Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Re: DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

denesdr írta:
2025.02.17., hétf. 10:47
Luxor Audio írta:
2025.02.17., hétf. 10:36
Mi nem is használunk EQ-t a programkódban, ennél kifinomultabb megoldások léteznek már az átvitel egyengetésére.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
EQ = equalization, a jelen kontextusban ez frekvenciaegyengetés. Nem hiszem, hogy nem kell egyengetni a hangszóróitok nyers frekiátvitelein és nem is azt írtad, hogy ilyet nem csináltok. Ha bármilyen módon egyengettek rajta, az EQ-nak számít. Az más kérdés, hogy ezt milyen módon éritek el, attól még EQ, csak lehet, hogy mondjuk nem "hagyományos" parametrikus.
EQ alatt az equalizer néven ismert eszközre gondoltam, aminek többféle digitális verziója a DSP kódokba is beilleszthető. Az átvitel egyengetésére sokféle módszer létezik, egyre több áll rendelkezésünkre (esetünkben FIR és IIR szűrők). Ezeket nem EQ-nak nevezzük (a Sigma programozó szoftvere sem így hívja őket) akkor sem, ha részben jelszint ekvalizálásra (is) szolgálnak.

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: severance »

alto írta:
2025.02.17., hétf. 10:12
A 2x4HD-nak nem a DSP része au igazán gáz, hanem a beépített A/D - D/A konverzió a rémesen gyenge.
Digitális be és kimenettel érdemes ezeket használni a forrás és a DAC között, például a MiniDSP FLEX-et.
A "sima" 2x4-essel szemben a "HD" változat már digitális bemenetekkel is ellátott, és én kizárólag azzal használom. Sajnos már beruháztam 2db 2x4HD-re, utána jelent csak meg a Flex: addig 8 csatornás lebegőpontos SHARC processzoros készülékük nem volt :smile51:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Luxor Audio írta:
2025.02.17., hétf. 10:36
Mi nem is használunk EQ-t a programkódban, ennél kifinomultabb megoldások léteznek már az átvitel egyengetésére.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
EQ = equalization, a jelen kontextusban ez frekvenciaegyengetés. Nem hiszem, hogy nem kell egyengetni a hangszóróitok nyers frekiátvitelein és nem is azt írtad, hogy ilyet nem csináltok. Ha bármilyen módon egyengettek rajta, az EQ-nak számít. Az más kérdés, hogy ezt milyen módon éritek el, attól még EQ, csak lehet, hogy mondjuk nem "hagyományos" parametrikus.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

severance írta:
2025.02.17., hétf. 09:02
Amit nem értek, az a 48 csatorna: gondolom ez nem azt jelenti, hogy sztereóban gondolkodva 2x24 utas rendszer építhető vele - talán azt, hogy 48 ponton lehet beavatkozni a frekvenciamenetbe?
48 különálló in/out audio csatornát tud kezelni a DSP (ebből mi 8+4-et használunk). Ez nem keverendő az EQ szűrők számával, ami elvileg végtelen. Mi nem is használunk EQ-t a programkódban, ennél kifinomultabb megoldások léteznek már az átvitel egyengetésére.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3144
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

severance írta:
2025.02.17., hétf. 06:44
Amatőr miniDSP 2x4HD felhasználóként van egy olyan kérdésem, hogy amikor DSP-ről írtok, konkrétan milyen típusokra (gyártmányokra) gondoltok? Igazából az érdekel, hogy hol van a helye a miniDSP-knek a Galaxisban, és hogy létezik-e amatőr célra megfizethető alternatívája? Nekem annyi tapasztalatom van vele, hogy simán sztereo DAC-nak konfigurálva (tehát crossover és szűrő beállítások nélkül) nem túl meggyőző a hangminősége. Előre is köszönöm a válaszokat.
A 2x4HD-nak nem a DSP része au igazán gáz, hanem a beépített A/D - D/A konverzió a rémesen gyenge.
Digitális be és kimenettel érdemes ezeket használni a forrás és a DAC között, például a MiniDSP FLEX-et.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Luxor Audio írta:
2025.02.17., hétf. 07:32
Mi saját programozású, 48 csatornás, 192kHz/32bit ADI Sigma DSP-t használunk
Igen, látom hogy a Sigma szériás processzorok a miniDSP által használt SHARC széria felett helyezkednek el, és hogy ezt már Sigma Studio nevű programmal - számomra a PLC-kre emlékeztető "létrás" módon - lehet konfigurálni. Amit nem értek, az a 48 csatorna: gondolom ez nem azt jelenti, hogy sztereóban gondolkodva 2x24 utas rendszer építhető vele - talán azt, hogy 48 ponton lehet beavatkozni a frekvenciamenetbe?
Jópár hangfalat próbáltam már amúgy "minidéespésíteni", csekély sikerrel: így tisztában vagyok vele, hogy a széleskörű lehetőségek dacára ez nem egy egyszerű feladat. Sikerrel igazából egyetlen típusnál jártam, aminél egyszerű 12dB/oktávos vágáson kívül semmi más korrekciót nem volt szükséges beállítani.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

