Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1330

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Egyébként érdekesnek is tartom, hogy a magyar gyártók nem fektetnek nagyobb figyelmet erre az igényre, mármint, hogy dupla tápegységet kínáljanak. Vagy csak elkerülte a figyelmemet.
/ No name Kínai darabok előfordulnak./
Erre biztosan lenne igény, sokan járnak abban a cipőben, hogy szükségük lenne két 2.5 - 4 Amperes tápra, akár költség-hatékonyítva egyetlen dobozban. / Modem, router. /

Rock60
Őslakos
Őslakos

wittao írta:
2025.02.15., szomb. 19:57

A ket kivezetes az mit takar?
Ha 1db trafo, amirol kulon szekundereken megy a linearis tapokhoz az AC, majd onnan a DC az aljzatokhoz? Igy igazan nem ertem mi zavarna barmit is?
Es ha megnezzuk a kulon tap ehhez kepest kulon haz, kulon IEC aljzat, bekapcsologomb, kulon trafo plusz koltsege… nem tunik minimalis kulonbsegnek.
Amit leírtál, az végül is majdnem két táp egy dobozban, nem ?

A felhozott példában egy alap tápegységről volt szó - egy primer, egy szekunder, egy táp - két DC kivezetéssel....

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2028

Hozzászólás Szerző: wittao »

nemtomm írta:
2025.02.15., szomb. 13:07
Rock60 írta:
2025.02.15., szomb. 11:59
supravox írta:
2025.02.15., szomb. 09:17

Természetesen csak akkor oké ha a tápegység erre képes.
Szerintem arra a két eszközre kevés a max. 4 Amperes táp.
Pont tegnap beszéltem mz/x tápgyártóval táp ügyben és nem javasolta a tápon a két egyforma kivezetést vagy ha mégis azt akarja az ember anyagilag, nem sokkal jár jobban mint 2db táppal csak megspórol az ember egy tápkábelt…. :rolleyes:
Ráadásul sokkal macerásabb megcsinalni úgy, hogy ne zavarják egymást… :D
Valszeg inkább választom a két tápot mint az egybe megoldást mert jobb a végeredmény….. ;peace;
A ket kivezetes az mit takar?
Ha 1db trafo, amirol kulon szekundereken megy a linearis tapokhoz az AC, majd onnan a DC az aljzatokhoz? Igy igazan nem ertem mi zavarna barmit is?
Es ha megnezzuk a kulon tap ehhez kepest kulon haz, kulon IEC aljzat, bekapcsologomb, kulon trafo plusz koltsege… nem tunik minimalis kulonbsegnek.
Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 925

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Rock60 írta:
2025.02.15., szomb. 11:59
supravox írta:

Pont tegnap beszéltem mz/x tápgyártóval táp ügyben és nem javasolta a tápon a két egyforma kivezetést vagy ha mégis azt akarja az ember anyagilag, nem sokkal jár jobban mint 2db táppal csak megspórol az ember egy tápkábelt…. :rolleyes:
Ráadásul sokkal macerásabb megcsinalni úgy, hogy ne zavarják egymást… :D
Valszeg inkább választom a két tápot mint az egybe megoldást mert jobb a végeredmény….. ;peace;
"Az igazi barát szemből támad."

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vinkler 2025.02.15., szomb. 20:08-kor.
Ok: Elbénázott idézés javítása

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Hozzászólás Szerző: GTomi »

mishow írta:
2025.02.15., szomb. 11:54
TMP = Gál TAMÁS

Elnézést kérek tőle, nem tudom hogyan sikerült elírni :smile51:

leborulok.gif
Mert egymás mellett van a két névnap márciusban :D (ezért nem felejtem el a majdnem összes Zoltán haverom felköszönteni :D )
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

TMP = Gál TAMÁS

Elnézést kérek tőle, nem tudom hogyan sikerült elírni :smile51:

leborulok.gif

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2489

Hozzászólás Szerző: supravox »

cables írta:
2025.02.15., szomb. 09:10
Működni biztosan fog, de azért a hangminőség is fontos. Ha mindkét táplált készülék egyszerre működik, akkor közvetlenül megkapják egymás kimenő zaját, mert ugye a készülékek kiadnak bizonyos mértékű villamos zajt a tápkábeleken.

