A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Cryo kezelés során egyértelműen javul a kezelt anyag (pl réz ) hővezető képessége.>>> Javul az elektromos vezető képessége is>> Ergo csökken az ellenállása
133_1_online.pdf
Ebben az írásban nem említik, hogy a kezelt réz elektromos vezetőképessége javul, kizárólag a hővezető képességről írnak.
Egy helyen említik a réz tulajdonságaként a jó elektromos vezetőképességet (134.oldal) de ez nem a kezelt rézre vonatkozik.
Az egésznek egyáltalán nincs jelentősége, ha valakinek jobban tetszik a mirelit hifi, az biztos, hogy nem emiatt van.
Csatolmányok
cryocopper.png (52.98 KiB) Megtekintve 1088 alkalommal
Cryo kezelés során egyértelműen javul a kezelt anyag (pl réz ) hővezető képessége.>>> Javul az elektromos vezető képessége is>> Ergo csökken az ellenállása
Az érthető(bb)ség kedvéért írtam "kvázi folyékony" állapotot. Mindegy, szerencsére mindig van valaki aki jobban ért hozzá. Négy évig tanultam anyagszerkezettant - anyagismeretet de ez a "végtelenül sok apró szegmensre nyíródás" valahogy elkerülhette a figyelmemet. Mindegy, nyugi, nem szólok többet a témához....
Sajnos ez fals informacio. A problema eppen az, hogy nem kerül folyékony állapotba, hanem végtelenül sok apró szegmensre nyíródik. Ha folyékony állapotba kerülne, akkor nem maradna benne mechanikai feszültség. Lásd Ohno Continious Casting (OCC) eljárás, ahol pontosan emiatt olvadékból húzzák a vezetéket, és így szerkezeti töredezettség sem alakul ki nagy mértékben.
Ezt egy tanult gépész, fém megmunkáló nem így tudja. Bizony van egy ilyen fogalom, hidegfolyatás, ami nagyon sok fém formálásnál működik. Olvadás nélkül, mechanikus feszültség lágyítja az anyagot. Ez jelenség a huzal vékonyító húzásnál is.
Hagyományos módon készült kábeleknél (húzás, hengerlés) a gyártás során a rendkívüli nyomás hatására a fém "kvázi folyékony" állapotba kerül (tudom nem túl tudományos, de szemléletes fogalmazás) a kristályok deformálódnak, szerkezetükben határfelületi feszültségek keletkeznek és maradnak,
Sajnos ez fals informacio. A problema eppen az, hogy nem kerül folyékony állapotba, hanem végtelenül sok apró szegmensre nyíródik. Ha folyékony állapotba kerülne, akkor nem maradna benne mechanikai feszültség. Lásd Ohno Continious Casting (OCC) eljárás, ahol pontosan emiatt olvadékból húzzák a vezetéket, és így szerkezeti töredezettség sem alakul ki nagy mértékben.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Najóhátpersze valódi kriózást csak kvantumszámítógéppel vezérelt és harci robotokkal őrzött tudományosított kriolaborban lehet végezni, és csak olyanban amelynek a neve S betűvel kezdődik és h-val végződik....
Azzal egyetértek hogy kész szigetelt kábeleket és műanyag meg ismeretlen fém anyagú csatlakozókat nem ajánlott házilag kriohekkelni, de a sima réz huzal és szalag feltekercselve aránylag egyszerűen megoldható.
Mondom aránylag, szóval ha nincs műszaki háttér meg affinitás plusz némi materiális (szerszámok-anyagok) háttér, akkor nem ajánlott belekezdeni.
Egy szakember posztja kryoról a whatsbestforumon:
(google fordítóval)
"
RE: Kriogénkezelt huzal és csatlakozók
Amit Speedskater írt a kriokezelésről, az részben igaz. Először is hadd mondjam el, hogy körülbelül 13 éve foglalkozunk szigetelt vezetékekkel és csatlakozókkal. Továbbá saját vezetékeinket tervezzük termékeinkhez, és HI-POT teszterekkel és szigetelésvizsgálókkal rendelkezünk a szigetelés, a vezeték, a fém érintkezők és a csatlakozóhéjak integritásának tesztelésére.
A kriokezelést csak olyan laboratórium végezheti, amely rendelkezik számítógéppel vezérelt kriogén üzemmel. Az üzem működését hozzáértő személyzetnek kell felügyelnie, hogy elkerülje a kezelt részek súlyos károsodását. Az alkatrészeket soha nem szabad teljesen folyékony nitrogénbe meríteni.
A számítógép által vezérelt krioberendezés szabályozza a nitrogéngáznak a zárt kamrába történő kibocsátását a kamrán belüli szabályozott megfelelő hőmérséklet figyelésével. A hőmérsékletet egy-két fokkal lecsökkentik, majd hagyják stabilizálódni, mielőtt több gázt bocsátanak ki a kamrába. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a kamra hőmérséklete körülbelül -320 Fahrenheit fokot el nem ér. Ezután a hőmérsékletet egy ideig fenntartjuk. Ezután a kamrában a hőmérsékletet lassan és kis lépésekben emeljük, amíg el nem érjük a szobahőmérsékletet. Egy teljes ciklus körülbelül 72 órát vesz igénybe.