severance írta:
2025.02.17., hétf. 06:44
Amatőr miniDSP 2x4HD felhasználóként van egy olyan kérdésem, hogy amikor DSP-ről írtok, konkrétan milyen típusokra (gyártmányokra) gondoltok? Igazából az érdekel, hogy hol van a helye a miniDSP-knek a Galaxisban, és hogy létezik-e amatőr célra megfizethető alternatívája? Nekem annyi tapasztalatom van vele, hogy simán sztereo DAC-nak konfigurálva (tehát crossover és szűrő beállítások nélkül) nem túl meggyőző a hangminősége. Előre is köszönöm a válaszokat.
A DSP jellemzően nem egy komplett készülék, hanem egy programozható, sokféle célra használható, bonyolult számítások elvégzésére alkalmas digitális jelprocesszor chip. Sok audio eszközben megtalálható a hangpultoktól a keresztváltókig, de a házimozi erősítőkben és az autók hangrendszereiben is ott van.

Mi saját programozású, 48 csatornás, 192kHz/32bit ADI Sigma DSP-t használunk, amit Te is megvehetsz nyers állapotában, de önmagában nem sokra mész vele, kell hozzá elektronikai és szoftveres környezet, vezérlés, A/D és D/A fokozat, jelerősítők. Használata és programozása összetettebb, mint a miniDSP-é, ami szerintem játszani jó, de komoly hangminőségre nem képes.

Sigma DSP 01.png

severance
Nincs visszaút
Nincs visszaút

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3541

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

alto írta:
2025.02.14., pén. 10:13
Luxor Audio írta:
2025.02.14., pén. 09:39
alto írta:
2025.02.14., pén. 09:32
Kb. szóról szóra egyetértünk. Annyit tennék még hozzá, hogy egy ilyen A/D - D/A átalakítást végző, DSP-vel felszerelt hangsugárzós rendszerben (amivel egyesek előítéleteivel szemben úgyanúgy lehet prémium minőségű megszólalást produkálni mint a hagyományos passzív hangfalas rendszerekkel, sőt, egyes esetekben akár jobbat is) érdemes eleve digitálisan becsatlakozni ha van rá mód, mert azért azt lássuk tisztán hogy egy D/A - A/D - (DSP) - D/A rendszerben van némi tök felesleges redundancia. :D
Erre nem tudok úgy reagálni, hogy ne legyen benne számomra kellemetlenül sok marketing a hangsugárzóinkkal kapcsolatosan, így csak annyit írok, hogy én magam általában analóg jelet küldök az otthoni példányomba, pedig ki van építve a digitális vonal is, egy mozdulattal tudok köztük váltani.

(De ebben talán az is benne van, hogy olyan sokat dolgoztunk az analóg részen, hogy nincs szívem nem használni. Ez is egyfajta előítélet.)
Egyébként ebben a saját aktív hangsugárzós rendszerben hol szabályozol hangerőt? Benn az aktív hangfalban digitális tartományban, benn az aktív hangfalban analóg tartományban, vagy előtte forrás oldalon?
Mindkét megoldás lehetséges, akár a Roonba épített DSP-s hangerőszabályozás is jól működhet, persze ebben az esetben nem fog menni a natív DSD lejátszás, hiszen PCM-re lesz konvertálva DSD file. És persze érdemes óvatosnak lenni vele... A nagy Danley 4 utas hangsugárzókra (pár ezer watt beépített teljesítménnyel és 100 dB érzékenységű hangsugárzókra egyszer otthon véletlenül kiküldtem hajnali kettő körül egy Dream Theatre album első nótáját full hangerőn... ).