Az idézett Long tesztben éppen az jelentette a nagy változást, hogy a DC átvitelre tervezett gyári tápkábel helyett zajelnyomásra tervezett kábel került bekötésre.
Zajelnyomásra tervezett?
Sosem találnám ki kinek a kábele lehet ez a tudományos cucc gondolkodik.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

mishow írta:
2025.02.15., szomb. 09:11
supravox írta:
2025.02.15., szomb. 08:20
Az ég világon semmi baj nem lesz.
Ha a táp által leadott teljesítmény elegendő, és stabil, akkor nyilván nem lesz semmi “baj”.
Arra próbáltunk utalni, hogy a DC kábel több odafigyelést igényel(het), mint azt sokan gondolják.
Én is kísérleteztem a DC usb-vel a TMP és a streamer(ek) között, és a változás mértéke engem is meglepett. Csak erre vonatkoztak a válaszok, nem többre.
Technikailag OK lehet az Y kábel, ha a “matek” kiadja, de én azt a telefont megspendíroznám G.Zolival.
Nyílván lehet játszadozni a DC vezetékkel mert kétségtelen,hogy annak a minősége fontos.
Ezt nem is kérdőjeleztem meg.
Illetve ha 2 külön tápegységről megy a delej az a legideálisabb.
De néha kompromisszumokra kényszerülünk.
Hisz az egész hifizés az. 31_1_21.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

mishow
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.02.15., szomb. 08:20
Ha a táp által leadott teljesítmény elegendő, és stabil, akkor nyilván nem lesz semmi “baj”.
Arra próbáltunk utalni, hogy a DC kábel több odafigyelést igényel(het), mint azt sokan gondolják.
Én is kísérleteztem a DC usb-vel a TMP és a streamer(ek) között, és a változás mértéke engem is meglepett. Csak erre vonatkoztak a válaszok, nem többre.
Technikailag OK lehet az Y kábel, ha a “matek” kiadja, de én azt a telefont megspendíroznám G.Zolival.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

Működni biztosan fog, de azért a hangminőség is fontos. Ha mindkét táplált készülék egyszerre működik, akkor közvetlenül megkapják egymás kimenő zaját, mert ugye a készülékek kiadnak bizonyos mértékű villamos zajt a tápkábeleken.

Az idézett Long tesztben éppen az jelentette a nagy változást, hogy a DC átvitelre tervezett gyári tápkábel helyett zajelnyomásra tervezett kábel került bekötésre.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Vájtszemű írta:
2025.02.14., pén. 20:15
Sziasztok!
Elektronikában jártas hobbitársak véleményét szeretném kérni:
Adott egy 12V-os (4A) TMP lineáris táp, amin egy DC kimenet van. Szintén adott egy internet modem és egy router, amelyek 12V 1,5A igényűek. Két kérdésem lenne:
Okozhat-e bármilyen problémát (akár működésben, akár hangminőségben), ha mindkét eszközt egyszerre erről a lineáris tápról táplálom egy „Y” DC kábellel?
Ha nem okoz gondot, akkor milyen - jó ár/érték arányú - kábelt javasolnátok az Y kábelhez?
Köszönöm.
A pc-ben lévő SoTm lan+usb kártyát lehet kívülről is tápolni.
A HDplex tápomon már csak 1 szabad 9V-om maradt így Y kábellel oldottam meg.
2 éve műxik.
Hidd el nem ezen múlik.

mishow
V.I.P.
V.I.P.

Vájtszemű írta:
Adott egy 12V-os (4A) TMP lineáris táp, amin egy DC kimenet van. Szintén adott egy internet modem és egy router, amelyek 12V 1,5A igényűek. Két kérdésem lenne:
Okozhat-e bármilyen problémát (akár működésben, akár hangminőségben), ha mindkét eszközt egyszerre erről a lineáris tápról táplálom egy „Y” DC kábelről
A helyedben felhívnám Gál Zoltánt (TMP) és a konkrét adatok ismeretében átbeszélném vele, mit javasol. Ismerve a segítőkészségét és a rugalmasságát, el tudom képzelni, hogy készít neked egy két kimenetes tápot, vagy átalakítja a meglévőt. Az Y kábelt nem erőltetném.
Ráadásul - ha a Long féle kísérlet eredményét jól értem, ezzel akár komoly hangminőség javulást is elérhetsz.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2281

Hozzászólás Szerző: cables »

----

Én semmiképp sem gondolom jó megoldásnak az Y kábeles kettős táplálást.
A lineáris tápegységek DC tápkábelei látszólag igen egyszerű feladatot látnak el, de ez nem így van. Szinte érthetetlenül nagy mértékben befolyásolják ezek a kábelek a hangzást. Erről lehet olvasni ebben a Long Audio teszt leírásban:

https://longkft.hu/audioblog/switch-tap ... rtenetek/

Rock60
Őslakos
Őslakos

Vájtszemű írta:

Okozhat-e bármilyen problémát (akár működésben, akár hangminőségben), ha mindkét eszközt egyszerre erről a lineáris tápról táplálom egy „Y” DC kábellel?
Erre én is kíváncsi lennék elvi szinten - mármint a közös tápra - elég teljesítmény esetén, de szerintem a max 4 A - es táp nagyon ki lenne csavarva, nem maradna elég tartalék.
Hasonló készülékeim vannak - router és modem - azoknak a gyári kapcsitápjuk egyenként 2.5 Amperes...
Azokat már 2 db 4 Ampres líneáris tápról etetem.

