Szia!seaofcalm írta: ↑2025.03.09., vas. 19:59Kedves fórumtársak,
Tisztelt HiFisták,
Az alábbi témában szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni.
Adott egy T+A Criterion TMR 70 típusú hangfalpár. Nagyon nehéz nem szuperlatívuszokban ecsetelni mire is képesek ezek a "túlméretezett" monitorok. Beleszerettem, nagyon kifinomult dobozok, technika, megépítettség stb., igazán komoly hangfalak, de sajnos a felső tartományban jelentősen "elhúz" a hangjuk.
Túl fényes, az "S", "SZ" hang, olyannyira hogy a hangerő növelésével már-már bántó, sértő is lehet. Bizonyos zenéknél ahol a dinamikai csúcsok a felső közép tartományban vannak (leginkább tényleg az énekhangban és pl. a torzított gitároknál aztán ahogy kikezdi a füled utána már szinte minden zenei stílusban észreveszed), vagy úgy van kikeverve a felvétel (vagy épp hibák vannak, gyengébb forrásanyag minőség stb.) ott annyira hozzátesznek a magas tartományhoz hogy valamilyen megoldást szeretnék rá találni mert életem egyik legjobb párosa, csak ez a fránya jelenség van amit próbáltam csökkenteni, kompenzálni különböző erősítőkkel, hangfal és összekötő kábelekkel de egyszerűen nem jutottam dűlőre.
A hangszóró készlet: középmély SEAS P21REX/DD H296 8Ohm és VIFA DT26TG-26 6Ohm.
A hangváltók típusa: INTERTECHNIK 1519.
A következőkre gondoltam megoldásként a fenti leírás alapján:
1. Az utólag "tuningként" szánt VDH The Skyline kábelek cseréje sima réz (jelenleg Norstone Classic B400 -ak lennének amikkel újra tudnám forrasztani, kábelezni) hangfalkábelre. A VDH-k sajnos nagyon gyatrán lettek beforrasztva, sok kötésnél megégett a kábel a forrasztásnál, de ahogy kivettem az egyik mélynyomót, magától el is engedte ahogy picit megmozgattam.
2. A magas hangszórók cseréje SEAS Prestige 27TFF - H0831, esetleg 27TDC - H1149 -re.
3. A hangváltóban a magas tartományért "felelős" alkatrészek elöregedtek. A hangváltó felújítása vagy komplett újraépítése.
4. A fentiek mindegyikének elvégzése.
Még annyit szeretnék hozzáfűzni hogy a leírt jelenség máskor is előjött már de nem ilyen szinten, pl. amikor fém magassal szerelt hangfalaim voltak (Canton Chorno, Elac CLS6) amikhez VDH The Clearwater hangfalkábeleket használtam, szóval a füleimnek más esetben is sértő volt a sok, túl fényes magas információ, így váltottam vissza OFC/HCC "sima" réz kábelekre - azaz jött a felismerés hogy számomra az ezüst/hybrid kábelek nem igazán az én világom. Valami olyasmi hogy azokkal mindig valaminek a hártányára kaptam meg egy csomó pozitív tulajdonságot (tér, hangszer élethűség, részletek, szeparáció stb,). Vagyis valami mindig hiányzott, persze főleg a mélytartományban.
Van jó hír is, jelenleg eljutottam oda ahova szerintem minden HiFista vágyik, összeraktam egy olyan rendszert amihez a TMR70 lenne a csúcsok csúcsa, az a hangfalpár amit mindig nagy lelkesedéssel veszek elő s akkor is megtartanám ha csak tárolnám - mindig is szerettem volna egy kiváló kvalitásokkal bíró dög nagy monitorokat. Nem volt rövid az út, de addig kerestem a "tökéletes hangot" hogy végre elmondhatom, innentől csak a jóval drágább komponensekkel kezdenék - ha kezdenék építeni valaha egy új rednszert.
Jelenelegi rendszerem: Hydrasound Wall Power Mk2 betáp kábel 1m + C.M.C. Colossus Gold 6-os elosztó + Dell Optiplex micro 3060 (Kácsa OFC HDMI IC kábellel egy Sony TV-n) + Audioquest Dragonfly Cobalt + Audioquest Golden Gate jack-rca 50cm IC + Wiim Pro Plus + Audioquest Golden Gate rca-rca 1m IC + Emotiva BasX A2m + Hydrasound CU Gold 2x 2,5m tömör réz hangfalkábel + Klipsch RP-250f.
Ezzel a fenti össezállítással konkrétan minden hangerőn számomra "tökéletes" az egyensúly a hangban, s mindenben a minőséget kapom sosem a mennyiséget - hacsak az adott felvételen a jelenlét nem jön túlzottan át a hangerő függvényében.
Szerintetek hogyan hozhatnám rendbe a TMR70 -eket? Tudnátok ebben segíteni?
Köszönöm szépen előre is![]()
Üdv - Gergő
IMG_8657.JPG
IMG_8659.JPG
IMG_8661.JPG
IMG_8662.JPG
IMG_8663.JPG
IMG_8664.JPG
IMG_8665.JPG
IMG_8666.JPG
IMG_8667.JPG
IMG_8668.JPG
A TMR70-et nem, de a TMR80-at ismerem, egyik barátom másodrendszerében ilyenek teljesítenek szolgálatot.
A magas tartományát egyáltalán nem mondanám forszírozottnak, bántónak, inkább kiegyenlített. Nem sok érzelmet tud közvetíteni, de ár/érték arányban elég tisztességes hangsugárzó.
A VDH kábeleket nem ismerem, valahogy mindig elkerültük egymást, de ezt a zavaró karaktert, simán okozhatja a balul sikerült átkábelezés is, bár én inkább gyanakodnék a hangváltó alkatrészeinek megöregedésére.
Én első körben ezek cseréjével kezdeném, ezen belül is a kondenzátorokkal, mert azok hajlamosak a kor előrehaladtával az értékeik elvesztésére, és ez simán tudja negatívan befolyásolni a hangképet.
És ha már a hangváltót bütykölöd, akkor azokat a primitív ellenállásokat is érdemes kicserélni. Egész kis pénzért, ezeknél sokkal jobbakat kapni. Szerencsédre nem kell sok alkatrészt cserélned, így abból a pár darabból(kondik+ellenállások) választhatsz valami minőségit is, ennek csak a jóízlés, és a pénztárca szab határt.
Ha ezek után is fennáll a nemkívánatos hangzás, akkor gyanakodhatsz a kábelre, de fontos, hogy egyszerre csak egy beavatkozást végezz el(pl. hangváltó alkatrészek cseréje), mert könnyen beszaladhatsz az erdőbe.