Az aktív hangsugárzók bemenetei általában elég toleránsak és jól támadhatóak akár passzív hangerőszabályzókkal is. A Nagy Pali - féle autoformeres előfokok például ideálisak hozzájuk általában. Én nem szeretem a forráskészülékbe épített szabályozást és inkább külön előfokot használok, de ez inkább csak érzés, nem pedig valamiféle tudományosan igazolt technológiai korlát.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

alto írta:
2025.02.14., pén. 10:13
Egyébként ebben a saját aktív hangsugárzós rendszerben hol szabályozol hangerőt? Benn az aktív hangfalban digitális tartományban, benn az aktív hangfalban analóg tartományban, vagy előtte forrás oldalon?
A forráskészülék saját előerősítőjén (az enyémben tényleg van, sok más kütyüvel ellentétben). A hangdobozban is van lehetőség a DSP-n belül jelszinteket vezérelni, de az jóval kényelmetlenebb megoldás jelenleg. Majd egyszer...

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Luxor Audio írta:
2025.02.14., pén. 09:39
alto írta:
Kb. szóról szóra egyetértünk. Annyit tennék még hozzá, hogy egy ilyen A/D - D/A átalakítást végző, DSP-vel felszerelt hangsugárzós rendszerben (amivel egyesek előítéleteivel szemben úgyanúgy lehet prémium minőségű megszólalást produkálni mint a hagyományos passzív hangfalas rendszerekkel, sőt, egyes esetekben akár jobbat is) érdemes eleve digitálisan becsatlakozni ha van rá mód, mert azért azt lássuk tisztán hogy egy D/A - A/D - (DSP) - D/A rendszerben van némi tök felesleges redundancia. :D
Erre nem tudok úgy reagálni, hogy ne legyen benne számomra kellemetlenül sok marketing a hangsugárzóinkkal kapcsolatosan, így csak annyit írok, hogy én magam általában analóg jelet küldök az otthoni példányomba, pedig ki van építve a digitális vonal is, egy mozdulattal tudok köztük váltani.

(De ebben talán az is benne van, hogy olyan sokat dolgoztunk az analóg részen, hogy nincs szívem nem használni. Ez is egyfajta előítélet.)
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

alto írta:

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

Luxor Audio írta:
2025.02.14., pén. 09:13
hodyka írta:
2025.02.09., vas. 17:22
A lassulás nem a DAC miatt volt, hanem az aktív dobozod miatt, főleg ha volt benne DSP is, mi is tapasztaltunk ilyet, DSP ki és láss csodát minden helyre állt :rolleyes:
Akkor megvan az új ellenségkép és lekerülhet végre a terítékről az EQ, a dinamika kompresszor és a hangszínszabályzó? Miként az áramkörökben, úgy az előítéleteknél is helyettesítheti őket a digitális jelprocesszor? Nyílván nem mondok vele újat, de azért le kell írnom, hogy a DSP-t is lehet okosan és bután használni, be lehet állítani korrekt és elhibázott módon. Mivel hetek óta DSP programozással telik napjaim nagy része, a magam kárán is megtanultam, hogy több évtizedes hangtechnikai gyakorlat birtokában sem célszerű félvállról venni a témát és elbizakodott rutinból letolni. Már-már olyan érzékenységű a kérdés, mint egy komplex analóg áramkör felépítése.
TomLeftiger írta:
2025.02.09., vas. 18:44
Nem tudom mi volt az oka a lassulásnak, de ebben az aktív hangsugárzóban nem volt DSP.
Jó, de akkor is... Ne zavard össze az előítéleteket unalmas tényekkel!

alto írta:
2025.02.09., vas. 18:19
Itt inkább arról lehetett szó, hogy ha egy dsp-s aktív dobozt használsz analóg bemenetről, akkor ott belül van egy plussz A/D és D/A konverzió, ami jórészt "elfedi" az előtte lévő DAC kvalitásait.
Jól ismert gyártókénál és a saját hangsugárzóinknál is azt tapasztaltam, hogy ez az átalakítás a végeredményt tekintve nem annyira meghatározó, mint sejtenénk. Nem mondom, hogy teljesen észrevehetetlen (maximum hogy engem nem zavar), de nem érdemes rá izomból mutogatni. Terméktesztelés közben tucatnyi, e fórumon is ismert, lesajnált és kedvelt forráskészüléket használok mostanában és bizony szépen kihallható a jellegzetességük akkor is, ha az analóg kimenetüket vezetem a digitális jelfeldolgozású hangsugárzónkba és akkor is, ha a digitális jelet küldöm oda. A 96kHz/32bit-es belső processzálás meglehetősen transzparens, semleges átvitelt eredményez.