Vájtszemű
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 25

Hozzászólás Szerző: Vájtszemű »

Sziasztok!
Elektronikában jártas hobbitársak véleményét szeretném kérni:
Ha nem okoz gondot, akkor milyen - jó ár/érték arányú - kábelt javasolnátok az Y kábelhez?
Köszönöm.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

fülelek írta:
2025.02.14., pén. 17:31
Tctronic írta:
2025.02.09., vas. 20:36
Cryo kezelés során egyértelműen javul a kezelt anyag (pl réz ) hővezető képessége.>>> Javul az elektromos vezető képessége is>> Ergo csökken az ellenállása gondolkodik.gif

133_1_online.pdf
Ebben az írásban nem említik, hogy a kezelt réz elektromos vezetőképessége javul, kizárólag a hővezető képességről írnak.
Egy helyen említik a réz tulajdonságaként a jó elektromos vezetőképességet (134.oldal) de ez nem a kezelt rézre vonatkozik.
Az egésznek egyáltalán nincs jelentősége, ha valakinek jobban tetszik a mirelit hifi, az biztos, hogy nem emiatt van. :smile29:
>>> = ebből következik.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Rock60
Őslakos
Őslakos

fülelek írta:
2025.02.14., pén. 17:31
Tctronic írta:
Cryo kezelés során egyértelműen javul a kezelt anyag (pl réz ) hővezető képessége.>>> Javul az elektromos vezető képessége is... gondolkodik.gif
Ebben az írásban nem említik, hogy a kezelt réz elektromos vezetőképessége javul, kizárólag a hővezető képességről írnak.
Nem túl régen, itt a Fórumon ( is ) olvashattunk róla, hogy a fémek hővezető képessége arányban áll azok elektromos vezető képességével.
Talán ezen az összefüggésen az sem változtat, hogy ha a hővezető képesség javulását a Cryo kezelésnek köszönhetjük... gondolkodik.gif

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5133

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Tctronic írta:
Cryo kezelés során egyértelműen javul a kezelt anyag (pl réz ) hővezető képessége.>>> Javul az elektromos vezető képessége is>> Ergo csökken az ellenállása gondolkodik.gif

133_1_online.pdf
Egy helyen említik a réz tulajdonságaként a jó elektromos vezetőképességet (134.oldal) de ez nem a kezelt rézre vonatkozik.
Az egésznek egyáltalán nincs jelentősége, ha valakinek jobban tetszik a mirelit hifi, az biztos, hogy nem emiatt van. :smile29:
Csatolmányok
cryocopper.png
cryocopper.png (52.98 KiB) Megtekintve 1162 alkalommal

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2025.02.11., kedd 20:16
gomolalaci írta:
2025.02.11., kedd 20:09

Na... :smile51:
Kifejtenéd ? gondolkodik.gif
Csak a szokásos odasz...ok hsz

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Re: Sommer SC ORBIT 240 MKII kábel vélemény

Hozzászólás Szerző: BLX »

NMG írta:
2025.02.14., pén. 10:25
Sziasztok!
Aki ismeri a Sommer SC ORBIT 240 MKII kábelt, mondana róla véleményt? Köszönöm!
Nekem szimpatikus. 2x4mm2, OFC réz, megbízható pro gyártó. :smile32:

Hasonló pro vonal, de nekem jobban tetsző felépítése van ennek: https://www.van-damme.com/vandamme_prod ... ker-cable/ Van mindenféle vastagságban, itt is 2x4mm2-est választanék.
Itt lehet rendelni: https://www.facebook.com/vandamme.hu/about vagy szokott lenni használt is a fórumon.

+1
Linn K20
https://www.linn.co.uk/speakers/accessories/k20
Szokott lenni használt is a fórumon.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6187

Re: Sommer SC ORBIT 240 MKII kábel vélemény

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

NMG írta:
2025.02.14., pén. 10:25
Sziasztok!
A kérdés átkerült a helyére.
Legközelebb ha lehet ott kérdezz ahol kellene.Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

NMG
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Sommer SC ORBIT 240 MKII kábel vélemény

Hozzászólás Szerző: NMG »

Sziasztok!

Rock60
Őslakos
Őslakos

gomolalaci írta:
2025.02.11., kedd 20:09

Na... smile51:
Kifejtenéd ? gondolkodik.gif

gomolalaci
Fórumlakó