Ez az ellenőrzött tisztesség és emelkedés szükséges a kezelt anyagok hősokkjának megelőzése érdekében. Az is fontos, hogy az alkatrészek hogyan helyezkedjenek el a kamrában, és más műszaki szempontok is fontosak a sérülések elkerülése érdekében.
Több százezer lábnyi vezetéket kezeltünk, és soha nem tapasztaltunk a szigetelés romlását, és megvan a berendezés és a műszaki szakértelem a teszteléshez. A figyelmeztetés az, hogy ezt a vezetéket a megfelelő berendezésekkel és eljárásokkal kezelték. Vannak olyan műanyagok, amelyek megfelelő kezelés mellett is megsérülnek. Példa erre néhány polikarbonát, amelyet a csatlakozófejekhez használnak. Ezért csak a csatlakozók fém részeit kezeljük, mielőtt azokat a műanyag héjukkal kész csatlakozókká szereljük össze.
Nem értek egyet azzal az EE-vel sem, amely a poliamidról (Kapton) szóló információ forrása volt. Repülőgép-ipari forrásokból származó információink szerint különösen érzékeny az extrém alacsony hőmérsékletek miatti dielektromos szilárdság csökkenésére, mint a kriokezelésnél.
Szóval Speedskater bejegyzése jó figyelmeztetés. Ne adjon drága kábeleket vagy más alkatrészeket olyan embereknek kriokezelésre, akik esetleg nem rendelkeznek a megfelelő felszereléssel vagy tudással a megfelelő elvégzéshez. A legtöbb kriokezelő létesítmény kizárólag fémből készült motor- és szerszámalkatrészeket kezel. Nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel a szigetelt kábelek és más összetett anyagú alkatrészek kezeléséhez. Még szakértelmünk és tapasztalatunk ellenére sem kezelnénk komplett tápkábelt vagy jelkábelt. A konnektorok kezelése nem jelent problémát. A műanyagok nagyon strapabíróak és jól bírják a kriokezelést. Még soha nem láttam, hogy krió miatt megsérült volna.
Cryo Tubes:
Miénk a krioüzemünk, és sok dolog krio kezelésére használtam. A gitárhúrok és fuvolák nagyszerű hatást fejtenek ki. Sok erősítőcsövet kezeltem, és azt tapasztaltam, hogy néhányan arról számoltak be, hogy ez vagy gyorsan mikrofonossá teszi őket, vagy jelentősen lerövidíti az élettartamukat. Attól, hogy valaki megtette és megúszta, még nem jelenti azt, hogy szerencséd lesz. Meg akarja próbálni az olcsó csövek kezelését – hajrá. De figyelem, ne próbálja ki drága csövekkel.
Hagyományos módon készült kábeleknél (húzás, hengerlés) a gyártás során a rendkívüli nyomás hatására a fém "kvázi folyékony" állapotba kerül (tudom nem túl tudományos, de szemléletes fogalmazás) a kristályok deformálódnak, szerkezetükben határfelületi feszültségek keletkeznek és maradnak, melyeket a nagyon alacsony hőmérsékletre hűtéssel járó összehúzódás majd felengedés jórészt kiegyenlít. A - 80 fok nem biztos hogy elég, a folyékony nitrogénben "áztatás" hatékonyabb lehet, de házi módszerekkel elég nyűgös megcsinálni (próbáltam - Dewar edény a tároláshoz/szállításhoz, szuper hőszigetelt kezelődoboz,- ráadásul a nitrogén ebben az állapotában nem pontosan úgy viselkedik mint egy normál folyadéktól várnánk, és kb. úgy éget mint a forró sütőolaj.....)
Réz szalagot (10x0.2mm-es hangszórókábel alapanyag) kezeltem ilyen módon, a kriózott változat egyértelműen simábban, "folyékonyabban", koherensebben zenél, kevesebb saját színt ad a hanghoz.
Hagyományos módon készült kábeleknél (húzás, hengerlés) a gyártás során a rendkívüli nyomás hatására a fém "kvázi folyékony" állapotba kerül (tudom nem túl tudományos, de szemléletes fogalmazás) a kristályok deformálódnak, szerkezetükben határfelületi feszültségek keletkeznek és maradnak, melyeket a nagyon alacsony hőmérsékletre hűtéssel járó összehúzódás majd felengedés jórészt kiegyenlít. A - 80 fok nem biztos hogy elég, a folyékony nitrogénben "áztatás" hatékonyabb lehet, de házi módszerekkel elég nyűgös megcsinálni (próbáltam - Dewar edény a tároláshoz/szállításhoz, szuper hőszigetelt kezelődoboz,- ráadásul a nitrogén ebben az állapotában nem pontosan úgy viselkedik mint egy normál folyadéktól várnánk, és kb. úgy éget mint a forró sütőolaj.....)
Réz szalagot (10x0.2mm-es hangszórókábel alapanyag) kezeltem ilyen módon, a kriózott változat egyértelműen simábban, "folyékonyabban", koherensebben zenél, kevesebb saját színt ad a hanghoz.