Nehéz megállnom, hogy ne emlegessem fel az esetet, mikor analóg és digitális hangfelvételeket mutattunk be és a hallgatóság egy elkötelezett része határozottan és perdöntően detektálta a számukra oly' kedves "analóg hangzást", miközben egy digitális működésű, megkerülhetetlen A/D - D/A átalakítást végző, DSP-vel felszerelt hangsugárzóval prezentáltuk a műsort.

TomLeftiger írta:
2025.02.09., vas. 16:46
A DAC chipek hangjában én sem hiszek...
Sokaknál valóban hitkérdéssé vált a téma, aminek szépen megágyazott a rámenősebb gyártók és kereskedők félrevezető kommunikációja. Én magam nem hiszem, hogy a D/A átalakítást végző chipek között ne lehetne hallható különbséget felfedezni. (A HiFi-ben nem létezik olyan komponens, aminek hatását legalább egy hobbitárs ne hallaná és bizonygatná.) De a differenciát és sajátosságokat, amiket sokan annak az apró alkatrésznek tudnak be, inkább a működési, beépítési környezet eredményezi.

A DAC chipek gyártói a termékdokumentációban általában közzétesznek "ajánlott" áramköröket, amikben elképzelték, esetleg tesztelték az alkatrészt. Ettől el lehet, el is illik térni, inkább egyfajta tipikus tesztkörnyezetnek tekinthető, de a költséghatékony készülékgyártók nagy része nem vacakol ezzel, egy az egyben átveszi és beteszi a saját kütyüjébe. Na ezeknél határozottan tettenérhető lesz az a hangzási jellegzetesség, amit a D/A lapka és a környező áramkör együttese valóban produkál.

Szerencsére vannak gerincesebb, önérzetesebb, innovatívabb gyártók is a világon, akik saját, hús-vér tervező és tesztrészleget üzemeltetnek, az alapoktól építkeznek, nem csak összeszerelő üzemként működnek. Az ő készülékeik szoktak alaposan rácáfolni a DAC lapkák körüli előítéletekre. Előfordulnak és itt is szóba kerülnek néha olyan esetek, mikor egy érdemi munkát végző cég kitűnő hangzást képes kihozni egy lenézett alkatrészből, amivel mások - a nagy kapkodásban - nem jutottak dűlőre, ezért igencsak rossz híre van a hifisták köreiben. Néhányan persze stabilan ragaszkodnak a komoly munkával összegereblyézett előítéleteikhez, velük nehéz beszélgetni, a többiekkel viszont érdemes.
BARTIMEX AUDIO Honlap

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

hodyka írta:
A lassulás nem a DAC miatt volt, hanem az aktív dobozod miatt, főleg ha volt benne DSP is, mi is tapasztaltunk ilyet, DSP ki és láss csodát minden helyre állt :rolleyes:
Akkor megvan az új ellenségkép és lekerülhet végre a terítékről az EQ, a dinamika kompresszor és a hangszínszabályzó? Miként az áramkörökben, úgy az előítéleteknél is helyettesítheti őket a digitális jelprocesszor? Nyilván nem mondok vele újat, de azért le kell írnom, hogy a DSP-t is lehet okosan és bután használni, be lehet állítani korrekt és elhibázott módon. Mivel hetek óta DSP programozással telik napjaim nagy része, a magam kárán is megtanultam, hogy több évtizedes hangtechnikai gyakorlat birtokában sem célszerű félvállról venni a témát és elbizakodott rutinból letolni. Már-már olyan érzékenységű a kérdés, mint egy komplex analóg áramkör felépítése.
TomLeftiger írta:
2025.02.09., vas. 18:44
Nem tudom mi volt az oka a lassulásnak, de ebben az aktív hangsugárzóban nem volt DSP.
Jó, de akkor is... Ne zavard össze az előítéleteket unalmas tényekkel!

alto írta:
Itt inkább arról lehetett szó, hogy ha egy dsp-s aktív dobozt használsz analóg bemenetről, akkor ott belül van egy plussz A/D és D/A konverzió, ami jórészt "elfedi" az előtte lévő DAC kvalitásait.
Jól ismert gyártókénál és a saját hangsugárzóinknál is azt tapasztaltam, hogy ez az átalakítás a végeredményt tekintve nem annyira meghatározó, mint sejtenénk. Nem mondom, hogy teljesen észrevehetetlen (maximum hogy engem nem zavar), de nem érdemes rá izomból mutogatni. Terméktesztelés közben tucatnyi, e fórumon is ismert, lesajnált és kedvelt forráskészüléket használok mostanában és bizony szépen kihallható a jellegzetességük akkor is, ha az analóg kimenetüket vezetem a digitális jelfeldolgozású hangsugárzónkba és akkor is, ha a digitális jelet küldöm oda. A 96kHz/32bit-es belső processzálás meglehetősen transzparens, semleges átvitelt eredményez.

