépítéssel és anyaghasználattal.
Kapott egy Rock I - et tesztelgetésre a Hifi Magazin, és annyira meglepte őket amit hallottak, hogy szinte sütött az oldalakról az ítészek zavarodottsga.
Nem azért, mert annyira jónak, vagy rossznak tűnt számukra, hanem annyira másnak, mint amit eddig megszokhattak.
Érezték benne az erős potenciált, de azt nem értették, hogy miért nem hasonlít jobban arra, amit eddig nagyon jónak hallottak ?
Végül is, leírták azt a mondatot, ami akkor az analóg hívőknek nagyon rosszul esett, nekem meg felkeltette az érdeklődésemet.
" A leg CD-bb hangú lemezjátszó, amit valaha is hallottunk ".
Ismerve a kor akkori CD játszóinak hangját és a HM ellenszenvét is a formátum iránt, ez egyáltalán nem volt hízelgő.
Aztán persze a cikk kifejti, hogy nem a dinamikátlanságára és bántó magasaira gondoltak a CD - hez való hasonlatosságban, hanem a színezettlenségére, feszes, kontrollált erős basszusaira, csendes hátterére, ami az akkori kategóriájára egyáltalán nem volt jellemző.
Tehát úgy tűnt, hogy a Rock képes a két formátum előnyeit hozni azok minél kevesebb hátrányával.
Azóta persze sok új modell lepte el a piacot, új anyagokkal, különösen a tányérok terén és ezek a gépek más irányvonalat szabtak a hangzással kapcsolatos elvárásban. Audiomeca, "kis" SME, stb...
A Rock nagy vályúját persze nem használhatják mások, avval a hang még egy kis lépést távolodik a klasszik lemezhangtól, van aki ezért mellőzi is...
Rövidebbre szántam...
Szerintem a CD hangját a nagyobb tömegű, jobban csillapított, keményebb mat-ot, vagy azt sem használó semlegesebb hangú gépekhez érdemes hasonlítani, ott több hasonlóságot fogunk találni.