Egy Purist Audio nevű amerikai cég kezdte el a kryo kezelések használatát a hifi kábelekre a nyolcvanas évek második felében, tudomásom szerint.
A kilencvenes évek közepén már vettem krio kezelt 0,5mm átmérőjű ezüst drótot a svájci Audio Consultingtól, kísérletezési célokra.
Én most kryo hűttettem egy Legrand forgatható 3-as elosztót, de még nem teszteltem mit hoz hangban a kryo, nagyon kíváncsi vagyok rá.
Legrand 3-as elosztó.jpg
Vajon mindig, használat közben is hűteni kell, vagy elég néhány óráig? És használat - melegedés - közben változik a hangja?
(Néhány v(tized)e divat volt a CD-ket fagyasztani.)
A kryo kezelést sok kábelgyártó alkalmazza, de aról még én sem hallottam, hogy egy ilyen kezelés meddig tart, és hogy ez "életre szóló"-e? Aztán az is lehet, hogy használattól függően, időközönként javasolt volna megismételni.
A cd ma már nem divatos, de a fagyasztásuk ugyanúgy működik ma is, mint régen.
Állítólag egy "sima", mélyhűtős kezelésnek a kábelekre is jótékony hatása van, de ellentétben a cd-kel, ezt még eddig nem próbáltam. Ez lehet a szegény ember kryo kezelése? Talán lehet.
A kryot nem tudom, ki kezdte el, de Max Townshend vagy 30 éve hüti (hűtötte) a drótokat axxem -80fokra. Nem hallottam, hogy ezt kellene ismételni. De a ZYX hangszedők csévéje is kryo kezelt. Ott sincs semmi a manualban, hogy ismételni kellene.
Nem tudom, a fémek kristályszerkezete ezzel változik e valami, valójában lövésem sincs mi történik, de aki tudja,ne tartsa magában.
Én most kryo hűttettem egy Legrand forgatható 3-as elosztót, de még nem teszteltem mit hoz hangban a kryo, nagyon kíváncsi vagyok rá.
Legrand 3-as elosztó.jpg
Vajon mindig, használat közben is hűteni kell, vagy elég néhány óráig? És használat - melegedés - közben változik a hangja?
A kryo kezelést sok kábelgyártó alkalmazza, de aról még én sem hallottam, hogy egy ilyen kezelés meddig tart, és hogy ez "életre szóló"-e? Aztán az is lehet, hogy használattól függően, időközönként javasolt volna megismételni.
A cd ma már nem divatos, de a fagyasztásuk ugyanúgy működik ma is, mint régen.
Állítólag egy "sima", mélyhűtős kezelésnek a kábelekre is jótékony hatása van, de ellentétben a cd-kel, ezt még eddig nem próbáltam. Ez lehet a szegény ember kryo kezelése? Talán lehet.
Legrand 3-as elosztó.jpg
Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
Szándékosan nem speckábel gyártó drótját, akinek lehet "hangzásideálja". Azt az utolsó méterre bízom.
Nekem és még jópár ismerősömnek ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bedrótoztam így két rendszert 10ezer forintból (se, vagyis 10se volt)
Prysmian (Group)...lehetséges 99,9%-ban, hogy az a kábel amit emlgetsz @revi,MO-i...Balasagyarmat,vagy Kistelek-en van a csoprtnak kábelgyára...3 évig dolgozott a fiam a cégnél,mint stratégia nyersanyag beszerző,amiért felelt,a kábelek szigetelőanyagában használt spéci granulátumoknak a folyamatos biztositása a termelésnek
Jók a minimál elosztók, de én csak madzag nélkül veszem és Prysmian, duplán szigetelt, 3x2,5-es tömör villanyszerelő dróttal szerelem, lényegében meghosszabbítva a falban lévő drótot.
Szándékosan nem speckábel gyártó drótját, akinek lehet "hangzásideálja". Azt az utolsó méterre bízom.
Nekem és még jópár ismerősömnek ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egyébként bedrótoztam így két rendszert 10ezer forintból (se, vagyis 10se volt)
Prysmian (Group)...lehetséges 99,9%-ban, hogy az a kábel amit emlgetsz @revi,MO-i...Balasagyarmat,vagy Kistelek-en van a csoprtnak kábelgyára...3 évig dolgozott a fiam a cégnél,mint stratégia nyersanyag beszerző,amiért felelt,a kábelek szigetelőanyagában használt spéci granulátumoknak a folyamatos biztositása a termelésnek
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal
Én ezért használok sok helyen Neotech SOCP madzagokat. Az ugyanúgy egy sima pvc szigetelesu tőmör huzal, mint a Prysmian, csak OCC, szoval nem töredezett az anyaga. Így aztán karakterre ugyanaz, hogy nem akar csinálni semmit, viszont mindenből többet kapsz: tisztább, levegősebb hang, nagyobb felbontás (de nem műfelbontás), és emellett jobb, dinamikusabb mélytartomány, nagyobb skálájú középtartomány. Tehát szélesebb az egész, nincs annyira összenyomva a hang, mint a sima villanybolti rézkábelnél.