Nehéz megállnom, hogy ne emlegessem fel az esetet, mikor analóg és digitális hangfelvételeket mutattunk be és a hallgatóság egy elkötelezett része határozottan és perdöntően detektálta a számukra oly' kedves "analóg hangzást", miközben egy digitális működésű, megkerülhetetlen A/D - D/A átalakítást végző, DSP-vel felszerelt hangsugárzóval prezentáltuk a műsort.

TomLeftiger írta:
A DAC chipek hangjában én sem hiszek...
Sokaknál valóban hitkérdéssé vált a téma, aminek szépen megágyazott a rámenősebb gyártók és kereskedők félrevezető kommunikációja. Én magam nem hiszem, hogy a D/A átalakítást végző chipek között ne lehetne hallható különbséget felfedezni. (A HiFi-ben nem létezik olyan komponens, aminek hatását legalább egy hobbitárs ne hallaná és bizonygatná.) De a differenciát és sajátosságokat, amiket sokan annak az apró alkatrésznek tudnak be, inkább a működési, beépítési környezet eredményezi.

A DAC chipek gyártói a termékdokumentációban általában közzétesznek "ajánlott" áramköröket, amikben elképzelték, esetleg tesztelték az alkatrészt. Ettől el lehet, el is illik térni, inkább egyfajta tipikus tesztkörnyezetnek tekinthető, de a költséghatékony készülékgyártók nagy része nem vacakol ezzel, egy az egyben átveszi és beteszi a saját kütyüjébe. Na ezeknél határozottan tettenérhető lesz az a hangzási jellegzetesség, amit a D/A lapka és a környező áramkör együttese valóban produkál.

Szerencsére vannak gerincesebb, önérzetesebb, innovatívabb gyártók is a világon, akik saját, hús-vér tervező és tesztrészleget üzemeltetnek, az alapoktól építkeznek, nem csak összeszerelő üzemként működnek. Az ő készülékeik szoktak alaposan rácáfolni a DAC lapkák körüli előítéletekre. Előfordulnak és itt is szóba kerülnek néha olyan esetek, mikor egy érdemi munkát végző cég kitűnő hangzást képes kihozni egy lenézett alkatrészből, amivel mások - a nagy kapkodásban - nem jutottak dűlőre, ezért igencsak rossz híre van a hifisták köreiben. Néhányan persze stabilan ragaszkodnak a komoly munkával összegereblyézett előítéleteikhez, velük nehéz beszélgetni, a többiekkel viszont érdemes.

TomLeftiger
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 495

Hozzászólás Szerző: TomLeftiger »

juliush írta:
2025.02.09., vas. 20:07
TomLeftiger írta:
Aztán úgy alakult, hogy aktív hangsugárzóra váltottam, és az én szeretett DAC-om valamiért nagyon nem illett ebbe a remdszerbe, a zene borzalmsan belassult, mintha nem is ugyanaz a DAC lett volna, amit úgy szerettem.
Közvetlenül hajtottad a hangfalakat a DAC kimenetéről, vagy előerősítőn keresztül?
Egy Pass Labs XP-10 előfokkal próbáltam, illetve Parasound P6-os előfokkal is. Egyikkel sem volt jó. Közvetlenül nem tudtam volna meghajtani, mivel ebben a DAC-ban nincs hangerőszabályzó.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4007

Hozzászólás Szerző: juliush »

TomLeftiger írta:
Aztán úgy alakult, hogy aktív hangsugárzóra váltottam, és az én szeretett DAC-om valamiért nagyon nem illett ebbe a remdszerbe, a zene borzalmsan belassult, mintha nem is ugyanaz a DAC lett volna, amit úgy szerettem.
Közvetlenül hajtottad a hangfalakat a DAC kimenetéről, vagy előerősítőn keresztül?
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

alto írta:
kaef2 írta:
2025.02.09., vas. 17:48
hodyka írta:

Van vagy 5 pár dsp-s aktív doboz otthon és biztosan mondhatom, hogy egyik sem "lassú".
Vagyis nem érdemes általánosítani. Szerintem.
Itt inkább arról lehetett szó, hogy ha egy dsp-s aktív dobozt használsz analóg bemenetről, akkor ott belül van egy plussz A/D és D/A konverzió, ami jórészt "elfedi" az előtte lévő DAC kvalitásait. Feri, te ezt nyilván tudod, valójában nem is neked írom, hanem azoknak, akiknek ez nem tiszta.
Igen, gondoltam, köszi, hogy kiegészítettél.

A jól megcsinált A/D-DSP-D/A környezet transzparensnek tekinthető, főképpen ha 96k vagy magasabb mintavételezéssel történik, nem nagyon hagy (egy pici latencia növekedésen túl a FIR processzálás esetében) érdemben észlelhető nyomot maga után, miközben segítségével elkerülhető egy csomó probléma például keresztváltás esetében. Szerintem. :smile53:

TomLeftiger
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 495

Hozzászólás Szerző: TomLeftiger »

alto írta:
kaef2 írta:
hodyka írta:

Van vagy 5 pár dsp-s aktív doboz otthon és biztosan mondhatom, hogy egyik sem "lassú".
Itt inkább arról lehetett szó, hogy ha egy dsp-s aktív dobozt használsz analóg bemenetről, akkor ott belül van egy plussz A/D és D/A konverzió, ami jórészt "elfedi" az előtte lévő DAC kvalitásait. Feri, te ezt nyilván tudod, valójában nem is neked írom, hanem azoknak, akiknek ez nem tiszta.

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

kaef2 írta:
hodyka írta:
TomLeftiger írta:

Aztán úgy alakult, hogy aktív hangsugárzóra váltottam, és az én szeretett DAC-om valamiért nagyon nem illett ebbe a remdszerbe, a zene borzalamsan belassult, mintha nem is ugyanaz a DAC lett volna,
BARTIMEX AUDIO Honlap

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

hodyka írta:
2025.02.09., vas. 17:35
alto írta:
2025.02.09., vas. 16:55

Na de most itt nem árakról beszéltünk, hanem arról, hogy a dac chipeknek "van egy karakterisztikájuk ami jellemző a hangjukra". Akkor ezt hallani kellene ártól függetlenül is nem?
Na most kapok a fejemre biztos........... :rolleyes:

Az hogy Te nem hallasz különbségeket az egy dolog........a Fiam azt is meg hallja hogy a TDA 1540 kerámia vagy sima chipes

És is meg hallok sok fajtát még most is..... gondolkodik.gif
Na persze
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
TomLeftiger írta:

Aztán úgy alakult, hogy aktív hangsugárzóra váltottam, és az én szeretett DAC-om valamiért nagyon nem illett ebbe a remdszerbe, a zene borzalamsan belassult, mintha nem is ugyanaz a DAC lett volna,

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

hodyka írta:
2025.02.09., vas. 17:35
alto írta:

Na de most itt nem árakról beszéltünk, hanem arról, hogy a dac chipeknek "van egy karakterisztikájuk ami jellemző a hangjukra". Akkor ezt hallani kellene ártól függetlenül is nem?

Az hogy Te nem hallasz különbségeket az egy dolog........a Fiam azt is meg hallja hogy a TDA 1540 kerámia vagy sima chipes

Én nem írtam olyat, hogy nem hallok különbséget. Ezzel szemben pont azt írtam, hogy én nem hallom ezt a chipre jellemző karakterisztikát, ellenben fundamentális, lényeges különbséget hallok különböző DAC-ok között, ugyanazzal a chippel szerelve.
BARTIMEX AUDIO Honlap

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: hodyka »

alto írta:

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: hodyka »

TomLeftiger írta:

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

alto
Őslakos
Őslakos
Kapcsolat:

chord_ írta:
2025.02.09., vas. 15:10
alto írta:
2025.02.09., vas. 11:01

De beszéljünk akkor konkrét készülékekről. Pont ugyanaz az AKM AK4499EX chip van a Rose RD160 készülékben és a Topping E70 Velvet-ben is. Én semmiféle hasonlóságot nem vélek felfedezni a hangjukban, ég és föld a különbség.
EUR 5200 vs. EUR 300.

Túl nagy a különbség, a műszaki megvalósításban is.

Ezek a mai hiedelmek a Sabre vs. AKM vs. R2R vs. stb.. nem alap nélküliek szerintem.
A régiek közül elég megemlíteni a 1541-es csipet - én valamennyi általam hallott készüléknél kihallottam ez a jellegzetes hangi színezetet, amit, - tőlem függetlenül -, tényleg nagyon sokan szeretnek. Pedig a körítés-beli szórás itt sem kicsi.
BARTIMEX AUDIO Honlap

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”